Dzisiaj jest 10 maja 2025, 23:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Usuwam moje posty, ponieważ zostały one uznane za przejaw kampanii wyborczej. Wszystkich, którzy odnieśli takie wrażenie - przepraszam

Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, 16:36 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

A no witam. Nie wiem wprawdzie, czy odpowiadam osobie, którą znam osobiście, ale moze dla forum i jego czyteników to nie jest takie ważne.
Chce tylko wiedzieć, czy uważasz, że Porozumienie Prawicy jest gorsze od innych komitetów wyborczych? Że PO i PiS nie powinny pójść z ludźmi z PP ? A o jakich zasadach mówisz ?
Ja uważam, że w każdym komitecie są ludzie wartościowi dla samorządności i samorządu lokalnego i mniej wartościowi. Nie widzę zatem żadnych powodów do tego, żeby to było coś niedobrego dla Zgorzelca, że PIS,PO i PP pójdą razem do wyborów.

Tytuł:
obserwator
obserwator

No to dołózmy jeszcze Horyzonty, Ponad Podziałami,
LPR i PSL.
Zostało cos jeszcze do przyłaczenia?
Jacys Ślazacy może?
Hupka?

A wszystko po to, by tych, co cha głosowac (też) i na ugrupowania/partie
stumanic do cna.
potem sie (my- wybrani) podzielimy tak, jak SAMI zechcemy.

Tytuł:
VIP
VIP

Nastąpił podział na tzw Lewicę i tzw Prawicę. A gdzie powinien znaleźć się ten, kto jest za centrową opcją :?:
Piszę o tzw opcjach. Czy podziały idące 'z góry' mają dzielić nas, tzn tych, którym bliższe są sprawy lokalne, a dalsze kłótnie nas w Zgorzelcu niewiele dotyczące :?: Specyfika Zgorzelca polega na jednak odmiennych od krajowych sporów politycznych. I dobrze byłoby o tym pamiętać. Przypominam o tym, o czym pisałem niejednokrotnie: o ludziach, ich życiorysach, i naszym specyficznym, peryferyjnym położeniu :idea:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Chce tylko wiedzieć, czy uważasz, że Porozumienie Prawicy jest gorsze od innych komitetów wyborczych?

Paradoskalnie to słabe kadrowo PO i jeszcze słabsze PiS, przyłączyłu sie do silniejszego kadrowo PP. W praktyce za partyjnymi komitetami stoi tylko logo i sytuacja ogólnopolska a w PP znajdziemy wiele lokalnych "znakomitości".

Nurtuje mnie tylko jedno pytanie, że pomimo tak podkreślanej prawicowości liderzy PP tak doskonale sobie radzili przy niekorzystnych, jakby się mogło wydawać, rządach "lewicowych". Gorzej nawet tak negowana przez ugrupowania "prawicowe" sytuacja jest wynikiem postawy "opozycyjnych" radnych. Wystarczy przejrzeć wyniki głoswać nad ważnymi dla miasta uchwałami. Lektura materiałów wyborczych prawicy nie pozstawia wątpliwości, Zgorzelec prawie że stoi nad skrają przepasci. W tej sytuacji za cholerę nie moge zrozumieć jednomyślności rady przy udzielaniu absolutorium, można wszak było wtedy dać wyraz niezadowleniu z kierunku w którym zmierza Zgorzelec. (temat absolutrium był niegdyś roztrząsany na forum). Zwykły konformizm i koniunkturalizm, obdarty z całego zadętego patosu który jest nam teraz serwowany.

Po za tym nie ma drugiego takiego ugrupowania w którym ludzie znajdujący się na pierwszych miejscach swoich list mieli tak dużo konfliktów z prawem (niektórzy stracili nawet z tego powodu mandat). Jednak jak widać ani PO, ani PIS to nie przeszkadza specjalnie. Za wszystkim kryje się arytmetyka wyborcza i przestańmy się czarować, że cokolwiek robione tu jest z chęci współpracy i walki o to by "żyło się nam lepiej i bardziej dostatnio". Gdyby tak było uzgodniony by został jeden kandydat na burmistrza by nie rozdrabniać głosów. A tak każde ugrupowanie wystawiło swojego. Ma to oczywiśce również swoją logikę, w drugiej turze będzie można kupczyć poparciem, my poprzemy X lub Y w zamian za....

z programu platformy :
Cytuj:
Na naszych listach widzimy miejsce dla ludzi uczciwych, świadomie poddających się wyznaczonym przez Platformę Obywatelską standardom.

To już wiemy jakie to standardy.
Mam żal do liderów zgorzeleckiej platformy że co innego mówi a co innego robi w momencie gdy mogła wnieść w polityczne życie miasta świeżość i sprawić by rządy autentycznie odpowiadały europejskim standardom.

Zapewne powstanie "nowa jakość" tylko ta jakość będzie firmowana starymi twarzami...

Cytuj:
Przypominam o tym, o czym pisałem niejednokrotnie: o ludziach, ich życiorysach, i naszym specyficznym, peryferyjnym położeniu

To niech wszyscy zrezygnują z chowania się za partyjnym szyldem, mogli wszak wystartować z wyborczego w ramach KWW. Mamy tutaj jakąś małą paronoje. Ważni są ludzie, ich dokonania i tak dalej, ale sprawdzimy na karatach do głosowania ile osób zrezygnowało z magicznego sformułowania "kandydat popierany przez Platforme Obywatelską, PiS, Samoobrone (niepotrzebne skreślić). Polityka przez duże P wkrada się tak czy inaczej...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ludzie, nie piszcie książek na forum ! Chyba ty krytyczny mówiłeś, że masz swój blog, to wyżywaj się tam z pisaniem, a nie przynudzaj na forum. Te długie wypowiedzi są mało strawne.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Usuwam moje posty, ponieważ zostały one uznane za przejaw kampanii wyborczej. Wszystkich, którzy odnieśli takie wrażenie - przepraszam

Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, 16:36 przez zubek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Mwahaha, popierajac platforme, popierasz posrednio nikosa, wybornie, po prostu cudnie :lol: :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Bombas - centrum w Platformie akurat nie znajdziesz ani grama.

No to pewnie więcej go jest w Horyzontach i Ponad Podziałami :lol: a zresztą, o czym my tu mówimy :?: Tradycyjnie pojmowane kierunki tak się mają do dzisiejszej rzeczywistości, jak pięść do nosa :?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam, żyjąc w takim niewielkim mieście ( wszystkim powtarzam, że jestem dumna z tego, że właśnie tu mieszkam), trzeba powiedzieć sobie jasno, ze tu nie ma mowy o wykrystalizowanych poglądach politycznych , czy raczej partyjnych.
Na pewno trzeba powiedzieć, że jest lewica, bo tu zawsze była. Dlatego nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie lewicy nie startują pod swoim szyldem. Ale to nie moja sprawa.
Jeśli natomiast o centrum i prawą stronę chodzi, to tradycje na naszym terenie są naprawdę niewielkie i duzo jeszcze czasu upłynie, zanim ludzie zrozumieją, o co w tych partiach naprawdę chodzi . Nie widzę też powodu do wykrzykników, ze komitety podjeły taką czy inną decyzję.
A zubek nie odpowiedziałeś mi.
Pozdrawiam Hanna I.

Tytuł:
pismak
pismak

Porozumienie Ponad Podziałami od samego założenia głośno twierdzi, że jest Komitetem Wyborczym Wyborców, w którym znaleźli miejsce ludzie z lewej strony i środka oraz Ci, którzy doceniają ostatnie cztery lata funkcjonowania samorządu na Ziemi Zgorzeleckiej.
Nowy styl funkcjonowania samorządu jest przez bardzo wielu doceniany i dlatego chcą go kontynuować. Różni nas od pozostałych podejście do wyborów w sposób merytoryczny a nie złośliwy. My nie atakujemy, tylko już teraz pokazujemy, w jakim stylu chcemy sprawować władzę. Chcemy tworzyć przez udoskonalanie i budowę nowego szanując to, co jest pożyteczne i sprawdzone.
Najbliżej nam w takim działaniu do Horyzontów, dlatego widząc, jakie powstają bloki my również go zawarliśmy.
Swoją drogą mam nadzieję, że Trybunał Konstytucyjny podważy ten ustawowy dziwoląg o tworzeniu bloków i mąceniu ludziom w głowach.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam w ten piekny poranek :) Ja nie komentuję tutaj Porozumienia ponad podziałami, wypowiedziałam sie na temat na temat samego SLD. Przecież SLD jest bardzo klarowną partią lewicową i sądzę, że nie byłoby w tym nic zdroznego , gdyby do swojego komitetu wyborczego zaprosiła innych ludzi do partii nie należacych. I tylko o to mi chodziłło. Pozdrawiam i zyczę dobrego dnia. H.I

Tytuł:
VIP
VIP

Tak mi dziś przyszło do głowy, może dobrze, może źle :? , że podziały na tzw prawicę i lewicę, to sprawy czysto umowne. Więcej, powiem iż większość ludzi nie kojarzy cech prawicowych i lewicowych w ich historycznym znaczeniu. Lewica to po prostu 'komuna' a prawica, to coś bliżej niesprecyzowanego, ale na pewno coś, co nie jest komuną. Brakuje tu całej gamy kolorów, czy też szarości pośrednich, które na świecie tworzą kompletne spektrum polityczne. Problem w tym, że zapełnianie tych luk trwa dość długo i każde przyspieszenie może wywołać bardzo niepożądane efekty. No i druga istotna sprawa: świadomość polityczna i obywatelska. Dla wielu z nas to puste i abstrakcyjne pojęcia, w demokracjach z tradycją, nie. Wielu z nas nie potrafi dokładnie określić swoich poglądów, co najwyżej: są 'przeciw kaczorom', albo 'za Lepperem' :P, a jeśli już potrafią, to w wiekszości przypadków, nie znajdują istniejącej opcji politycznej, która by im odpowiadała.
Może więc stwórzmy partię pn "Cała Reszta" :?: :?

Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, 7:37 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, 16:37 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, 16:37 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.