Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Na kogo głosować?

Ja już wybrałem. Czekałem, czekałem i w końcu poprosiłem ludzi z mojego regionu o opinie i po długich, naprawdę długich rozważaniach wybrałem.

[shadow=red]GŁOSUJĘ NA …. PiS[/shadow]

Dlaczego?

Wcześniej, podczas wyborów na burmistrza, dałem szansę Groniczowi i formacji PO na rządzenie. Oddając głos na PiS domyślam się czego mogę się spodziewać, jak rządzi PO przekonałem się u nas po kilkunastu miesiacach.

W naszym mieście Zgorzelcu rządzi PO i widzę jak PO rządzi.
Ich rządy nie dają szans Szarej Masie, ludziom takim jak ja.
Właśnie rozpocząłem prowadzenie firmy i twierdzę, że sposób rządzenia PO nie daje też szans dla małych przedsiębiorstw.
Burmistrz spotykał się z dużymi przedsiębiorcami a o małych nawet nie wspomina a jak już wspomina to tylko po to, żeby powiedzieć że nie ma szans na spotkanie się z nimi.

Nie potrafi się spotkać jest w związku z tym … jest wg mnie nieudolny.

Co najmniej nieudolna jest również formacja, która jak pisze nasz donosiciel forumowy z Lubania, przedstawia do wyborów osobę Beaty Sawickiej, której nie chcę wśród rządzących z wiadomych powodów. Nie interesuje mnie tutaj, czy ulotki były już wydrukowane (trzeba było je zjeść), czy świadomie popiera PO takie zachowania i takie osoby.

Przez te kilkanaście miesięcy nazbierało się trochę nieudolności rządzącej grupy.
Jak oczywiście mniemam, Gronicz to najlepszy reprezentant PO do stołka burmistrza, więc jeśli PO chce mi dać kolejnego takiego Gronicza, ale tym razem w Sejmie, to ja dziękuję.

[shadow=red]GŁOSUJĘ NA …. PiS[/shadow]

Pozdrawiam
Ball Kani

Mogę oczywiście później opluwać się za wybór ale to mój wybów.
Liczę na to, że końcu wybierzemy kogoś właściwego i nie będziemy kopać się po pupie z powodu złego wyboru. :grin: Liczę, że to będzie właśnie teraz właściwy wybór.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jerzy Liber- dlaczego ?? a dlatego że jako znany wolnorynkowiec pomoże innym ligowcom w sejmie uprościć prawo,obniżyć podatki,zapisać w konstytucji ochronę życia,pomoże w prywatyzacji kraju i ( mam takową nadzieje) razem z Korwinem zlikwiduje koryto. :smt023
Ball Kani - skoro jesteś przedsiębiorcom to dlaczego głosujesz na przeciwników wolnego rynku ( czyli PIS) który to kładzie kłody pod nogi przedsiębiorcom i nic w kraju nie robi ( oprócz zamykania ludzi do przepełnionych więzień) :-?

pismak
pismak

Ball Kani pisze:
Właśnie rozpocząłem prowadzenie firmy i twierdzę, że sposób rządzenia PO nie daje też szans dla małych przedsiębiorstw.

Zawężasz sprawę do lokalnego podwórka. My tu mówimy o wyborach do sejmu o czym doskonale wiesz.
Burmistrz miasta jest podporządkowany prawu ogólnopolskiemu, które dziś ustanawia PiS. To te prawo nie daje Ci szans!
Trudno nie zgodzić się z tym, że na naszym podwórku nie ma tak spektakularnych sukcesów jakich się spodziewaliśmy po zmianie władzy. Z perspektywy czasu stwierdzam, że podczas wyborów parlamentarnych ludzie nie głosowali na PO, głosowali na człowieka, który mógł pokonać Fiedorowicza. Ludzie chcieli zmian przy sterze bo ta łódź już dawno dryfowała w złym kierunku. 2 kadencję spychania łodzi z kursu wymaga czasu aby wrócić na ten właściwy.
Na stanowisku starosty siedzi przedstawiciel PiS`u Co on zrobił dla nas? Nie czuje jego zmian, wręcz przeciwnie. Prosiłem go o działanie w sprawie przejścia turystycznego w VES (pisał o tym Alek) – pięknym pismem „odbił piłeczkę” – tyle z moich kontaktów z starostą z PiSu.

Dlaczego PO:
- jest jedyną siłą polityczną, która może przeciwstawić się ksenofobicznej PiS
- jest partią reprezentującą wartości liberalne, stawiającą na ludzi zaradnych, przedsiębiorczych, pracowitych, chcących wziąć sprawy w swoje ręce – 2mln takich ludzi już wyjechało,
- jest za podatkiem liniowym,
- jest partią, która chce otworzyć Polskę jeszcze bardziej na świat, w odróżnieniu od PiSu, który prowadzi politykę zagraniczną najgorszą od wielu lat. PO jest partią, która chce przenieść dobre rozwiązania na polski grunt – po co wywarzać otwarte drzwi. Irlandii się udało, w Irlandii Polacy czują się dobrze – stwórzmy im podobne warunki w ich domu.

Dlaczego nie PiS
- nie chcę aby podstawowym narzędziem do uprawiania polityki był dyktafon,
- oglądając akcję CBA i pana Ziobro chwalącego się kolejnymi aresztowaniami przychodzi mi na myśl fragment książki o A. Łukaszence wydaną przez Newsweek - aresztowania pod publiczkę,
- nie chcę podziału my – solidarni, uczciwi i biedni; oni – cała reszta. Wg retoryki PiSu kto nie jest biedny, osiągnął jakiś poziom dochodów większy niż średnia jest podejrzany, jest wykształciuchem, należy do skorumpowanej łże-elity. Ball Kani jako przedsiębiorca prywatny pasujesz do „oni” :-?
- nie chcę aby mój premier wpierw obrażał bezdomnego by później sądził się z bezdomnym o to że to jego obrażono – pokazowy proces rodem z PRL, który miał udowodnić kto tu jest siłą,
- nie chcę aby państwo nam mówić kto jest dobry a kto zły,
- nie chcę żeby mój premier bawił się w Janosika, który zabiera bogatym i rozdaje biednym, nie chcę jego rozdawnictwa. Chcę żeby zaradni i obrotni mogli się bogacić i żeby każdy mógł zadbać o swój los ,
- słysząc panią Gilowską mówiącą o obniżkach podatków zastanawiam się dlaczego nie informuje o obniżeniu wydatków,
- nie chcę państwa policyjnego, które ściga autora sms „zabierz babci dowód” jak kogoś kto nawołuje do obalenia rządu

Tytuł:
pismak
pismak

menelopa pisze:
Dlaczego PO:
- jest za podatkiem liniowym,

Menelopa a uważasz że PiS nie był za podatkiem liniowym? Proszę rozwiń, jak możesz, słuszność podatku liniowego i jego postać jaką byś chciał (tylko nie pisz, że ktoś stwierdził, że jest to jedyna słuszna forma podatku - podobne uzasadnienie przytaczał już Andrus).
cytat:
"- nie chcę żeby mój premier bawił się w Janosika, który zabiera bogatym i rozdaje biednym, nie chcę jego rozdawnictwa. Chcę żeby zaradni i obrotni mogli się bogacić i żeby każdy mógł zadbać o swój los"
Czy wg Ciebie pobór podatku i wypłata świadczeń socjalnych to "Janosikowa" polityka? Jeżeli tak to wszyskie poprzednie rządy robiły tę samą politykę - pobierały podatki i wypłacały świadczenia socjalne. W UE dzieje się to także i to na większą skalę porównaj podatki w tych krajach (zwłaszcza w krajach "starej unii") i wysokość świadczeń socjalnych.
A może jak PO wypłacać będzie "socjal" to działalność jest sprawiedliwa i szlachetna a jak PiS wypłaca to jest "janosikowe rozbójnictwo"?

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Proszę rozwiń, jak możesz, słuszność podatku liniowego i jego postać jaką byś chciał (tylko nie pisz, że ktoś stwierdził, że jest to jedyna słuszna forma podatku - podobne uzasadnienie przytaczał już Andrus)

Nie wiem czy Ty chcesz ze mną prowadzić dialog czy zamawiasz informację? Zadając mi pytanie i od razu narzucając mi formę odpowiedzi jest niczym innym jak przedmiotowym podejściem do rozmówcy. Hamuj swoje zapędy kierownicze i pozwól mi wypowiedzieć się tak jak ja to czuje. Jeżeli będzie to podobne do tego co napisał Andrus to trudno – może najzwyczajniej wyznajemy tą samą szkołę.

Może zacznijmy od tego co to jest podatek liniowy bo jak wynika z ankiet większość z nas nie czuje tematu. "Podatek liniowy (również: podatek płaski) jest metodą obliczania wymiaru podatku, w myśl której wysokość należnego podatku jest wprost proporcjonalna do wielkości podstawy opodatkowania"(źródło wikipedia).
Niedawno na łamach Newsweeka pojawiła się ankieta, w której min. pytano czy respondenci są za podatkiem liniowym – większość odpowiedziała, że nie. Na pytanie, ile powinien zapłacić podatku człowiek, który zarabia dwa razy tyle co statystyczny Polak – większość odpowiedziała, że dwa razy tyle… a to przecież to samo!!! :smt021 Wniosek – znaczna część naszego społeczeństwa nie rozumie co czyta – patrzy na obrazki/spoty na których znikają im artykuły.

Nasza rzeczywistość:
Osoba w średnim wieku, z kilkuletnim stażem zawodowym. Aby móc żyć na jakimś zadawalającym poziomie poza pełnoetatową pracą stara się szukać dodatkowych zajęć, które przyniosą jej przychody. Kiedy on stara się nie czekać aż ktoś mu da i idzie do pracy, inni maruderzy i lenie siedzą w barach i narzekają na rząd, gospodarkę, płacę i wszystko co im się przypomni. Kiedy przychodzi do rozliczenia się z fiskusem okazuje się, że on przekroczył próg i ma do zapłacenia 30% podatku dochodowego.
Pytanie, dlaczego za swoją zaradność, samodzielność musi zapłacić 11% więcej niż ten, który kiedy on dodatkowo pracował, leżał przed telewizorem i popijał browara? Dlaczego nie możemy płacić jednej i tej samej stawki, np. 19% Skoro wszyscy możemy płacić taki sam procent naszych dochodów na składkę rentową, emerytalną i chorobową to dlaczego rozróżnia się nas przy podatku od dochodów?
Obecny stan rzeczy jest korupcjogenny, utrzymujący szarą strefę. Ludzie wolą nie pracować legalnie a co za tym idzie nie płacić np. na ZUS, na składkę emerytalną – po kilkudziesięciu latach idzie taki delikwent na emeryturę i okazuje się, że zalicza się do tych, którzy pracowali całe życie a emeryturę mają marną. Nie zakładamy też legalnego biznesu – wolimy handlować na allegro z nadzieją że nie zajmie się nami karbówka niż być samodzielnym przedsiębiorcą płacącym podatki. Obecnie każdy zdrowo myślący człowiek próbuje ukryć swoje dochody aby mu jak najmniej zabrano. Dla mnie to jest niesprawiedliwość – co mamy z tego, że płacimy większe stawki podatkowe - kiedy np. idzie się do lekarza nikt nie traktuje szczególnie tych, który płacą 30% podatku – są w tej samej szarej kolejce ze wszystkimi.

Cytuj:
Menelopa a uważasz że PiS nie był za podatkiem liniowym?

PiS dwa lata temu pokazywał spoty wyborcze, które prezentowały znikające z lodówki produkty spożywcze oraz pluszowe maskotki ze zwieszoną głową, mające sugerować znaczący wzrost cen podstawowych produktów konsumpcyjnych po ewentualnym wprowadzeniu podatku liniowego, czyli zniekształcenie jego obrazu w oczach opinii publicznej konsekwencji wprowadzenia podatku liniowego, który proponuje PO. Do dziś nie widziałem i nie słyszałem spotu, który by zachęcał do podatku liniowego. Ten spot jednoznacznie określa jak PiS manipuluje informacjami (w tej kampanii mamy spot z prywatyzacją służby zdrowia :-? ).

Cytuj:
cytat:
"- nie chcę żeby mój premier bawił się w Janosika, który zabiera bogatym i rozdaje biednym, nie chcę jego rozdawnictwa. Chcę żeby zaradni i obrotni mogli się bogacić i żeby każdy mógł zadbać o swój los"
Czy wg Ciebie pobór podatku i wypłata świadczeń socjalnych to "Janosikowa" polityka? Jeżeli tak to wszyskie poprzednie rządy robiły tę samą politykę - pobierały podatki i wypłacały świadczenia socjalne.

Janosik zabierał bogatym, rozdawał biednym. Kaczystowski reżim chce zabrać zamożnieszym, rozdać biednym oraz leniom i nierobom jednocześnie wmawiając nam, że Ci lepiej sytuowani to wróg, który wzbogacił się kosztem biednych.
Należy chronić osoby gorzej sytuowane ale nie można robic z bogatszego wroga. To nie moja wina, że ktoś ma mniej. Ja tylko chcę uczciwie pracować, zarabiać pieniądze, płacić uczciwe podatki min. na tych, ktorzy są potrzebujący.

Cytuj:
W UE dzieje się to także i to na większą skalę porównaj podatki w tych krajach (zwłaszcza w krajach "starej unii") i wysokość świadczeń socjalnych.
A może jak PO wypłacać będzie "socjal" to działalność jest sprawiedliwa i szlachetna a jak PiS wypłaca to jest "janosikowe rozbójnictwo"?

Tyle, że w krajach strej Unii klasa średnia to potęga płacaca podatki, z których idą te środki socjalne. U nas zaledwie 5% podatników płaci stawkę 30%. Wieżyc mi się nie chce że tak mało, ludize najzwyczajniej ukrywają swoje dochody. Nadal boimy się zakładać legalny biznes bo obciążenia fiskalne są zbyt duże. "Janosik" zabiera za dużo.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
Janosik zabierał bogatym, rozdawał biednym. Kaczystowski reżim chce zabrać zamożnieszym, rozdać biednym oraz leniom i nierobom

mała poprawka - podatki zabierane są wszystkim nawet tym najbiedniejszym!
a obciążenia podatkowe są mniej więcej na podobnym poziomie jak za poprzednich rządów wiec wyróżnianie tu "Kaczystowskiego reżimu" jest pewnie tylko elementem gry wyborczej :|

ale w większości zgadzam sie z Tobą. :)

Tytuł:
pismak
pismak

masz rację ale te słowa nie wynikają z gry wyborczej tylko z ogólnego klimatu w jakim obecnie rządzacy przedstawiają tych, którzy mają więcej niż ogół

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
te słowa nie wynikają z gry wyborczej tylko z ogólnego klimatu w jakim obecnie rządzacy przedstawiają tych, którzy mają więcej niż ogół

czyli PiS ma świetną kampanie, bo to ogół wybiera... niestety.

Tytuł:
pismak
pismak

Nie miałbym nic przeciwko ich kampanii gdyby była prawdziwa i rzeczowa. Ale ich polityka oraz kampania opiera się na elementach sprawdzonych w poprzednim systemie – znaleźć społecznego wroga, wmówić że to on jest wszystkiemu winien i należy go zniszczyć wówczas wszystkie problemy znikną. Kiedyś to był „zachód”, „imperialistyczny wróg”, „burżuj” – dziś to wykształciuch

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa, dzisiaj społecznym wrogiem nr. 1 jest "Kaczystowski reżim" - jestem w stanie się założyć, że polowa wyborców PO czy LiD-u nie zna programów swoich kandydatów (no może jakieś frazesy typu - "zwiększymy podatki" lub "zmniejszymy podatki") a ta polowa glosuje właśnie "przeciw" wrogowi społecznemu - co jest wodą na młyn na kampanie, jak to ładnie określiłeś, opierające się na elementach sprawdzonych w poprzednim systemie.
Latwiej coś zanegować niż przedstawić konkretne rozwiązanie. I jeszcze jeden plus takiej kampanii - z obietnic trzeba sie rozliczyć, a z negowania przeciwników - nie. Chodzi TYLKO O ogół. Bo ogół glosuje.

Tytuł:
pismak
pismak

Znam zasady kampani a przynajmniej zdaje sobie sprawę jak niektóre czynniki działają na ogół.
Przed chwilą sąd w Warszawie odrzucił pozew PiS w sprawie spotu w którym twierdzi się, że PO chce sprywatyzować szpitale. Powód odrzucenia - PO nie udowodniło, że spot został wyemitowany... na tym to polega - zanim sobie wszystko wyjaśnią my, widzowie dostaniemy odpowiednia dawkę nie prawdy, która będzie rzutowała na nasz obiektywizm :|

Tytuł:
pismak
pismak

Po

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:52 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mieszczuch pisze:
głupców pokroju Lepera

myślisz, że Lepper odbiega inteligencją od "średniej krajowej"?
mieszczuch pisze:
Programy partii lekko mnie zajmują, ich wersje wyborcze mam w poważaniu.

dokładnie! Uważam za krzywdzące to, że zmusza sie ludzi do podejmowania decyzji dotyczących losów całego kraju. Mieszczuch przynajmniej ma jakąś najważniejszą sprawę... ale większość nie ma nawet najmniej ważnej.
mieszczuch pisze:
jako zaporę dla rozpasania głupców pokroju Lepera i ludzi nieradzących sobie z przerostami ambicji typu Giertych, czy Gosiewski.

Pytam ludzi dlaczego głosują na XXX a oni mówią, że dla tego, by YYY już nie rządził. Smutne.
mieszczuch pisze:
Szanse Brodniaka oceniam najwyżej.

Szanse Brodniaka oceniasz najwyżej czy jego osobę?, jego możliwości?, jego dotychczasową działalność?, jego przekonania?, jego idee?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Należy chronić osoby gorzej sytuowane ale nie można robic z bogatszego wroga. To nie moja wina, że ktoś ma mniej. Ja tylko chcę uczciwie pracować, zarabiać pieniądze, płacić uczciwe podatki min. na tych, ktorzy są potrzebujący.

Problemem jest to, że wizerunek bogatego utrwalony w czasach PRLu podsyca teraz Kaczyński. Dlatego brniemy w kierunku, z którego chcieliśmy odwrotu: ‘wszystkim po równo’, choć w ten sposób się tego wyraźnie dziś nie artykułuje. Liczenie na inteligencję narodu także napotyka trudności, bowiem ani ‘wykształciuchy’, ani elity intelektualne nie są oczkiem w głowie PiSowskich partyjniaków.
Cóż nam pozostaje? Zmądrzeć w końcu i zacząć samodzielnie używać prywatnych szarych komórek. Na to liczę.
Dodałbym jeszcze tylko, że oczekuję jasnych, czytelnych kryteriów prawnych dla wszystkich. Wtedy ja będę mógł się równie szybko wzbogacić dzięki pracowitości i zapobiegliwości, a nie dzięki cwaniactwu i układom tj. cechom wskazywanych przez premiera, które dominują podobno wśród nowobogackich.

Cytuj:
Pytam ludzi dlaczego głosują na XXX a oni mówią, że dla tego, by YYY już nie rządził.
i to nie jest głosowanie 'na kogoś', tylko 'przeciw komuś'. Bardzo wiele osób jest tak zmotywowanych, bo nie ma swojego faworyta, a 'iść trzeba' :|

Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, 12:02 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:53 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.