Tak zwane obycie z kulturą /książka,teatr,film,muzyka itp./ trzeba krzewić z uporem maniaka, ponieważ jest to istotą wrażliwości człowieka na wszystko, co go otacza, jest to naturalną nauką empatii.Łatwo jest gadać MDK to MDK tamto, Maniek puścił zły film, ktoś zrobił zły teatr, a w ogóle nic się tam nie dzieje. W kinie na seansach jest kilka osób – z tego, co wiem zamówienie filmów mniej komercyjnych nie jest kłopotem, tylko trzeba powiedzieć, co się chce. Zorganizowanie koncertu też nie stanowi problemu, ale niestety część kosztów w postaci biletu trzeba pokryć i oczywiście organizator musi wiedzieć, co ma zorganizować. I głupia sprawa, ale wynagrodzenie dla animatorów kultury, czy ktoś wie ile oni zarabiają? Przypuszczam, że zdecydowana większość z was wolałaby być na zasiłku niż otrzymywać takie wynagrodzenie, to tylko część-, bo osoby, które ‘’robią’’ w kulturze mają jeszcze wynagrodzenie duchowe, energię, którą trzeba ładować, bo bez tego ani rusz, a ciągłe narzekanie paru osób, /bo więcej w kinie, lub na koncertach mniej popularnych, przeglądach twórczości nie widziałem/ a tylko oni mają prawo narzekać, bo BYLI- nie sprzyja dodawaniu im ikry. To wszystko nie jest takie proste jakby się komuś wydawało, zorganizowanie choćby najmniejszej imprezy kosztuje wiele wysiłku i emocji i zawsze organizator robi błędy choćby jedną imprezę robił, co roku. Krytyka – owszem, ale konstruktywna bez chamstwa i złośliwości.Przykład tego forum – w większości się gryziecie, epitety itp. Wynajdowanie nowych teczek, drugiego ja. A gdyby tą energie przeznaczyć na zrobienie czegoś dla innych? Mamy kolejną edycje WOŚP w styczniu. Jestem zdania, że nażekac mogą osoby, które uczestniczą w życiu kulturalnym miasta a nie osoby, które znają to z opisu. I jestem także zdania, że trzeba oddzielić komercję od działań kulturalnych. Od paru lat harcerze organizują przedstawienia z okazji Odzyskania Niepodległości i wiecie kto przychodzi ? Garstka starszych ludzi, których ubywa, co roku, mamy około 3600 uczniów,,czy to wam coś mówi’’ kultura to wszystko, co się dzieje w wokół nas także i czczenie tradycji. Wiele można by pisać i mówić , ALE Z UPOREM MANIAKA BĘDZIEMY TO ROBIC DALEJ .
|