Dzisiaj jest 12 maja 2025, 20:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Po przeczytaniu tego naglowka na stronie glownej nasunelo mi sie tylko jedno, gdzies wczesniej uslyszane zdanie:
Chcemy waszego dobra!!!" - powiedział Burmistrz Gronicz do mieszkancow Zgorzelca. Zaniepokojeni mieszkancy Zgorzelca zaczeli ukrywać swoje dobra w bezpiecznych miejscach:)

Prywatnie uwazam,ze interesy burmistrza i fanow Turowa nie ida na pewno w parze, a wrecz bym zaryzykowal stwierdzenie, ze sa w opozycji.
Piotr

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

a niefani mogą przyjść ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pewnie moga, ale nie wiadomo, czy to sie dla nich dobrze skonczy:)
Ja jestem nastawiony neutralnie. Nie przeszkadza mi cale to zamieszanie z Turowem, ciesze sie z wygranych, ale na mecze nie chodze, szalika nie mam, naklejki na samochodzie tez. Nawet smyczy na klucze z logo Turowa nie posiadam:) Cieszy mnie to,ze przynajmniej raz, gdy mowi sie o Zgorzelcu nie slychac wtedy kto kogo zadzgal, zastrzelil, ile papierosow czy dragow ktos probowal przerzucic przez granice albo ilu kolejnych celnikow zatrzymano pod zarzutem korupcji.

Tytuł:
rekrut
rekrut

mam prosbe dla tych co byli zeby opowiedzieli jak bylo bo ja niestety z przyczyn technicznych nie moglem byc a swoja droga czy ktos mi powie dlaczego spotkanie odbylo sie na drugim koncu miasta a nie np w sali konferencyjne na centrum :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A czy za posunięciami w sprawie turowa nie czujecie oddechu starego konfliktu Kamiński- Kozłowski.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
A czy za posunięciami w sprawie turowa nie czujecie oddechu starego konfliktu Kamiński- Kozłowski.

hehee...mam w nieopublikowanych tekstach na blogu mały artykuł w tym temacie, napisany jakiś czas temu...może go tu wkleje....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Dawaj go może byc ciekawy!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

niech mi zęby wypadną!
więc jednak znów Pan Józek?
krytyczny wrzuć proszę....

Tytuł:
VIP
VIP

To ja dodam, że Pan Józek tez był na spotkaniu :D W sumie to on się wszędzie kręci za Rafałem.. :) Podobno na spotkaniu z Prezesem Krygirerm też był, ale został wyproszony bo nie było go na liście. :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Od poczatku widac było że jazda rafała jest sterowana pedałami instruktora z boku , taka samorządowa nauka jazdy.
Mam tylko nadzieje że rafałowi sie to znudzi i przejmie hamulec a szczególnie gaz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
To ja dodam, że Pan Józek tez był na spotkaniu :D

he he, może jako "zwykły kibic" był, Wy to zaraz wszędzie spisek węszycie :) w końcu to miało być spotkanie kibiców z Panem Burmistrzem. a propo Alex nie nakręciłeś przypadkiem tego spotkania dla telewizji youtube?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tekst jeden z nieopublikowanych, bo wiecznie nie mam czasu go skończyć (napisany w jakiś 70 %)

Bo złym doradcą jesteś...

Dla wielu osób bez względu na to czy interesują się koszykówką czy nie, posunięcia burmistrza Gronicza w sprawie Centrum Sportowego wydają się całkowicie irracjonalne. Ciąg dziwnych decyzji rozpoczął się wraz z powołaniem w ekspresowym i bezkonkursowym trybie nowej pani prezes. Po za tym, że przez lata była zaufaną poprzedniego prezesa Michalskiego, za jej nominacją nie przemawiało nic szczególnego. W sytuacji katastrofalnego stanu finansów spółki, potrzebny tam jest doświadczony menadżer, cieszący się dość dużą a swoboda działania. Argument, iż pani prezes zna problemy spółki bo przez 5 lat pełniła funkcję asystentki zarządu jest niestety argumentem nie znajdującym u mnie zrozumienia. Powodów jest kilka, choć najważniejszym jest to, że nie miała okazji poznać innego stylu zarządzania po za tym który prezentował obecny wicestarosta Michalski. Styl ten przez 5 lat sprowadzał się przez pięć do trwania na stanowisku i trudno znaleźć podstawy do tego, że nowa pani prezes go nie przejmie. Wina zdecydowanie leży po stronie burmistrza Fiedorowicza, który temu braku jakichkolwiek działań ze strony poprzedniego prezesa przyglądał się z wręcz niespotykanym i jak się okazuje dobijającym finanse spółki spokojem. Wpływające na konto Centrum środki uzgodnione z kopalnią w momencie przejmowania hali, dawały pewien komfort i nie zmuszały do troszczenia się o przyszłość. Gdy jednak w tym roku źródło wyschło, władze miasta stanęły przed poważnym wyzwaniem. Dochodzące do miliona złotych rocznie straty spółki są poważnym obciążeniem dla budżetu i trzeba coś z tym fantem zrobić. Jedynym rozwiązaniem które się nowej władzy nasunęło było zwiększenie udziału w utrzymaniu hali największego jej użytkownika – klubu koszykarskiego Turów. Uszczknięcie paruset tysięcy z jego wielomilionowego budżetu wydawało się zadaniem prostym i załatwiającym znakomitą część problemów związanych z utrzymaniem hali. Burmistrz Gronicz postawił więc sprawę jasno: albo się klub dokłada się znacząco więcej albo fora ze dwora. Nie przewidział jednak tego, choć było to dość oczywiste, że szef klubu prezes Krygier łatwo skóry nie odda. Mimo tego, że Turów jest wizytówką miasta, posiada fanatycznych kibiców dla których hasło „turów ponad wszystko” nie jest pustym sloganem zaryzykował konflikt. Konflikt ten przegrał, bo przegrać musiał. Nie posiadał po za swoją wolą żadnego atutu, co więcej zawierzył chyba swoim doradcom, którzy utwierdzali go, że może mieć poparcie z strony środowisk kopalni i elektrowni. I w ten sposób dochodzimy do sedna sprawy, bo wygląda na to, że wszystko to co się wydarzyło miało podłoże nie tylko ekonomiczne, ale także polityczne a dokładniej rzecz ujmując było uzewnętrzniłem się walki o wpływy pomiędzy PO i PIS.
To, że czołowy polityk lokalny Platformy Obywatelskiej Józef Kozłowski ma ogromne parcie na wpływy i władzę dla nikogo obserwującego lokalna scenę polityczną nie jest żadną tajemnicą. W czasie wyborów parlamentarnych, gdy wygrana PO była blisko głośno się mówiło o tym, że zapowiadał prezesowi kopalni Żukowi (dla przypomnienia członka PiS) rychłe odejście ze stanowiska, dając jednocześnie do zrozumienia, że widzi się jako jego następca. Stało się jednak inaczej, co zapewne w znaczący sposób podrażniło jego ambicję. Kolejną szansą na wypłynięcie stały się wybory samorządowe. Jeśli wierzyć doniesieniom to on stał za porozumieniem PO i PiS-u, którego efektem stał się późniejszy nadzwyczaj zgodny podział łupów wyborczych. Nie można się jednak oprzeć wrażeniu, że na tym porozumieniu PiS wyszedł jak Zabłocki na mydle, bo to PO zgarnęła większość ważnych funkcji w mieście i powiecie. Szczególnie widoczne to jest w polityce miasta gdzie PiS w zasadzie kadrowo został zmarginalizowany i wypchnięty po za krąg władzy. Krótko mówiąc ziściło się marzenie i PO włada miastem niepodzielnie. Rola pana Józefa wzrosła niepomiernie (co wielu pewnie w niesmak) , choć sam nie został nigdzie wybrany, wcielił się idealnie w rolę szarej eminencji. Po pierwsze nie opuszcza burmistrza na krok, po drugie szybko zadomowił się w radach nadzorczych różnych spółek a przede wszystkim został przewodniczącym rady nadzorczej Centrum Sportowego. Zbliżenie się do klubu mającego oprócz potencjału czysto sportowego ogromny potencjał polityczny (poparcie kibiców) jest jednym z chyba nieziszczonych marzeń Kozłowskiego. Poprzedni prezes Turowa Kamiński, dość skutecznie go od klubu izolował, co zdaje się było ogromną kością niezgody pomiędzy tymi panami. Choć zabrzmi to może jak political fiction, wywołanie konfliktu o halę i wejście w spór z klubem było na rękę PO a przede wszystkim właśnie Kozłowskiemu. Jeśli założyć, że ambicją jego jest zostanie w przyszłości posłem czy też inną ważna osobistością (a dotychczasowe działania tego nie wykluczają), odejście Turowa z Zgorzelca jest wodą na młyn przyszłej kampanii. Pozorna zgoda która panuje dziś pomiędzy tymi dwoma partiami, pryśnie jak bańka mydlana w momencie ogłoszenia terminu wyborów. Dość łatwo można wyobrazić sobie retorykę która wówczas by obowiązywała ze strony PO. Dobre PO walczyło o to by hala nie stanowiła kuli u nogi miasta, zły PiS poprzez swoich ludzi w kopalni i klubie dopuścił do tego by pozbawić miasto jego wizytówki. Wystarczy wtedy wyjść z obietnicą przywrócenia koszykówki miastu i wybory prawie wygrane. Oczywiście w tej sytuacji PiS nie miał zamiaru zasypywać gruszek w popiele, w końcu każdy rozsądny lokalny polityk, jest w stanie przewidzieć, co oznacza dopuszczenie do utracenia głównej atrakcji miasta. W bój ruszył przez Krygier, który okazał się doskonałym negocjatorem i ograł miasto jak chciał.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

No Krytyczny jestem w szoku! Zauwazylismy coś niemal równolegle bez porozumień. Mysle że to bardzo zły znak dla przyszłej władzy. Stają sie niebezpiecznie transparentni i z lewej i z dookoła.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

dobry tekst krytyczny ; prosiłbym abyś jego kopie wkleił do wątku "Co z nową halą ? Będzie rozbudowa czy nie ?"

dzięki i pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

to tylko część faktów, można sporo dopisać.
Pytanie tylko dlaczego chowa się za plecami...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.