Dzisiaj jest 11 maja 2025, 8:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ZVON
VIP
VIP

Dowiedziałem się dziś czysto przypadkowo o możliwości podróżowania po Euregionie Nysa środkami komunikacji publicznej na podstawie 24 godzinnego biletu za 20 zł. Bilet taki można sobie kupić na zgorzeleckim dworcu autobusowym PKS maksymalnie z dwudniowym wyprzedzeniem.
Dokładne informacje o zasadach podróżowania na taki bilet można uzyskać /także po polsku/ na stronie

http://www.zvon.de/index.php?whl=02000000&lg=pl

tam również mapka oraz rozkłady jazdy środków lokomocji, z których można korzystać w ramach biletu. Można ze sobą zabrać rower /koszt przewozu np na trasie Goerlitz-Zittau to trzy euro/.

Cytuj:
ZVON jest związkiem powiatów Bautzen, Löbau-Zittau, Niederschlesischer Oberlausitzkreis oraz miasta na prawach powiatu - Görlitz.

Celem tej współpracy jest osiągnięcie w regionie górnołużycko-dolnośląskim optymalnego dostosowania i połączenia ofert w zakresie publicznej komunikacji lokalnej, czyli ofert kolejowych, tramwajowych i autobusowych przedsiębiorstw komunikacyjnych.

Na stronie ZVON jest także cała masa różnych innych przydatnych informacji.

Kto o tym wie :?: :?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Oczywiście, że wie. Te bilety można również kupić w punkcie informacji turystycznej. A tak jak pisałeś: szczegółowe info dot. tras są na www.zvon.de

Tytuł:
VIP
VIP

no, ja nie wiedziałem :( , mimo iż takie informacje b. mnie interesują.
Cytuj:
Te bilety można również kupić w punkcie informacji turystycznej
domyślam się, że chodzi o punkt przy moście staromiejskim, choć zaglądając tam razy kilka, nigdy w oczy mi sie nie rzuciła informacja o takich atrakcjach /może trzeba pytać :? /, podobnie jak nie rzuciła mi się w oczy informacja o słupie pocztowym i poczcie okresu saskiego. A miała tam być, nawet plansze gdzieś są :wink:

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Heh juz jakieś pół roku jeździ autobus z reklamą tych biletów 8) widzialem go nie raz na mieście.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
juz jakieś pół roku jeździ autobus z reklamą tych biletów
jakoś nie zauważyłem, choć zdarza mi się czytać reklamy na autobusach. Ciekawe jakie jest zainteresowanie /ile biletów sprzedano np w ciągu tegorocznego lata, aż muszę zapytać :? /

Tytuł:
Nie powiem, wiedziałem ;). Ale nie po naszej stronie wyszło mnie jakoś z 10 ojro, jeśli się nie mylę... Ale mogę się mylić, bo to dawno było i nie pamiętam dokładnie, czy to aby była Tageskarte. Na 90% tak, czyli u nas by taniej znacznie wychodziło.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czesc istnieje tez inna oferta jesli kogos to interesuje.
Nieograniczona podróż do 39 miast Europy: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bruksela, Bukareszt, Budapeszt, Dublin, Kolonia, Kopenhaga, Edynburg, Florencja, Frankfurt, Geneva, Gotenburg, Hamburg, Kraków, London, Lille, Lyon, Madryt, Marsylia, Mediolan, Montpellier, Monachium, Oslo, Paryż, Perpignan, Praga, Rzym, Ryga, Salzburg, Sienna, Strasbourg, Tallin, Tuluza, Wenecja, Wiedeń, Warszawa, Zurich.

Podróżuj po Europie

Karnet Eurolines Pass oferuje Ci swobodną podróż po Europie:
- Nieograniczona liczba przejazdów w ciągu 15, 30 dni
- Oszczędność czasu i pieniędzy,
- Możliwość wyboru trasy zarówno przed rozpoczęciem, jak i w trakcie podróży.
To nie reklama tylko tak zucilem gdyby ktos byl zainteresowany
wiecej na (www.eurolines.pl ) pod eurolines-pass

Pozdrawiam. :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam.Latem wybrałem się z rodziną do Liberca.W soboty i niedziele jest bezpośredni o godz. 9.25 na miejscu 10.50.
Dla dziecka od 6 lat lepej kupić u nas bilet bo w pociągu kosztuje 6.50 euro w jedną stronę. Jedno mnie tylko zastanawia bo jadąc do Liberca pani konduktor skasowała nas na cały odcinek 6.50 a wracając 17.29 na trasie Liberec - Zitau konduktorka Czeska nie pobrala żadnej opłaty za dziecko powyżej 6 lat a za bilet Zitau - Gerlitz już tylko 4 euro. Wniosek taki że w Czechach na jeden bilet kupiony u nas na PKS jedno dziecko do lat 15 jedzie za darmo a w Niemczech tylko do 6 lat. Zastanawia mnie to dlaczego pani konduktor w Gerlitz skasowala córkę za cały odcinek a w drodze powrotnej okazało że tylko od na terenie Niemiec. Jeszcze jedna uwaga . Gdybyśmy jechali do Liberca z przesiadką w Zitau prawdopodobnie musimy kupić bilet z Zitau do Liberca . Na stronie Zvon jest napisane że na terenie Czech nie na wszystkich liniach Bilet kupiony u nas obowiązuje. Obowiązujące linie są podane. Przy okazji można wybrać się do ZOO w Libercu , spacerkiem od PKP 40 min. Bilety 70 Kcs dorośli 40 Kcs dzieci. Niedaleko jest też ogród botaniczny ale jeszcze nie byłem. Jeszcze jedną atrakcją jest przejazd kolejką wąskotorową w Zitau w cenie biletu zakupionego w Polsce.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Z biletem ZVON można również podróżować polskimi pociągami do/z Bolesławca i Jeleniej Góry.
Szczegóły: http://pkp.boleslawiec.pl/news.php

Tytuł:
obserwator
obserwator

Normad pisze:
Czesc istnieje tez inna oferta jesli kogos to interesuje.
Nieograniczona podróż do 39 miast Europy: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bruksela, Bukareszt, Budapeszt, Dublin, Kolonia, Kopenhaga, Edynburg, Florencja, Frankfurt, Geneva, Gotenburg, Hamburg, Kraków, London, Lille, Lyon, Madryt, Marsylia, Mediolan, Montpellier, Monachium, Oslo, Paryż, Perpignan, Praga, Rzym, Ryga, Salzburg, Sienna, Strasbourg, Tallin, Tuluza, Wenecja, Wiedeń, Warszawa, Zurich.

Podróżuj po Europie

Karnet Eurolines Pass oferuje Ci swobodną podróż po Europie:
- Nieograniczona liczba przejazdów w ciągu 15, 30 dni
- Oszczędność czasu i pieniędzy,
- Możliwość wyboru trasy zarówno przed rozpoczęciem, jak i w trakcie podróży.
To nie reklama tylko tak zucilem gdyby ktos byl zainteresowany
wiecej na (www.eurolines.pl ) pod eurolines-pass

Pozdrawiam. :)

Poczytałem, i już miałem wnieść jakieś zastrzeżenia do tego co piszesz
(bo zakres sieci ZVON to:
http://www.zvon.de/index.php?whl=12020000&lg=pl)
ale doczytuje na końcu, że to inna oferta,
:)
Dzięki za link :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.