Dzisiaj jest 11 maja 2025, 11:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Od lat 2 prowadzę transgraniczne projekty dla młodzieży w Görlitz i Zgorzelcu. Jeżeli p. Aniszkiewicz będzie musiał odejść z urzędu, to kto zajmie się współpracą z Görlitz???? (WOSP zginęłaby) A komisja koordynacyjna???Co do pracy tłumaczy wolę się wstrzymać, bo to zalosne...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

"Po nas chocby potop" chyba to troche wyswiechtane hasełko. widze że z polskim u ciebie jest ok to zrezygnuj z tłumaczy , choc sam znam osbiscie kilku którzy sa naprawdę dobrzy a z niezrozumiałych wzgledów nie tylko nie sa wykorzystywani ale wręcz dotychcazas przez nasza strone odganiani.

Tytuł:
obserwator
obserwator

I ja tez mam takie wrazenie- Belushi- chcesz powiedzieć, ze Aniszkiewicz jest niezastapiony?
Ja odnosiłem takie wrazenie, ze on ( nie chcę powiedziec- że NAJbardziej) ale bardzo dbał o WŁASNA promocję przy kazdej nadarzajacej sie . To taki syndrom aktora- gdy reflektor sie zapala - to trzeba ustawić sie w centrum jego swiatła.....

Mam nadzieje, że decyzje personalne UM będą wywazone, i z namysłem dokonywane, nic na predce, nic na JUŻ.....

Tytuł:
rekrut
rekrut

pan Aniszkiewicz poruszyl sporo w kierunku kultury, to jest fakt. Nikt nie jest niezastapiony, ale z nowa era niekoniecznie musi dolaczyc eksperymentowanie w sferze kulturalnej z nowym stanowiskiem. Belushi - czy mozna sie zapytac, jakie projekty niemiecko-polskie organizujesz?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nie wiem czy wiecie, że Niemcy na prawdę wiele rzeczy związnych z kulturą chcieli zrobić u nas ale niestety Zgorzelec milczy. Nawet salonik teatru Gorlitz w MDK już nie insnieje, szkoda bo moża było kupić bilety, dowiedzieć się o repertuarze w j polskim, dla mnie niemiecki jest problemem jak i wielu osób. Poza tym dużo robili w MDK koncerty, kabarety przedstawienia - coś się działo.

Tytuł:
rekrut
rekrut

złośliwy pisze:
Ja odnosiłem takie wrazenie, ze on ( nie chcę powiedziec- że NAJbardziej) ale bardzo dbał o WŁASNA promocję przy kazdej nadarzajacej sie . To taki syndrom aktora- gdy reflektor sie zapala - to trzeba ustawić sie w centrum jego swiatła.....
Mam nadzieje, że decyzje personalne UM będą wywazone, i z namysłem dokonywane, nic na predce, nic na JUŻ.....

A ja uważam że p. Aniszkiewicz sporo dobrego zrobił dla Zgorzelca, naszej kultury,WOŚP, współpracy z Niemcami itd. Kolejny raz został wybrany do RM (5).
Chodziłem często na koncerty po tamtej stronie Nysy, czytałem SZ.
Pod reflektorami to stały ale inne osoby...
Komuchem nie jest, jak gdzieś tutaj wyczytałam, należał do UW teraz chyba to się nazywa PD. Jego koledzy partyjni pozmieniali szaty (PO, PIS) , pewnie przy następnych wyborach staną się ludowcami.
Ciekawe jaki będzie jego następca?

Tytuł:
rekrut
rekrut

mam dokladnie takie same zdanie jak zatroskany: p.Aniszkiewicz zdzialal niemalo dobrego dla miasta. Czy jest pewnym, ze nie bedzie juz obejmowal stanowiska? Jesli tak: wielki blad dla miasta i ogromne wyzwanie dla nastepcy.
pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

dla jasności w moim poście nie chciałem choćby na jote umniejszyć zasługi IA. jest napewno bardzo zaanga zowanym samorządowcem i bez względu na przekonania i wyznania zawsze służył wszytskim a jak coś już robił to robił to dobrze i do końca .
Bardzo mu za to dziękuję i myśle ze inni tez powinni. W sprawach stosunków polsko-niemieckich też był niekwestionowanym liederem. Nalezy tu jeszcze wspomnieć o SP Krzyśku Białachu oni obaj jako burmistrzowie od pracy a nie od parady byli świetna parą. Sukcesy jakimi chwalił się MF to była właśnie ich praca. Szkoda że ubył nam taki człowiek jak Krzysiek.
IA znalazł się obecnie nie potej stronie i nie mozna liczyc że obecna władza zechce z nim dalej współpracować. Rafał i jego ugrupowanie ma swoje zobowiązania i wywiązując się z nich będzie zatrudniać swoich ludzi. Mam taką nadzieję i stąd poprzedni mój post,że mamy w Zgorzelcu naprwde wielu ludzi na poziomie Irka i znajdzie się godny jego następca a on bedąc radnym wspomoże w działaniu i przekaże swoje zdobyte doświadczenia.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Co do pracy tłumaczy wolę się wstrzymać, bo to zalosne...
mógłbyś to rozwinąć, bo nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli.
Cytuj:
Nawet salonik teatru Gorlitz w MDK już nie insnieje
to akurat nie ma nic wspólnego z nasza polską działalnościa /lub jej brakiem/. U Niemców pozmieniały się przepisy dotyczące finansowania takich placówek poza granicami, dlatego zwinęli interes, ja również żałuję :cry:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Mam kontakt z biurami finansowymi i nieruchomości w goerlitz. Bez skrupółów korzystaja z polaków mieszkających od lat w niemczech nawet ściągają ich do goerlitz dając zatrudnienie . To są bezwzględnie najlepsi tłumacze zwłaszcza symultaniczni , kiedyś jednemu z naszych oficjeli , który w biurze finansowym w niemczech korzystał z młodej ładnej tłumaczki nie bardzo znającej jezyk potoczny niemiecki zaproponował w tym temacie współpracę ale okazało się że nie ważna treść tłumaczenia ważne papiery

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytat:
Co do pracy tłumaczy wolę się wstrzymać, bo to żałosne...
mógłbyś to rozwinąć, bo nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli.

Tylko tyle, ze ludzie zarabiający na chleb w ten sposób ułatwiają sobie życie i tłumaczą tylko to co potrafią przetłumaczyć ( tłumacze z urzędu)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Belushi - czy można się zapytać, jakie projekty niemiecko-polskie organizujesz?

Projekty dla młodzieży po obu stronach Nysy. W sumie zasada jest taka, ze młodzież sama wymyśla co chce robić, a my (nie jestem na szczęście sam) prowadzimy idee przez poszczególne fazy realizacji projektu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.