Dzisiaj jest 12 maja 2025, 2:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Podczas wywiadu dotyczącego Przedmieścia Nyskiego ówczesny Burmistrz Fiedorowicz zapewniał, że brama krucza oraz gardziel bramna Mostu Staromiejskiego z XVI w. zostaną zaznaczone innym kolorem kostki brukowej...

Tymczasem kostka została położona, z tego co wiem to i tak nie z takim wzorem jaki został początkowo zaproponowany przez Ciebie, ale najważniejsze, ze nigdzie nie udało mi się znaleźć śladów na powierzchni po naszych "skarbach"...

Czyja to wina i czy można z tym coś zrobić ?

Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 23:59 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Również to zauważyłem.
Przeprowadziłem rozmowy z Inspektorem Nadzoru i Wykonawcą. Wykonawca nie widzi problemu aby w wyznaczonych miejscach rozebrać kostkę i ułożyć ją na nowo zgodnie z wytycznymi i inwentaryzacją powykonawczą, na podstawie badań archeologicznych.
Trochę nie popisał się (znowu?) Wojewódzki Konserwator Zabytków, który nie wydał w odpowiednim czasie stosownych wytycznych wskazania dawnych bram miejskich w nawierzchni drogowej.
"Nasze skarby" będą pokazane w nawierzchni, co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Stosowny zapis na ten temat znajduje się bowiem w miejscowym planie zagospodarowania Przedmieścia Nyskiego...

rekrut
rekrut

Kto jest odpowiedzialny za jakość prac budowlanych wyknywanych przez Wykonawcę podczas rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego ?
Proszę obejrzeć mur oporowego z kamienia przy ul. Krótkiej (mam nadzieje że dobrze zapamiętałem ulicę), czy Wykonawca otrzymal zapłatę za tak zepsutą robotę ?

Jakość układania kostku brukowej na ul. Wrocławskiej-Daszyńskiego, nie wierzę żeby w "firmie" wykonawcy pracował choć jeden brukarz.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Osobą odpowiedzialną za cała inwestycję pt. Rewitalizacja Przedmieścia Nyskiego jest inspektor nadzoru budowlanego.
Zgodnie z Ustawą Prawo budowlane, art. 18 ust. 3 cyt. Inwestor może ustanowić inspektora nadzoru budowlanego i w tym przypadku z takiego prawa UM skorzystał.
Zgodnie z art.25, cyt. Do podstawowych obowiązków inspektora nadzoru budowlanego należy:
1) reprezentowanie inwestora na budowie przez sprawowanie kontroli zgodności jej realizacji z projektem i pozwoleniem na budowę, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej,
2) sprawdzanie jakości wykonywanych robót (...) zapobieganie zastosowaniu wyrobów wadliwych i niedopuszczonych do stosowania w budownictwie,
4) potwierdzanie faktycznie wykonywanych robót oraz usuniecia wad, a także, na żądanie inwestora, kontrolowanie rozliczeń budowy.

Niestety nie jestem osobą zajmującą się rozliczeniami z Wykonawcą. Nie posiadam żadnych informacji na ten temat. Wydziałem zajmujacym się prowadzeniem powyższej inwestycji jest Wydział Przygotowania i Realizacji Inwestycji tut. Urzędu.

Tytuł:
rekrut
rekrut

He, he. Przepisy sobie, a życie sobie. Mimo, że prawo budowlane reguluje sprawy nadzoru nad robotami budowlanymi w sposób jednoznaczny, to w praktyce inspektor nadzoru "dostosowuje się" do oczekiwań inwestora i raczej nie "męczy" wykonawcy jeśli inwestor nie ma zastrzeżeń co do jakości wykonanych prac. A reprezentantem inwestora w tym wypadku jest jak już napisano wydział inwestycji Urzędu Miasta. Proponuję zwrócić się z bezpośrednim zapytaniem w tej sprawie do działu inwestycji. Ręczę, że nie udzielą jednoznacznej odpowiedzi, albo nie udzielą jej wcale. Proponuję zadać trzy pytania: 1) Czy mają w swoim wydziale fachowców bedących w stanie ocenić jakość robót? 2) Jeśli tak - to dlaczego nie reagują na zgłoszenia dotyczące jakość robót na Przedmieściu? 3) Jeśli nie - to dlaczego pracują w dziale inwestycji? W kontekście powyższego zasłanianie się inspektorem nadzoru jest niepoważne. Może nowa Wice burmistrz do spraw inwestycji coś pomoże?

Tytuł:
pismak
pismak

A?

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:43 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

aleks
Cytuj:
brama krucza oraz gardziel bramna Mostu Staromiejskiego z XVI w. zostaną zaznaczone innym kolorem kostki brukowej...

Adam Cebula
Cytuj:
"Nasze skarby" będą pokazane w nawierzchni, co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Stosowny zapis na ten temat znajduje się bowiem w miejscowym planie zagospodarowania Przedmieścia Nyskiego...

mam coraz większe wątpliwości co do powyższych ’pobożnych życzeń’, pisałem już kilka razy nt różnic pomiędzy projektem a wykonawstwem, bez żadnego, kompletnie, skutku - przypomnę choćby uciętą ścieżkę rowerową i brak jej połączenia z chodnikiem, ludzie sobie chodzą przez trawnik, co było oczywiste i przewidywalne: na czyj koszt dokonane będą niezbędne zmiany?

ObrazekObrazek

Alfred
Cytuj:
Kto jest odpowiedzialny za jakość prac budowlanych wyknywanych przez Wykonawcę podczas rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego ?
Jakość układania kostku brukowej na ul. Wrocławskiej-Daszyńskiego, nie wierzę żeby w "firmie" wykonawcy pracował choć jeden brukarz.

dla potwierdzenia:

Obrazek

Adam Cebula
Cytuj:
Osobą odpowiedzialną za cała inwestycję pt. Rewitalizacja Przedmieścia Nyskiego jest inspektor nadzoru budowlanego.
Inwestor może ustanowić inspektora nadzoru budowlanego i w tym przypadku z takiego prawa UM skorzystał.
Wydziałem zajmujacym się prowadzeniem powyższej inwestycji jest Wydział Przygotowania i Realizacji Inwestycji tut. Urzędu.

a może tak trochę nazwisk, żeby nie było całkiem bezosobowo i anonimowo?

aguszka
Cytuj:
Proponuję zwrócić się z bezpośrednim zapytaniem w tej sprawie do działu inwestycji. Ręczę, że nie udzielą jednoznacznej odpowiedzi, albo nie udzielą jej wcale

jest, o ile wiem, obowiązek odpowiedzi na oficjalnie zadane pytania.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Zapewne Pan Adam Cebula może podać mi nazwiska osób odpowiedzialnych za temat ze strony UM. Gdy już je bedę miała zwrócę się chętnie z zapytaniem jak najbardziej oficjalnym. A forumowiczów proszę o formułowanie konkretnych pytań jakie powinny znaleźć się z tym zapytaniu. Niech te pytanie bedą nie tylko jawne ale i profesjonalne. Odpowiedź urzędu (jeśli ją dostanę) też opublikuję na tej stronie.

[ Dodano: Sro Sty 17, 2007 10:12 pm ]
mhh ... dużo gadania a jak trzeba troszkę zadziałać to cicho jak makiem zasiał - chyba się nie doczekam reakcji A. C

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.