YELLO_35 pisze:
Mnie osobiście we Włoszech najbardziej rozczarowała...pizza

Była płaska i twarda niczym podeszwa buta

A , że rzecz działa się w centrum Wenecji
Ta Wenecja wyjasnia wszystko. Ze wzgledu na ilosc turystow sprzedaje sie tam rzeczy ktore gdzies indziej w Italii pokrylyby sie kurzem...
Pizza nie moze byc twarda. Plaska - owszem. Twarda nigdy. Jak jest twarda to znak , ze jest stara, zeschnieta albo upieczona z czegos, co nie jest ciastem drozdzowym.
Dobry pizzaioli nigdy w zyciu nie pozwoli sobie na twarda pizze, bo to nie suchar. Ponoc najlepsze neapolitanskie pizze sa zrobione z ciasta, ktore mozna poskladac na 4 czesci i sie nie polamie.
A propos pizzy jeszcze - jak widze w polskich albo niemieckich restauracjach (i to czesto tzw. wloskich - pretendujacych do tego miana) jak wyrabia sie ciasto na pizze z pomoca walka do ciasta, to juz wiem, ze ta knajpa ma tyle wspolnego z Wlochami, co ja z Chinami.
Ciasto na pizze jest z zasady ciastem drozdzowym - drozdze maja za zadanie nadanie nie tylko okreslonego smaku, ale glownie konsystencji. Maja "zbudowac ciasto." Dlatego dobry pizzaioli wyrabia ciasto recznie, ugniatajac je w dloniach, dosypujac stopniowo mąki, by ciasto nie bylo "zbite", twarde, za ciezkie. Uzycie walka do ciasta przy ksztaltowaniu "placka" powoduje, ze praktycznie nie ma mowy o napowietrzeniu ciasta drozdzowego i stad biora sie te plaskie nijakie placki. Takie pizze sa wlasnie twarde, zbite, ich ciasto nie jest lekkie i puszyste po upieczeniu, bo wewnatrz nie ma "babelkow" powietrza - ktore zostalo wycisniete przez walek do ciasta. Z pomoca walka mozna robic ciasto na makaron albo pierogi, ale nie na pizze!
Jesli moge dodac cos od siebie - jesli robicie ciasto na pizze sami, to zwroccie uwage, by drozdze byly swieze - jak ja to nazywam - by byly "aktywne biologicznie" - nie moga byc stare, suche. Wazna jest tez maka. Zauwazylem, ze w Polsce z dostepnych mąk, najlepsza jest maka tortowa, bo jest najdrobniejsza, najczystsza i daje piekne miekkie ciasto. Ciasto nie zbija sie tak jak przy innych mąkach.
smacznego