Dzisiaj jest 10 maja 2025, 23:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Ostatnio chodzilem po poludniu zgorzeleckimi drogami i przyszlo mi do glowy zeby zalozyc ten temat. Chodzi mianowicie o te dodatkowe slupy na ktorch wisza "pikne" plakaty :lol: , ale nie tylko o to. Slupy jak slupy, pelno takich samych twarzy, na ktore juz sie nie chce patrzec, powiedzcie mi, co daje taka reklama? pokazanie sie? Pan Fiedorowicz postawil nawet przyczepe ze swoim zdjatkiem kolo basenu :lol: smiac mi sie z tego wszystkiego chce, dodatkowe tablice wbetonowane w ziemie... heh, Ludzie, kto za to wszystko placi? bo ja nie wierze, ze placi za to osoba, ktora startuje w kampanii tj. Miroslaw Fiedorowicz... Taka reklama kosztuje duze pieniadze! Skad oni maja na cos takiego "hajs"? heh, nie lepiej dac ludziom biednym? potrzebujacym? albo zrobic cos dla nas z dobrego serca? Dla wladz chyba nie! - bo jak widac, na kazdym kroku widzimy plakaty, ulotki, bannery i jeszcze nie wiadomo co...

Jak dla mnie wielka ZENADA!

Nie mowie tutaj o osobach, ktorych plakaty, ulotki bannery itd sa widocznie raz na jakis czas, a nie co chwile!

pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Mi to się zawsze kojarzyło, że za taką reklamę nie płaci kandydat, a partia, którą reprezentuje, ale to tylko takie moje domysły, nie mam pojęcia jak jest naprawdę ;) Nie ma w tym jednak dla mnie nic żenującego, tak jest wszędzie od lat i tak być musi, bo raz na jakiś czas trzeba się ludziom przypomnieć, a wiadomo, że najlepiej jest to zrobić tuż przed wyborami, aby dana twarz jak najlepiej utkwiła w pamięci. Wagonik, który M.F. postawił sobie obok CS jest lekkim przegięciem, pięknie za to rozorali trawę. Gdy wagonik zniknie będziemy mieli cudne błotko na widoku ;)

Na Warszawskiej ktoś M.F. pięknie domalował rogi i wąsy ;)

Tytuł:
pismak
pismak

kasia145 pisze:
Mi to się zawsze kojarzyło, że za taką reklamę nie płaci kandydat, a partia, którą reprezentuje,

Zgadza się, osoby startujące z ramienia partii są finansowani ze środków jakie posiada partia. Jeżeli jeszcze masz ochotę patrzeć na plakaty :wink: przyglądnij się np. plakatowi kandydata na burmistrza z ramienia PO. Z lewej strony strony plakatu jest informacja o treści "publikacja sfinansowana ze środków Komitetu Wyborczego Platforma Obywatelska RP" I tak samo jest na każdej ulotce PO. Gdyby były finansowane z innych środków wówczas partia mogłaby zapłacić dużą karę.
Ale nie każdy startuje z ramienia partii. Poza podziałami, horyzonty... to komitety wyborcze a nie partie. Każdy może sobie taki założyć mając 5 osobowe poparcie. Osoby kandydujące z tych komitetów finansowane sa prawdopodobnie z własnych środków. Piszę prawdopodobnie bo nie pytałem jednego czy drugiego czy za plakaty zapłacił on czy ktoś inny.
Marcin, nie wierzysz że kandydaci, których plakaty widziałeś nie są w stanie zapłacić za nie?? Jeden z kandydatów na burmistrza Zgorzelca proponuje zlikwidować stanowisko zastępcy burmistrza. Twierdzi, że zaoszczędzimy 120tyś zł rocznie :shock: Jeżeli to prawda to zadaj sobie pytanie ile zarabia burmistrz skoro jego zastępca zarabia przynajmniej 10tyś miesięcznie. Jedna jego wypłata daje mu możliwość oplakatowania całego miasta.
Dlaczego tyle plakatów?
Potraktujcie ich wizerunki jak reklamy towaru sezonowego. Widzisz jedną reklamę wszędzie i kiedy idziesz do sklepu kupujesz towar reklamowany - proste. Podstawowa zasada marketingu - sprzedać towar. Większość ludzi to wzrokowcy :D

Tytuł:
obserwator
obserwator

z ramienia partii... a skad taka partia niby ma pieniadze na takie wydatki? z rzadu? jak z rzadu to juz wiadomo dlaczego na tyle sobie pozwalaja... W rzadzie biora do kielni ile sie da, zreszta chyba wszedzie tak robia, ze nabijaja sobie kabze, a o innych to nie mysla...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

marcin-kona napisał:
Cytuj:
a skad taka partia niby ma pieniadze na takie wydatki?

Chociażby m.in. ze składek członkowskich, dofinansowań itp.

Cytuj:
W rzadzie biora do kielni ile sie da

Nie popadajmy w skrajność ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

druk takich plakatow, powieszeni ich itd troche kosztuje, wiec skladki maja zapewno dosc duze :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

marcin-kona pisze:
druk takich plakatow, powieszeni ich itd troche kosztuje, wiec skladki maja zapewno dosc duze :P

Składki sa małe,bo jest dużo członków.

Tytuł:
pismak
pismak

Partie mają zarówno pieniądze ze składek jak również z budżetu państwa. Jeżeli partia w wyboracch otrzyma pewien procent poparcia (nie pamiętam ile) otrzymuje pieniądze na następną kampanię Tak było, jest i będzie. Ma to zapobiec korupcji

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.