W temacie focenia samolotów i innych obiektów latających chciałbym dołożyć swoje 0,05zł.
Same zdjęcia nie są może porywające, ale pogoda pod chmurami była dziś fatalna - mgła i szarość.
Największymi atutami zdjęć jest ich świeżość - robiłem je dziś przed, w trakcie i po locie (LO3854 Wrocław-Warszawa) z pokładu ATR 72 202 o regu: SP-LFE.
Fotka pierwsza: w oczekiwaniu na boarding obserwowałem przez szybę lądowanie tegorocznego nabytku Eurolotu - Bombardiera Q400 NextGen:
Jedną z rzeczy za którą kocham latanie jest fakt, iż w dzień zawsze ponad chmurami świeci piękne słońce.
Na ziemi depresyjnie i smutno, ponad chmurami inny świat:
Podczas przechodzenia przez niektóre partie chmur trochę rzucało - było to zasługą tych "groźnych":
Miejsce 15D nie pozwalało do końca rozkoszować się widokami, ale przynajmniej moglem oglądać mechanikę skrzydeł:) Lepsze to niż miejsce przy śmigle, które zwykle mi się trafiało.
I po wylądowaniu w szarej Warszawie mała ciekawostka:
Wczoraj ten samolot miał awaryjne lądowanie.
Za pasazer.com:
Samolot Airbus A319 (D-AKNV) należący do niemieckich tanich linii lotniczych Germanwings wylądował dziś (18.11) około południa na lotnisku Chopina w Warszawie z powodu pękniętej szyby w kokpicie. Maszyna leciała z Hanoweru do rosyjskiej stolicy, Moskwy. Na pokładzie było 76 osób.
Podobno błyskawicznie obniżał wysokość, co pasażerom dostarczyło sporo wrażeń. Szyba nie była tyle pęknięta, co miała "pająka". Chyba kapitan bał się dekompresji.
I tyle:)
Pozdrawiam
Piotr