Cytuj:
Przeanalizowałem przez II turą program wyborczy kandydata PO, p. Gronicza i dodam swoje 3 grosze:
Punkt II : "Stworzenie centrum Zgorzelca z rozwinietą funkcją handlowo-usługową"
W jaki sposób? Przez dofinansowanie prywatnych przedsiębiorców? Co ma miasto do tworzenia centrum handlowego?
1. nie przez dofinansowanie, ale poprzez stworzenie spójnej i przemyślanej koncepcji architektonicznej, niezbędnej do przygotowania prawidłowego programu rewitalizacji miasta. To nie jest pomysł wzięty z księżyca – takie działania zostały podjęte już w kilku miastach w Polsce – ale, żeby daleko nie jeździć wystarczy przejść się do Goerlitz. Miasto wyznacza warunki, które prywatni inwestorzy, właściciele kamienic, wspólnoty, muszą spełnić przy podejmowanych remontach, czy próbach rozbudowy istniejącej substancji.
Niedawno taki pomysł został zaakceptowany przez władze Kobierzyc k/Wrocławia.
Pozwolenia na budowę w centrum Zgorzelca wydawane wtedy będą dla projektów spełniających ustalone warunki.
Miasto powinno dla takich inwestorów przygotować odpowiedni system udogodnień i pomocy.
Centrum handlowe to nie sklep typu real,- czy carrefour. Centrum miasta z rozwiniętą funkcją handlowo-usługową, to serce organizmu miejskiego, z kawiarenkami, butikami, ładnymi kwiaciarniami, zakładami kosmetycznymi, fryzjerami, itd… Ulica Berlińska może być przykładem, jak może wyglądać fragment ul. Warszawskiej od skrzyżowania z ul. Staszica. Czy sądzicie, że w Goerlitz jedynym inwestorem jest urząd?
Naprawdę zadanie urzędu jest znajdowanie najlepszych rozwiązań globalnych i wprowadzanie ich w życie. Nie wiem czy wiecie, że ul. Staszica miała wyglądać zupełnie inaczej! Po stronie, po której jest Bank PEKAO SA i budowane są kolejne kamienice było poważne zagrożenie, że powstanie supermarket typu Kaufland lub Biedronka. I nie chodzi mi wcale o ich funkcje tylko „oryginalny” wygląd niezwykle pasujący do starej części miasta.
Jeżeli ktoś nie wie, to powstające tam kamienice nie korzystają ze specjalnej pomocy finansowej miasta. A może się mylę? Wg moich informacji, to prędzej mają problem z utrudnieniami niż jakąkolwiek pomocą. Oczywiści, że tam też są rzeczy, do których bym nie dopuścił ale w chwili obecnej, to nie ja zatrudniam architekta miejskiego.
Cytuj:
Punkt IV: "Połączenie gminy miejskiej i wiejskiej w jeden organizm administracyjny"
A co z wybranym już wójtem gminy, p. Janikiem? Czy ma to polegać na przyłączeniu Jerzmanek i Łagowa do Zgorzelca?
1. Wówczas będzie tylko jeden urząd (będzie nieco taniej)– czy wójt Janik, czy ktoś inny – wyborcy zdecydują – zmianę trzeba będzie przeprowadzić razem z następnymi wyborami samorządowymi, tak aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy.
2. Chcemy namówić mieszkańców miasta i gminy do połączenia. Mamy poważne przekonanie, że w ten sposób można uzyskać sporo korzyści. Jeden organizm administracyjny korzystnie wpłynie na podniesienie poziomu kształcenia w gminie wiejskiej, pozwoli na prowadzenie wspólnej polityki promocyjnej oraz da szansę na pozyskanie inwestorów, którzy będą zainteresowani otwarciem zakładów produkcyjnych. Do tego potrzebne są uzbrojone grunty i dobra polityka promocyjna. Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty. Nie przygotowuje infrastruktury, wymaganej przez duże przedsiębiorstwa.
3. Oczywiście do połączenia będzie potrzebna zgoda mieszkańców obu gmin. Zorganizujemy więc akcję wskazującą korzyści i zalety takiego rozwiązania.
Cytuj:
Punkt VI: "Podniesienie jakości leczenia w szpitalu i w placówkach POD"[/b]
Rozumiem, że chodzi tu o przejęcie kompetencji starostwa, gdyż w Ustawie o samorządzie gminnym, rozdział 2 pt: "Zakres działania i zadania gminy", w artykule 7 jest wyraźnie zaznaczone, co należy do zadań gminy. O ochronie zdrowia nie ma tam najmniejszej mowy.
Poczytaj atr. 7 ww. ustawy uważnie, będziemy rozmawiać dalej, bo się mylisz!
Cytuj:
Punkt VII: "Utworzenie terenów zielonych, które (..) staną się atrakcjami turystycznymi Zgorzelca"[/b]
Czyli będą do nas przyjeżdżać turyści z całego Świata podziwiać nasze tereny zielone? A może lepiej zadbać i zagospodarować to co już jest?
Turyści ze świata …. Chciałbym, ale nie jestem naiwny. Wystarczy że mieszkańcy Zgorzelca będą mieli gdzie spacerować. A turyści … zza Nysy. Nasi lokalni turyści – czyli Niemcy i być może turyści, którzy przyjeżdżają do Goerlitz. Jeżeli nasz park przy MDK będzie perełką (a będzie) znajdą się ludzie, którzy tam przyjdą na spacerek, na rowerze pojeździć, pobiegać wieczorem.
Cytuj:
Punkt X: "Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-kinowej (...)"[/b]
No brawo, kino należące do miasta. Czy to już Korea Płn.?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą Koreą. Wiem, że w Zgorzelcu można odnieść wrażenie że rozwijamy się w tym samym tempie, ale chcę to zmienić. Ma to być kompleks – sala widowiskowa, sala kinowa, biblioteka, kafejka internetowa, punkt informacji turystycznej. W Kubusiu, który BOT sprzedaje za kilka milionów, wszystko się nie zmieści.
Cytuj:
Punkt XI: "Pomoc w rozwiązywaniu problemów, z jakimi borykają się wspólnoty mieszkaniowe"[/b]
A w jaki sposób? Przez dofinansowywanie właścicieli mieszkań z kieszeni podatników? Mam nadzieję, że chodzi tu tylko i wyłącznie o mieszkania komunalne.
Ha! Czyżbyś bb był moim sympatykiem, że potępiasz obecne praktyki udzielania niskooprocentowanych kredytów udzielanych przez miasto dla wspólnot?
Nie do końca o finanse tu chodzi. Pisałem o tym wcześniej, ale powtórzę. Jeden pracownik w Urzędzie musi być wyspecjalizowany w przepisach związanych z funkcjonowaniem wspólnot. Osoba ta będzie pomagała w pozyskiwaniu środków unijnych oraz bieżącym funkcjonowaniu, poprzez pomoc w znalezieniu odpowiednich przepisów, podpowiedzeniu rozwiązań stosowanych gdzie indziej itp.
Cytuj:
Uff, miały być 3 grosze, a wyszły 3 złote :-D Proponuję wszystkim wnikliwiej przeanalizowac ten program i pomyśleć na trzeźwo, co jest realne, co leży w kompetencjach burmistrza a co nie. Pozdrawiam
Uff … ostatnio nie narzekam na nadmiar czasu, ale musiałem odpowiedzieć.
Pozdrawiam