Marko pisze:
Pomnik stawiany jest na wniosek byłych więźniów obozów koncentracyjnych, jest ich coraz mniej i należy im się cześć. Zgorzelec jako miasto przygraniczne jest dobrą lokalizacją na tego rodzaju pomnik. Warto przypominać sąsiadom z za Nysy o historii, która miała miejsce i o ludziach, którzy przeżyli koszmar. Jeśli chociaż jeden z byłych więźniów obozów zagłady przeżyje chwile radości i uznania to się opłaca. Uroczystość odsłonięcia pomnika ma odbyć się 1 września. Mam nadzieję, że wykonawca zdąży wszystko wykonać.
Zdązy,zdązy.Pewnbie JUŻ ma wszystko gotowe dla wmurowywania jedynie kamienia węgielnego.
Cytuj:
Z_drew pewnie Wiesz, że przed każdą budową trzeba otrzymać zezwolenie na budowę, które wydaje starostwo. Jeśli na budowie jest coś nie tak to powinien reagować, kierownik budowy i dalej nadzór budowlany. Jeśli myślałeś o takich urzędach to masz rację, choć pewnie wiesz, że stwierdzenie urząd kojarzy się najbardziej z Urzędem Miasta, czytaj Burmistrzem, który nie jest tu stroną. Ale najwyraźniej taka mowa Ci pasi – to przecież (ponoć) wolny kraj i pluć można zawsze i przy każdej okazji.
Powiem tak- gdy ja wystepowałem o swe pozwolenia na budowy, deptałem jedną ścieżkę- do Urzedu Miasta.
Tam załatwiałem wszystko, bo Starostów jeszcze nie było.
I prawda- z przyzwyczajenia własnie myslałem (dlatego m.in.) o Urzędzie Miasta.
Ale mylisz się z gruntu, gdy dywagujesz se, ze to była moja celowa manipulacja słowami.
Pamięta się mi jednak to, że JA otrzymałem do ręki arkusz informacyjny budowy (tablicy) do wypełnienia od zaraz i zainstalowania na budowie. I bardzo poważnie do tego podchodziłem. Szaraczek i gupek-nie?
Przede wszystkim inspektor budowy powinien reagowac. Ale to pewnie też jakis swojak. Jak myslisz?
Nadzór budowlany,mówisz?
A istnieje on?
Wie, co się wyrabia na budowie Citronexu?!
Czy nosa z pokoju nie wyściubia?
Cytuj:
A jeszcze niedawno dyskutowaliśmy o wzorcach, wychowaniu młodzieży, szacunku do historii i kształtowaniu odpowiednich postaw naszych dzieci i naszej młodzieży.
Mimo swych obiekcji i negatywnych ocen- jestem ZA budową.
Miasto nie zbiednieje.Jeden pomnik wi ęcej- przeżyje bez problemów. Ludzie złym losem doświadczeni -będą mieli swe dobre minuty w życiu.
Tylko żeby się tam nie przypałetywały te stwory łase na zaszczyty i ordery nie za swe zasługi . Realne zasługi. Wtedy będzie ta akcja jeszcze do zniesienia.
Ale... z drugiej strony, będzie to LEPSZY obiekt dla osiedlowych zulików, do przesiadywania na podstawie tego pomnika - niż jest nim Orzeł. Będzie- bliżej, i łatwej dostepny...
zawłaszczyli swego czasu ławeczki w wiacie przystankowej- był syf i Stajnia Augiasza. Zabrakło w nowej wiacie ławek- jest spokój.
No to teraz zaprowadzą Stajnię Augiasza na TYM pomniku.
Tego sie spodziewam -niestety.......