Dzisiaj jest 13 maja 2025, 1:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Dzisiaj około godziny 9:15 szłam chodnikiem koło księgarni centrum. W tym właśnie miejscu na górce jeden z pracowników Pana SZymańskiego kosił tam trawę. Wszystko było by OK, gdyby nie fakt, że przechodzący tam ludzie dostawali kamieniami, które wylatywały spod tej kosiarki, a ten Pan co kosił nawet nie zwracał uwagi na przechodniów i przejeżdżające samochody i robił swoje.
Mi się dostało takim kamieniem ( i to właśnie po brzuchu, pomijając fakt, że jestem w 8 m-cu ciąży) ale na szczęście nic się nie stało, ale co by było gdyby taki kamień zranił kogoś w oko, albo naprawdę komuś coś by się stało. To ciekawe kto byłby winny?
Czy nie można robić tego w innych godzinach? Czy to kolejna gafa Pana Szymańskiego?
Normalnie PARANOJA!!! :smt021

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A jakby kosił o 12:30 to byłoby w porządku? Albo o 18:15? I jakbym ja tam przechodził o 18:15 i dostałbym kamieniem w kolano to bym żądał, żeby pan kosił o 9:15.
I jak tu wszystkim dogodzić? :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ech.. tu nie chodzi o porę, ale o zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Ciekawe jakby Ciebie trafił i nie daj boże okaleczył...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

W tym wypadku widzę tylko takie formy zachowania ostrożności:
1. wyzbierać kamienie przed koszeniem
2. osłona ostrza jakimś sztywnym fartuchem

Sądzę, że nie da sie wyzbierać wszystkich kamieni co do jednego, nawet przy dobrych chęciach.

Tytuł:
obserwator
obserwator

sloniu_21 pisze:
I jakbym ja tam przechodził o 18:15 i dostałbym kamieniem w kolano to bym żądał, żeby pan kosił o 9:15.
I jak tu wszystkim dogodzić?

Nie chodzi tu o to aby wszystkim dogadzać !!!

sloniu_21 pisze:
W tym wypadku widzę tylko takie formy zachowania ostrożności:
1. wyzbierać kamienie przed koszeniem
2. osłona ostrza jakimś sztywnym fartuchem

Sądzę, że nie da sie wyzbierać wszystkich kamieni co do jednego, nawet przy dobrych chęciach

Wystarczy zmienić sposób w jaki trawa w miejscach w których gęsto przebywają ludzie jest koszona. Tzw. "kosy spalinowe" mają zastosowanie przede wszystkim w chaszczach (większość z nich tnie gałęzie o grubości 2 cm bez problemu), a nie w centrum miasta, gdzie trawę z 15 cm trzeba "podgolić" najlepiej jak najniżej ( przez co wszystko dookoła lata).

W takich miejscach stosuje się kosiarki z bocznym wyrzutem lub koszem.

Aby na to wpaść, nie trzeba być pracownikiem wspomnianego zakładu z 15 letnim stażem, bo pracownik to wie, jednak posłużnie wykonuje to co "Pan" mu każe.

Jeżeli jeszcze na to nie wpadłeś to znaczy, że nadajesz się na takiego właśnie kierownika który wysyła swojego pracownika z nieodpowiednim sprzętem, a przy odrobinie pecha zastanawia się po godzinie co zrobić z przechodniem którego oko wypłynęło na chodnik

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie wiem jakie jest rozwiazanie tego problemu, ale nigdy nie widzialem na takich wzniesieniach kosiarzy z tradycyjna, pchana kosiarka. Zawsze byly to jakies kosy spalinowe. Dobrym pomyslem jest najzwyklejszy, kilkumetrowy parawan o wysokosci 1.5m. Rozciagniety na dlugosci kilku metrow, tak jak na przyklad plazowy zabezpiecza koszenie na danej wysokosci w zupelnosci. Pozniej kosiarz obniza parawan i zaczyna kosic nizsze pietro.
Proste, tanie, ale widocznie zbyt skomplikowane dla prezesa. Chyba sa ubezpieczeni i za "wypadle" oko zaplaci PZU lub inna firma...

Tytuł:
obserwator
obserwator

gobo007 pisze:
Dobrym pomyslem jest najzwyklejszy, kilkumetrowy parawan o wysokosci 1.5m. Rozciagniety na dlugosci kilku metrow, tak jak na przyklad plazowy zabezpiecza koszenie na danej wysokosci w zupelnosci.

Pewnie, że dobrym a do tego tanim i skutecznym. Na pewno tańszym niz odszkodowanie i renta za trwałe kalectwo.

Ale po co choćby coś takiego stosować ? Przecież nic poważnego jak dotąd się nikomu nie stało !?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

aaggusia22 pisze:
Czy nie można robić tego w innych godzinach? Czy to kolejna gafa Pana Szymańskiego?

Odniosłem się do tego pytania i odpowiedziałem, że każda pora jest zła na takie koszenie. Może w zbyt ironiczny sposób, za co przepraszam. :oops:
Myślałem, że koszono taką kosiarką z koszem, a kamienie wylatywały prosto spod ostrza i dlatego napisałem o ochronie tego elementu. aaggusia22 nie napisała czym koszono, a kosiarka żyłkowa nie rzuca przecież kamieniami.

Widocznie przeznaczone jest mi miejsce kierownika, za co serdecznie przepraszam urażone przeze mnie osoby.

Tytuł:
obserwator
obserwator

i tu sie nie zgodzę bo kosiarka żyłkowa spalinowa jak najbardziej rzuca kamieniami... sam nieraz przy swoim domu taką koszę...

Tytuł:
pismak
pismak

Nj

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 2:07 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

sloniu_21 pisze:
aaggusia22 nie napisała czym koszono, a kosiarka żyłkowa nie rzuca przecież kamieniami.

No właśnie kosa spalinowa, zwana potocznie kosiarką żyłkową rzuca wszystkim co stanie jej na drodze, tak jak zwrócił uwagę raul0505.

Jakiś czas temu we Lwówku Śląskim siedząc w aucie widziałem, jak w aucie obok jeden kamień wyrzucony z takiej kosiarki wybił szybę kierowcy i i tylną szybę za pasażerem.
W aucie siedział kierowca i kamyk musiał przelecieć obok jego twarzy !!! i chyba tylko cudem nim nie dostał - najprawdopodobniej kamień odbił się od podsufitki i wtedy wybił drugą szybę.
To taki mały przykład jaką mają siłę i jak zachowują się przedmioty wyrzycane spod kosy :-?

Tytuł:
VIP
VIP

powinni zakazać używania tych kosiarek. Z jaką szybkością musiał lecieć ten kamień, że zrobił takie spustoszenie? A jakby tak dziecko stanęło na linii 'strzału'?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tommo pisze:
jeden kamień wyrzucony z takiej kosiarki wybił szybę kierowcy i i tylną szybę za pasażerem.

chyba kierowca miał otwartą szybę :-D albo to była kosiarka typu AK 47

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Chyba nigdy nie kosiłeś taką kosą - ja swojej używam tylko do podkaszania w trodnodostępnych miejscach na ogródku - a i tak zawsze mam poobijane nogi od kamieni - raz nawet dostałem w policzek i od tego czasu szukam przyłbicy :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

tadam pisze:
chyba kierowca miał otwartą szybę

Nie jego szyba była zamknięta do oporu i chyba dlatego nie wyleciała od razu (zamieniła się w małe szkiełka, ale trzymała się w oprawie) tylko był w niej jeden otwór wlotowy, a szyba tylna była uchylona prawdopodobnie przez dziecko, które chwilę wcześniej wysiadło i poleciała od razu.

tadam pisze:
albo to była kosiarka typu AK 47

Była to zwykła kosa spalinowa na żyłkę, ale jak widać kamień z niej wyrzucony potrafi działać jak pocisk 7,62 mm.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.