Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Mysle ze warto napisac taki temacik tu na forum, bo zwykle ludzie pisza o tym co sie im nie podoba.
Ja dla odmiany pisze o czyms milym, co mnie spotkalo no pare minut temu doslownie :)
Mianowicie czesto bywam w primie z kolegami (czasami samemu tez).
Czasami mam ze soba lapka, no i necik w telefonie niestety.
I otuz prosze panstwa, coz za mila niespodzianka, ujazd ma pomysly ;-)
W Primie zamontowano bowiem punkt dostepowy WiFi (a wiec w pelni darmowy, bezprzewodowy internet). Co wiecej, wszystko jest legalne i jest to pomysl wlasciciela. I musze przyznac, calkiem w porzadku to dziala :)
Ze wstepnych ogledzin stwierdzam ze predkosc lacza to okolo 1Mb/s wiec calkiem niezla predkosc, w sam raz zeby sobie wpasc przed/czesciej po... Pracy, spokojnie przeczytac poczte, czy poczytac WWW przy piwku ;-)
Pomyslalem tez, ze skoro jest punkt dostepowy, to mozna by sobie pograc w jakies gry typu CS, chociaz to moze dla mlodszych. Wracajac do lacza, to jest w miare stabilne, pewnie neostrada. Punkt dostepowy dziala w stanardzie 54Mb/s i z tego co zauwazylem ma QoSe, wiec nawet jak bedzie pare podlaczonych klientow to nie beda sobie raczej przeszkadzac. Cieszy tez ze sygnal dociera poza wnetrze lokalu, pod parasole :) I na moim lapku jakosc sygnalu byla dobra :)
No i ogolnie popieram strasznie taka inicjatywe, i ciesze sie ze wywodzi sie zmoich rejonow :)
Nie wiem czy dobrze mysle, ale to chyba pierwsze takie miejsce w Zgorzelcu, gdzie mozna zaserwowac sobie kawe, i internet jednoczesnie, nie placac ani zlotowki za to drugie :)

Polecam wszystkim, ktorzy tak jak ja, lubia dobre piwko i necik :)
Oby wiecej takich pomyslow!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

w Macu chyba tez jest i to od dawna ale to jest Mac a to jest nasza ojczysta, zgorzelecka restauracja wiec wielki szacun dla wlasciciela :]

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Tak, tylko właściciel z Wrocławia.....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Drodzy właściciele lokali!

Megabitowa rurka do sieci kosztuje kilkadziesiąt złotych, dobry router jakieś 150 zł. Teraz to jeszcze może nie ma takiego znaczenia (rzadko kto chodzi z laptopem do lokalu), ale właśnie nadchodzi era smartfonów następnej generacji (iPhone, Android) i ni się człowiek obejrzy a będzie miał na karku klientów próbujących w oczekiwaniu na zamówienie sprawdzić pocztę czy rzucić okiem na najnowsze wiadomości. Warto zacząć już teraz zbierać doświadczenia, koszta są znikome, prawda?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Bycik, po co? Przecież burmistrz zrobi nam darmowy net dla wszystkich... :smt044

Tytuł:
obserwator
obserwator

Z tego co się orientuję WI-FI jest jeszcze w Kuźni :)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A co do WiFi "dużopowierzchniowego" - aktualnie ponoć jest zakładany na Dworcu PKP w.. Poznaniu. I nie będzie to chyba jeden routerek...

Tak, wiem, wiem, że daleko, ale w każdym razie "da się" :).

pozdrawiam
P.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mrbyte, o tym samym pomyslalem, smartphone albo jakies pda, czy coraz czesciej te mini laptopki w stylu asus eeee w sam raz pasuja do takiej sieci, no i mozna sobie poczte sprawdzic przy frytkach ;D

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

mrbyte pisze:
Drodzy właściciele lokali! (...)

Tak. I tak w oto ten sposob spelni sie obietnica wyborcza Łonicza. :lol:

Nicram pisze:
mrbyte, o tym samym pomyslalem, smartphone albo jakies pda, czy coraz czesciej te mini laptopki w stylu asus eeee w sam raz pasuja do takiej sieci, no i mozna sobie poczte sprawdzic przy frytkach ;D

A mi sie wydaje, ze nie tedy droga. Role ISP powoli przejmuja dotychczasowi operatorzy
komorkowi i jak pamietam wypowiedz ekspertow wlasnie w ta strone branza idzie. Zreszta
sam mam telefonik ktory uzywam do poczty i WWW i nie przypominam sobie abym mial
checi uzywac jakies lokalne wifi anizeli iPlusa. Moze w Zgorzelcu net via GSM kuleje
(na szczescie mamy przeciez OnetLajt:) ale w wiekszych miastach HSDPA smiga wspaniale.

pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
A mi sie wydaje, ze nie tedy droga.

Generalnie zapewne nie, ale w lokalu czułbym się doceniony gdybym nie musiał płacić za połączenie z własnej kieszeni.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.