Dzisiaj jest 11 maja 2025, 11:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Witam
W skrocie chodzi o to,ze Sejm przyjal dzis poprawke PISu, ktora umozliwia blokowanie samorzadowych inwestycji przez wojewodow.
Co PIS nie zdobyl w uczciwy sposob w wyborach samorzadowych odbiera sobie na szczeblu wojewodzkim.
Jestem ciekaw, co bedzie to oznaczalo dla Zgorzelca.
I tak przez dwoch zakompleksionych Kartofli i ich nawiedzonych wspolwyznawcow mamy teraz popis Prawa i Sprawiedliwosci. Rzeczywiscie, prawi jak malo ktorzy. Zmienili pod siebie ordynacje wyborcza, teraz robia zamach na samorzady lokalne.
I wmawiaja, ze to dla naszego dobra...
wiecej:
http://wiadomosci.onet.pl/1445795,11,item.html

Porazka i kpiny z demokracji:(

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Heh...do ogólnego obrazu sytuacji dodaj jeszcze to że w nowym okresie programowania - premiowane będą projekty realizowane w partnerstwie (czyli takie które są wynikiem porozumień kilku jednostek samorządowych). Krótko mówiąc nie będzie ani łatwo, ani przyjemnie...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

I uzasadnienie,ze chodzi o rozwoj biedniejszych rejonow jakos do mnie nie przemawia. Wynika z niego,ze gminy, ktore sa bogatsze maja po prostu pecha i bedzie sie obcinalo wywalczone przez nie pieniadze i dawalo tym, ktore slabo sobie radzily, nie potrafily, albo im sie nie chcialo walczyc o fundusze unijne. Caly sens samorzadnosci zostal zatracony.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

oj Panowie kraczecie, nasz nowy burmistrz, w wywiadzie dla Tomkowa

http://www.youtube.com/watch?v=FI1mLqpm ... ed&search=

stwierdził, że na szczęście wojewoda jest prawicowy w sposób prawidłowy i w związku z tym nie będzie najmniejszych problemów z uzyskiwaniem funduszy.
tak przy okazji zastanowiło mnie co by było gdyby któryś z organów samorządowych nie był prawidłowo prawicowy, co wtedy? wyborców należałoby w takim regionie ukrać za nie-prawo-myślność? szantażem w te stronę poslugiwał się Grzmielewicz w Bogatyni przed wyborami, jak widać ostrzeżenie poskutkowało u nich, u nas też jesteśmy prawoskrętni więc będzie fantastycznie.

P.S.y
pytanie tylko co będzie jesli PiS rozpocznie wojnę z PO? Jak dlugo układ zgorzelecki się w takiej sytuacji utrzyma? Co zrobi Dutkiewicz jako prezydent zarówno z PiSu jak i z PO? w swojej schizofrenii chyba się nie rozerwie :-)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

[quote="gobo007"]Wynika z niego,ze gminy, ktore sa bogatsze maja po prostu pecha i bedzie sie obcinalo wywalczone przez nie pieniadze i dawalo tym, ktore slabo sobie radzily, nie potrafily, albo im sie nie chcialo walczyc o fundusze unijne.[/quote]

na tym wlasnie polega socjalizm... (na poziomie gminnym)

[quote="neandertalski"]stwierdził, że na szczęście wojewoda jest prawicowy (...)
tak przy okazji zastanowiło mnie co by było gdyby któryś z organów samorządowych nie był prawidłowo prawicowy, co wtedy? [/quote]

prawica, prawicowy... co to wlasciwie znaczy? czy moglby mi to ktos wytlumaczyc - bo mam takie wrazenie, ze jest to lewica-inaczej

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

oznacza to ni mniej ni więcej jak podległość samorządów bez względu na poglady wojewodzie bez wzgledu na jego poglądy . No niestety wojewoda nie może miseć swoich pogladów bo go kartofelki popchną w sina dal.
A więc sumując nawet komunistyczny samorząd jeżeli się taki utrzymał i chce mieć choćby małe pieniądze musi sie zapisać do PiSuaru

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

[quote]
A więc sumując (...) samorząd jeżeli (...) chce mieć choćby małe pieniądze musi sie zapisać do .... [/quote]

czyli mniej wiecej od 1945 roku nic sie w Polsce nie zmienilo...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Prawicowy w obecnym wykonaniu znaczy tyle, że odwołuje się także do wartości narodowych. To taki, z przeproszeniem, National Sozialistische mariaż... Duch Dmowskiego w każdym z trzech milionów mieszkań, a jak go nie lubisz to możesz zamienić na Piłsudskiego (nie ważne, że z innej paki - dobrze brzmi!). Każdy wkrótce będzie szczęśliwy w naszym Father-Direktor-landzie! Jeden naród, jedna partia, dwóch wodzów, jak ktoś to ma w podpisie.
Mam nadzieję, że przesadzam. Ale jak poczytać np. Kirsta, to właśnie tak to się zaczynało. Przede wszystkim od przyjmowania do jedynie słusznej partii na szczeblu lokalnym ludzi, którzy cieszyli się opinią krzykaczy, cwaniaków i zdesperowanych by "rządzić"...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ciekawe - co jeszcze można nagiąć pod partyjną prywatę? :smt093

a w długowieczność zgorzeleckiego POPISPP jakoś nie wierzę...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

dokładnie tak... mamy partię główną i mamy jasno sprecyzowanego wroga winnego wszystkiemu, wg mnie takie sprecyzowanie jest dosyć niepokojące, tym bardziej, ze obecna tzw prawica wcale nie kryje się z tym, że jak w "Królestwie" Larsa von Triera, widzi tylko dwa sposoby rozwiązywania problemów: mój albo ch u j,
Z kolei co do Dmowskiego i Piłsudskiego to mam swoją teorię, że byli na swój sposób do siebie podobni - jak PO z PiS :-) ale dogadać ze sobą się nigdy nie dogadali przez... kobietę, w czasach młodości smalili zelówy do jednej kobity, Dmowski koniec końców dostał kosza, Piłsudski z kolei został jej mężem. Po kilku latach Piłsudski się na nią wypiął i zmienił ją na lepszy model, co zresztą zdaje się ją zabiło... Ja myśle, ze tego Dmowski mu nie mógł wybaczyć ;)
Kobiety w życiu Piłsudskiego to naprawdę zajmujący temat, trup się ścielił gęsto - polecam ciekawym świata:

http://ziukp.republika.pl/Kobiety/kobiety.htm

ciekawe czy przypadkiem Donald i Jarosław nie kochali się kiedyś w jednej kobiecie? może np w żonie Lecha :-)))

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

chyba jednak Piłsudskiego od Dmowskiego więcej dzieliło niż Tuska od Kaczyńskiego. Poza wspólną miłością był jeszcze odmienny światopogląd.

pismak
pismak

ps

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:28 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

moja żona tak puentuje widok Jarka z kotem ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
chyba jednak Piłsudskiego od Dmowskiego więcej dzieliło niż Tuska od Kaczyńskiego. Poza wspólną miłością był jeszcze odmienny światopogląd.

z tym światopoglądem to pewnie najbardziej chodziło o to kto wywalczył niepodległość bardziej :-)
wg mnie sanacja miała podobnie blisko do endecji jak POwcy do PiSudczyków i największą przeszkodą na drodze były mocne osobowości liderów, czego zresztą dokazała historia, po śmierci Piłsudskiego sanacyjne zbliżyły się bardzo do myśli obozu narodowo radykalnego swoim ozonem, byli przecież o krok od wciągnięcia do siebie Piaseckiego, jednak koniec końców skończyło sie tylko na obściskiwaniu z korporacją Arkonia. przez pewien czas nawet sanacja bliska była odebraniu endekom praw autorskich do antysemityzmu, najlepszym przykładem przyzwolenie na getto ławkowe...
sanacja Piłsudskiego czyli rządy wojskowej junty, wiara w nieomylność wodza, Bereza Kartuska - w której paradoksalnie sadzali też endeków, jakoś mi nie za bardzo daleko idzie od myśli endeków, metody działania mieli podobne. Czytałem ostatnio wspomnienia przedmajowe niejakiego Skwarczyńskiego i jego opowieści o laniu w mordę, do tego Sławkowe łamanie kości opozycji, że o sprawie Rozwadowskiego czy Zagórskiego nie wspomnę...
takie były czasy, nikt za bardzo nie miał nastroju do dyskusji... w porównaniu do tego dzisiejsze realia jednak są całkiem niezłe

Tytuł:
pismak
pismak

gg

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:34 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.