forum.zgorzelec.info
http://www.forum.zgorzelec.info/

Espresso - równią pochyłą w kierunku dna??
http://www.forum.zgorzelec.info/viewtopic.php?f=61&t=1827
Strona 1 z 1

Autor:  menelopa [ 22 gru 2006, 9:30 ]
Tytuł:  Espresso - równią pochyłą w kierunku dna??

Espresso - pizzeria, która niedawno debiutowała w naszym mieście. Dobra lokalizacja, ładny wystrój, dobre jedzenie, bardzo miła obsługa no i coś czego chyba nie ma żaden lokal w naszym mieście - całkowity zakaz palenia. Tak po krótce opisąłbym to miejsce...kiedyś. Obecnie większość z atutów, które wymieniłem pozostają aktualne. Zmieniał się jeden ale za to bardzo ważny, jak nie najważniejszy - obsługa. Do niedawna klienci obsługiwani byli przez dwie, bardzo miłe i sympatyczne panie, które wprowadzały tam miły klimat jednocześnie zachęcając dokolejnego odwiedzenia tego miejsca. Czas pierwszego "boomu" już się skończył, właściciele poczuli, że lokal się przyjął - czas na zmiany. Dokonano zmian w personelu a dokładnie dwie osoby, które obsługiwały klientów zastąpiono jedną. Ostatnie pare razy trafiłem na jednego młodego kelnera. Wczoraj na podjeście kelnera czekaliśmy ponad 15min - gdyby nie fakt, że czekałałem na znajomych z pewnością tyle bym nie czekał :evil: . Po otwarciu lokalu normą było, że kelnerki reagowały na pustą szklankę czy talerz, wiadomo jak. Obecnie kelnera trzeba wołać pokazując mu, że szklanka jest pusta - jak w zwykłym barze. Chłopak jest sam i po pomimo starń nie wyrabia się :!:
Mówiąc krótko gdzie tu logika - lokal zdobył uznanie przede wszystkim miłą obsługą. W celach, jak sądze oszczędnościowych, zredukowano obsługę do jednej osoby sprawiając, że lokal zaczyna schodzić na psy :evil: Ktoś mnie może posądzić o przesadę ale jak nazwać fakt, że ponad kwadrans siedzę niezauważony przez kelnera,że kolejny raz z rzędu dostałem rachunek , na którym widnieją pozycję których nie zamawiałem. Kelner się tłumaczy, że wpisał zły kod... może i tak ale to świadczy o tym, że nie daje rady. Zresztą nie dziwie mu się - sam ma być jednocześnie kelnerem i barmanem a do obsłużenia cały kokal.
Niech mi ktoś powie, czy to co się zaczyna tam dziać to wynik skąpstwa właścicieli czy konieczna oszczędność wynikająca ze zbyt dużych kosztów utrzymania?? Pytam bo nie znam realiów prowadzenia lokalu. Widzę tylko, że lokale w naszym mieście mają tendencję do zmierzania do dna. Czy Espresso pójdzie w ślady innych??

Autor:  Mariusz [ 22 gru 2006, 10:03 ]
Tytuł: 

kelnerzy na wyspach!albo w drodze!

Autor:  aleksander [ 22 gru 2006, 10:34 ]
Tytuł: 

Przed chwilą rozmawiałem z właścicielem lokalu, którego poinformowałem o założeniu tego wątku. Obiecał tu zaglądnąć i ma spróbować zabrać głos w sprawie.

Autor:  Mały John [ 22 gru 2006, 16:41 ]
Tytuł: 

obsługa ma rację, jaka płaca taka praca, mieli porządną obsługę ale nie uszanowali bo pewnie cienko płacili więc teraz jest jak jest, i bardzo dobrze, za kilkaset złotych niech sobie sami obsługują 8)

Autor:  menelopa [ 22 gru 2006, 19:09 ]
Tytuł: 

Mały John pisze:
obsługa ma rację, jaka płaca taka praca, mieli porządną obsługę ale nie uszanowali bo pewnie cienko płacili więc teraz jest jak jest, i bardzo dobrze, za kilkaset złotych niech sobie sami obsługują 8)


W czym obsluga ma racie? W tym, że się nie wyrabia? Opisałem zmiany, które zauważyłem tam przychodząc . Nie widziałem, żeby kelner siedział za barem i "bajerował laski" zamiast mnie obsługiwać więc do niego nic w tej chwili nie mam. Wydaja Ci się, że jakby dostał 1000 wiecej to by sobie rolki kupił żeby szybciej zapieprzać pomiędzy stolikami?? Nie sądze :? Zawód kelnera ma to do siebie, że ma dużą szansę być doceniony przez klientów min poprzez napiwki. Czy to są duże pieniądze oceń sam - jeżeli przykładowo wczoraj stolik przy którym siedziałem zostawił ponad 400zł i zwyczajowo dla kelnera jest 10% to czy nie warto podawać tego piwa i zbierać puste kufle? Nie potrzebuje żeby kener przy mnie skakał aby zostawić mu napiwek - wystarczy, że w rozsądnym czasie podejdzie do mnie i zapyta co chcę zamówić. Tak było wcześniej i było fajnie, tak jak wcześnie wspomniałem ceniłem sobie obsługę w tym lokalu Dodam, że mieszkam na Ujeździe i świadomość dobrej obsługi sprawiła, iż przemierzałem prawie całe miasto żeby tam się spotkać ze znajomymi Jeżeli teraz mam czekać 15 min na szansę otrzymania karty to zaczynać się zastanawiać czy warto tyle iść.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/