Dzisiaj jest 10 maja 2025, 12:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Mateusz Domaradzki nie żyje
Co prawda temat nie dotyczy to naszego rejonu ale tak aby dać wyraz oburzenia :evil:

Śląska policja nie ma już żadnych wątpliwości, że ośmioletni Mateusz Domaradzki z Rybnika nie żyje. W czwartek aresztowano dwóch mężczyzn, którzy przyznali się do zabójstwa chłopczyka. Wcześniej wykorzystali go seksualnie. Nie pamiętają jednak, gdzie ukryli ciało

Mateusza Domaradzkiego od 6 lutego poszukiwało pół miasta. W środku dnia zaginął w pobliżu domu. Wyszedł pojeździć na sankach, ale nie dotarł na górkę w Rybniku - Piaskach, zaledwie pół kilometra od miejsca, w którym mieszkał.

Rodzice i sąsiedzi szukali chłopca do późnego wieczora, a potem policjanci, strażacy, strażnicy miejscy. Ratownicy z psami, szkolonymi do tropienia zaginionych dzieci, przyjechali aż z Rzeszowa, był też detektyw Krzysztof Rutkowski. Kilkuset ludzi przez kilka dni przetrząsało całe Piaski. W akcję włączyły się wszystkie śląskie media i fundacja "Itaka". Na próżno. Nie pomogły nagrody wyznaczone przez komendanta rybnickiej policji i Rutkowskiego ani wskazówki jasnowidzów.

Barbara Domaradzka, matka Mateusza łykała tabletki i snuła domysły: - Pewnie ktoś go porwał w dobrej wierze. Matka, która straciła dziecko. Upatrzyła sobie moje.

Wreszcie kilka dni temu nastąpił przełom. W ręce policji wpadł Łukasz N. Znany ze skłonności pedofilskich, był podejrzany, że zgwałcił dwunastolatkę. Przesłuchanie trwało wiele godzin. Mężczyzna przyznał się nie tylko do gwałtu na dziewczynce, ale także na Mateuszu. - Powiedział, że zrobił to ze wspólnikiem Tomaszem Z. - mówi jeden z oficerów policji.

Od wtorku mężczyzn na zmianę maglowano w rybnickiej prokuraturze. Opowiadali, jak po pijanemu zaczepili chłopca, który szedł na sanki, jak wciągnęli w chaszcze i zgwałcili. Bez żadnych emocji, spokojnym głosem.

Mówili, że Mateusz chciał opowiedzieć wszystko mamie, więc postanowili dać mu nauczkę. - Skatowali chłopca do nieprzytomności i zostawili na dziesięciostopniowym mrozie - mówi osoba, która zna kulisy sprawy.

Sprawcy byli tak pijani, że nie pamiętają, gdzie zostawili ciało Mateusza. Od wczoraj policja ponownie przeszukuje Piaski. Sprawę przejęła Prokuratura Okręgowa w Gliwicach, prowadzić ją będą najbardziej doświadczeni prokuratorzy.

Również wczoraj do sądu trafił wniosek o aresztowanie Łukasza N. i Tomasza Z. Są podejrzani o seksualne wykorzystanie i zabójstwo chłopca. - Zostawiając go nieprzytomnego na mrozie, musieli liczyć się z tym, że umrze - mówi prokurator Michał Sułczyński, rzecznik gliwickiej prokuratury.

Marcin Pietraszewski, Małgorzata Goślińska[/b]

Tytuł:
obserwator
obserwator

Bo w Polsce nie ma odpowiednich kar dla przestępcow . Jle ci zbrodniarze dostaną . 10 - 15 lat więzienia ? I co wyjdą po kilku latach za dobre sprawowanie , lub zostaną przebadani i zwolnieni jako " chorzy " . Jestem za tym by powrócono do kar śmierci . Może następny się zastanowi zanim coś takiego wyniknie . Nikt i nic nie zwróci życia temu chlopcu , a jego mordercy mogą zabijać i krzywdzić inne dzieci . Nie mialbym litości nad takimi " ludżmi "!

Tytuł:
Wykastrowac...

Tytuł:
obserwator
obserwator

I co płacić renty jako inwalidom , czy też pokazywać na rynku jako ostrzeżenie dla im podobnych ? Z całą pewnością wstawil by się za nimi jakiś chory komitet ich praw , a poza tym wszelkie organizacje chroniące "praw czlowieka " . Tylko czy to są ludzie ? Z pewnością tak ... bo zadne zwierzę nie posunęłoby się do takiego bestialstwa .

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kara ¶mierci musi wróciæ.Dlaczego my podatnicy mamy utrzymywaæ takich zwyrodnialców?Mam nadzieje ¿e w wiêzieniu im " pomog±".

Tytuł:
obserwator
obserwator

Mało tego , czy wiecie , że stawka utrzymania dziennego więżnia jest większa niż stawka dzienna w szpitalu ? Gdzie tu logika ?

Tytuł:
rekrut
rekrut

A ile dzieciaków jest niedo¿ywionych w szkole.
Nie znam dok³adnej stawki w wiezieniu ale wydaje mi sie ¿e za 1 wieznia mo¿na by³oby wy¿ywiæ conajmniej troje dzieci.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jedniodaniowy obiad w szkole kosztuje ok. 2.50 . Nie wierzę by za taką cenę utrzymano więżnia . A i to jeszcze strajkują , bo czasami mają za malo owocow i o zgrozo ich petycje są rozpatrywane . W imię czego . Przecież to ma być kara , a nie darmowy hotel .

Tytuł:
rekrut
rekrut

A mnie zastanawia, skąd w ludziach tyle agresji ? Jak wychowywani są młodzi ludzie, że wpadaja na takie pomysły ? Przecież codziennie słyszymy, że rodzice zakatowali dziecko, albo nieodwracalnie uszkodzili, albo sąsiad za parę złotych zabił dziecko znajomych. Z jednej strony aż nie chce się tego słuchać, ale z drugiej przychodzi myśl, co można zrobić ? Bo naturalnie, dla zbrodniarzy kara powinna być sroga. Ale jak zatrzymać tę falę wszechobecnej przemocy ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Teraz modne jest bezstresowe wychowanie.
No i mamy tego skutki.
Moja żona pracuje w przedszkolach z dziećmi.
W razie złego zachowania dzieciaka, nie wolno jej okazać wzburzenia, co najwyżej może np. zareagować:

" Skarbie, proszę cię nie rób (mów) tak, bo jest mi przykto, chce mi sie płakać"
Czy coś w tym stylu. Bo taki jest odgórny nakaz firmy, zgodnie z zaleceniami opartymi na najnowszych badaniach przeprowadzonych na szerokiej grupie dzieci w różnym wieku i z różnych środowisk.

Kiedyś na podobny tekst , kilkulatek odpowiedział jej:
" To niech sobie pani popłacze"

To jest jakaś paranoja. Gdzie tu sens i logika?[/i]

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Zgodzę się z tym , że teraz większość spraw pozbawionych jest logiki i najmniejszego sensu .

Nie wiem , nie potrafię sobie nawet wyobrazić , ze można tak postąpić z dzieckiem . Każdy , kto choć raz miał maleństwo na rękach i czuł jakie to wsaniałe trzymać małą istotkę będącą częścią dwóch kochających sie osób nie jest w stanie sobie tego wyobrazić - jak można krzywdzić i katować dzieci :!:

A co do kar i więzień - to paranoja . Nie jestem za karą za śmierci , ponieważ ludzkie życie jest bardzo wiele warte . Zresztą śmierć to zbyt łagodna kara dla takich zwyrodnialców .Powinno im się tak dać do pieca aby wreszcie zapamiętali do końca życia jak postępować z dziećmi.

A bezstresowe wychowanie - to największa głupota .

Jednak nie tylko ono jest problemem . Widzieliście może teraźniejsze ,, bajki '' dla dzieci ? Zgroza co wyprawia sie na ekranie .

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ustawic się w dwuszeregu, uzbroić w kamienie i puścić srodkiem takiego typa. Ciekawe jak daleko by przeszedl.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Wydaje mi się, że ludzie nie potrafią rozwiązywać trudnych spraw - Bezsilni rodzice wrzeszczą na swoje dzieci albo je biją, bezsilni pedagodzy ( bo tez tak byli wychowywani) nie potrafią poradzic sobie z trudnymi dziećmi, dzieci nie potrafią między sobą doprowadzić bezkonfliktowo do rozwiązania problemowej sytuacji - a to wszystko , skrótowo rzecz ujmując, prowadzi do agresji. Ona musi miec gdzieś ujście - więc efekty widzimy.
A o bezzstressowym wychowaniu - krótki żart. W pociągu siedzi dziecko i kopie siedzacego naprzeciwko faceta. Na upomnienie dziecka reaguje mamusia .Mój syn wychowywany jest bezstressowo". Facet wychodzi z przedziału, wyjmuje z ust gumę do żucia i przykleja matce dziecka na czole mówiąc " ja tez byłem bezstressowo wychowywany".
Rodzice, którzy tak wychowują swoje dzieci, mogą znaleźć się w podobnej sytuacji. Więc może zacząć się uczyć, jak rozwiązywać sytuacje problemowe ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Takie osoby powine ponosić największą kare - dożywocia albo kare ś......

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Znęcanie się nad dzieckiem to najgorsza zbrodnia, na którą nie ma usprawiedliwienia. Ojciec walnął dzieckiem o ścianę bo za głośno płakało. Matka wywaliła dziecko do śmietnika. Matka przez kilka lat zabijała swoje dzieci i chowała w beczce. To nie są ludzie. Nie są też zwierzęta tylko potwory. I jaka za to kara? Kilka-kilkanaście lat więzienia albo i nie (choroba umysłowa, niepoczytalność w chwili popełnienia przestępstwa). Na to nie ma dobrej kary. Uważam, że należy tworzyć rejestry takich sadystów, gwałcicieli, pedofili z wszystkimi danymi i zdjęciami, publikować w prasie i internecie, aby były ogólnodostępne. Bo piekło to inni. Gdy będę powszechnie znani, napiętnowani to może i będzie jakaś kara. Nie wiemy co jest po śmierci, śmierć to chwila bóla, a co potem...? Człowiek jest istotą społeczną i do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje innych ludzi. Poza społeczeństwem nie istnieje. Tych, którzy na miano ludzi nie zasługują, trzeba karać właśnie w taki sposób.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.