Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Podczas ostatnich Jakubów organizatorzy ze Zgorzelca byli zapraszani na spotkania ze stroną niemiecką celem nawiązania współpracy i wymiany poglądów. Skutkiem rozmów jest stała współpraca podczas organizacji tej imprezy, jednak na tym nie koniec. Właśnie tam padła propozycja, aby oprócz Jakubów podjąć wspólną organizację z niemiecką stroną dorocznego Festynu Bożonarodzeniowego (Christkindelmarkt). W tym roku impreza u naszych sąsiadów ma się odbyć na Placu Ratuszowym (Untermarkt) i na Brüderstraße, a czas trwania to 13 - 16 grudnia. Jeżeli uda się dopracować szczegóły to być może nastąpi zmiana ulicy na Neißstraße, tak aby nastąpiło połączenie imprezy po polskiej stronie. Wówczas każdy będzie mógł zobaczyć jak obie strony wprowadzają w nastrój Świąt Bożego Narodzenia.

Jak się okazało nie tylko Jakuby i Altstadtfest mają szansę stać się hitem naszego regionu. Christkindelmarkt, który w tym roku w Goerlitz zostanie zorganizowany po raz dwunasty może zostać połączony z Festynem Bożonarodzeniowym na Przedmieściu Nyskim.

Na placu tuż przy moście staromiejskim mają stanąć domki podobne (a może nawet te same) do tych, które stały tam podczas Jakubów. Będzie tam można kupić świąteczne upominki, ciepłe jedzenie oraz grzane wino korzenne. Ponadto całość mogą uświetnić występy teatrów szkolnych, chórków dziecięcych, a także uczniów szkół muzycznych. Pomysłów jest wiele dlatego już niebawem na nastąpić pierwsze spotkanie organizacyjne w sprawie imprezy. Burmistrz także patrzy na pomysł przychylnym okiem dzięki udanej organizacji Święta Starego Miasta w nowej formule.

Wszystko jest jeszcze w powijakach, ale znając możliwości składu organizacyjnego wydarzenie ma bardzo duże szanse na zaistnienie w naszym kalendarzu imprez jeszcze w tym roku. O szczegółach będziemy Was informować na bieżąco a tymczasem zapraszamy do dyskusji w tym temacie na forum.

Tytuł:
VIP
VIP

Masz Aleksandrze podsłuch w sali mdk, czy swojego informatora?
Dokładnie o tym rozmawialiśmy wczoraj ok g. 20 :grin: 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jestem jak najbardziej ZA !!!

A ponieważ termin jest nie tak odległy a obawa, żeby nie skończyło się na dyskusji na forum, wcale nie bezpodstawna, proponuję wyznaczyć termin spotkania wszystkich zainteresowanych organizacją Festynu Bożonarodzeniowego.
I to jak najszybciej,...ot co. :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Super pomysł i o ile znajdzie zainteresowanie może stać się kolejną ciekawą imprezą w Zgorzelcu. Jestem jak najbardziej ZA!!!

Tytuł:
VIP
VIP

Tmat był poruszany podczas spotkania organizacyjnego w Goerlitz, kiedy przygotowywane było Altstadtfest, a drugim razem na spotkaniu organizatorów Jakubów, na którym Burmistrz podziękował za udział w imprezie. Stąd pomyslałem, że aby temat nie umarł śmiercią naturalną warto by o tym napisać i zainteresować ogół.

Dodatkowo nasz el_critico wymyślił, że można by ściągnąć od Amerykanów pomysł z choinką i jej zapalaniem i dzisiaj w rozmowie z Rafałem wspomniałem także o tym. Pomysł się spodobał więc jestem dobrej myśli. Co wyjdzie ? Zobaczymy... Spotkanie w tej sprawie ma się odbyć w nadchodzącym tygodniu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Alex,..z jakim znowu Rafałem???
Czyżbyś się zaprzyjaźnił z burmistrzem??? :smt082 :smt044

Znaczy się,...w przyszłym roku znowu jedziesz do Sopotu??? Łebski z Ciebie chłopak,..gratuluję :smt058

Tytuł:
VIP
VIP

Przekorny, powstrzymaj swoją ironię i skup się na faktach. Dziennikarz to taki stwór, który za dobre wynagradza, a za złe karze (pisząc oczywiście). Dlatego przytoczę ponownie wypowiedź Piotrka ze spotkania organizatorów z Burmistrzem w MDK, która podpasowała pode mnie w 100%

"cieszę się, że Burmistrz pomimo tego, że mamy różne zdania i zapewne jeszcze nie raz różnić się one będą tak samo jak nasze przekonania, pokazał, że potrafi pracować ponad tymi rzeczami i to właśnie to pozwoliło na zorganizowanie tak dobrej imprezy".

Nie zgadzam się z Rafałem w wielu kwestiach, ale także poprę go w tych, które będą moim zdaniem słuszne. Festyn Bożonarodzeniowy to świetna inicjatywa i dlatego uważam, że po raz kolejny powinniśmy złączyć nasze siły, żeby zrobić dla naszego miasta coś naprawdę fajnego.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ok. kto szuka wystawców, a kto zamawia śnieg?!!

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Dziennikarz to taki stwór, który za dobre wynagradza, a za złe karze
he he, taki sędzia i egzorcysta w jednej osobie :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

mam zrobiony fajny projekt muzyczny z tekstem w temacie świątecznym (raz zagrane w Domu Boehmego w 2002 roku) Ale w grę wchodzi tylko i wyłącznie wnętrze.

Tytuł:
VIP
VIP

Najprawdopodobniej w tym tygodniu ma się odbyć spotkanie organizacyjne podsumowujące Jakuby i wstępnie przygotowujące nas do zorganizowania Festynu Bożonarodzeniowego. Jutro mamy znać dokładną datę spotkania. Zainteresowanych przyłączeniem się do organizacji proszę o śledzenie tematu, bo tu pojawi się informacja o tym spotkaniu dla powiększonego grona.

Wstępnie ustalono, że będzie jedna osoba odpowiedzialna za całą imprezę oraz pozostałe osoby odpowiedzialne za poszczególne wyznaczone zadania. To właśnie z tymi osobami będzie się należało kontaktować w sprawie pomocy przy przygotowaniu wydarzenia.

Szczegóły wkrótce.

Szwagier: ty oczywiście na pierwszym spotkaniu będziesz will you son ?

Tytuł:
obserwator
obserwator

znaczy gdzie ? I kiedy. You let me know, ladd !

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Festyn jest bardzo dobrym pomysłem może dzięki temu przyciągniemy do zgorzelca turystów :)

Tytuł:
VIP
VIP

Bywałem w Holandii 'na robotach' i pamiętam festyny karnawałowe, na których lokalna ludność prezentowała swój dorobek hodowlany, rękodzielniczy i jaki tam jeszcze. Bawiono się wesoło, hucznie i wspólnie, grały orkiestry, jedzono i pito obficie. Było to na wsi, ale karnawały odbywają się hucznie także i w miastach. A u nas? Może pomyśleć o następnej imprezie na Przedmieściu Nyskim /skoro już tam się lokalizuje spędy miejskie/ z okazji karnawału?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Z niepokojem dostrzegam zanik zainteresowania pomysłem zorganizowania Festynu Bożonarodzeniowego na Przedmieściu Nyskim!!! :cry:

Alex:

Cytuj:
Jutro mamy znać dokładną datę spotkania. Zainteresowanych przyłączeniem się do organizacji proszę o śledzenie tematu, bo tu pojawi się informacja o tym spotkaniu dla powiększonego grona.
(17.09.2007- przyp.)

I cisza,...
Adminie, bądź łaskaw rzucić nieco światła na ten brak ciągłości tematu.
Czas bowiem płynie nieubłaganie,... ;-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.