nicek pisze:
Bartez, byłem w zeszłym roku na Teneryfie... Jak wiadomo jest wyspa pod rządami Hiszpanii. Jest tam tłoczno, mnóstwo turystów i dużo mieszkańców... Niekoniecznie bogatych. Ale uwierz mi na słowo, przez 10 dni nie spotkałem się tak z ani jedną zaczepką przez tubylców. Wszyscy są uśmiechnięci, nigdzie się nie spieszą.... Młodzież ustępuje w wąskich uliczkach starszym... Nieważne czy są to osoby w podeszłym wieku, czy młode.... Wszyscy są życzliwi i służą pomocą.... Także nie pitol mi tu, że się nie da... Da się... Tylko my mamy taką mentalność jaką mamy i nic tego nie zmieni....
Pewnie ,że się da i nie do końca chodzi tu o mentalność ,pamiętacie jak byliście dziećmi jakie wszystko było fajne ale z biegiem lat zaczynając rozumieć to co się dzieje w tym kraju czlowiek taki się staje a na dodatek skorumpowana władza, niekompetentni ludzie na stanowiskach począwszy od samej góry ,złodziejstwo,kolesiostwo wykończyło ten kraj .Są osobnicy pataologiczni tzw: menele ale oni są na całym świecie i bedą bo takie życie im odpowiada nie patrzmy więc na nich. Wielu normalnych ludzi jest zdegustowanych sytuacją ,zarobkami bo jak można się cieszyć zyciem skoro brak nawet na jedzenie. Płace niskie ,opłaty wygórowane a nie samym chlebem człowiek żyje,przydaloby sie gdzieś pojechać ,pozwiedzać ,kupic sobie eleganckie perfumy ,posiedzieć w knajpie w miłym towarzystwie,ale Polakom brak na to funduszy i gnuśnieją z dnia na dzień popadając w melancholię.To nie człowiek jest temu winien jako jednostka ale system .Teraz ,żeby cos osiągnąć w miarę szybko należy już od najmłodszych lat doszkalać się ,uczęszczać na dodatkowe zajęcia , uczyć się języków /Amerykanie rzadko kiedy uczą się języków obcych /i od małego jest się pod stałą presją ,dopada frustracja ale i to nie daje gwarancji na sukces zawodowy. Ten temat to "rzeka" także nie można ująć powodów w jednym zdaniu.Wiem jedno kiedyś byłam bardziej radosna optymistyczna ,teraz jak widzę niektórych ludzi z władzy z tymi tępymi gębami to rzygac mi się chce -do czego doprowadzili .