Most Stołowy był prawdopodobnie tym siódmym tajemniczym mostem na Nysie.
Michael Guggenheimer w swojej książce pt. GÖRLITZ pisze:
Cytuj:
„Ponieważ sowieckie dowództwo wojskowe zabroniło fotografowania wysadzonych mostów na Nysie, nauczyciel rysunków Paul Seifert w samą porę odwiedził z ołówkiem i pędzlem siedem miejsc, w których do 7 maja 1945 r. można było jeszcze przekraczać Nysę na obszarze miejskim Görlitz. Zniszczenia, jakie wyrządzili niemieccy żołnierze w ostatnich godzinach wojny, chociaż nie stanowiły już dla Görlitz żadnego militarnego zagrożenia, zostały utrwalone w kolorach i należą do graficznych zbiorów Muzeum Miejskiego. Wrażenie robią także owe zdjęcia wiaduktu kolejowego zrobione bezpośrednio po zakończeniu działań wojennych: rumowisko pośrodku Nysy, cienkie metalowe druty podobnie jak tory kolejowe zanurzające się w głębinę.
Kto dzisiaj idzie wzdłuż Nysy, może jeszcze odnaleźć kilka takich miejsc, w których obie części miasta na wschodzie i na zachodzie rzeki były spojone ze sobą. Takie nazwy ulic, jak choćby „Ulica Mostowa” i „Most Stołowy” wskazują tak samo na nieistniejące mosty, jak resztki filarów albo fundamenty u brzegu.
Na północy od miasta znajdował się Most Stołowy, owo miejsce w stronę Ludwigsdorfu, które — niczym bród — można było przejść prawie suchą stopą, kiedy Nysa nie niosła zbyt dużo wody.”
Z powyższego wyciągam kilka wniosków. Pierwszy to taki, że należy się zwyczajnie wybrać do Miejskiego Muzeum, aby sobie to pooglądać i nie wyważać otwartych drzwi. Po drugie, nikt o ile pamiętam nie wspomniał nawet o istnieniu tego mostu. Próbowałem dziś odnaleźć to miejsce, ale już się ściemniało.
Istnieje po niemieckiej stronie ulica o nazwie Zur Tischbruecke, prowadząca najprawdopodobniej do mostu, którą można bez trudu zlokalizować na planie miasta:
http://stadtplan.goerlitz.de/Stadtplan/Index.HTMLNapisałem wcześniej, że szukamy nie tam, gdzie trzeba, bo Most Stołowy był na północy miasta a nie na południu.
Ale: przeczytałem raz jeszcze Guggenheimera i wątpliwości wzbudziły we mnie fragmenty:
Cytuj:
Na północy od miasta znajdował się Most Stołowy
skoro "od miasta", to nie był w jego obrębie i trudno zaliczyć go do mostów miejskich
i drugi:
Cytuj:
owo miejsce w stronę Ludwigsdorfu, które — niczym bród — można było przejść prawie suchą stopą, kiedy Nysa nie niosła zbyt dużo wody.
czy była to w takim razie w ogóle konstrukcja budowlana, czy tylko właśnie: bród

:
Na tym poprzestanę, albowiem mam problemy z umieszczaniem czegokolwiek na serwerze i nie moge sie z tym uporać. Jak kto może, niech pomoże