Dzisiaj jest 11 maja 2025, 0:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Skoro po dwóch latach nadal macie coś do siebie, to coś jest nie tak.
Z całą pewnością nie jest to zdrowe i jest mało poważne, według mnie.

Zresztą, jeżeli będzie chęć szczerego porozmawiania i wyjaśnienia sobie wszystkich zaległych animozji, to na pewno coś da.

Warto pozostać przy szacunku dla swoich osób, niż skończyć na niepodawaniu ręki i odwracaniu wzroku na ulicy.

Acz zrobicie jak będziecie uważali. W końcu jesteście inteligencją zgorzelecką i wiecie jak rozwiązywać tego typu problemy. :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
W końcu jesteście inteligencją zgorzelecką i wiecie jak rozwiązywać tego typu problemy
no, nareszcie się ktoś na nas poznał :lol: :wink:

Tytuł: ad meritum
rekrut
rekrut

Poproszono mnie dziś, abym zabrała głos w imieniu stowarzyszenia.
Uwag i przytyków pod adresem EUROOPERY, jej członków, zarządu i moim komentować nie będę.
Zarzut „nicnerobienia" muszę jednak stanowczo odrzucić. Po szczegóły odsyłam na stronę www.euroopera.w.pl., tutaj jedynie streszczenie działalności statutowej z ostatnich 2 lat:
Ţ pozyskanie środków z programu INTERREG III a na opracowanie tras, postawienie tablic i druk przewodnika „Śladami Jakuba Boehme po obu stronach Nysy", we współpracy z Internazionales JB Institut w Goerlitz; prace w toku, efekty jesienią tego roku
Ţ zorganizowanie 2 powiatowych konkursów dla młodzieży: trójnarodowy „Moja ojczyzna Nysa- Neise - Nissa", we wspłpracy z Urzędem Miasta Goerlitz (88 prac dzieci ze szkół podstawowych, gimnazjów i ponadgimnazjalnych, kilka nagród dla Polaków, w tym I miejsce) oraz „Znani ludzie z naszego regionu" (na podstawie wydanej i rozesłanej do szkół publikacji, 15 placówek gimnazjalnych i ponad)
Ţ odbyło się 12 wystaw o różnej tematyce, czyli średnio co 2 miesiące jedna (plastyczne, fotograficzne, ceramiczne, często w oprawie muzycznej), także dla twórców zagranicznych; ostatnia (dokumentacja witraży) we współpracy z Denkmalpflege e.V. w Goerlitz
Ţ pozyskujemy środki i wydajemy kolejne pozycje:(„Okólniki teozoficzne" ‘Szkice Górnołużyckie")
Ţ Odbywają się u nas spotkania grup literackich, osób zainteresowanych mistyką, młodych kabareciarzy, - właściwie każdy może, jeśli termin pasuje i przygotuje salę przed oraz posprząta po.

Za swoje dokonania EUROOPERA w maju br otrzymała medal Europa-miasta za działania na rzecz współpracy polsko - niemieckiej. Również za te, którymi przede mną zajmował się Michał, bo nikt nie kwestionuje Jego wkładu pracy, ale i teraz nie mamy się czego wstydzić.
:oops:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
dzięki wykładowco

ach to było stwierdzenie tylko prostego faktu, nie śmiałbm czegokolwiek wykładać... :oops:

Tytuł:
VIP
VIP

Witam i Ciebie Jolu, cieszę się, że coraz więcej Was tu zabiera głos :D , może więc założyć ten wątek eurooperowy, bo ostatnie wypowiedzi mało mają wspólnego ze sprawą 'bombasowej prezydentury' :)
Cieszę się, że to i owo sobie wyjaśniliśmy, a i nie wyjaśnione kwestie także mają swoją wymowę. Życzę Wam jak najlepiej, choć, jak parę razy zaznaczyłem: nie jest to moja wizja rozwoju stowarzyszenia Euroopera. Nie ma rozwoju i innowacyjności, imprezy są powielaniem tych z ubiegłych lat, nie ma młodzieży, jest takie trochę 'dreptanie w kółko'. Pisząc o tym nie czuję żadnej satysfakcji i nie jest moim zamiarem dyskredytowanie Waszego dorobku z ostatnich dwóch lat. Dorobek jest na miarę panującego stylu pracy. Mógłby być moim zdaniem większy, ale nie w oparciu o wyłącznie społeczną pracę, którą się tak chlubicie. Dziś liczy się efektywność. Gdzie jest Euroopera, gdy pan Maciej Dobrzyński robi z Jakuba Boehmego karykaturę, profanując tą postać na kolejnym 'festynie jarmarcznym', czy Euroopera nie jest właściwą instytucją, aby przynajmniej zaprotestować przeciw takim praktykom :?:
I jak się ma do opisu sukcesów Euroopery z ostatniego okresu ta kwestia jednego z członków zarządu: :cry: :?:
Cytuj:
Na dzień dzisiejszy największym sukcesem stowarzyszenia jest to, ze jeszcze istnieje

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Michale mialem sie juz nie wypowiadać ale jak widzisz nie można polegać na moim słowie, wybacz nie jestem widocznie taki jak Ty w materii słowa rzuconego, skoro jednak chcesz analizować moje cytaty nie wiem dlaczego pytasz innych o to co ja mialem na myśli.
w tym wątku odchodzimy od Twojej prezydentury ciągle to ja odwrócę trochę Twoje pytanie jednak w kierunku watku głównego, zapytam więc inaczej.
Jeżeli uparcie usilujesz się dowodzić, ze EO tylko za Twojego prezesowania była instytucją godną uwagi, to w takim razie moze pochwal się swoimi dokonaniami przez ostatnie dwa lata bez EO?
Co ciekawe zagadniety na tym forum o własne osiagnięcia zacząłeś od EO właśnie - ktora jak sam stwierdzilaś jest w Twoim życiu już historią. Skoro jest historią mogę rozumieć, ze w przeciwieństwie do stowarzyszenia Ty rozwinałeś skrzydła i poniewaz wszystko czego się dotykasz zamienia sie w złoto mialeś chyba przez ostatnie 2 lata jakieś spektakularniejsze sukcesy?
Jola wypisała Ci z grubsza kilka rzeczy, ktorymi stowarzyszenie sie zajmowało, zajmowało się bo ludzie w stowarzyszeniu właśnie nimi chcieli się zająć, nie wiem dlaczego to wyśmiewasz. Ja nic złego w tych rzeczach nie widzę, wydaje mi sie, ze nikomu krzywdy nie uczyniły - wprost przeciwnie, byli ludzie, chcieli zrobić to właśnie i zrobili. Ja w stowarzyszeniu chcialem zrobić np inne rzeczy ale mi się nie udało i to wcale nie z powodu zarządu brzydali, przeciwnie jest to tylko mój problem i dowód tego, ze sam za wiele zrobić nie potrafię w odróżnieniu od innych.
Pytasz dlaczego w EO jest tak mało młodych ludzi? Może określ granicę wiekową mlodych? Mógłbym zapytać dlaczego w stowarzyszeniu 2010 było tak mało młodych ludzi? W ogóle dlaczego tych ludzi było tak mało? Dlaczego było tylu ludzi związanych z wladzami miasta? Mogłbym zapytać dlaczego stowarzyszenie 2010 miało statut zerżnięty ze statutu EO i też nie było w nim mowy o etatyzacji - oparte miało być o działanie społeczne - z czego też jak pamiętam byłes dumny, mógłbym zapytać dlaczego na spotkaniach dotyczących 2010 okazywalo się, ze stowarzyszenie to po polskiej stronie nie miało planów w kierunku zdobywania jakichkolwiek pieniędzy z dostępnych funduszy? Stowarzyszenie 2010 miało być przeciez Twoją alternatywą dla ociężałych metalnie euroopejczyków, czy się mylę? Mógłbym o to wszystko zapytać ale nie pytam bo i po co.
Moim skromnym zdaniem potykasz sie caly czas o to miasto i nie mozesz zrozumiec, ze to jest tylko 30tys wiocha. Ja np nie mam złudzeń co do tego miejsca i dlatego uważam, że to, ze EO istnieje w tym mieście (i to istnieje bez Ciebie) to jest juz sukces sam w sobie.
Miałeś swoje wizje na temat rozwoju miasta opartego o kulturę, czy naprawde 2010 nie nauczyła Cie przynajmniej tego, ze szeroko pojęta kultura w tym miescie to margines? - i na tym tle EO jest naprawde stowarzyszeniem z marginesu spolecznego.
Nie możesz ciągle przyjąć do wiadomości, że ludzie mają to w pupie? Twoja polityczna poprawność nie pozwala Ci przyjąć do wiadomosci prawdy ktorą nawet Janusz potwierdził, ze to miasto jest za głupie na cos takiego.
Tyle moich ponownych wymiocin myślowych, wkurzam sie bo bo tak naprawdę nie wierzę w to, że stoimy po dwoch stronach lady a jednak tak jest i nie chce byc inaczej. Powiem też wiecej, namnażanie w tym miescie stowarzyszeń w niczym temu miastu nie pomoże, gdy ludzie w jednym stowarzyszeniu nie potrafią się ze soba dogadać. No ale tak widocznie już jest i być musi, wkurzasz mnie i moze na tym poprzestańmy, bo wkurzanie się na to, ze mnie wkurzasz byłoby już tylko piętrzeniem nieszczęść.

Tytuł:
VIP
VIP

Ok. Skoro zamykamy na tym wątek /w wątku/ Euroopery a zaczynamy wątek 2010, postaram się odnieść i do niego.
Cytuj:
EO tylko za Twojego prezesowania była instytucją godną uwagi

tu małe sprostowanie: nigdzie nie wyraziłem takiego stwierdzenia. Owszem, twierdziłem i twierdzę, że okres 2000-2004 był okresem rozkwitu Euroopery. Nie dlatego wyłącznie, że nią kierowałem. Także dlatego, iż ludzie w nią zaangażowani byli kreatywni, mieli wiele pomysłów /których ostatnio, niestety brakuje/, średnia wieku /policzcie/ była dużo niższa, niż obecnie, działania były wielokierunkowe i różnorodne, także, w wielu przypadkach, zdradzały tendencje rozwojowe. Dlaczego się to zmieniło, to już inna bajka. Niekoniecznie powód jest po stronie nowego kierownictwa, które, jak widać, jest zaangażowane /4 osoby z zarządu, które w krótkim czasie zabrały tu głos/, przyczyna jest, moim zdaniem, w trzymaniu się starych zasad i nieumiejętności zreformowania skostniałych struktur organizacyjnych. Podstawowa rzecz – brak łączności pomiędzy zarządem a tzw. ‘resztą’ , która jest bolączką Euroopery od początku istnienia i na którą zwracałem uwagę – nie została dotąd rozwiązana. Zarząd uwikłany jest w zarządzanie i wykonawstwo, z którym nie daje sobie rady. Taka struktura jest nieefektywna, ponieważ ludzie dziś najczęściej za pracę oczekują płacy. Owszem, jest grupa, która ‘pracę społeczną’ postrzega jako misję, jednak efektywności nie można budować na tym nielicznym zaangażowaniu ‘społeczników’, to już, niestety, nie te czasy. Jaka jest alternatywa? Reforma polegająca na zmianie struktury i podziale stowarzyszenia na zarząd działający społecznie oraz na część wykonawczą, która będzie wynagradzana i przez to bardziej efektywna. W takim układzie można byłoby wymagać efektów od dobranych ludzi, bo płacąc im za pracę można byłoby wymagać efektów. Jaki jest rezultat oczekiwania wyższej efektywności od ‘społeczników’, wiemy wszyscy. Wiem, że poziom dochodów Euroopery pozwala na taka opcję.
Ale, zdaje się, że miało być o 2010.
Zapis statutu Euroopery o ‘współpracy z krajami sąsiadującymi i ich organizacjami kulturalnym’ aż się prosił o priorytetowe potraktowanie projektu Europejskiej Stolicy Kultury 2010. Moje /wspólne z p. J. Przybyłą/ zaangażowanie się we współpracę z Biurem Kultury 2010 w Goerlitz zostało potraktowane przez zarząd Euroopery jako swojego rodzaju nadużycie. Zaangażowanie to zbiegło się z inicjatywą Urzędu Miasta Zgorzelec idącą w tym samym kierunku. Powstało na bazie tego nowe stowarzyszenie o nazwie „Europejska Stolica Kultury 2010 Goerlitz-Zgorzelec”. Tych, którzy chcieliby się czegoś więcej dowiedzieć o tej inicjatywie odsyłam do wątków na tym forum:
http://zgorzelec.info/forum//viewtopic. ... ltura+2010
http://zgorzelec.info/forum//viewtopic. ... 10&start=0
http://zgorzelec.info/forum//viewtopic. ... ltura+2010

Cytuj:
pochwal się swoimi dokonaniami przez ostatnie dwa lata bez EO
Nie będę się chwalił dokonaniami w ramach 2010, bo jak wiadomo, projekt spalił na panewce, co różnie było odbierane i komentowane a temat przekracza ramy tego wątku. W skrócie powiem, że do momentu niekorzystnego dla Goerlitz/Zgorzelca rozstrzygnięcia konkursu, włożyłem, razem z Januszem Przybyłą naprawdę wiele wysiłku i czasu w realizację projektu /dla bardziej dociekliwych proponuję kontakt z: burmistrzem Goerlitz U. Grossmanem, oraz dyrektorami projektu: P. Baumgartem, H. Solari i T. Kiemle/. To tyle, co do naszego udziału. Osobną sprawą są prace i ustalenia całego gremium stowarzyszenia 2010, tego także nie będę rozwijał, choć efekt tych prac gdzieś tu umieściłem, jak znajdę, to wstawię link.

Teraz kwestia średniej wieku członków stowarzyszenia Euroopera i 2010:
Cytuj:
Pytasz dlaczego w EO jest tak mało młodych ludzi? Może określ granicę wiekową mlodych? Mógłbym zapytać dlaczego w stowarzyszeniu 2010 było tak mało młodych ludzi?

odpowiem tak: w obu stowarzyszeniach założycielami byli ludzie znani, z nazwiskami a więc nie najmłodsi, za to z doświadczeniem i na ogół piastujący jakieś funkcje w mieście. 2010 nie zdążyło rozwinąć skrzydeł z powodu ogólnie znanego, sytuacja Euroopery jest inna: stowarzyszenie istnieje już kilkanaście lat.

I na koniec:
Cytuj:
Miałeś swoje wizje na temat rozwoju miasta opartego o kulturę, czy naprawde 2010 nie nauczyła Cie przynajmniej tego, ze szeroko pojęta kultura w tym miescie to margines?

do zmniejszania tej marginalizacji kultury w mieście powinny zmierzać również, a może przede wsztstkim stowarzyszenia, które ten cel mają zapisany w swoich statutach. Od nich w bardzo dużej mierze zależne są zmiany. Jak będą to robiły i z jakim skutkiem, zależy od sposobów w jaki się do tego zabierają.

Ponieważ większość z poruszanych tu ostatnio spraw dotyczy stowarzyszenia Euroopera, założyłem nowy wątek, poświęcony temu tematowi. Jestem ciekawy, czy tak obiecująca dyskusja, rozpoczęta tutaj, będzie tam kontynuowana, /czego bym sobie i nie tylko zresztą sobie, bardzo życzył/ :)

Tytuł:
pismak
pismak

Proszę dajcie już spokój. Czytam Wasze coraz bardziej bezpośrednie wypowiedzi i zastanawiam, kto komu chce coś udowodnić.
Osobiście działania EO oceniam bardzo wysoko, przyznanie wspomnianego medalu Europamiasto Zgorzelec/Georlitz też nie było przypadkowe.
Znane są mi również działania 2010, tu też zrobiono bardzo dużo. Moim zdaniem, mimo iż nie udało się wygrać to i tak Zgorzelec nigdy wcześniej nie miał tak dobrej reklamy w Europie. (No chyba, że po podpisaniu Układu Zgorzeleckiego
O tym jak funkcjonowały i funkcjonują stowarzyszenia decyduje wiele czynników. Proponuję szanujcie Wszą wspólną pracę w przeszłości, i pozwólcie na dalszą egzystencję wg własnych decyzji.) Jako czytelnik forum i osoba ceniąca Wasze zaangażowanie wolałby, żebyście połączyli siły i może razem zaproponowali już teraz inną wizję uszanowania Jakuba Boehmego

Tytuł:
VIP
VIP

Dzięki za głos rozsądku. Jak przewidywałem, dyskusja na temat Euroopery na nowym wątku się nie klei :cry:
Dodam tylko, że nie ja zacząłem tu dyskusję na temat Euroopery, że mam prawo wspomnieć o moim udziale w organizacji, którą kierowałem przez cztery lata, oraz bronić się przed bezpodstawnymi zarzutami.
Także jestem zdania, iż wspólnie można więcej.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas3 - bardzo ładny opis na stronie o wyborach :) Trafia do ludzi, taki szczery jest. Dziękuję za brak kolejnej przedwyborczej paplaniny o niczym :) Gratuluję.

Tytuł:
VIP
VIP

No, no, łezka mi się zakręciła w oku, tak rzadko spotyka mnie coś równie miłego. Dziękuję.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.