Dzisiaj jest 12 maja 2025, 14:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
pismak
pismak

Chciałbym zapytać co było powodem nie przeprowadzenia konkursu na stanowisko sekretarza Urzędu Miasta?

Ostatnio zmieniony 20 lut 2007, 12:00 przez menelopa, łącznie zmieniany 1 raz

rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Chciałbym zapytać co było powodem nieprzeprowadzenia konkursu na stanowisko sekretarza Urzędu Miasta?

pisze się osobno nie przeprowadzenia

Tytuł:
VIP
VIP

zadano pytanie, odpowiedź banalna: nie ma takiego obowiązku, bo jest to stanowisko polityczne :)

Zaraz umieszczę link do zapisu video.

Tytuł:
pismak
pismak

Dziex dziubas, poprawiłem

Alex mam rozumieć, że odpowiedź będzie identyczna jak w sprawie obsadzania władz spółek podległych burmistrzowi?

Tytuł:
obserwator
obserwator

odpowiedź nie jest banalna, jest tragiczna.

chciałbym się dowiedzieć kto podejmuje decyzje o tym które ze stanowisk są polityczne a które nie a co za tym idzie na które ze stanowisk nie ma potrzeby przeprowadzania konkursu (może jakiś punkt z regulaminu / regulaminu zatrudniania UM) ? rozumiem że np polityczne jest również stanowisko prezesa Centrum Sportowego? a za chwilę uznamy że również np stanowisko referenta czy naczelnika w wydziale dajmy na to promocji?
sitwą pachnieć mi to zaczyna.

Tytuł:
VIP
VIP

menelopa: wywiad na stronie :) Miłego oglądania.

Tytuł:
pismak
pismak

wiem, wiem widziałem PIĘKNY :smt050

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

I znów coś mi się tu nie zgadza. Ale może się mylę.
Otóż w 2005 r. Miasto Zgorzelec brało udział w ogólnopolskiej akcji „Przejrzysta Polska”. Jedną z ważnych zasad, była zasada fachowości (info o zadaniu ):
Jasne i klarowne zasady naboru na wolne stanowiska w samorządzie są podstawą tworzenia Przejrzystej Polski, w tym Przejrzystej Gminy. Ogłoszenie o naborze na wolne stanowiska urzędnicze w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na tablicy informacyjnej w urzędzie umożliwia równy dostęp do konkursu dla wszystkich zainteresowanych.
Zasady określone w Zarządzeniu dotyczą m. in. etapów naboru, w tym: ogłoszenia, składania dokumentów aplikacyjnych, wstępną selekcję kandydatów oraz selekcję końcową, na którą składa się test kwalifikacyjny oraz rozmowa kwalifikacyjna.

W ramach realizacji tego zadania stworzony został „regulamin zatrudniania pracowników na wolne stanowiska urzędnicze i pozostałe w Urzędzie Miasta Zgorzelec”.

Całkiem możliwe, że akurat stanowisko sekretarza jest wyłączone z tej procedury – ale czy na pewno.... ja nie doczytałam się innego traktowania stanowisk „politycznych” od stanowisk „niepolitycznych”. Jedyne wyłączenia, które zauważyłam to: pracownicy obsługi.

A może „przejrzysta Polska” i jej zasady już nie dotyczą Miasta i obecnego Burmistrza?

Tytuł:
obserwator
obserwator

dokładnie tak jak mówi azja, i wrażenie Rafała na podstawie jak sam przyznał krótkotrwałej współpracy że p. Ptak jest uczciwa i bardzo pracowita (oczywiście nie wątpię że tak jest) nie powinna być wystarczającą przesłanką do powierzania stanowiska. Przesłanki te należałoby zweryfikować i przy okazji dać innym równe szanse.

Ja na przykład mogę mieć wrażenie że mój sąsiad z piątego piętra utrzymuje się z kradzieży samochodów. i co z tego?

Tytuł:
VIP
VIP

Dobrze byłoby, gdyby tak, ktoś dobrze zorientowany, dokładnie przedstawił, co to znaczy: stanowisko polityczne?
bo nie wszyscy wiedzą, może i ja sam nie bardzo wiem :-?

a może jednak wszyscy wiedzą i nie ma takiej potrzeby :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

Co to za brednie, że stanowisko sekretarza to stanowisko polityczne. Akurat jest tak, że stanowisko Sekretarza Miasta nie powinno być nigdy upolityczniane. Sekretarz Miasta to funkcja dokładnie określona w polskim ustawodawstwie. Jeśli ktoś ją upolitycznia to pomylił czasy, gdzie sekretarz jako przewodniczący egzekutywy był panem i władcą miasta i nie tylko. Upolitycznienie tego stanowiska świadczyć może tylko o braku zrozumienia idei samorządności i zasad funkcjonowania samorządu. Proszę nie wyrzucać do kosza zdobyczy lat dziewięćdziesiątych i początku 21 wieku.

Przypomnę, że E. Derecka była Sekretarzem Miasta 12 lat w tym czasie miastem kierowała sześciu Burmistrzów, którzy pochodzili z różnych, często skrajnie przeciwnych opcji politycznych. Każdy z nich jednak doceniał profesjonalizm i bezstronności Pani Dereckiej. Każdy tylko nie obecny. Informuję także, że Pani Derecka nabyła prawa emerytalne, to nie znaczy, ze złożyła jakiś w tym temacie wniosek.

Tytuł:
rekrut
rekrut

o to chodzi.
znam p. Derecką i wiem że zajmuje to stanowisko od tylu lat i nigdy o politykowaniu nie było mowy.
2ga sprawa - analogicznie - pan sekretarz powiatu, jestem ciekaw jakim doświadczeniem i umiejętnościami może się wykazać i z którego konkursu został wybrany.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

JA co prawda osobiście nie znam pani Dereckiej - ale miałem okazję a Nią współpracować przy ostatnich wyborach i zrobiła na mnie naprawdę wrażenie osoby konkretnej, obeznanej z tematem, odpowiedzialnej i bardzo kompetentnej. Dlatego też nie rozumiem jakie pobudki kierowały Groniczem żeby Ją odwołać. Wogóle to co wyprawia Gronicz jest dla mnie paranoją (szkoły,obwodnica,podwyżka wody,zmiany w urzędzie i inne głupoty!!!) - GRONICZ MUSI ODEJŚĆ !!!!!!

Tytuł:
obserwator
obserwator

p. Derecka poszła na emeryturę z tego co się orientuję więc w tym akurat punkcie z Tobą się nie zgodzę...
obwodnica się przyda... a ze szkołami o co chodzi?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam. To, że Pani Derecka nabyła uprawnienia emerytalne to jedno, natomiast wcale to nie znaczy, że musiała odejść. Nie ulega wątpliwości, że została poproszona o odejście i to jest moim zdaniem najgorsze co mogło się stać. Jej następczyni nie posiada żadnego doświadczenia w samorządzie - asystentka Prezesa w Spółce komunalnej to zdecydowanie za mało. Żeby dorównać Pani Dereckiej należy m.in. znać prawo samorządowe, a jest ono bardzo rozbudowane. Proszę sprawdzić ile specjalistycznych kursów, szkoleń przeszła Pani Derecka. Ktoś pewnie powie, dajmy szansę Pani Ptak i ma rację. Problem jednakże polega na tym, że samorząd miejski musi funkcjonować i to sprawnie. Są aktualnie i będą niebawem realizowane trudne sprawy, a do tego potrzeba fachowców. Burmistrz zrobił moim zdaniem bardzo duży błąd, a jak już podkreślałam wcześniej określenie, że stanowisko Sekretarza Miasta jest stanowiskiem politycznym to kompromitacja.Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.