http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d=27&id=3148&long&t=news2b
Jeszcze kilka lat temu, na zgorzeleckim stadionie była nawierzchnia żwirowa, a obiekt jako całość wyglądał jak sportowy skansen z PRL'u. Dziś możemy poszczycić się tym, że mamy naprawdę ładne zaplecze, fajny stadion, funkcjonalne boiska. Pięknie … ale … w od 10% do 40% treningów młodzież wykorzystuje sprzęt który te czasy PRL'u jeszcze pamięta. Jak widzę Mistrzynię Polski Juniorek Mł. w skoku wzwyż, trenującą przysiady używając rozpadających się chwiejnych stojaków do sztangi, czy młodych sprinterów robiących wspięcia na ledwo trzymających się kupy podestach, to uwierzcie mi, nie można na to patrzeć, bo wiem czym grozi trening na takim sprzęcie. Ja mam ten komfort, że mogę iść na siłownię w Centrum Sportowym (tak na marginesie w Zgorzelcu najlepsza).
Cieszy mnie fakt że CSR chce się rozwijać i czerpać korzyści z obiektów, ale warto by też pomyśleć o tym, by coś w te obiekty zainwestować. Wiem, że dbałość o PR jest ważna i warto nagłaśniać to iż CSR nawiązuje współprace z sąsiadami, że była w Zgorzelcu grupa lekkoatletów z Bahrajnu, ale może ktoś z zarządu CSR, porozmawia z trenerami, albo nawet z młodymi zawodnikami, co by można ulepszyć, a uwierzcie mi jest co …
P.S. Możliwe, że komuś się ten post nie spodoba, ale może spowoduje że w przyszłości będzie można podbijać PR tym że mamy utalentowaną sportowo młodzież, osiągającą sukcesy na arenie ogólnopolskiej czy międzynarodowej, dzięki świetnym warunkom treningowym, a wtedy obiekt sam się „sprzeda”
Kolejna sprawa, Zgorzelec jest miastem dobrze usytuowanym ze względu na bliskość granic, lecz jeśli chodzi o całoroczne wykorzystanie obiektów, z przeznaczeniem na obozy sportowe, to bliskość granic nie wiele wnosi. Teren górski to nie jest, więc dla sportowców biegających, żadna atrakcja. Więc co zrobić by być atrakcyjnym ośrodkiem? Tak ośrodkiem sportowym. Skupić się na określonym targecie, … jakim ? Już pisze. Po sukcesach polaków w Berlinie, nagle działacze, dziennikarze, Premier na czele z Prezydentem, odkrywają że mamy w Polsce duży potencjał lekkoatletyczny, są
obietnice orlików lekkoatletycznych, budowy hal lekkoatletycznych itp. Lecz najistotniejszym wnioskiem jest to, że możemy „walczyć” ze światem w zasadzie tylko w konkurencjach technicznych. Szkolenie prawdopodobnie będzie w większej mierze nastawione na konkurencje techniczne, w Polsce nie ma typowych ośrodków specjalizujących się w danych konkurencjach, tak jak ma to miejsce za granicą. Stworzenie choćby zalążka takiego ośrodka dawało by sporą przewagę w staraniu się o grupowego klienta, a można powiedzieć że sporo już mamy, bo tak :
1.Baza noclegowa, jest z tym jako tako, choć Dom Sportowca powinien być do tego celu zdecydowanie większy min 60miejsc noclegowych, oraz posiadać stołówkę.
2.Obiekty do treningów ( mamy Stadion i zaplecze boisk ), jest w pobliżu hala Sportowa, jest siłownia
3.Odnowa biologiczna ( mamy basen, przy siłowni jest sauna, oraz podstawowe zabiegi odnowy biologicznej ) dla bardziej wymagających jest nawet kriokomora w ośrodku na Warszawskiej.
Lecz teraz najważniejsze, coś co mogło by przyciągnąć docelową grupę sportowców, co to takiego ? Napiszę z autopsji, wystarczy odwiedzić, ośrodek w niemieckim Halle. Sprzęt jaki posiadają, nie posiada żaden polski ośrodek, dlaczego ? Bo nie ma go w produkcji. Sprzęt jest specjalistyczny nie jest skomplikowany, ale ergonomiczny i celowy. Podejrzewam, że bez problemu firma Kopex famago, lub inna dużo mniejsza, taki sprzęt by wykonała, jak by dostała dokładne zdjęcia. Co ważne, nie byłby to jakiś straszne duży koszt, a „+” dla obiektów ogromny, zalążek profesjonalizmu uzyskany niskim stosunkowo niskim nakladem. Zapytacie, skoro to takie łatwe, dlaczego nikt tego nie zrobił ? Bo niestety do tej pory stawiano na to, aby było wszystkiego po troche. W Niemczech są ośrodki o określonych specjalnościach, u nas jest zasada dla każdego coś dobrego, czyli wszystko do niczego.
Jest zaplecze, są możliwości, dlaczego nikt tego naprawdę nie wykorzysta ??
Macie jakieś fajne rozsądne pomysły, aby nasz piękny dziś stadion, nie podzielił w przyszłości losów pięknego i historycznego niegdyś stadionu „Leśnego” w Olsztynie
http://www.pzla.pl/index2.php?page=aktualnosci_szczegoly&flaga=1&id=2802
Dzięki za przebrnięcie przez tekst, oraz zachęcam do konstruktywnych wypowiedzi.