Szanowni Internauci
Przepraszam,że tak długo czekaliście na sensowną odpowiedż w sprawie rzekomego braku umów o pracę pielęgniarek w DPS,,Ostoja,,.Po prostu nie wiedziałam nic o sprawie.
Szkoda tylko,że rzekomy obrońca nie pofatygował sie i nie sprawdził faktów u żrodeł. A fakty sa takie,że pielęgniarki nie są pracownikami DPS,, Ostoja,, tylko świadczą usługi pielęgniarskie w naszym domu.Nie podlegają dyrektorowi DPS,,Ostoja,,a do moich obowiązków należy tylko nadzór merytoryczny nad jakością usług.
Wyprowadzenie usług pielęgniarskich ze struktury i budżetu DPS-u nastąpiło w wyniku zarządzenia Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej zgodnie z Ustawą o Pomocy Społecznej anie jak zrozumiałam z powodu zaniedbania dyrektora DPS ,,Ostoja,,.
Ja rozumiem,że wieloletnia spokojna praca pielęgniarek w DPS-ie uśpiła je na nadchodzace zmiany na rynku pracy, a o tych zmianach były przeze mnie poinformowane 1,5 roku wcześniej.Nie zostawiłam ich samych sobie.Miały kilkanaście spotkań i szkoleń w placowkach,które dokonały tych zmian.Byłam również otwarta na przejęcie tych usług
przez nie same w formie grupowej praktyki pielęgniarskiej.Niestety Panie pielęgniarki nie wykorzystały żadnej z propozycji zdając sie całkowicie na mnie.I tylko ze względu na długoletnią bardzo dobra współpracę Pań pielegniarek podjęłam się tej pomocy,tak aby nie straciły dawnych miejsc pracy.
Jako dyrektor DPS,,Ostoja,, podpisałam umowę z firma zewnętrzną Falck - Medycyna od 1.07.2009 i jednocześnie negocjowałam, aby firma przyjęła dotychczasowe pielęgniarki na zasadzie porozumienia pomiędzy zakładami - co zostało potwierdzone w treści porozumienia z firmą.Wynegocjowałam również dla wszystkich stawkę uposażenia wyższego od poprzedniej o 600 zł.w grupie zaszeregowania zasadniczego oraz zawarłam porozumienie,że wymagany kurs opieki długoterminowej przez pielegniarki DPS-u zostanie uzupełniony do końca roku.
Czytajac forum doszłam do wniosku,że moja nadgorliwość w kwestii złagodzenia stresu u pielegniarek w zwiazku z koniecznymi zmianami nie została doceniona,ale odebrana jako mój obowiązek.
I jeszcze jedno wyjaśnienie przekłamania- pensje pielęgniarek są płatne do 10 każdego miesiąca,co jest zawarte w umowie o pracę i dlatego jestem zdziwiona dlaczego 03.10.- czyli siedem dni przed jej wypłatą ktos ma odwagę pisać,że jej nie otrzymują.
Z poważaniem
Dyrektor DPS,,Ostoja,,
Barbara Zagórska
Ps.Dokumenty do wglądu w DPS,,Ostoja,,
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 18:13 przez Dyrektor DPS, łącznie zmieniany 1 raz
|