Dzisiaj jest 12 maja 2025, 2:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Bulwersuje mnie postawa naszych stróży porządku publicznego, czyli Policji i Straży Miejskiej, którzy nie widzą problemu osób niepełnosprawnych. Traktują zajęcie miejsca parkingowego przeznaczego tylko i wyłącznie dla osoby niepełnosprawnej jako "małą szkodliwość czynu". Nagminne jest zajmowanie tychże miejsc parkingowych, w szczególności na parkingach hipermarketowych (m.in. Real i Carrefour). Nie wierzę, że stróże prawa tego nie widzą - tylko to są zdrowe chłopy, które w myśl zasady "Syty głodnego nie zrozumie" lekceważą problem. Tu niepotrzeba żadnej konferencji, żadnej akcji uświadamiania społeczeństwa, oni muszą po prostu wymóc przestrzeganie prawa. Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa: mają przyjść, wlepić mandat i pójść dalej - tylko muszą to zrobić i się nie bać. Z obserwacji wiem, że na tych miejscach nie parkuje żaden maluch i żadna syrenka, parkują z reguły dobre samochody, czarne beemki, siwe VW i czarne Audi combi. Pamiętam jak swego czasu Józef Oleksy zaparkował na takim miejscu. Sprawa została nagłośniona przez media i długo nie trzeba było czekać - w Zgorzelcu też Straż Miejska zaczęła po tych miejscach "buszować". Oczywiście tylko przez parę dni, dopóki temat był modny. Ja nie widziałem żadnego Niemca, który zaparkowałby na takim miejscu, żadnego obcokrajowca!
Obawiam się, że na tej konferencji wszyscy sobie przytakną, przez tydzień zrobi się głośno, a później znowu wszystko wróci do normy. Przecież każdy z nas może kiedyś będzie musiał (nie daj Boże!) naprawdę skorzystać z takiego miejsca...

"Stróże prawa" - weźcie wy się do roboty!

Tytuł:
rekrut
rekrut

Chyba jednak potrzebna jest dalsza edukacja spo³eczeñstwa. Jak myslisz, dlaczego obokrajowcy nie parkuj± na tych miejscach? Mandaty nie rozwi±¿± problemu, choæ z pewno¶ci± nale¿y je wlepiaæ nieprawid³owo parkuj±cym kierowcom niezale¿nie od tego jakim je¿d¿± autem.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Dość mówienia i tłumaczenia, dość bicia piany na wszelakich konferencjach. Parkowanie nieupoważnionego samochodu w miejscach dla niepełnosprawnych jest złamaniem kodeksu ruchu drogowego i podlega wszelkim restrykcjom z tym związanym. Każdy kto zdał egzamin na prawo jazdy (lub go sobie kupił) powinien o tym wiedzieć. A co do obcokrajowców - Polacy też na obczyźnie nie łamią przepisów ruchu drogowego, jesteśmy tam całkiem innym narodem. Wystarczy przejść się do Gorlitz i zobaczyć, gdzie trzymamy samochody - nikt z nas nie postawi auta na zakazie, bo każdy wie, że gdy złamie przepisy to z policjantem niemieckim sobie nie podyskutuje, a mandaty są tam dotkliwe.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

prosty_garbus - masz rację! strasznie mnie to denerwuje gdy ktoś staje na miejscu dla niepełnosprawnych.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

może taka akcja by pomogła:
http://www.joemonster.org/article.php?sid=6634
Trochę drastyczna, ale można by zacząć w przedświątecznym okresie po prostu... słownie zwracać uwagę. Tak głośno, wyraźnie i przy ludziach! Może np. harcerze mogliby 1 dzień postać np. na parkingu przy realu? Może miasto albo powiat dałyby pieniądze na taką akcję?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jak narazie to w swojej szkole przyuważyłam spory plakat z hasłem akcji... Ładne, ale czy da efekt? Szczerze wątpię. Łamanie prawa trzeba egzekwować, a nie tylko nauczać, że to jest "be" i tak nie wolno.

Tytuł:
pismak
pismak

gg

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:18 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

i niestety w Zgorzelcu jest maly problem z egzekwowaniem tego prawa

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

W sumie nie dziwi mnie postawa zwykłych ludzi, którzy pod przykrywką braku miejsc parkingowych stawiają swoje samochody "tylko na chwilę" na miejscach dla inwalidów. Cóż oni takiego robią? "Przecież gdzieś te auta muszą postawić" - tak się zawsze tłumaczą. Natomiast nie rozumiem postawy policji i Straży Miejskiej, którzy wypisują średnio 10 mandatów miesięcznie za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych.
Wycinek ze sprawozdania z konferencji odnośnie tego problemu z dnia 19.12.2006r.:
Cytuj:
Komendant Straży Miejskiej podał obecnym statystyki dotyczące interwencji strażników w sprawie bezprawnego parkowania na miejscach dla niepełnosprawnych. W ciągu 11 m-cy tego roku zostało ukaranych mandatami 113 osób na łączną kwotę 11.200 zł.

Świstak zawijający czekoladę w sreberka wypisałby więcej tych mandatów w ciągu jednego dnia, gdyby tylko się wziął do roboty ;)
Życzę obu komendantom dużo zdrowia i oby nigdy nie zostali inwalidami.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tak sobie czytam te wpisy i oczywiście wszyscy macie rację. Takich łosi należy piętnować i tępić. Ale z podobną analogią spotkałem się w temacie "Akcja nie parkuj jak łoś". Otóż i tutaj i w tamtym temacie poruszono problem parkowania i w w/w temacie padła odpowiedź służb odpowiedzialnych za ład i porządek, że jest to teren prywatny (ten przy marketach) i oni nie mogą tam interweniować. I to jest prawda ale połowiczna. Owszem mając na uwadze poszanowanie własności prywatnej oni sami nie mogą interweniować widząc takich łosi, ale mają obowiązek interweniować na wyraźne wezwanie właściciela posesji. Wiem, że tak jest, bo sam posiadam własny teren w mieście, na którym parkują łosie i korzystam często z usług straży miejskiej. Ja jednak mam o tyle łatwiej, że ciężko takiemu łosiowi uciec przed odpowiedzialnością, bo najczęściej blokuję mu możliwość wyjazdu swoim autem i dopiero wzywam odpowiednie służby. Wobec powyższego mam apel: jeżeli zauważycie takiego łosia zgłaszajcie to kierownikom w marketach i żądajcie wezwania odpowiednich służb, a wtedy oni muszą przyjechać.

Ps. batosza - uważam twój pomysł za bardzo trafny ale do niego dołożyłbym jeszcze pionowe tablice w miejscach do parkowania dla inwalidów wzorem dużych miast o treści: ZABRAŁEŚ MI MIEJSCE - ZABIERZ MOJE KALECTWO.
Uwierz mi, że parkując w takim miejscu i czytając takie hasło każdy łoś chętnie rozejrzy się za lepszym miejscem parkingowym mimo, że będzie ono oddalone o kilkadziesiąt metrów.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Powiem Wam, że wraz ze Starostwem uczestniczyliśmy w akcji/harcerze/ ogólnopolskiej chodząc z ulotkami informującymi o prawach osób niepełnosprawnych przy marketach i akcja była przyjęta pozytywnie przez ludzi. A prawdą jest, że na żądanie służby z terenów marketowych mszą zareagować na zajmowanie miejsc parkingowych, bo jest to ujęte w pozwoleniu na budowę i brak takich miejsc lub ich blokowanie jest tematem pozwalającym na pozwanie marketu. A ja osobiście to sprawdziłem to wzywając służby z jednego z marketów, które musiały zareagować. Pamiętajcie, że jednym z warunków otrzymania pozwolenia na budowę marketu są parkingi i miejsca dla niepełnosprawnych, wiem, bo robiłem taki projekt dla jednej sieci i jest to ich zasrany obowiązek dbania o to. Brak takich miejsc lub zaniedbanie ich to kłopot dla menadżerów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.