Nie wiem dlaczego nikt /także z władz miasta/ nie zauważył dotąd, w każdym razie nie odniósł się do zjawiska takiej zmasowanej dbałości o mienie komunalne, porządek w mieście, o to, aby Zgorzelec zaczął pięknieć, miał ładne parki, boiska do kosza i nową halę sportową. Żeby parkowanie samochodów nie utrudniało poruszania się pieszym, a rowerzyści jeździli bezpiecznie i komfortowo, podobnie zresztą jak zmotoryzowani. Aby w mieście zapanował ład urbanistyczny a nowe inwestycje nie były oparte o poronione pomysły. To jest przykład aktywności społecznej a uwagi i dyskusje na ten temat nie są wyłącznie narzekaniem, są próbą i poszukiwaniem, aby coś zmieniać na lepsze. W oparciu o forum powstały nieformalne grupy działające poza nim i jest nadzieja, że będą miały wpływ na właściwy rozwój naszego miasta.
Taka dbałość świadczy o właściwie kształtujących się postawach obywatelskich, które znajdują dobry klimat na tym forum. Nie znam drugiego takiego społecznie ukształtowanego miejsca w Zgorzelcu /może są?

/, które działa tak opiniotwórczo i takie postawy upowszechnia.
Jestem za tym, aby to zostało docenione, bo jest tego warte. Może ustanowić medal, nagrodę lub inną formę wyróżnienia ‘za kształtowanie postaw obywatelskich’ w naszym mieście?
Jeśli władza nie dostrzega takiej potrzeby, może odwrócić sytuację i samemu ufundować podobne wyróżnienie? Mogłoby forum zinfo przyznawać co roku, osobie lub instytucji takie wyróżnienie, bo uważam, ma do tego legitymację opartą o dotychczasową działalność.
Proszę o wypowiedzi, pomysł przyszedł mi do głowy i uważam, że jest sensowny.
Oczywiście nie samo wyróżnienie jest istotą rzeczy, podobnych namnożyło się ostatnio całkiem sporo i nie zawsze potwierdzają one wartości godne wskazania. Może ktoś także zarzucić, że nikt niczego konkretnego nie stworzył na tym forum, choć nie do końca bym się z tym zgodził.