Dzisiaj jest 11 maja 2025, 11:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Nazwa tematu została założona przeze mnie, a temat został wydzielony z dyskusji powstałej w jednym z tematów na forum.

//admin

Z uwagi na ogłoszoną żałobę narodową i apel o wyciszenie kampanii wyborczej milknę i mam nadzieję, iż ciszej nastąpi tu na forum jak i w mieście.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
Z uwagi na ogłoszoną żałobę narodową i apel o wyciszenie kampanii wyborczej milknę i mam nadzieję, iż ciszej nastąpi tu na forum jak i w mieście.

szkoda, że nawet z tego zamilknięcia robisz manifestację :(

http://www.pardon.pl/artykul/302/zalobn ... la_absurdu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A jak taka "zaloba" ma pomoc rodzinom gornikow? Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawe,ale KAZDEGO dnia na drogach ginie wiecej osob i nikt sobie z tego nic nie robi.
Najpierw hieny telewizyjne pastwiace sie nad rodzinami, a pozniej wielka zaloba. To po prostu kolejny etap show i z prawdziwym wspolczuciem nie ma nic wspolnego.

Tytuł:
VIP
VIP

Gobo, dokładnie to samo chciałem napisać... setki ludzi ginie w Polsce i na świecie, ale jak klasie elektoratu na której zależy rządowi stanie się nie dobrze to ogłaszana jest żałoba.

Zaraz wszystkie portale będą czarno-białe i w telewizji będą trąbić o wydarzeniu do znudzenia. www.wp.pl już jest...

Może będę postrzegany jako tyran bez uczuć, ale powiem to tak: codziennie na świecie zdarzają się wielkie tragedie, o których sie nic nie mówi. My w Zgorzelcu nie mamy z tym nic do czynienia, oprócz świadomości, ze takie coś się wydarzyło. W niedzielę każdy uprawniony będzie mógł oddać głos na kandydata, który będzie rządził naszym miastem przez następne 4 lata !!!

Czy przez jedną nagłośnioną spośród setek nienagłośnionych tragedii nie powinniśmy się interesować sprawami, które dotyczą nas bezpośrednio ?

Tytuł:
pismak
pismak

re

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:19 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Żałoba została oficjalnie ogłoszona w całej Rzeczypospolitej. Chcemy zyc w państwie prawa więc powinniśmy stosować się do tego co wprowadza Prezydent. ( mam szacunek dla Urzędu Prezydenta RP, nie dla L. Kaczyńskiego)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Z tego co mi wiadomo jedynym obowiazkiem przy wprowadzeniu zaloby narodowej jest opuszczenie flag do polowy.
Wszystko inne jak zawieszenie programow telewizyjnych, imprez masowych, czy chocby pozbawianie kolorow portali internetowych to inwencja autorow, wlascicieli stacji radiowych, telewizyjnych czy wydawcow - prawo od nich tego nie wymaga.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

dla mnie najsmutniejsze jest w tym wszystkim to, że gdyby np za tydzień miał miejsce kolejny tego typu wypadek to nikt żałoby narodowej nie wprowadziłby bo nie zniosłyby tego budżety mediów oraz znudzona publiczność...
więc po co to wszystko, festiwal pozorów i obłudy, najbardziej przygnębia mnie ten fragmnent z pardonu:

Na jaką pomoc państwa może liczyć rodzina zmarłego (niezależnie od okoliczności) Polaka? Należy się 4854,54 złotych od ZUS-u zasiłku pogrzebowego i co najwyżej renta rodzinna dla dzieci po zmarłym (czekam na sprostowanie w komentarzach, jeśli się mylę).
Tymczasem premier ustami rzecznika rządu zapowiedział dziś co następuje:
Każda z rodzin ofiar tragedii w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej otrzyma dodatkowo po 30 tysięcy złotych. Środki te będą pochodzić z rezerwy budżetowej.
To nie koniec. Prezydent od siebie dorzuci 10-12 tysięcy, a minister pracy Anna Kalata kolejnych kilkanaście tysięcy.

Władza chlubi się sprawiedliwością w swojej nazwie - tymczasem okazuje się to jakąś ponurą karykaturą. Czym takim zawinili wszyscy ci, którym nie dane było zginąć w Halembie, tylko gdzieś na drodze, gdzieś w innej kopalni? Że nie zebrali się z trzydziestoma innymi i nie wybuchli efektownie w obłoku metanu tysiąc metrów pod ziemią? Że wokół takich tragedii gromadzi się naród i tworzy wspólnota? Jeśli tak to ma wyglądać, mam tę żałobę tam, gdzie nowy Bond martini wstrząśnięte niezmieszane.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ja wkleję tylko mój wpis z bloga :

Tragedia w Halembie wywołała szereg komentarzy w blogsferze. Większość z nich nie pozostawia suchej nitki na mediach i społeczeństwie (piszą o tym m.in : Azrael, Fragles, Byte, Rafi i wielu innych). Zgadzam się z nimi że znów mamy objaw narodowej hipokryzji, próbach zbijania politycznego kapitału, zbyt nachalnej i medialnej otoczki. Jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że trochę za bardzo skupiamy się na skutkach niż na tym co powinniśmy - przyczynach. Dlaczego pomimo znanego zagrożenia wysłano ludzi w tak niebezpieczny rejon kopalni ? Odpowiedź jest prosta - dla zysku. Warto zacytować tutaj Adama Ostolskiego z Krytyki Politycznej :

(..)Mamy tu IV RP w całej, by tak rzec, okazałości. Niczego tu nie brakuje: jest i msza św., i speckomisja, i nawet żałoba narodowa. Jest mowa o zaostrzaniu przepisów. I przede wszystkim - obiecuje się pieniądze, pomoc materialną, zasiłki… W systemie politycznym, w którym wartość życia ludzkiego ustępuje wobec wartości zysku, naturalne wydaje się, że także śmierć ma przede wszystkim swoją cenę. Pieniądz i rytualne gesty - to jedyna odpowiedź rządzących na sytuację, która obnaża - nie po raz pierwszy przecież - logikę polskiej “transformacji(…)

I najważniejsze :

Msze św. i zasiłki nie zastąpią praw pracowniczych. Dziś nie potrzebujemy w Polsce żałoby. Potrzebujemy buntu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Dziś nie potrzebujemy w Polsce żałoby. Potrzebujemy buntu.

... a jednym z jego przejawów jest pisanie i następnie składanie paszkwili na kontrkandydatów Fiedki w wyborach 2002 na Leszczyńskiego i teraz na Gronicza. I to jest dopiero HIPOKRYZJA!!! :evil: :evil: :evil:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Na potwierdzenie tego co mowilem o jedynym obowiazku zwiazanym z zaloba narodowa: Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 9800070018
artykul 11.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
... a jednym z jego przejawów jest pisanie i następnie składanie paszkwili na kontrkandydatów Fiedki w wyborach 2002 na Leszczyńskiego i teraz na Gronicza. I to jest dopiero HIPOKRYZJA!!!

Ciebie już całkiem popierd...ło chyba.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Cytuj:
Dziś nie potrzebujemy w Polsce żałoby. Potrzebujemy buntu.

... a jednym z jego przejawów jest pisanie i następnie składanie paszkwili na kontrkandydatów Fiedki w wyborach 2002 na Leszczyńskiego i teraz na Gronicza. I to jest dopiero HIPOKRYZJA!!! :evil: :evil: :evil:

i ja myśle przekorny, że ostatecznie puściły Ci zawory, czas się leczyć

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:
Cytuj:
Ciebie już całkiem popierd...ło chyba.

Spokojnie, kolego, spokojnie,...Przecież nie napisałem, że TY TO ROBIŁEŚ!! :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Nawet do trumny byście wizytówki wkładali - bardzo słaby efekt zapewniam !

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.