Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 15 południk
VIP
VIP

wywołał temat neandertalski, więc może jest na tyle ciekawy, aby się nim osobno zająć?
na początek dwie mapki z przebiegiem, jedna /kolorowa/ zrobiona parę lat temu przez Niemców, druga /czarnobiała/ z wytyczonym przebiegiem przez znajomego polskiego fachmana.
Na drugiej szczególnie widać, którędy linia prowadzi po stronie zgorzeleckiej i zdaje się 'Studzienka' leży na 15 :o
Może więc nareszcie zabrać się za ten obiekt?

http://www.zinfo.hostings.pl/bombas3/mi ... ridian.jpg
http://www.zinfo.hostings.pl/bombas3/miasto/15.jpg

nie analizowałem dokładnie obu przebiegów, ale zdaje mi się, że się od siebie różnią :o
poza tym, przypominam sobie rozmowy, z których wynika, że obecne umiejscowienie znanego kamienia 'Meridian' nie jest zgodne z przebiegiem południka.
Więcej powinien tu wiedzieć Belushi, który kiedyś, jak pamiętam, brał udział w projekcie związanym z M15
Przez antykwariat przechodzi dokładnie :P

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

no to ja wrzucam wycinek mapy na której bazowałem, chodzi o niemiecką sztabówkę nr 4855 Goerlitz z lat trzydziestych. tak się składa, że krawędź mapy jest piętnastym południkiem, to wybrzuszenie na ramkę jest już poza piętnastym południkiem. z tej mapy wynika że południk 15 idzie w linii prostej mniej więcej kawałek od skrzyżowania Szkolnej z Daszyńskiego na południu do starego skrzyżowania na Pieńsk/Bolesławiec i Zgorzelec na północy i dalej aż do Nysy.
szczerze mówiąc bardziej widzi mi się, że b u r d e l dziś stoi na 15tym południku, ale w sumie knajpa może też przecież być "przy południku 15" ;-)

http://foto.onet.pl/5bna,c0swrgc08kuw,e ... ?V=1#euz46

a tu fragment arkusza 4856

http://foto.onet.pl/5bna,c0swrgc08kuw,e ... html#euzpa

widać na tym fragmencie na południe most - dzisiejszy jp2, widać też dwór Scultetusa obok południka idąc na północ. mapa jest w skali 1:25000, oprócz tych kulawych cyfrówk mam też te mapy w oryginale na papierze, licząc wg skali myslę możnaby dosyć dokładnie sprawdzić co właściwie stoi na południku;) tylko pytanie czy sztabówki niemieckie z lat trzydziestych są na tyle wiarygodne?

P.S.y
jak sie nie mylę to kula z meridianem stoi na tym trójkątnym skwerku obok stadthalle, nawet na tej niemieckiej sztabówce widać, ze piętnasty południk w rzeczywistości jest trochę na zachód od tego skwerku. pojęcia tylko nie mam skąd się wziął 15ty południk przechodzący obok studzienki?
swoją drogą dalej idąc na południe widać, że południk przechodzi jeszcze przez kupę innych fajnych miejsc, np bardzo blisko "tajemniczych" sztolni;) i np przez strzelnicę na ujeździe

Ostatnio zmieniony 09 maja 2008, 11:48 przez neandertalski, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
VIP
VIP

mniej więcej tak wygląda przebieg m15 /podkreślam: 'mniej więcej'/
http://www.zinfo.hostings.pl/bombas3/miasto/m15.jpg

drugi link nie działa

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

już powinien działać - w morde jeża nie wiem o co chodzi z tym onetem :(

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

w morde jeża działają oba nie denerwuj się :lol: to chyba u bombasa coś nawala

Tytuł:
VIP
VIP

już działa
natomiast historia z ustalaniem przebiegu 15 przez miasto jest taka: parę lat temu powstał polsko-niemiecki projekt /nie dokończony, nie wiadomo dlaczego/, w którym uczestniczył, jak wspomniałem Belushi, znalazłem się tam też przez chwile i ja, stąd mapka kolorowa, na której Niemcy umieścili przebieg południka. Ponieważ dotyczyła tylko strony zachodniej, poprosiliśmy znajomego zgorzeleckiego geodetę, aby sporządził coś takiego dla Zgorzelca. Efekt to przebieg czerwoną kreską nałożony na skan geodezyjny miasta.
Dziś ja, wzorując się na tym ostatnim naniosłem tą linię na czytelny plan Zgorzelca.
Jeśli coś się nie zgadza, proszę o korekty. Jak napisałem, jest to 'mniej więcej'.
Dokładniej można się pobawić, jeśli ma to czemuś służyć.
Cytuj:
skąd się wziął 15ty południk przechodzący obok studzienki?
różnica pomiędzy pomiarami przedwojennymi a obecnymi jest zdecydowanie na korzyść tych ostatnich /GPSy i inne takie../, nie upieram się który przebieg jest dokładniejszy, przekazuję, co mam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

no to może idąc targiem - wytyczyć południk 15 pomiędzy ;) wtedy dawny B.E.S.T. byłby "mniej więcej" tam gdzie trzeba :-)
swoją drogą to moim skromnym zdaniem aż się prosi aby może np stylowego leżącego policjanta położyć na Daszyńskiego w tym miejscu co trzeba? w końcu nigdzie nie jest napisane że lezacy pilicjant musi być prostopadły do jezdni - chyba. ograniczałby prędkość a przy tym byłby oryginalnym zaznaczeniem południka w naszym mieście w miejscu które ma niby jakąś atrakcją turystyczną być. południki liczone co 15 stopni są dosyć ważne w opisie świata.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
swoją drogą to moim skromnym zdaniem aż się prosi aby może np stylowego leżącego policjanta położyć na Daszyńskiego w tym miejscu co trzeba? w końcu nigdzie nie jest napisane że lezacy pilicjant musi być prostopadły do jezdni - chyba. ograniczałby prędkość a przy tym byłby oryginalnym zaznaczeniem południka w naszym mieście w miejscu które ma niby jakąś atrakcją turystyczną być. południki liczone co 15 stopni są dosyć ważne w opisie świata.

Ten pomysł jest bardzo fajny :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
południki liczone co 15 stopni są dosyć ważne w opisie świata.

dodam, ze cały czas środkowoeuropejski ustalany jest właśnie wg tego południka. Czyli od października do marca czas na zegarku zgadza sie z czasem słonecznym :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
dawny B.E.S.T. byłby "mniej więcej" tam gdzie trzeba :-)
a sugerujesz, że nie jest? :|
Się nie da siatki przesunąć

Wydaje mi się, że są dwa miejsca, w których możny byłoby zaznaczyć przebieg południka w Zgorzelcu.
Jedno to tzw Studzienka /choć linia nie przebiega idealnie przez ten obiekt, to gdyby tam zrobić mały skwerek, byłoby to do przyjęcia.
Drugie, to ścieżka nadnyska, o którą nikt nie dba.
W obu przypadkach zyskałoby oznaczone miejsce, bo oba się o to proszą.

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
parę lat temu powstał polsko-niemiecki projekt /nie dokończony, nie wiadomo dlaczego/, w którym uczestniczył, jak wspomniałem Belushi, znalazłem się tam też przez chwile i ja, stąd mapka kolorowa, na której Niemcy umieścili przebieg południka.

Na początku 2007 roku byłem na spotkaniu (reprezentowałem naszą stronę) na spotkaniu w Goerlitz dotyczącego 15 południka. Zaprezntowano nam plany strony niemieckiej, które zawierały min. kalibrację kuli z meridianem, jej renowację oraz pokazano nam plany laserowego oświetlenia mającego ją należycie eksponować. Projekt miał być zrealizowany, o ile pamiętam, do końca czerwca 2007r. Nie wiem dlaczego do dnia dzisiejszego nie wykonano zamierzonych prac.
W międzyczasie wymyśliłem sobie, że przydało by się jakoś nawiązać do tego, że Zgorzelec jako pierwsze miasto w Polsce "wita" 15 południk. Stąd pomysł aby w tym roku wybrać się na rowerach na płn do Trzęsacza gdzie 15 południk "żegna" Polskę. Mamy zamiar poruszać się zgodnie z wytycznymi gps wzdłuż lini wytyczonej przez miejscowości leżące na 15 południku, oczywiście o ile będzie taka możliwość w terenie. Aby przewidzieć co może nas czekać na trasie postarałem sie o mapy wojskowe. Jeżeli to co dostanę spełni moje oczekiwania z pewnością będziemy mogli odczytać przebieg 15 południka przez Zgorzelec.
A do tego czasu możemy określić jego przebieg wykorzytyjąc gps. Wg. mojego gps`a (Garmin 60CSx) Best Bar jest na pozycji N 51`09.333`` E 014`59.861``- tak mi wskazywało przed drzwiami wejściowymi. Jadąc kursorem po mapie 15 południk pokazuję przy adresie Daszyńskiego 42 czyli kamienica przy studzience. Biorąc pod uwagę podawany błąd pomiaru (+/- 3m) wychodzi, że 15 południk przebiega w okolicy studzienki

Tytuł:
pismak
pismak

Po

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 17:45 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

O ile pamiętam, projekt M15 przewidywał wiele różnych przedsięwzięć związanych z tym przebiegiem. Powstało nawet hasło: 'najbardziej punktualne miasto', mówiono o muzeum zegarków, imprezach związanych z pomiarem czasu itd. Wygląda, że Niemcy pomysłu zaniechali, może /nie pamiętam/ liczyli na wsparcie ze środków ESK2010? Pomysł Menelopy datuje sie z tamtego okresu, dobrze że choć on pozostał z tego, obiecującego wówczas projektu.
Ogólnie zaś mówiąc - nie ma żadnych pomysłów na turystykę w mieście. Może ktoś widzi, ja, mimo wytrzeszczania oczu - nie. W Goerlitz ruch turystyczny wzrasta z roku na rok, słychać i widać Japończyków, Francuzów, w wielu punktach turystycznych można wziąć sobie wiele darmowych folderów /także po polsku/ informujących o wielu imprezach kulturalnych i przekonać się 'jak oni to robią'.
A my?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

To ja sprawdzę na swoim i porównamy wyniki. Rzeczywiście warto zainteresować się tematem, czego życzę przede wszystkim włodarzom miasta

Tytuł:
gaduła
gaduła

To bardzo interesujące.
POWODZENIA!!!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.