Dzisiaj jest 10 maja 2025, 17:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: zgorzelecki PKS
rekrut
rekrut

W zgorzeleckim PKS zwalnia się pracowników. Stan techniczny autobusów nie wygląda najlepiej. Wystarczy przejechać się po Polsce, żeby zobaczyć, że niektóre PKS mają się dobrze. Korzystają z różnych funduszy, pozyskują środki europejskie .
A u nas ?
U nas całe zło upatruje się w konkurencji prywatnych przewoźników. A może po prostu zacząć myśleć po nowemu ?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Moim zdaniem całe zło tkwi w cenie biletów. Jeżdże troche po Polsce i zauważyłem, że PKS Zgorzelec ma najwyższe ceny!! (porównując odcinki o tej samej długości) Gdyby było taniej byłby większy obrót a tym samym zysk.
Prywatna komunikacja jest w większości miast, ale tylko u nas są z tym problemy.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

magdai pisze:
U nas całe zło upatruje się w konkurencji prywatnych przewoźników. A może po prostu zacząć myśleć po nowemu ?

Niektorzy po prostu tak maja. Lepiej zwalic wine na cos/kogos
anizeli powiedziec, ze sie nie potrafi.

pozdr.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Przewozy pasażerskie, to kula u nogi zgorzeleckiej pks. Zarabia się na przewozach pracowniczych (kopalnia, elektrownia) i towarówce. W dodatku na liniach pasażerskich coraz mniej miejsca dla pks, bo konkurencja busów rośnie, więc trochę to olewają, tak mi to wygląda :cry:

w zw z czym, hasło niżej nabiera nowego znaczenia :lol:

Tytuł:
rekrut
rekrut

ja niestety dość czesto musze przemieszczac sie autobusami psk-u zgorzelec.. stan techniczny autobusów to porazka.. ostatnio mało nie zamarzłam wracajac do domu 2,5h.. :( nie dlatego, ze kierowca nie właczył ogrzewania, okna były po prostu nieszczelne i całe ciepło ulatywało.. nie wspomne juz o cenach.. róznica miedzy cena za kurs wykonanym przez pks zgorzelec a innym przwoznikiem, kiedy jada DOKŁADNIE tą samą trasa wynosi nawet czasami kilka złotych.. :evil:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja staram się unikać podróży pks-em. Zdarza mi się to wówczas gdy ie mam innego wyjścia. Zdecydowanie wole prywatnych przewoźników. Ceny niższe a i moim zdaniem bezpieczniej. :lol:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nie ma połączeń do Liberca, nie ma do Pragi, nie ma do Drezna i Lipska, nawet do Zittau z Bogatyni, czy do Hradka (trzeba walić na piechotę kilka kilometrów od przejścia). Tu należy upatrywać nowych źródeł maniany, a nie likwodować lokalne linie.

Czasami nie opłaca mi się jechac do znajomych, którzy mieszkają w Dłużynie, bo nie ma czym poźniej wrocić. Teraz w miarę regularnie jeźdżą busy.

Jest wiele innych tras, które nie są zagospodarowane i tam PKS powinien upatrywać swoich szans, zanim ktoś ich ubiegnie i lament się zacznie na nowo.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
W zgorzeleckim PKS zwalnia się pracowników

to nie do końca prawda, większość odchodzi w poszukiwaniu lepszej pracy np na prywatnych przewozach.

Cytuj:
Stan techniczny autobusów nie wygląda najlepiej.

Stan techniczy w ogóle nie wygląda jego praktycznie nie ma w większości pojazdów.

POZDRAWIAM :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Stan techniczy w ogóle nie wygląda jego praktycznie nie ma w większości pojazdów.

Aha. Tylko ja np. wolę jechać nową Scania Irizar PKSu Zgorzelec do Wrocławia lub Kłodzka, która mieści 49 pasażerów, a 3 razy krótszy szmaciarz zabiera 22 osoby. I gdzie mam nogi trzymać? Pod brodą?

Ostatnio zmieniony 22 lut 2006, 17:59 przez bb, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

gosiek pisze:
ja niestety dość czesto musze przemieszczac sie autobusami psk-u zgorzelec.. stan techniczny autobusów to porazka.. ostatnio mało nie zamarzłam wracajac do domu 2,5h.. :( nie dlatego, ze kierowca nie właczył ogrzewania, okna były po prostu nieszczelne i całe ciepło ulatywało.. nie wspomne juz o cenach.. róznica miedzy cena za kurs wykonanym przez pks zgorzelec a innym przwoznikiem, kiedy jada DOKŁADNIE tą samą trasa wynosi nawet czasami kilka złotych.. :evil:

A kto broni Ci złozyć skarge w PKSie? Trzeba domagać się swoich praw i reagowac, gdy dzieje się w takich przypadkach źle, bo wtedy nic się nie zmieni. I tak jest ze wszystkim, nie tylko z PKSem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

jacenty pisze:
Nie ma połączeń do Liberca, nie ma do Pragi, nie ma do Drezna i Lipska, nawet do Zittau z Bogatyni, czy do Hradka (trzeba walić na piechotę kilka kilometrów od przejścia). Tu należy upatrywać nowych źródeł maniany, a nie likwodować lokalne linie.

Owszem racja, na takie połączenia możnaby postawić. Poza tym połaczenie do Warszawy myśle, że miałoby klientów, jesli jechałoby też via Bolesławiec, Legnicę, Wrocław. Co do Drezna to było w planach połączenie, ale szybciej dogadał sie wrocławski Polbus-PKS :? No i niestety, nalezy kupować nowe autobusy. Moim zdaniem powinien wejść do zgorzeleckiego PKSu inwestor, np. Connex.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bb co Ty tak po stronie PKS-u stoisz??

Cytuj:
Aha. Tylko ja np. wolę jechać nową Scania Irizar PKSu Zgorzelec do Wrocławia lub Kłodzka, która mieści 49 pasażerów, a 3 razy krótszy szmaciarz zabiera 22 osoby. I gdzie mam nogi trzymać? Pod brodą?

Nie zawsze możesz jechać nową Scania Irizar bo częściej są zwykłe i już zużyte pojazdy. I po co takie brzydkie określenie
Cytuj:
szmaciarz
Faktycznie wygodniej moze nie jest ale za to szybciej i sporo taniej niż nasz "fantastyczny" PKS. Ta rzecz jest kwestią gustu po prostu. Ja jak mam jechać 4 godziny do Wrocławia to krew mnie zalewa!!!

POZDRAWIAM :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

4 godziny? To zdaje się pociag jedzie. Ja jeżdżę autobusem i jadę 3 godziny. Dziwne. Owszem są 2 kursy, które jadą dłużej, ale je obsługuja PKS Konin i Polbus-PKS Wrocław. Oni może jadą i 4 h. A stoje po stronie PKSu, bo trzeba wziąć też inna aspekty pod uwagę, a nie tylko to, co Tobie pasuje.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ok spoko przecież napisałam że to rzecz gustu. A to że jechałam 4 godziny to fakt i dla mnie to bez różnicy czy to PKS Zgorzelec,Wrocław,Konin, czy może sobie nawet być i Warszawa. 4 godziny to zdecydowanie za długo :!: :!: :!: I poza tym żeby za bilet płacić 8 zł więcej to już tragedia :!: :!: :!: Do tego dołużmy brak ogrzewania w autobusie, pijaków których zabrał kierowca i czepiali sie wszystkich pasażerów. Takie warunki nie przemawiają do mnie. Może Tobie to odpowiada w stu procentach ale nie dla mnie.
No i jeszcze jedna kwestia.Dlaczego autobus prywatnego przewoźnika może być tańszy, ciepły, rewelacyjnie wygodny, i jechać dokładnie w tym samym czasie co bus :?: :?: :?:

Tytuł:
gaduła
gaduła

Prawie 4 lata trwa moja "przygoda" ze zgorzeleckim pks-em.... Codzienne dojazdy i powroty ze szkoły naprawdę już mi zbrzydły...
Często zdarzają się sytuacje, kiedy autobus przyjeżdża z kilkunastominutowym opóźnieniem, lub też w ogóle nie dojeżdża.
Odnośnie autobusów: są to wysłużone, stare pojazdy, których stan woła o pomstę do nieba. Ja wiem, że pks posiada nowe autobusy, ale nikt nie myśli o tym, aby wysyłać je dla młodzieży dojeżdzającej do szkoły. Powód - bezmyślność, głupota, wandalizm polskiej młodzieży. Myślę, że jakoś przetrwam te ostatnie miesiące, skoro tyle już wytrzymałem :P

Pozdrowienia dla wszystkich podróżujących autobusami :P 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.