Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
gaduła
gaduła

Wiem,że jestem przypadkiem odosobnionym,bo ogromna większość forumowiczów to kierowcy,
wiem,że jezdnie nasze są,jakie są,
na pogodę też nie mamy wpływu,ale złośliwość da się wyczuć na odległość..
Dzisiaj wracałam z Kuflandu chodnikiem od strony sklepu i zostałam solidnie ochlapana przez przejeżdżający samochód osobowy,koloru:ciemna cegła/na markach się nie znam,ale był to typ combi/,w taki sposób,że postanowiłam ujawnić nr rejestracyjny:
JEZ 6131.
Za kierownicą siedziała krótko ścięta ruda damusia,której z całego serca/choć z natury mściwa nie jestem/,życzyłam,aby ją ktoś wepchnął w największą kałużę w mieście.
I to wówczas,gdy będzie na nóżkach,a nie na kółkach.
I nie mówcie,że inaczej się nie da,są tacy,którzy szanują odzież przechodnia,niezależnie od tego,czy jest to młoda dziewczyna,czy zakapturzona "baba"/taka,jak ja/.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Lenka
z tego co wiem bo własnie robie prawko mozesz wniesc sprawe na polsicje o odszkodowanie itp ale wiadomo ile to sie czeka i ile biurokracji

Tytuł:
rekrut
rekrut

sprawę o co???
o to, że auto wjechało w kałużę czy o to, że kałuża znajdowała się na jezdni?????

Tytuł:
obserwator
obserwator

elpeciak pisze:
sprawę o co???
o to, że auto wjechało w kałużę czy o to, że kałuża znajdowała się na jezdni?????

O to, że auto, ktore wjechało w kałużę spowodowało ochlapanie przechodnia.

To podobnie jak w sytuacji, gdy najedziemy na tył auta poprzedzającego nasz pojazd.

'Niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze', ale to jest tylko moja interpretacja.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
'Niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze', ale to jest tylko moja interpretacja.

Błędna. "Niedostosowanie prędkości" nie jest wykroczeniem, musi mu towarzyszyć "zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym" (art. 86 kw). Ochlapanie kogoś nie jest takim zagrożeniem, więc nie ma o czym mówić.

Dochodzić swego można na drodze cywilnej. W tym przypadku potrzeba świadków i dużo wolnego czasu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 21:46 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

zdaje się, że jest coś takiego jak mała szkodliwość społeczna czynu i gliniarz nie kiwnie palcem albo sprawę z miejsca umorzy.
od razu zaznaczę, że nie bronię kierowców - niejednego bym z chęcią staranował jak tylko mi sie agresor włączy po krótkiej przejażdżce po mieście.
proponuję dobrać się do pupki wlaścicielowi drogi - ja kałużę czy dziurę w jezdni interpretowałbym (patrz wyżej) do stworzenia zagrożenia w ruchu :)
a idąc dalej dobrałbym się do pupki pwik za to, że studzienki nie odprowadzają wody (mam nadzieję, że się nie pomyliłem i to ich działka?) :)
ps.
i bez głupich skojarzeń z tym dobieraniem ;)

Tytuł:
gaduła
gaduła

Dzisiaj już na spokojnie:
- nie obwiniam Wodociągów,w moim rejonie studzienki są drożne
- minus dla drogowców,naprawiane drogi nie są poziomowane w kierunku studzienek /stąd takie kałuże/,a jak drogi naprawiane NIE SĄ,to już tragedia...
Pani,która mnie wczoraj ochlapała,zrobiła to z właściwą sobie niefrasobliwością,dlatego się wkurzyłam,w przeciwnym wypadku nie publikowałabym na tym forum numeru rejestracyjnego jej samochodu,po prostu:dała na gaz ostrym zrywem,a na zielone i tak nie zdąrzyła...
Chodzi mi o swego rodzaju napiętnowanie takich zachowań,a nie o dochodzenie na drodze prawnej,bo przecież odzież moja,w związku z tym incydentem nie została trwale zniszczona.
Ale gdy się ma do załatwienia jeszcze kilka innych spraw,to dalsza "wycieczka" po mieście jest uciążliwa i skutkuje przeziębieniem.
Myślałam raczej o wpisywaniu obywateli naszego miasta na"czarną listę" tego forum,tak jak w przypadku nieprawidłowego parkowania.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

cóż mamy jesień i takie sa warunki na drogach :P

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jest to świetna myśl - taki wątek. Każdy sfrustrowany sąsiad będzie mógł napisać na innego , że ten go ochlapał - i nawet rejestrację poda ;) Będzie równie śmiesznie jak w wątku ze źle parkującymi , gdzie kilka zdjęć jest kompletnie bezsensownych.

Nie wiem ponadto co ma do rzeczy przyspieszanie przed światłami - jeśli się nie przekracza dozwolonej to co Ci właściwie do tego? "Ruda damusia" - zabrzmiało całkowicie bez zawiści ;)
A poza tym monituj gdzie trzeba w sprawie stanu dróg , a nie donoś na osobę , która być może nawet nie wie , że to zrobiła. Sam pewnie w takie dni ochlapię kogoś nie wiedząc nawet o tym - co przy tej pogodzie i ciemnościach na mieście nie jest czymś szczególnie ciężkim do wykonania.

Od siebie proponuję wątek z idiotami wchodzącymi na pasy bezpośrednio przed autem , a także rowerzystów bez oświetlenia - byłoby śmiesznie , nie? ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zgadzam się z YELLO_35 dorzucił bym do tego jeszcze kierowców którzy nie wiedzą do czego służy kierunkowskaz i pieszych przebiegających na czerwonym, na pasach.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A tak na marginesie czy jesteście za obowiązkowym zapinaniem pasów i zapalaniem świateł??

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Andrus rozmawialiśmy już na temat pasów xD

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

no ale chciałem poznać zdanie innych ( w tamtym temacie wypowiadało się bodaj 5 osób)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Andrus pisze:
no ale chciałem poznać zdanie innych ( w tamtym temacie wypowiadało się bodaj 5 osób)

A może załóż osobny temat ? Wtedy będzie jeden wątek dyskusji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.