Dzisiaj jest 10 maja 2025, 19:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

:( trohce sie zawiodlem a bylem pewiem ze My dostaniemy tytul ESK :? grrr...

Wogole chcialem porozmawiac z bombas3 o moim projekcie ale sie spoznilem - praca :/ a po krotkiej rozmowie z jakims Niemcem uslyszalem ze jednak Essen... az mi sczęka opadla :? :? :? no ale nie ma sie co smucic... trzeba nadal pracowac... a moze wkoncu cos sie uda zrobic ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

witam..
turek pisze:
..ale dzięki ich opieszałości nie utopiliśmy w ten projekt na darmo funduszy, czasu i zaangażowania.

a mi sie raczej wydaje, ze wlasnie "dzieki ich opieszalosci" tytulu tego nieotrzymalismy!
jesli chodzi o utopienie funduszy, to na kulturze sie nie wtapia!!! to zawsze potem jakos wraca.
no i tak poza tym to trundno sie nie zorientowac, ogladajac nawet tylko strony internetowe GR i ZGC, ze zadnej wspolpracy nie ma.
wyglada na to ze zgorzeleckie wladze nie widzialy w tym projekcie zadnego interesu... ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Tylko patrzeć jak użyją tych argumentów z kiełbasą wyborczą!

Edit.
Popierał.
Nie?

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 11:04 przez z_drw, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 14:22 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

turek pisze:
Godzina ok. 22:56, 11-04-2006, osiedle Zachód....

Nad Manhattanem widać świetny pokaz fajerwerków kończących imprezy związane z przyznaniem (bądź nie) tytułu ESK. Po niemieckiej stronie odbyły się różne imprezy...
>>>Ciecie<<<<
Turek

Gdybyśmy wygrali, byłoby jeszcze gorzej......
Sukces- a u Nas -KLAPA.......

Byłoby IDENTYCZNIE, jak w chwili wstąpienia Polski do UE.
W tłoku spotkanie na moście, bałagan, zamieszanie, a potem -radzcie sobie sami, jak chcecie i umiecie......

BUTELKI POD NOGAMI, ŚMIECIE, PUSZKI.....

Znaczy- bezRadność......

"Wadza" nasza od dawna nie miała wiary w mozliwość powodzenia tej inicjatywy.
Był to jeden z powodów jej marazmu.
Teraz powiedzą- "I dobrze, bo stracilibyśmy fortunę w działania I TAK skazane na niepowodzenie...."

Brak wiary w mozliwość sukcesu.
Czy jest jakaś alternatywa dla byłego (chyba?) politruka Ludowego Wojska Polskiego we władzach Zgorzelca?

Jeśli nie F. to kto lepiej poprowadzi Urząd Miasta?
Kto się lepiej sprawdzi w Radzie Miasta?
Zauważam, że jesteśmy w zdecydowanej skali _niezadowoleni_ z osiągnięć Miasta.
Czy mamy na widoku ludzi _bardziej_ zaradnych, aktywniejszych, bardziej kreatywnych?
Czy tylko jednych _NieRadków_ zamienimy na innych _NieRadków_ ? Tylko -z większym apetytem na przywileje, jeszcze "nie napasionych" ?

Stawiamy na "kminiących czaczę"????

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Jest decyzja:
Essen :cry:
Pora więc zamknąć ten wątek i zastanowić się nad deklaracją wyjazdu z tego miasta :) . Może jednak nie jest to najlepszy pomysł, tylko pytanie: co dalej :?: :idea:

Co dalej np.

Program Interreg IIIA
http://interreg3a.dolnyslask.pl/n/progr ... priorytety
działanie F1

NORWESKI MECHANIZM FINANSOWY
http://www.eog.pl/index.php#info_podstawowe
Priorytet 3

Zintegrowany Program Operacyjny na lata 2007-2013 (szczegóły jeszcze nie znane)

To środki dostępne i o wiele mniej iluzoryczne niż ESK, wymagające już konkretnej pracy (pisanie wniosków, poszukiwanie żródeł dofinansowania) a nie deklaracji i wyznaczania ogólnych kierunków...

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:
Cytuj:
... bo do tanga trzeba dwojga, czyli dlaczego Essen...

Tytułu nie będzie. Oswajanie się z tą myślą jest bardzo ciężkie dla wielu mieszkańców obu miast, ale jednocześnie jest nauczką na przyszłość. Nie będzie przypisywania sobie zasług, za to będzie "zwalanie" winy na innych. Tak to w naszym kraju jest, że jak trzeba, to nie potrafimy współdziałać. Artykuły stworzone przez osoby spoza Zgorzelca, które były niedawno publikowane na stronie pokazały wiele antagonistycznych stosunków różnych stron, które utrzymywały, że robią wiele w sprawie projektu. Pokazały rozbicie, zamiast jednej silnej drużyny.

Pięć lat pracy, 2 mln euro, wielkie biuro, kilkadziesiąt osób z wysokimi kwalifikacjami, setki spotkań prezentacji i jeszcze więcej projektów. Wszystko zawsze dopięte na ostatni guzik. Tym może się pochwalić niemiecka strona. Zrobili wiele, choć mogli więcej. Zabrakło silnego partnera, który już od samego początku mógłby wspierać w uzyskaniu tytułu.

Czyja wina ?
Zgorzelec został poinformowany o projekcie, a rada miasta podjęła uchwałę o jego wspieraniu. To by było na tyle. Burmistrz nigdy nie poinformował mieszkańców o tym czym jest projekt, dlaczego w nim bierzemy udział, jakie są kompetencje poszczególnych komórek urzędu, ile pieniędzy zostanie przeznaczone z budżetu na ten projekt i czy w ogóle będą oraz przede wszystkim co będzie miał z tego Zgorzelec jeżeli tytuł zostanie uzyskany.

Czy warto jest robić coś na "pół gwizdka" ? Nie szkoda czasu i pieniędzy na zajmowanie się rzeczami, do których nie ma się przekonania ? A może niemiecka strona wcale nie była zainteresowana aktywnym udziałem naszego miasta w projekcie i potrzebowała tylko nazwy ? Teraz to już i tak nie ma znaczenia. Faktem jest, że po naszej stronie nie było zaangażowania i następnym razem przy wspólnym projekcie nie możemy sobie na to pozwolić.

O godzinie 13:00 w Ratuszu odbyła się konferencja prasowa, na której była cała lokalna (i nie tylko) prasa niemiecka oraz zgorzelec.info. Żadna z lokalnych gazet polskich, nie przybyła, aby dowiedzieć się więcej o powodach decyzji wyboru Essen, ani dalszych planach obu miast, co dalej będzie z projektami i jak będzie wyglądała dalsza współpraca. Całe spotkanie było tłumaczone na język polski. Całe. W artykułach pojawią się zapewne informacje ogólnikowe i wywiady z zawiedzionymi mieszkańcami miast i ich komentarzami. Tak właśnie wygląda zaangażowanie w sprawy kultury i współpracy polsko-niemieckiej ze strony naszych mediów.

Konferencja i informacje.

Pomimo wielu atutów jakie posiadały nasze miasta, komisja wybrała Essen. Uzasadnieniem tej decyzji było przekształcanie się Essen z miejsca przemysłowego w miejsce kultury i nauki. Tu należy dodać, że w związku z upadkiem przemysłu poziom bezrobocia jest tam bardzo wysoki, a jedyną szansą jest właśnie kultura. Burmistrz Paulick był zawiedziony, że idea zrastania się Europy poprzez nasze Europa Miasto nie przekonała komisji. Mimo to wszystkie projekty, które były w planach do tej pory będą nadal kontynuowane. Będzie Park Mostów, modernizacja Stadthalle, będą kontynuowane wszystkie imprezy kulturalne, rewitalizacja po stronie polskiej itd. Niezaprzeczalne jest, iż dzięki temu projektowi nasze miasta zostały wypromowane na skalę Europy i między innymi z tego powodu do Görlitz i Zgorzelca przyjedzie jeszcze więcej turystów.

2016 - druga szansa dla Zgorzelca i Görlitz

W trakcie konferencji Burmistrz Fiedorowicz powiedział, że należy się zastanowić nad wzięciem udziału w tym samym projekcie w roku 2016, kiedy to jedno z miast Polski będzie miało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. Należy jednak zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz, którą widać doskonale na przykładzie Görlitz. W roku 2001 miasto podjęło decyzję o wzięciu udziału w konkursie. Przez 5 lat wydano na ten cel 2 mln EUR. W 2006 nastąpiło ogłoszenie zwycięzcy, który ma 4 lata na przygotowanie się do tytułu. Teraz Zgorzelec. Jeżeli chcemy startować musimy zacząć tak jak nasz "starszy brat" - na ok 9 lat przed. Czyli wychodzi przełom 2006/2007, aby po 5 latach ciężkiej pracy otrzymać wynik komisji czy będziemy mieć ten tytuł i w 2016 będziemy stolicą czy nie. Stąd wniosek, że decyzja o startowaniu powinna się pojawić jakoś na przestrzeni kilku miesięcy, bo inaczej znowu obudzimy się "z ręką w ..."

Czy decyzja jest ostateczna ?

Nieoficjalnie mówi się, że tak. Nie mniej jednak obecny werdykt może zostać zmieniony, gdyż dopiero w listopadzie br. zostanie zatwierdzona ostateczna decyzja. Do tego czasu Görlitz będzie kontynuowało przeznaczanie znacznej ilości środków w ramach projektu.

60 mld EUR do wzięcia...

Na lata 2007 - 2013 przewidziana jest dla Polski pomoc z Unii Europejskiej w wysokości 60 mld EUR. Pieniądze są także do wzięcia z projektu Intereg IIIa, ale "trzeba mieć tylko gotowe koncepcje, żeby po te środki sięgnąć" - powiedział Mirosław Fiedorowicz i dodał "...i my je mamy". Miejmy nadzieję, ze mieszkańcy będą mieli szansę się o nich dowiedzieć.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Oceniajać ilość komentarzy do tego artykułu, widać jedno - wszystkim to szczerze zwisa. Jacy ludzie takie miasto.

Tytuł:
VIP
VIP

a co ty o tym sądzisz ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cóż... osobiście uważam, ze choćbyśmy na głowie stawali, Burmistrz osobiście każdemu mieszkańcowi wyłożył ideę EKS, wpompowali to połowę budżetu miasta, stowarzyszenie podjęło realne działania a nie zajmowało się wyznaczaniem "wizji" to i tak nic byśmy nic nie wskórali. Już pomijając to, że sami Niemcy ustawili wyniki zestawiając takie miasto jak Essen (bogatsze, z większym potencjałem i chociażby z lotniskiem) z biednym na jego tle Goerlitz wynik jest skutkiem lobbowania w Brukseli. Lokalnie mogliśmy nic nie robić, byle projekt miał silne poparcie w Brukseli. Żadna tajemnica, że chcąc sięgnąć po środki uniijne to trzeba mieć po prostu "wtyki". Przekłada się to na każdy poziom przyznawania współfinasowania. Wszak tak całkiem niedawno było głośno o wicemarszałku (naszemu dawnemu staroście) któremu zarzucano, że przepycha projekty z Zgorzelca kosztem innych regionów dolnegośląska. Oczywiście dla nas to na plus... ale gdzie indziej postrzegano to bardzo negatywnie. No i nie można zapominać, że był to konkurs, a w konkursach różnie bywa. Mało to przykładów krzywdzącego traktowania startujących i rozstrzygnięć wywołujących kontrowersję ? (wystarczy rzucić okiem na historię Oskarów i "pewnych" filmów które miały zgarnąć wiele nagród a kończło się na nominacjach). Nam się mogło wydawać, ze jesteśmy rewelacyjni, ale tylko wydawać.
Reasumując : tak naprawdę nie ma kogo obwiniać, bo nie ma winnego a przynajmniej ja bym nie odważył się wskazać takowego. Koszty które ponieśli Niemcy było wliczone w ryzyko.

Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny pisze:
Oceniajać ilość komentarzy do tego artykułu, widać jedno - wszystkim to szczerze zwisa. Jacy ludzie takie miasto.

Jesteś nastawiony pesymistycznie.
Nie, nie wszystkim (moim zdaniem) temat "zwisa".
Sprawa jest świeża, i oceny się "kiszą", jak kiszą się żurki i zakwasy na świąteczne barszcze i żurki z kiełbasą.
Okres przedświąteczny ma moim zdaniem znaczący wpływ na wstrzemięźliwość wypowiedzi.
Czytałem artykuł. Się mi podoba. Miałem napisać- bardzo- ale.....
cofnąłem się, by sprawdzić autora. I wyszło -że jest nim Alex. Niezręcznie słodzić Adminowi- w _tym_ wątku.
Ale nie mam wyjścia. Podtrzymuję opinię, że artykuł dobry. Zapoznaję się z linkami w nim zawartymi. One wymagają tzw. "przeżucia"

W artykule są dobre wnioski, wynikające z naszych ( m.in. forumowych -chyba?) dyskusji.
Najważniejszy: że trzeba zabiegi o fundusze JUŻ zacząć!
I ma on kolosalne znaczenie.
Ponadto: KTO będzie koordynował te lobbingowe działania?
Za jakie pieniądze?
I jakie kwoty na promocję tych działań będą przeznaczone?
Itd, itp pytania...
Odpowiedzi na nie musi dać Miasto.
A chce tych odpowiedzi udzielić?
Podobno ( z wypowiedzi p.Fedorowicza) SĄ projekty.
I co dalej?

I ja byłem dziś ( i wczoraj) na Rewitalizowanym Przedmieściu.
Jak wcześniej pisałem,w _mojej_ ocenie nie jest to nic innego, jak remont ulicy.,.. Ino -poszerzony
Może z wyjątkiem tego,że z piachu i grysu wyglądają jakieś szczątki murów lub nawierzchni starej ulicy(?) Co nie jest już takie typowe...

EDIT
---------------------------------
Rozszerzając spojrzenie:
NIEDOSYT, NIEDOSYT.....
---------------------------------

PS.
Chciałoby się posłuchać tego ogłoszenia wyników w formie nagrania.... Skoro było w całości tłumaczone, byłoby miło poczuć tą atmosferę. nIe mogłem być, choć chciałem, oczywista rzecz.

Ostatnio zmieniony 14 kwie 2006, 0:16 przez z_drw, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

u mnie w biurze są dostępne darmowe CD dla wszystkich tych, którzy chcieli być, ale z jakichś powodów nie mogli, na nich znajduje się moment w którym paulick dowiedział się przez telefon o wyniku, widać takze reakcje osób tam zebranych.

ps. dzięki za uznanie

Tytuł:
rekrut
rekrut

ale fajnie się czyta o tym europa mieście, plany ogromne, impreza, fajerwerki!!!!!!!!!!! BRAWO!!!!! tylko że nici z tymi zamiarami, żeby zostac stolicą kultury to trzeba coś zrobic!!!!!!!! a tu tylko most postawili!!!!!!! i to jest faktycznie powód, dla którego powiniśmy zostac europa miastem, stolicą kultury hahaha żałosne naprawde ż a ł o s n e !!! może o czyms nie wiem, może poziom kultury sie podnosi powstają teatry, organizowane są wernisarze, ludzie chodzą do kina i opery, mamy uniwersytet a kadra w nim to faktycznie elita godna naśladowania tylko ja jaokś tego nie widze, jedyne co obserwuje to pijących młodych ludzi bez pracy, łażących z petami w łapie i mówiących biegle łaciną!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! z goła pupą pchamy sie na stolice kultury, a może by tak zainwestowac w rozwój miasta, tylko z skąd kase wyrwac??? a może jakiś projekcik bysmy zrobili, pozyskali fundusze z ue, a tu jak było tak jest, czyli brudno i biednie, coraz biedniej ludzie pracują w marketach, urzędach, zarabiają 500-800 zeta ledwo wiążąc koniec z końcem a na kulture ich nie stac, młodzi łykają namistki kultury jak jadą do szkoły np Wrocławia, tam jest gdzie pójśc jest OPERA WROCłAWSKA są teatry, kina, galerie sztuki, organizowane sa wystawy w RATUSZU itp.itd a w Zgorzelcu nic się nie dzieje Stolica kultury z nowym mostkiem:) może źle mi sie wydaje, ale z tego co wiem to się nie załapaliśmy i na rozwój nie ma co liczyc a szkoda bo bym chciał byc w końcu dumny, że jest mieszkancem tego miasta!

Tytuł:
VIP
VIP

Kolejny dowód na to, że nas kochają i z nami współpracują :D

Obrazek

Cytuj:
Kochamy nasze polskie przyjacioły !

Integracja. Piękne słowo. Niestety mało znane jeżeli chodzi o współpracę polsko-niemiecką. Ogromne pieniądze były przeznaczone na promocję "Stolicy Kultury" po niemieckiej stronie: foldery, ulotki, zaproszenia, bannery, flagi itd. Wszystkie te rzeczy były wykonane po niemieckiej stronie. Ale takie prawo płatnika, że wydaje tam gdzie mu się podoba. Problem w tym, że Niemcy tłumaczą teksty na język polski. Jeszcze większy problem w tym, że często robią to źle.
Spacerując Mostem Staromiejskim można zauważyć wielki banner, na którym widnieje tekst w trzech językach. Po polsku brzmi: "my życimy europa"

Co ciekawe, banner jest widoczny tylko z niemieckiej strony. Zatem możliwe, że ktoś w trakcie wieszania zauważył błąd i nie chciał, żeby szybko wyszedł na jaw. To nie pierwszy przypadek, gdzie tłumaczony tekst zawarty na materiałach promocyjnych zawiera rażące błędy. Niestety to świadczy o słabym współdziałaniu, które coraz częściej jest dostrzegane przez mieszkańców.

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2006, 0:18 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Aleksandrze, skąd ta pewność, że to jest po polsku ? A może to w języku np. Krakozji ? :)

A tak poważnie, zgadzam się z tym, co napisałeś. Dlatego uważałam za nieporozumienie brak Polaka w tym Biurze. Mówiłam o tym od moich pierwszych kontaktów z nimi, ale nie ja o tym decydowałam. A efekty - sami widzimy.
Swoją drogą, szkoda, że nie my - mieliśmy szansę poszerzyć swoje horyzonty. Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.