Dzisiaj jest 13 maja 2025, 5:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Przeanalizowałem przez II turą program wyborczy kandydata PO, p. Gronicza i dodam swoje 3 grosze:

Punkt II : "Stworzenie centrum Zgorzelca z rozwinietą funkcją handlowo-usługową"

W jaki sposób? Przez dofinansowanie prywatnych przedsiębiorców? Co ma miasto do tworzenia centrum handlowego?

Punkt IV: "Połączenie gminy miejskiej i wiejskiej w jeden organizm administracyjny"

A co z wybranym już wójtem gminy, p. Janikiem? Czy ma to polegać na przyłączeniu Jerzmanek i Łagowa do Zgorzelca?

Punkt VI: "Podniesienie jakości leczenia w szpitalu i w placówkach POD"

Rozumiem, że chodzi tu o przejęcie kompetencji starostwa, gdyż w Ustawie o samorządzie gminnym, rozdział 2 pt: "Zakres działania i zadania gminy", w artykule 7 jest wyraźnie zaznaczone, co należy do zadań gminy. O ochronie zdrowia nie ma tam najmniejszej mowy.

Punkt VII: "Utworzenie terenów zielonych, które (..) staną się atrakcjami turystycznymi Zgorzelca"

Czyli będą do nas przyjeżdżać turyści z całego Świata podziwiać nasze tereny zielone? A może lepiej zadbać i zagospodarować to co już jest?

Punkt X: "Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-kinowej (...)"

No brawo, kino należące do miasta. Czy to już Korea Płn.?

Punkt XI: "Pomoc w rozwiązywaniu problemów, z jakimi borykają się wspólnoty mieszkaniowe"

A w jaki sposób? Przez dofinansowywanie właścicieli mieszkań z kieszeni podatników? Mam nadzieję, że chodzi tu tylko i wyłącznie o mieszkania komunalne.

Uff, miały być 3 grosze, a wyszły 3 złote :-D Proponuję wszystkim wnikliwiej przeanalizowac ten program i pomyśleć na trzeźwo, co jest realne, co leży w kompetencjach burmistrza a co nie. Pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

bb naprawdę uważasz ze burmistrz moze tylko dofinansować?
a wszyrko co on uważa za wązne do zrealizowania musi być jego.
oprócz funkcji finansowych są jeszcze menadżerskie , organizacyjne.
niw iem czy nie stanowisz również zagrożenia dla LOT w swoim zacietrzewieniu.
A czy analizowałeś podobnie program MF , według mnie oba stanowią szansę dla miasta ale do tego drugiego podłączonych jest kilku pasożytówz którymi MF nie może a może nie chce się rozstać

Tytuł:
obserwator
obserwator

bog180 pisze:
bb naprawdę uważasz ze burmistrz moze tylko dofinansować?
a wszyrko co on uważa za wązne do zrealizowania musi być jego.
oprócz funkcji finansowych są jeszcze menadżerskie , organizacyjne.
niw iem czy nie stanowisz również zagrożenia dla LOT w swoim zacietrzewieniu.
A czy analizowałeś podobnie program MF , według mnie oba stanowią szansę dla miasta ale do tego drugiego podłączonych jest kilku pasożytówz którymi MF nie może a może nie chce się rozstać

Zacznijmy od tego, że burmistrz, pełni władzę wykonawczą. Mnie nie chodzi o to, że on chce źle. Tylko mówi, że źle się dzieje w mieście, a sam oferuje kwiatki rosnące na drzewach. No niestety, ja na takiego kogoś nie zagłosuję, tylko dlatego, że jest młody. Spójrz sobie np. na taki Wałbrzych, Bielawę, Nową Rudę i porównaj do Zgorzelca i spójrz, czy u nas jest naprawdę aż tak źle. Patrząc na program MF, nie z perspektywy jego jak to nazywasz "pasożytów", ale merytorycznie, to nie ma w nim rzeczy, które niestety, nie mają szansy być zrealizowanymi w ciągu najbliższej kadencji. A budowa hali, kina, bezpłatny internet, parki dla turystów to nowoczesna mowa-trawa. Wierz mi, że w Zgorzelcu na dzień dzisiejszy jestem gościem, mieszkam, studiując we Wrocławiu i staram się na to patrzeć obiektywnie.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Spójrz sobie np. na taki Wałbrzych, Bielawę, Nową Rudę i porównaj do Zgorzelca i spójrz, czy u nas jest naprawdę aż tak źle
przepraszam bardzo, a dlaczego mamy porównywać się do Wałbrzycha, Bielawy i Nowej Rudy ?
Przecież gdy nie było bieżącej wody i WC w obecnej postaci, też ludzie żyli i także mówili, że nie jest źle, bo mają dach nad głową :D dlaczego wciąż mamy się porównywać do miast, z którymi porównanie wypada nam ok? jeśli mamy ambicję podniesienia standardów naszego życia do poziomu wyższego niż tzw 'głucha prowincja', to porównujmy się z tymi, którzy coś więcej niż my osiągnęli, wtedy może ujrzymy naszą sytuację w świetle innym, niż takie kojące.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Zapraszam do Wrocławia. Chętnie oprowadzę, może być cały czwartek lub piątek od 12 do 17. Czy może Wrocław to za mało? Proszę więc samemu podać jakiś wzór do naśladowania!
EDIT: Z zaproszeniem to ja całkiem poważnie, jak ktoś chce to niech sobie obejrzy dworzec PKP, przejedzie się tramwajem, utonie w błocie na Grunwaldzie, poćwiczy slalom wśród psich ekskrementów, a survival to będzie miał gratis w "trójkącie".

Tytuł:
obserwator
obserwator

batosza pisze:
Zapraszam do Wrocławia. Chętnie oprowadzę, może być cały czwartek lub piątek od 12 do 17. Czy może Wrocław to za mało? Proszę więc samemu podać jakiś wzór do naśladowania!
EDIT: Z zaproszeniem to ja całkiem poważnie, jak ktoś chce to niech sobie obejrzy dworzec PKP, przejedzie się tramwajem, utonie w błocie na Grunwaldzie, poćwiczy slalom wśród psich ekskrementów, a survival to będzie miał gratis w "trójkącie".

To MY ( mieszkańcy Zgorzelca - ci na codzień) również i Ciebie zapraszamy, oprowadzimy cie w sposób niemniej ekscytujacy.
To na kiedy jesteśmy umówieni?

Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 21:09 przez złośliwy, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
przepraszam bardzo, a dlaczego mamy porównywać się do Wałbrzycha, Bielawy i Nowej Rudy ?
jeśli mamy ambicję podniesienia standardów naszego życia do poziomu wyższego niż tzw 'głucha prowincja', to porównujmy się z tymi, którzy coś więcej niż my osiągnęli, wtedy może ujrzymy naszą sytuację w świetle innym, niż takie kojące.

Masz rację, źle porównałem. Jestem zdania, że należy porównywać sie do lepszych, a nie gorszych. W Naszym mieście jest wiele do zrobienia. Ale patrzmy na to realnie, a nie na obietnice, bez pokrycia, nie w sposób: Balcerowicz musi odejść i koniec.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ten wrocław to ma być argument w którą strone?
Bo jeśli chodzi o dworzec nas nikt nie pokona , no nasz szynobus szt 1 chyba to też nie argument/ właściwie poza kompetencją/ , nasza Armii Krajowej i przejazdy kolejowe wszystkie w mieście to nasz grunwaldzki/ no nan nasz zgorzelecki wymiar/ ale jest sukces władzy mamy kibelki dla psów a w tej kadencji ma być specjalne szkolenie dla kundli zeby tam wchodziły i uzywały papier, no a w gębę mozna dostać w naszym parku nawet nie wchodząc zbyt głęboko.
Znam wrocław doskonale i jak się umówimy to zaprowadze też ciebie do miłych miejsc. Pokazą ci zdjęcie rynku z przed 4 lat itp

Tytuł:
obserwator
obserwator

bb pisze:
bombas3 pisze:
jeśli mamy ambicję podniesienia standardów naszego życia do poziomu wyższego niż tzw 'głucha prowincja', to porównujmy się z tymi, którzy coś więcej niż my osiągnęli, wtedy może ujrzymy naszą sytuację w świetle innym, niż takie kojące.

Masz rację, źle porównałem. Jestem zdania, że należy porównywać sie do lepszych, a nie gorszych. W Naszym mieście jest wiele do zrobienia. Ale patrzmy na to realnie, a nie na obietnice, bez pokrycia, nie w sposób: Balcerowicz musi odejść i koniec.

A DLACZEGO mniałby nie odejść?!
Chcesz powiedzieć, że jest niezastapiony?
Po prostu, pełnienie funkcji juz go TAK znieczuliło, ze mieszkańców ma najwyraźniej w nosie!
Czy na tym forum KTOKOLWIEK mu ubliżył???!
NIE!
A więc czego sie aż tak boi, że nie jest w stanie SAM nam naszych watpliwości wyjasniać???
Przecież trwa kampania wyborcza!
Skoro TU, na tym forum zebrali sie jego krytykanci (po części, oczywiście, po części), to dlaczego naszego nastawienia nie stara sie zmienić?!

Chociazby tylko za to lekceważące nastawienie, mam nadzieje, że wynik wyborczy dla niego nie bedzie pomyslny.

Wszystkie inne argumenty tu teraz pomijam.

Tytuł:
obserwator
obserwator

bog180 pisze:
Ten wrocław to ma być argument w którą strone?
Bo jeśli chodzi o dworzec nas nikt nie pokona , no nasz szynobus szt 1 chyba to też nie argument/ właściwie poza kompetencją/ , nasza Armii Krajowej i przejazdy kolejowe wszystkie w mieście to nasz grunwaldzki/ no nan nasz zgorzelecki wymiar/ ale jest sukces władzy mamy kibelki dla psów a w tej kadencji ma być specjalne szkolenie dla kundli zeby tam wchodziły i uzywały papier, no a w gębę mozna dostać w naszym parku nawet nie wchodząc zbyt głęboko.
Znam wrocław doskonale i jak się umówimy to zaprowadze też ciebie do miłych miejsc. Pokazą ci zdjęcie rynku z przed 4 lat itp

I widzisz, poraz kolejny wychodzi niewiedza zwykłych śmiertelników. Szynobus. Nie kupiło go PKP (bo ich na nic nie stać) a Urząd Marszałkowski. I to, że jeździ on tu, to to, że ktoś o to zabiegał. Takich szynobusów jest na na Dolnym Śląsku ok. 3-4 sztuk, a nie tylko jest linia kolejowa do Zgorzelca. Armii Krajowej. Czy wiesz, że ta ulica, jak wiele innych NIE NALEŻY do miasta. Bo to zdaje sie droga krajowa. I co? Z jakiej racji miasto ma remontowac nie swoją drogę? Hę? Bolesławiec wpadł na fajny pomysł i przy nazwie ulicy jest opisana, do kogo należy, aby wszyscy mieli jasność. Co do samego dworca. Przecież miasto chciało go przejąć i zrobić z tym porządek. Ale PKP raz mówi, że odda, raz nie. To co? Mamy jechać do władz PKP i przystawić im nóż do gardła? To, że przy okazji linii E30 możnaby wyremontować za kasę z Unii dworzec (bo tak robi się choćby w Czechach), to na to durne PKP nie wpadło. I nie ma tu winy miasta!

A co do tego, co napisał złośliwy: nie chodzi o to, że jest niezastąpiony. Nie ma takich ludzi. Ale niech go zastapi ktoś, kto nie obiecuje gruszek na wierzbie, nie mami ludzi i kilka grup społecznych: internauci, kibice Turowa itd. pustymi obietnicami.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Myyśle że spłycasz rolę burmistrza. powtórze się ale juz pisałem że nie tylko dofinansowuje i buduje swoje jako gospodarz terenów to w jego zakresie obowiązków i normalnej pracy jest zabieganie i egzekwowanie od właścicieli gruntów budowli dróg itp prawidłowej eksploatacji i utrzymania. Jka chcesz się przekonac to zaparkuj na zakzie na drodze wojewódzkiej albo zajmij kawałek chodnikana takiej drodze. Egzekucja naleznozci z tego tytułu przeprowadzą słuzby miejskie nie właściciel drogi. Podobnie jest z szynobusem ale jak przeczytałeś Gazete to otwierał ją burmistrz Wójt i wicemarszałek pacyniak. Przypadek? No a dworca nie chca przekazać a w wałbrzychu przeklazali porównywałęś inne miasta więc dlatego tak pisze.
A jeszcze trzeba zwrócić uwagę że nasze forum obecnie olali juz obaj kandydaci może i dobrze bo jak nie mają nic mądrego do powiedzenia niech lepiej nie mówią nic. A my smi już musimy zdecydować albo dac decydować innym jeżeli jesteśmy passe

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Argument z Wrocławiem jest taki: nie macie prawa narzkać, że jest źle, bo nie jest! Doceńcie to tak, jak we Wrocławiu doceniono Dutkiewicza! Oczywiście, możecie twierdzić, że jak wygra RG, to będzie lepiej. Ale z takimi pomysłami, jak te z debaty to czarno to widzę. A chcę do Zgorzelca wrócić, więc zależy mi nie ze względów politycznych, które na szczeblu samorządowym nie są ważne. Nie chcę po prostu kogoś, kto się nie nadaje...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
Przeanalizowałem przez II turą program wyborczy kandydata PO, p. Gronicza i dodam swoje 3 grosze:

Punkt II : "Stworzenie centrum Zgorzelca z rozwinietą funkcją handlowo-usługową"

W jaki sposób? Przez dofinansowanie prywatnych przedsiębiorców? Co ma miasto do tworzenia centrum handlowego?

1. nie przez dofinansowanie, ale poprzez stworzenie spójnej i przemyślanej koncepcji architektonicznej, niezbędnej do przygotowania prawidłowego programu rewitalizacji miasta. To nie jest pomysł wzięty z księżyca – takie działania zostały podjęte już w kilku miastach w Polsce – ale, żeby daleko nie jeździć wystarczy przejść się do Goerlitz. Miasto wyznacza warunki, które prywatni inwestorzy, właściciele kamienic, wspólnoty, muszą spełnić przy podejmowanych remontach, czy próbach rozbudowy istniejącej substancji.
Niedawno taki pomysł został zaakceptowany przez władze Kobierzyc k/Wrocławia.
Pozwolenia na budowę w centrum Zgorzelca wydawane wtedy będą dla projektów spełniających ustalone warunki.
Miasto powinno dla takich inwestorów przygotować odpowiedni system udogodnień i pomocy.
Centrum handlowe to nie sklep typu real,- czy carrefour. Centrum miasta z rozwiniętą funkcją handlowo-usługową, to serce organizmu miejskiego, z kawiarenkami, butikami, ładnymi kwiaciarniami, zakładami kosmetycznymi, fryzjerami, itd… Ulica Berlińska może być przykładem, jak może wyglądać fragment ul. Warszawskiej od skrzyżowania z ul. Staszica. Czy sądzicie, że w Goerlitz jedynym inwestorem jest urząd?
Naprawdę zadanie urzędu jest znajdowanie najlepszych rozwiązań globalnych i wprowadzanie ich w życie. Nie wiem czy wiecie, że ul. Staszica miała wyglądać zupełnie inaczej! Po stronie, po której jest Bank PEKAO SA i budowane są kolejne kamienice było poważne zagrożenie, że powstanie supermarket typu Kaufland lub Biedronka. I nie chodzi mi wcale o ich funkcje tylko „oryginalny” wygląd niezwykle pasujący do starej części miasta.
Jeżeli ktoś nie wie, to powstające tam kamienice nie korzystają ze specjalnej pomocy finansowej miasta. A może się mylę? Wg moich informacji, to prędzej mają problem z utrudnieniami niż jakąkolwiek pomocą. Oczywiści, że tam też są rzeczy, do których bym nie dopuścił ale w chwili obecnej, to nie ja zatrudniam architekta miejskiego.

Cytuj:
Punkt IV: "Połączenie gminy miejskiej i wiejskiej w jeden organizm administracyjny"

A co z wybranym już wójtem gminy, p. Janikiem? Czy ma to polegać na przyłączeniu Jerzmanek i Łagowa do Zgorzelca?

1. Wówczas będzie tylko jeden urząd (będzie nieco taniej)– czy wójt Janik, czy ktoś inny – wyborcy zdecydują – zmianę trzeba będzie przeprowadzić razem z następnymi wyborami samorządowymi, tak aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

2. Chcemy namówić mieszkańców miasta i gminy do połączenia. Mamy poważne przekonanie, że w ten sposób można uzyskać sporo korzyści. Jeden organizm administracyjny korzystnie wpłynie na podniesienie poziomu kształcenia w gminie wiejskiej, pozwoli na prowadzenie wspólnej polityki promocyjnej oraz da szansę na pozyskanie inwestorów, którzy będą zainteresowani otwarciem zakładów produkcyjnych. Do tego potrzebne są uzbrojone grunty i dobra polityka promocyjna. Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty. Nie przygotowuje infrastruktury, wymaganej przez duże przedsiębiorstwa.

3. Oczywiście do połączenia będzie potrzebna zgoda mieszkańców obu gmin. Zorganizujemy więc akcję wskazującą korzyści i zalety takiego rozwiązania.

Cytuj:
Punkt VI: "Podniesienie jakości leczenia w szpitalu i w placówkach POD"[/b]

Rozumiem, że chodzi tu o przejęcie kompetencji starostwa, gdyż w Ustawie o samorządzie gminnym, rozdział 2 pt: "Zakres działania i zadania gminy", w artykule 7 jest wyraźnie zaznaczone, co należy do zadań gminy. O ochronie zdrowia nie ma tam najmniejszej mowy.

Poczytaj atr. 7 ww. ustawy uważnie, będziemy rozmawiać dalej, bo się mylisz!

Cytuj:
Punkt VII: "Utworzenie terenów zielonych, które (..) staną się atrakcjami turystycznymi Zgorzelca"[/b]

Czyli będą do nas przyjeżdżać turyści z całego Świata podziwiać nasze tereny zielone? A może lepiej zadbać i zagospodarować to co już jest?

Turyści ze świata …. Chciałbym, ale nie jestem naiwny. Wystarczy że mieszkańcy Zgorzelca będą mieli gdzie spacerować. A turyści … zza Nysy. Nasi lokalni turyści – czyli Niemcy i być może turyści, którzy przyjeżdżają do Goerlitz. Jeżeli nasz park przy MDK będzie perełką (a będzie) znajdą się ludzie, którzy tam przyjdą na spacerek, na rowerze pojeździć, pobiegać wieczorem.

Cytuj:
Punkt X: "Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-kinowej (...)"[/b]

No brawo, kino należące do miasta. Czy to już Korea Płn.?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą Koreą. Wiem, że w Zgorzelcu można odnieść wrażenie że rozwijamy się w tym samym tempie, ale chcę to zmienić. Ma to być kompleks – sala widowiskowa, sala kinowa, biblioteka, kafejka internetowa, punkt informacji turystycznej. W Kubusiu, który BOT sprzedaje za kilka milionów, wszystko się nie zmieści.

Cytuj:
Punkt XI: "Pomoc w rozwiązywaniu problemów, z jakimi borykają się wspólnoty mieszkaniowe"[/b]

A w jaki sposób? Przez dofinansowywanie właścicieli mieszkań z kieszeni podatników? Mam nadzieję, że chodzi tu tylko i wyłącznie o mieszkania komunalne.

Ha! Czyżbyś bb był moim sympatykiem, że potępiasz obecne praktyki udzielania niskooprocentowanych kredytów udzielanych przez miasto dla wspólnot? ;-)

Nie do końca o finanse tu chodzi. Pisałem o tym wcześniej, ale powtórzę. Jeden pracownik w Urzędzie musi być wyspecjalizowany w przepisach związanych z funkcjonowaniem wspólnot. Osoba ta będzie pomagała w pozyskiwaniu środków unijnych oraz bieżącym funkcjonowaniu, poprzez pomoc w znalezieniu odpowiednich przepisów, podpowiedzeniu rozwiązań stosowanych gdzie indziej itp.

Cytuj:
Uff, miały być 3 grosze, a wyszły 3 złote :-D Proponuję wszystkim wnikliwiej przeanalizowac ten program i pomyśleć na trzeźwo, co jest realne, co leży w kompetencjach burmistrza a co nie. Pozdrawiam

Uff … ostatnio nie narzekam na nadmiar czasu, ale musiałem odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Cytuj:
1. Wówczas będzie tylko jeden urząd (będzie nieco taniej)– czy wójt Janik, czy ktoś inny – wyborcy zdecydują – zmianę trzeba będzie przeprowadzić razem z następnymi wyborami samorządowymi, tak aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

2. Chcemy namówić mieszkańców miasta i gminy do połączenia. Mamy poważne przekonanie, że w ten sposób można uzyskać sporo korzyści. Jeden organizm administracyjny korzystnie wpłynie na podniesienie poziomu kształcenia w gminie wiejskiej, pozwoli na prowadzenie wspólnej polityki promocyjnej oraz da szansę na pozyskanie inwestorów, którzy będą zainteresowani otwarciem zakładów produkcyjnych. Do tego potrzebne są uzbrojone grunty i dobra polityka promocyjna. Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty. Nie przygotowuje infrastruktury, wymaganej przez duże przedsiębiorstwa.

3. Oczywiście do połączenia będzie potrzebna zgoda mieszkańców obu gmin. Zorganizujemy więc akcję wskazującą korzyści i zalety takiego rozwiązania.

Rozwiązanie może i sensowne, ale tak jak wójt nie chce oddać Łagowa, a Zgorzelec nie chce wcielić Jędrzychowic, tak wydaje mi się, że nie przejdzie. Poza tym scalanie gmin to chyba kompetencje powiatu, albo i wyższe? Mylę się?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

a gdzie bedzie KFC??? :mrgreen: :twisted: :twisted: :-D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.