Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Panie burmistrzu, w Szklarskiej potrafią:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80354,4337108.html

Może i u nas?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

w Warszawie na Bemowie również dali radę i cyklicznie po kilka ulic jest obejmowanych siecia .
U nas jestesmy na etapie snów burmistrza

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ciekawe czy jeszcze pamietacie jak na forum prawie wszyscy, zwłaszcza "fachowcy informatycy" pisali że się nie da, że Burmistrz to chyba na dupę upadł i bajki opowiada i że wogóle to nie da rady bo oni sie na tym znają :-?
A teraz nagle sie da?!?!?
No ale teraz też oczywiście Burmistrz p u p k a, bo w Zgorzelcy jeszcze darmowy nie hula......, a gdzie indziej już jest.....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

To między innymi ja pisałem. Miałem na myśli - jak wszyscy - że za własne pieniądze tego się zbudować po prostu nie da i to jest aktualne do dziś. Burmistrz z darmowego internetu uczynił jeden z punktów w swoim programie wyborczym, bez słowa wyjaśnienia jak zamierza to sfinansować. Mam dziwną pewność, że nie słyszał wtedy o free-hotspot.com. Ja też nie słyszałem, ale ja podobnych obietnic nie składałem.

Obaj panowie startowali z jednakowego pułapu: oboje zostali burmistrzami w tym samym czasie. Dziś Szklarska darmowy internet w powietrzu ma, Zgorzelec nie. Czy w Zgorzelcu na przykład ktoś wie jakie są koszty instalacji dostarczonych urządzeń i ile będzie kosztowało wykupienie łącza do sieci? Ktoś to liczył już?

No właśnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czytaj dokladnie Eldrich. W Szklarskiej net jest dostepny w centrum i okolicy. U nas mowi sie o calej gminie. To znaczna roznica. Jakies kilkanascie do kilkudziesieciu razy wieksza powierzchnia. Ktos wspominal o Bemowie w Warszawie. Na razie dziala to w promieniu kilku ulic.
http://www.samorzad.pap.pl/?d=708021429172976
i cytat:
"Władze dzielnicy mają nadzieję, że w przyszłym roku uda się zapewnić dostęp do internetu na terenie całego Bemowa. Do tego będzie niezbędne ok. 300 nadajników. Planowany koszt całego projektu to 2-3 mln zł. Dostęp będzie całkowicie bezpłatny."

Dla porownania:
http://www.bemowo.waw.pl/web/
Do tej pory postawiono 3 nadajniki:)

Na Bemowie mieszka okolo 100tys mieszkancow. Zgorzelec jest w przyblizeniu 3 razy mniejszy, choc bardziej zroznicowany, jesli chodzi o ilosc gorek i pagorkow:). Pominmy ten fakt i zalozmy, ze trzeba bedzie postawic 100 nadajnikow. Pytanie nasuwa sie samo: gdzie i czy mieszkancy wyraza na to zgode?

Piszesz o "pseudoinformatykach". Jestem takowym i z zainteresowania, wyksztalcenia i racji wykonywanego zawodu. Moim zdaniem to przejadanie publicznych pieniedzy. Internet nie jest i szybko nie bedzie medium, bez ktorego nie da sie normalnie zyc, tak jak bez pradu, czy biezacej wody.
Miasto nie jest na tyle bogate, by finansowac internet darmozjadom. Jesli chcemy dac dostep do sieci za free, to dlaczego Urzad Miasta nie rozdaje na ulicy pieniedzy zebranych wczesniej na poczet podatku od nieruchomosci, koncesji itd?
Burmistrz obiecywal wiele. Niczego z programu nie zrealizowal - takie sa fakty. Rowniez internet nie jest priorytetem. Ci, co go potrzebuja uzywaja go juz teraz a inni, mniej zdesperowani nie. Nie wiem ilu jest uzytkownikow, ktorzy wstrzymuja sie z zakladaniem netu czekajac na darmowy dostep, ale uwzam, ze niewielu. Darmowy dostep ma troszke ograniczen, jak chocby blokada p2p, a to juz jest dyskwalifikujace dla sporego grona osob. Rowniez sama predkosc na poziomie 0.5MB (taka jest najczesciej uzywana w darmowych hot-spotach) dzielona na wielu uzytkownikow nie zachwyca.
Wiec po co to wszystko? Uwazasz, ze nie ma w miescie wazniejszych inwestycji?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
Czytaj dokladnie Eldrich. W Szklarskiej net jest dostepny w centrum i okolicy. U nas mowi sie o calej gminie. To znaczna roznica. Jakies kilkanascie do kilkudziesieciu razy wieksza powierzchnia. Ktos wspominal o Bemowie w Warszawie. Na razie dziala to ................

Dla porownania:
http://www.bemowo.waw.pl/web/
Do tej pory postawiono 3 nadajniki:)

Na Bemowie mieszka okolo 100tys mieszkancow. Zgorzelec jest w przyblizeniu .................

..............Darmowy dostep ma troszke ograniczen, jak chocby blokada p2p, a to juz jest dyskwalifikujace dla sporego grona osob. Rowniez sama predkosc na poziomie 0.5MB (taka jest najczesciej uzywana w darmowych hot-spotach) dzielona na wielu uzytkownikow nie zachwyca.
Wiec po co to wszystko? Uwazasz, ze nie ma w miescie wazniejszych inwestycji?

Przyłączam się do tych słów!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Mysle ze słowo internet nabiera w krótkim okresie czasu bardzo róznych znaczeń. Inaczej rozumiemy internet w róznych okresach. To co znaczyło słowo internet jeszcze dwa trzy lata temu było bardzo wąskim okresleniem, dzis jest to juz okrewślaenie bardzo szeroko pjetego dostepu do globalnej sieci. Działania Szklarskiej Poreby skierowane były raczej na przyciągniecie turystów a nie na rozdawnictwo mieszkańcom. A tak chyba wiekszość Zgorzelczan odczytało zamir Burmistrza. On z premedytacją tego nie prostował. I to co na końcu pisze gobo potwierdza te oczekiwania. Ja równiez nie uważam za celowe rozdawanie dostepu dla amatorów p2p . Dlatego rozsadni mieszkańcy Zgorzelca a mysle ze jest ich powyżej 30 tys - bo odliczyłem Radnych, korzystaja dla własnych potrzeb i korzystac beda z komercyjnych łaczy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja równiez nie uważam za celowe rozdawanie dostepu dla amatorów p2p.

Na P2P bym nie liczył :) Rozwiązanie to jest opłacalne dlatego, że co jakieś 15 minut wyświetlane są około trzydziestosekundowe reklamy. Jedyny sposób osiągnięcia takiego efektu to udostępnianie połączenia przez jakiś program, coś jak dialer Neostrady, który co kwadrans zatrzymuje ruch i wyświetla pobraną z serwera reklamę. Wewnątrz takiej sieci zapewne ruch jest mocno limitowany, choć jak ktoś się uprze to puści P2P nawet przez ICMP, nie ma większego problemu :)

"Darmowy internet" jakoś tam współbrzmi z zapowiedziami Burmistrza, że zrobi ze Zgorzelca lokalne centrum technologiczne, w co ja akurat nie wierzę zbyt gorliwie. Problem to przede wszystkim opłacalność - partner free-hotspot.com musi pokryć z własnej kieszeni koszty instalacji dostarczonych urządzeń i co miesiąc płacić za wynajęte łącze do sieci. Pytanie też czy samo free-hotspot.com zdecyduje się na inwestycję u nas - Szklarska miała o tyle z górki, że żyją z turystów, w tym niemieckich, więc inwestycja powinna się zwrócić dość szybko a potem miasto będzie tylko zarabiać. My tak dobrze nie mamy.

Jeżeli okazałoby się, że ratusz miałby dokładać do interesu spore pieniędze bez widocznych efektów, to faktycznie - w mieście jest wiele pilniejszych spraw do załatwienia.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Heh... uruchomienie internetu na zasadzie punktów hotspotowych nie jest spełnieniem burmistrzowskich obietnic. Obietnica była prosta : bezpłatny internet dla wszystkich, czyli w każdym rejonie miasta.

Internet na podobieństwo tego co ma Szklarska, można uruchomić już teraz. Wystarczy, że chociażby sieciuch otworzy swoją sieć. Infrastruktura istnieje a sygnał może być dostarczany na podobnych zasadach jak przez free-hotspot.com, pytanie tylko kto za to zapłaci. Pytanie jest czy taniej w dłuższej perspektywie jest korzystanie z outsourcing-u czy pakować się w budowę własnej sieci.

Dodatkowo. Ostatnio w TVN24 słyszałem prezesa tepsy, która to planuje wykorzystanie starych przekaźników centertelowskich (tych analogowych jeszcze) do budowy sieci radiowej pokrywającej cały kraj...

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Czytam dokładnie gobo (przynajmniej staram się :lol: )

W poprzednim poście nie chodziło mi o szczegóły tylko o podejście do sprawy niektórych forumowiczów na zasadzie:

1. Jest pomysł -> pomysł jest głupi i nie realny, pomysłodawca spadł z Księżyca, przecież my sie na tym znamy i wiemy że nie da rady, po co to wszystko, a ja nie mam komputera to niech mi go dadzą jak chcą robić internet darmowy itd.........

2. Pomysł zrealizowano (gdzieś) -> zawsze wiedziałem że tak można zrobić, dlaczego u nas jeszcze nie działa itp........

... ale to takie nasze, polskie - ponarzekać, komuś dokopać ...i od razu człowiek sie lepiej czuje :)....

Teraz tak wracając do samego darmowego netu.....

Tam w projekt zaangażowali sie m.in lokalni przedsiębiorcy dlatego też miasto nie musiało wykładać kasy lub przynajmniej niewiele. Z tego co wiem u nas (może i sie mylę) mówi sie o całej gminie, bo łatwiej wtedy wyciągnąć na to kasę z Unii czy skądś tam :) - przecież są ważniejsze inwestycje więc po co wywalać własne pieniądze (i tu sie z Toba gobo zgadzam)

Ja bym raczej nie rozpatrywał od razu darmowych hot-spotów w kategorii ograniczeń jakimi są obłożone tylko w kategorii udogodnień jakie dają np.: popijając piw..., czy tam inny soczek w parku na ławce można odebrać/wysłać pocztę, wyszukać coś w googlach (oczywiście jest to nam w trakcie tego popijania niezbędnie potrzebne :P :lol: ) itp....
Ja też jestem przeciwnikiem wszelkiego rozdawnictwa, w szczególności publicznych pieniędzy. Co do prywatnych - niech decyduje ich właściciel. No i oczywiście jeżeli już coś dajemy to żeby to była dla przysłowiowego "głodnego" wędka a nie ryba.

I na koniec tak trochę przewrotnie do krytycznego:
Cytuj:
bezpłatny internet dla wszystkich, czyli w każdym rejonie miasta

a czy jeden darmowy hotspot dostępny dla każdego to nie darmowy internet dla wszystkich?? ;-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Żeby internet był wszędzie i dla wszystkich musi być WiMax a urządzenia klienckie jak na razie są strasznie drogie dla zwykłego zjadacza chleba. Niestety ale zwykłe hot spoty WiFi nie pokryją zasięgiem całego powiatu.

A tak na marginesie odbiegając od tematu obietnicy burmistrza to internet w Polsce jeszcze uchodzi za jakiś niesamowity luksus dla ludzi bogatych i dla wielu zwykłych ludzi jest rzeczą nie osiągalną. Ja w chwili obecnej przebywam w Anglii i tu Internet ma każdy a to dlatego że wystarczy być w zasięgu sieci jednego z operatorów BT czy np. jakiejś kablówi i na kablach tych operatorów można podłączyć sobie internet od jakiegoś innego operatora (a do wyboru jest kilkudziesięciu). Poza tym cena przy 12 miesięcznym kontrakcie wynosi około 10-15 funtó. Jest to cena za najniższą dostępną na tym rynku opcje czyli 2Mb/s (czyli jedna setna miesięcznych zarobków). W Anglii internet jest zwykłą rzeczą jak np. ciepła woda w kranie i nie trzeba się o to prosić burmistrza.
Przykład 1
Przykład 2
Przykład 3
Przykład 4
Przykład 5

Dziwny ten świat

Tytuł:
rekrut
rekrut

krytyczny pisze:
Wystarczy, że chociażby sieciuch otworzy swoją sieć.

Czy to nie jest reklama? Adminie widzisz i nie reagujesz... ???!!!!
taka jest twoja beztronność. Jednym się daje ostrzezenia za reklamę innych się głaszcze...!!!

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Paweł... pisze:
krytyczny pisze:
Wystarczy, że chociażby sieciuch otworzy swoją sieć.

Czy to nie jest reklama? Adminie widzisz i nie reagujesz... ???!!!!
taka jest twoja beztronność. Jednym się daje ostrzezenia za reklamę innych się głaszcze...!!!

Niech wszyscy otworzą swoją sieć :) Po WiFi jest jeszcze dosyć dobry ADI-NET
haha...

Liczę na obiektywność Admina. :smt044

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Juz to widze jak jakis prywatny operator nagle otwiera pol Mb dla wszystkich i wszystko chodzi jak nalezy :D :D :D

Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny pisze:
Internet na podobieństwo tego co ma Szklarska, można uruchomić już teraz. Wystarczy, że chociażby sieciuch otworzy swoją sieć. Infrastruktura istnieje a sygnał może być dostarczany na podobnych zasadach jak przez free-hotspot.com, pytanie tylko kto za to zapłaci. Pytanie jest czy taniej w dłuższej perspektywie jest korzystanie z outsourcing-u czy pakować się w budowę własnej sieci.

A ja bym to widział inaczej. Miasto ma podległe jednostki typu SP. Popatrzeć na mapę których z tych jednostek można by użyć do dystrybucji sygnału, tak aby maksymalnie pokryć przyległe dzielnice, założyć anteny dookólne. Powiedzmy 7-10 takich punktów na terenie miasta, do każdej zapięty DSL 4000 lub 6000. Spiąć całość VPNem żeby dało się zarządzać centralnie, postawić transparentne proxy, na firewallu puścić tylko do port 80, ograniczenie powiedzmy 5 czy 10 kb/s na każdy przydzielony adres... W ten sposób wszelkiej maści zasysacze z torrenta czy kaazą zostają wyeliminowani. a dostęp do www jest wystarczający. Drogo by nie wyszło. A wierzcie mi gdybym miał do wyboru to lub cyrograf na 2 lata z sieciuchem czy adinetem jak ktoś wspomnial przed chwilą to grubo bym się zastanawiał co mi się bardziej opłaca.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.