Dzisiaj jest 12 maja 2025, 2:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Problem jest dośc uciązliwy i raczej trudny do rozwiązania,takze może ktoś tu cos poradzi.
Sąsiadka z dołu katuje radio maryja.
Jesli podkreca za bardzo wale w rury,czasem nawet zejde,ale nie otwiera.
Dziś jak co niedziele o 6 rano zaczęło się.
Byłem after pary takze zszedłem do niej .
Będac kilka dni temu powiedziałem jej,że jeśli będzie tak dalej dzwonie na policję,blef taki.
Zszedłem,zadzwoniłem otworzyła.
Olała temat całkiem,kiedy wyciągnąłem telefon i zacząłem wykrecac numer zamknęła drzwi.Powiedziałem jej grzecznie żeby córka,która ją czasem odwiedza kupiła jej słuchawki.
Wiadomo,że od 6 do 22 można robić co się chce i jak głośno się chce.
Ale co keidy od rana do wieczora głośnośc przewyższa mój telewizor,o spaniu w dzień po pracy można zapomnieć,tak samo jak o obudzeniu się w niedziele zwłaszcza później niż 6 rano,do pracy wstaje po 7 w tygodniu.
Co radzicie,iśc na policję,powkręcać,że spac nie daje ,uczyć się nie można itp.
Jak wspomniałem przychodzi do niej córka tak po 60 -tce już.
Potrafią głośno rozmawiac nawet do 2 czy 3 nad ranem.
Na tyle głośno,że wiem doskonale o czym mówią.
Juz mi dziwne pomysły przychodzą do głowy.Wlać wodę w dziury przy rurach z woda(pion),wyłączyć jej bebpiecznik,wetknąc zapałkę w dzwonek i domofon.Ale po co,chce z nią załatwić to w miere kulturalnie i raczej legalnie.
Jest na to jakas rada?
Pismo z podpisami do spółdzielni czy policja?
Można to nazwac długotrwałe ,uciązliwe zakłucanie spokoju w dzień i w nocy.Mieszkanie babka ma prawie puste,łóżko i radio własciwie,stąd taka akustyka.
Nademną tez doskonale to słyszą.
Co zrobić?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kup sobie moherowy berecik pewnie pomoże :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

ciekawa pisze:
Kup sobie moherowy berecik pewnie pomoże :lol: :lol: :lol:

Gdybym mieszkam tam gdzie Ty to pewnie nie byłbym na topie nie mając takiego beretu.Ale na fali waszego niedoszłego prezydenta zakupiłem turecki sweterek.
Nie masz nic konkretnego do napisanie to nie udzielaj się.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Niestety za wiele tu sie nie da zrobic... wiem cos o tym - mam nad soba sasiadke, ktora notorycznie wysypuje przez okno jakies smieci typu popiol po papierosach czy skorupki po jajkach, i to wszystko laduje na moich oknach/parapetach... wielokrotne interwencje nic nie daly, za kazdym razem obiecuje ze to sie juz wiecej nie powtorzy, ale coz, slowna to ta moja sasiadka nie jest... co gorsza nawet nie ma co interweniowac na policji, coreczka mundurowa jest ;/ Takze z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze jedyne co na takie mendy spoleczne mozna zaradzic to sabotaz w kazdy - mozliwie najbardziej zlosliwy - sposob ;/ Mozesz tez sprobowac z pismem do spoldzielni, ale nie sadze zeby to pomoglo, takie babcie to wiadomo - chocby i sam burmistrz interweniowal, one nie zareaguja.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Wiadomo,że od 6 do 22 można robić co się chce i jak głośno się chce.
nic takiego nie słyszałem :o , wiem że owszem, można więcej niż w nocy, ale wszystkich obowiązują zasady tzw. 'współżycia społecznego'. Jeśli ktoś je przekracza /a takim przekraczaniem jest zakłócanie spokoju sąsiadom/, to trzeba reagować w jakikolwiek sposób, przestrzegając jednak wspomnianej zasady. Ja również mam tego rodzaju problemy/ kto ich nie ma, chyba ci, którzy mieszkają w domkach/, ale próbuję zawsze najpierw grzecznie przekonywać, nie zaczynać agresywnie, bo skutek bywa odwrotny od oczekiwanego. W ten sposób udało mi się np. spowodować wyłączenie głośników kościelnych od strony mojego domu. :D Drugim krokiem, jeśli pierwszy nie zadziała, może być zgłoszenie do administratora /spółdzielnia, wspólnota/ problemu najlepiej na piśmie. Policję zostawiłbym na koniec. Wszystko to jednak są działania długofalowe i wymagające cierpliwości :?
W tym konkretnym przypadku dochodzą dodatkowe elementy: osoba jest prawdopodobnie niedosłysząca a ze słuchawek korzystać nie będzie /tu jednak spróbowałbym kupić jej jakieś tanie, pokazać jak się ich używa i dołączyć do tego kwiatka z życzeniami :) /
Generalnie z sąsiadami dobrze jest utrzymywać poprawne stosunki, nawet kosztem drobnych ustępstw.
A swoją drogą, takim osobom powinni na stałe wszczepiać miniaturowe radyjko nastrojone na RM :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

no niby mozna robic co sie chce, ale bez przegiecia :P Mialam kiedys problem z uciazliwym sasiadem, ktory sluchal glosno muzyki, ktora mi nie przypadla do gustu :D kiedys juz nie moglam wytrzymac i posciagalam jakies disco polo i puscilam tak, zeby zagluszyc jego muzyke. Poskutkowalo, ale na chwile, no bo ilez mozna sluchac disco polo i to we wlasnym domu :P zgloszenie sprawy na policje raczej nic nie da, bo starsza pani dostanie upomnienie i pewnie dalej bedzie sluchala RM. Pomysl z zapalkami jest dobry :P
Pismo do spoldzielni raczej tez nic nie da. Moi sasiedzi z dolu wyprowadzaja kilka razy dziennie upierdliwego pudla bez smyczy, szczeka on na wszystkich, szarpie za nogawki, sika na klatce, wytrzymac sie juz z nimi nie da. Tez juz kilka razy upominalismy ich, no ale jak ktos glupi to nie ma rady :P najlepsze jest to, ze na zebraniu wspolnoty wciaz mowi sie o tym, zeby psy wyprowadzac na smyczy. Kocham zwierzeta, ale tego pudla to razem z wlascicielami bym odeslala gdzies daleko :|

Ostatnio zmieniony 26 lis 2006, 12:26 przez Agata1, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Wlasnie zdając sobie sprawę z tego,że działania muszą być długofalowe ,ruszyłem sprawę teraz.
Juz sobie wyobrażam co będzie w swięta.
Pismo do spółdzielni mam już napisane jutro wydrukuje i wysle prosto do L.Detki,znam typa,nawet na"cześć"ale wiemy jaki on jest :)
Miły byłem pierwszy raz jak do niej poszłem.Dziś własciwie też.
Wiadomo z sąsiadami dobrze,dobrze zyć :)
Do granicy cierpliwości mojej jeszcze daleko.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o radio to możesz kupić mały nadajnik na Fm, sa takie na allegro pod usb do przesyłania muzyki bezprzewodowo z mp3 playerów np, ustawić częstotliwość radia m. postawić u siebie w mieszkaniu w pokoju nad pokojem gdzie sąsiadka ma radio i zatkasz jej odbiór. Używanie takiego nadajnika jest legalne, moc jest bardzo mała nikt Ci nic nie zrobi i będziesz miał jeden problem z głowy.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

spoldzielnie maja to do siebie, ze zalatwiaja mnostwo "waznych" spraw niekoniecznie zwiazanych z problemami mieszkancow :P wiem cos o tym, niestety, z dachu cieknie nam od pol roku i od pol roku obiecuja nam, ze w przyszlym tygodniu sie tym zajma, tak wiec jesli do starszej pani slowa nie docieraja to chyba trzeba bardziej ostro :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

dj Abdul pisze:
Jeżeli chodzi o radio to możesz kupić mały nadajnik na Fm, sa takie na allegro pod usb do przesyłania muzyki bezprzewodowo z mp3 playerów np, ustawić częstotliwość radia m. postawić u siebie w mieszkaniu w pokoju nad pokojem gdzie sąsiadka ma radio i zatkasz jej odbiór. Używanie takiego nadajnika jest legalne, moc jest bardzo mała nikt Ci nic nie zrobi i będziesz miał jeden problem z głowy.

Własnie ,z tym,że ja myślałem o czymś co zakłuciło by jej sygnał,podobnie jak komórka.
Problem jest taki,że właściwie widziałem tam radio małe dość jak Jubilat z lat 70-tych,ale jak dziś podkręciła to możliwe,że katuje z telewizora,a jak wiadomo ma kablówkę .
Taraz jak siedze,to szumi komp ,cos tam gra i nie słychac,ale o 6 rano to co innego.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
mały nadajnik na Fm, sa takie na allegro pod usb do przesyłania muzyki bezprzewodowo z mp3 playerów np, ustawić częstotliwość radia
pomysł dobry, tylko że jak się orientuję, tego nadajnika z playerkiem się nie przestraja, dostraja się tylko radio do częstotliwości emitowanej przez nadajnik :o
Natomiast przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, myślę że byłby skuteczny: podać do sądu sąsiadkę, albo jeszcze lepiej: spółdzielnię, oczywiście po wyczerpaniu spokojniejszych metod. Nikt z tego nie korzysta o ile wiem, a taka ewentualność istnieje, od tego są przecież sądy a nie tylko od grubych afer.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

To nawet dobry pomysł,ale ma jeden minus,sprawa ciągnęlaby się raczej długo.Ale po skompletowaniu wszystkich niezbędnych dokumentów,zostaje tylko czekanie .
Ale rzeczywiście ostateczność. :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
pomysł dobry, tylko że jak się orientuję, tego nadajnika z playerkiem się nie przestraja, dostraja się tylko radio do częstotliwości emitowanej przez nadajnik :o

eeeee.... tam...... :)
Nie przestraja....... :)
Oczywiście,ze przestraja! :)
Jak sie nie wie samemu jak, to kolega radioamator za 5 gr. to zrobi :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

e tam,ja mam sąsiadkę,która kiepuje popiłem na moje parapety i ma to w nosie.ciekawym także jest kiedy to z samego rana wskoczy w jakieś butki na obcasie i tak sobie przemierza te całe swoje mieszkanie pełzając się niewiedząc po co.?
Myślę,że w takiej sprawie jak granie głośne muzyki to trzeba się zgłosić do dzielnicowego.i jak znam życie to za pierwszym razem nie zadziała.ale trzeba to zgłaszać kilkakrotnie. W spółdzielni jak znam życie to spotkacie się z tematem-"my nie mamy na to wpływu..."zapewniam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Tak czytam o tych problemach i chyba kupie moim sasiadom jakies prezenty bo powiem szczerze ze (z malymi wyjatkami) nie moge narzekac :-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.