Dzisiaj jest 12 maja 2025, 11:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
I sugeruję wziąść się do roboty. Pracujesz (pracujecie) za moje pieniadze i mam prawo od was wymagać wydajnej pracy!
Na forum to sobie w domu po obiadku podyskutujecie!

Urzędasy wystąp!!! Który korzysta z kompa do pisania na forum zamiast pracować wydajniej??....hmm chyba wszyscy poszli do domu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Myślisz, że któryś się przyzna ? :lol:
"Oko szefa" niebawem zbierze pierwsze żniwo. :P

http://www.okoszefa.pl/

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Myślisz, że któryś się przyzna ?
"Oko szefa" niebawem zbierze pierwsze żniwo.

narazie wprowadzono im dzienniczki, ciekawe czy wypełniają je sumiennie :lol:

aleksander pisze:
wracamy to tematu, bo dyskusja na temat swoich racji nie ma sensu. Spróbujcie przeanalizować treści zawarte w moim tekście i odnieść się do nich... z czym się zgadzacie, a z czym nie?

Zgadzam się z przesłaniem tego tekstu ale nie popieram formy w jakiej został napisany Tekst jest nierzetelny, stronniczy. Chcesz być bezstronny ale nawet w jednym zdaniu nie informujesz co w danym temacie zrobiło miasto bądź na jakim etapie stoją dane prace. Przykładowo piszesz, że należy zrobić inwentaryzację zabytków miejskich zapominając wspomnieć, że do kwietnia ma powstać gminna ewidencja zabytków dla miasta Zgorzelca. I nie wymyślono tego po przeczytaniu Twojego tekstu tylko znacznie wcześniej. Ten tekst pasuje bardziej tu na forum niż na główną stronę Twojego portalu. Na podstawie Twojego tekstu tworzone są błędne opinie i przykładowo Viper sugeruje, że "Twoje pomysły" są dobre a wszystko inne jest złe. Zgadzam się, że nie jest kolorowo i przeważają kolory szarości ale to co piszesz to tylko propozycja kolorów a nie sposób na przemalowanie wszystkiego na nowo

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nigdy nie mówiłem, że wszystko inne, tzn. takie, którego nie wymyślił Pitura jest złe.
Piszę tylko, że ja nie widzę niczego dobrego, co wynikałoby z działalności naszych włodarzy w ostatnim czasie. Jeżeli się mylę, wynika to jedynie ze złego doinformaowania mieszkańców o tym co się u nas robi, a to juz wyłącznie wina jednostek odpowiedzialnych za przepływ informacji miedzy urzędami, a obywatelem.
Moje opinie powstały wyłącznie na podstawie obserwacji miejskich inwstycji, z których żadna nie została należycie doprowadzona do końca.
To, że zgadzam się z treścią tekstu, o którym tu mowa, nie ma nic wspólnego z moimi prywatnymi stosunkami łączącymi mnie z jego autorem.
Sam autor wie jak krytyczny potrafię być czasami w stosunku do jego osoby. W tym przypadku jednak nie mogę go krytykować, gdyż treść przedmiotowego artykułu w pełni odzwierciedla również moje poglądy.

Tytuł:
VIP
VIP

Przede wszystkim, zacznę od tego:
menelopa:
Cytuj:
bez problemu przełkniesz to co napisał p. Latosiński
Cytuj:
Potrafią tylko czczo gadać, w ramach sztucznych stowarzyszeń, które nigdy nic nie osiągnęły i nic nie osiagną.
wydaje mi się, że to cytat z Vipera, a nie Latosińskiego, którego tu na forum nie widzę od dawna
Viper /cztery posty wcześniej/:
Cytuj:
Przez takich ludzi jak menelopa nigdy nie będzie dobrze w naszym grajdole. Zaślepieni funkcją jaką piastują, nie dopuszczają do siebie innych sugestii. Potrafią tylko czczo gadać, w ramach sztucznych stowarzyszeń, które nigdy nic nie osiągnęły i nic nie osiagną.

Poziom dyskusji jest niski, może dlatego, że sam artykuł przedstawia wiele do życzenia. Jest napastliwy, mało rzeczowy a jego autor kreuje sie na miejskiego herolda.
Zgorzelecka rzeczywistość nie jest szczytem moich marzeń i jest wiele sąsiadujących miast, które miały lepszych gospodarzy.
Ale w atmosferze wzajemnej wrogości, pretensji, ponaglania i oskarżeń nie da się wiele zbudować. Nie tylko od burmistrza zależy miejska rzeczywistość, zależy ona także od samych mieszkańców. Od tego czy potrafią się ze sobą dogadać i współdziałać dla dobra wspólnego.
Wóz jest ciężki a koń tylko jeden. Może więc dobrze byłoby się zastanowić, czy nie wziąć coś z tego wozu i nie przenieść na własnych barkach, albo czy nie pomóc i popchać, aby koniowi ulżyć. Panuje bowiem mylne przekonanie, że jeden koń wystarczy, za to im więcej woźniców z batami, tym lepiej.
Cytuj:
Rozwiązania podano na tacy. Czy są dobre ? Raczej tak,

nie jestem do końca przekonany :-? , może jakieś pomysły się jeszcze pojawią?
Zakładam wątek
Czego potrzeba Zgorzelcowi, aby wyjść z tego pieprzonego PRLowskiego dołka?
Zapraszam do dyskusji.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Menelopa wiesz w czym jest problem z burmistrzem Groniczem ? W moim odczuciu i wielu innych ludzi z którymi rozmawiałem, jest brak różnic pomiędzy nim a burmistrzem Fiedorowiczem. Oczywiście chodzi tylko o sposób działania jak i same działanie (fizycznie są rozróżnialni :)). Obecny burmistrz miał być przeciwieństwem stylu poprzedniego. Póki co przypomina ostatnie dwa lata kadencji Fiedii, które sprowadzały się do sprawnej administracji miastem, bez wyraźnej wizji ani kierunku zmian a on ledwie zaczął. Uwierz usilnie się staram dostrzec jakiś "motyw przewodni" który pociągnął by jego rządy. Nie jest nim na pewno bezpłatny internet, tak nagłaśniany a tak mało rzeczywisty. Miał być młodym, przebojowym burmistrzem a jest szary i nijaki i ludzie to widzą. Nie wspomnę o pretorianach go otaczających, sławetne "kręgi zbożowe" żyją i mają się dobrze. Nie da się wszystkiego sprowadzić "bo jest dopiero trzy miesiące i dajmy mu szansę". Ten czas był mu potrzebny do zapoznania się z samorządem, funkcjonowaniem urzędu i już powinien ten etap osiągnąć, przynajmniej na pewnym poziomie ogólności. Problemem Gronicza jest to że nie jest liderem, ani społeczności ani nawet środowiska które go na to stanowisko wywiodło. Co gorsza nawet nie próbuje się nim stać, co powoduje, że jest postrzegany jako marionetka w rękach nowych szarych eminencji. Owszem pojawi się tu i ówdzie, spotka się z tymi i innymi ale to wynika z funkcji jaką pełni a nie z jego charyzmy, a jej nie da się nauczyć nawet przez cztery lata. Amen.

Tytuł:
pismak
pismak

hh

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:23 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczny,cóż... znasz dowcip o szczurze i chomiku? Szczur pyta się chomika dlaczego pomimo tego, że zarówno on jak i chomik są gryzoniami, tak samo mają długie zęby, futerko ludzie kochają chomiki a nie lubią szczurów. Chomik mu odpowiada – stary nie ważne co robisz, ważne kto dba o Twój wizerunek. Dodam jeszcze to co kiedyś pisałem - „gangreny się nie leczy” i jeżeli Rafał Gronicz nie uświadomił sobie tego to trudno, widocznie ma na ten temat inne zdanie. Za to jak na niego patrzą (niekoniecznie za to co robił) zostanie rozliczony przez wszystkich. Krytykują go zarówno Ci, którzy od początku uważali go za młokosa i amatora jak i Ci którzy uwierzyli, że jego osoba wniesie do Urzędu Miasta młodzieńczy zapał i bezinteresowność. Dlaczego? Ludzie nie pytają co burmistrz i naczelnicy wydziałów robią za drzwiami swoich gabinetów. Ludzie czytają gazety, szukają wiadomości na stronach internetowych i na podstawie tych informacji wyrabiają sobie opinie na temat danej osoby publicznej. I jakby się Urząd Miasta nie starał to na dzień dzisiejszy uchodzi za przybytek gdzie sprawy załatwia się na zasadzie „rączka myje rączkę”, gdzie liczy się kto kogo zna a nie kto co sobą reprezentuje. Wydział, który powinien budować pozytywny wizerunek tej instytucji sprowadza się do lakonicznego informowania mieszkańców o tym gdzie i z kim spotkał się burmistrz. To sprawa szczura, że nie chce być traktowany jak chomik.
Alex deklaruje wszem i wobec, że jest niezależny, że nie jest niczyją „prasową tubą”. Skoro tak to proszę go o umieszczanie rzetelnych informacji na temat tego co się dzieje w mieście. Wiele spraw ma się tak źle, że bez problemu znajdzie temat, który rozpali policzki. :smt053 Nie podoba mi się, że „leci po łebkach” dając pożywkę wszystkim, którzy specjalizują się w wytykaniu innym.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Menolopa, ale to tylko kolejny kamyczek do ogródka niedotrzymanych obietnic. Nikogo to nieusprawiedliwia. Wyciągam wnioski na odstawie oficjalnych doniesień, przecieków i plotek , bo na czymś muszę. Jeśli nie ma oficjalnego stanowiska w danej kwestii, to wsłuchuje się w inne opinie czy też "alternatywne" źródła informacji. Nie spodziewasz się chyba że będe oczekiwał w niekończoność aż burmistrz łaskawie się ustosunkuje do tej czy innej kwestii. Bo zazwyczaj tego nie robi, ani nie robią tego jego ludzie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Cytuj:
Wyciągam wnioski na odstawie oficjalnych doniesień, przecieków i plotek

Zastanawiam się nad rzetelnością informacji pochodzących z przecieków i plotek docierających później do Ciebie!?
Czyżbyś więc na ich podstawie budował swoje przemyślenia umieszczone później na swoim blogu i tutaj, na forum???
Czy nie mija się to z, jak podkreślałeś wielokrotnie, obiektywnym podejściem do problemów miasta???
Czy może posiadasz niezwykły dar odsiewania z owych plotek i przecieków ziarenek prawdy??? :smt111

Co do przepływu informacji na "trasie" Burmistrz- zgorzelecka społeczność,...tutaj muszę się z Tobą zgodzić.
Albo ich brak,...albo są niepełne!!! :oops:

Tytuł:
pismak
pismak

W swojej wypowiedzi odniosłem się do rzetelności tego co przeczytałem na zgorzelec.info.
A co do kolejnego kamyczka...w pełni się z Tobą zgadzam. Osoby, które powinny dbać o oficjalne doniesienia nie robią tego. Rządzi informacja z drugiego obiegu, kto głośniej krzyczy ten ma rację. Zgorzeleckie media mogą pisać co im się podoba i dopóki nie złamią prawa nikt się tym zbytnio nie przejmuje. WPiI pisze w klimacie, który nijak się ma do tego co się dzieje poza murami Urzędu Miasta. WPiI wydaje się, że jak napisze "trzymamy kciuki za Goerlitz" to wszyscy będą piać z zachwytu, że ktoś może zgarnąć 115mln euro a Zgorzelec "(...) nie wyniesie z tego projektu korzyści finansowych, (...) jednak istnieje możliwość przejęcia i zastosowania interesujących rozwiązań, bądź wykorzystania doświadczeń(...)" :roll: Proponuje WPiI przejęcie od strony niemieckiej interesujących rozwiązań bądź wykorzystania doświadczeń w promowaniu własnego wizerunku a przede wszystkim wizerunku ich szefa :-?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Zastanawiam się nad rzetelnością informacji pochodzących z przecieków i plotek docierających później do Ciebie!?
Czyżbyś więc na ich podstawie budował swoje przemyślenia umieszczone później na swoim blogu i tutaj, na forum???
Czy nie mija się to z, jak podkreślałeś wielokrotnie, obiektywnym podejściem do problemów miasta???
Czy może posiadasz niezwykły dar odsiewania z owych plotek i przecieków ziarenek prawdy??? :smt111

Ilość docierających plotek jest ogromna, mały procent znajduje odzwieciedlanie w blogu i postach na forum. Już kiedyś Ci tłumaczyłem, że nie silę się na obiektywizm. Wyrażam swoje subiektywne odczucia i przemyślenia (muszę odnaleźć ten post w przepastnych zasobach forum). Wybacz nie wszystkie plotki są przedmiotem mojego zainteresowania, gdyby tak było czasu by mi nie starczyło. Piszę o tych które potwierdzają się z różnych źródeł. Twoja wiedza o Fiedii też opierała się na plotkach, ale nie przeszkadało Ci to wojować...

Ps. Skupiamy się na burmistrzu a wszak jeszcze jest Rada Miasta...o ile informacje od burmistrza są polem "niezagospodarowanym" to tutaj mamy prawdziwy ugór...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Cytuj:
Piszę o tych które potwierdzają się z różnych źródeł.

Wciąż ciekawią mnie źródła potwierdzające ten czy inny "fakt" który z zapałem później przedstawiasz na forum, ponieważ źródła z których czerpiesz info już przedstawiłeś!!!

Reasumując:
Twoimi źródłami informacji są:
cyt."Wyciągam wnioski na odstawie oficjalnych doniesień, przecieków i plotek...".
Jeśli więc tylko dodasz owe źródła potwierdzające rzetelność informacji wcześniej zdobytych
(m.in. przecieki i plotki),...będę miał już skompletowany obraz pochodzenia informacji służących Ci do odnoszenia się do tych czy innych spraw. :smt028

Tytuł:
VIP
VIP

Kto zgasi światło – Burmistrz komentuje.

Kilka dni temu został opublikowany artykuł podsumowujący obecną sytuację w naszym mieście. Tego samego dnia na ręce Burmistrza został złożony artykuł z prośbą o ustosunkowanie się do spostrzeżeń w nim zawartych. W tym miejscu warto przypomnieć podstawowe zadania obu stron. Zadaniem prasy jest komentowanie, a często przejaskrawianie pewnych sytuacji, aby wywołać odpowiednią reakcję decydentów i zapobiec pogarszaniu się pewnych zjawisk społecznych. Natomiast zadaniem decydentów (w tym przypadku Burmistrza) jest umiejętne wyciąganie wniosków z przekazów prasowych. Złość, walka słowna itp. nie przystoją tak wysoko postawionej osobie, która powinna się wykazać przede wszystkim dyplomacją. Zapraszamy do lektury.

====================
TREŚĆ LISTU OD BURMISTRZA
====================

Zgorzelec 2.marca 2007 r.

Kto zgasi światło- odpowiedź

Szanowny Panie – pisać każdy…..
Najgorsza jest jednak sytuacja, w której autor tekstu podchodzi do pisania w sposób zbyt emocjonalny. Największe bowiem emocje, w żaden sposób nie mogą usprawiedliwić braku kultury. Trzeba sobie bowiem zdawać sprawę z wagi słowa pisanego. Pan zdaje się ograniczeń w tej materii nie posiada.

Fakt, iż kilka firm nie trafiło w rynek i likwiduje swoją działalność, a młodzież masowo wyjeżdża na wyspy nie daje podstaw, by za zaistniałą sytuację składać cały ciężar odpowiedzialności na moje barki -sugerując jednocześnie, iż w wyniku narastającego niezadowolenia w przypadku braku podjęcia działań może mnie czekać lincz.

Pan, jako pracodawca winien sobie zdawać sprawę z tego, że podstawowa przyczyną emigracji młodzieży są zarobki jakie na ,,wyspach” można osiągnąć. Nie jest winą władzy samorządowej, że pracodawca ponosi wysokie koszty zatrudniania pracownika. Nie ja odpowiadam za to, że pracodawcy ograniczają nie tylko zatrudnienie, ale również płace swoich pracowników.

Pan - Szanowny Panie, nie pyta - Pan osądza. Nie przytaczając żadnych sensownych argumentów twierdzi Pan, że w mieście rozpoczęła się stagnacja, a grozi mu recesja. Spotkania, konferencje czy, jak Pan to nazywa, „klepanie po ramieniu” nie są działaniem bezproduktywnym, lecz przekładają się na realne deklaracje stron, zainteresowanych rozwojem Zgorzelca i które, mam nadzieję, przełożą się na wymierne działania na rzecz miasta. Nikomu nie mydlę oczu, a sprawy staram się przedstawiać tak jak je widzę Jeśli deklarowałem jakieś działania, to słowa dotrzymam. Jednak wydaje mi się, że po kilku miesiącach sprawowania władzy sformułowanie –,,nieudolna próba rządzenia”, wydaje się cokolwiek nie na miejscu.

Pisząc, że na dotacje unijne trzeba będzie poczekać – nie odkrywa Pan Ameryki. Wiemy doskonale, że to prawda, ale to nie zmienia postaci rzeczy, że ten okres należy wykorzystać na przygotowanie dokumentacji dla planowanych inwestycji . Wiemy, co zawierają poszczególne programy, znamy priorytety. Znamy również wielkość środków finansowych w nich zawartych, choć scentralizowany sposób ich podziału oraz fakt, iż najwięcej zyskują największe miasta - budzi nasze poważne zastrzeżenia.

O tym że nadszedł czas na zmiany- wiem dobrze i zdaję sobie sprawę z ciężaru odpowiedzialności . Jednak w obecnych warunkach -zwłaszcza finansowych nie nastąpią one w sposób rewolucyjny. Chcemy aby miasto rozwijało się w sposób zorganizowany i planowy, ku zadowoleniu mieszkańców.
Dziękuję za podanie prostego przepisu - jak pan to ładnie określił ,,na lepiej” . Pański przepis to: turystyka, szkoły wyższe i innowacyjne rozwiązania dla firm. Jakież to proste. Turystyka – wystarczy zinwentaryzować zabytki -co nawiasem mówiąc nastąpi do końca marca. Następnie wpompować kilkadziesiąt milionów w promocję naszego miasta na świecie i stworzyć na terenie miasta ,,wielki bazar kultury i sztuki” za następnych kilkanaście milionów. A reszta, na pewno zacznie się sama kręcić. Zupełnie, jak Wrocław, który starał się o organizację wystawy EXPO . To nic, że brakuje hoteli o wyższym standardzie niż trzy gwiazdki -wszak turyści spać mogą w motelach lub pod gołym niebem, posilając się hamburgerami. Takiej atrakcji na pewno nie zapomną do końca życia. Nie stanowi dla Pana problemu fakt, że w mieście nie ma galerii, w której mogłyby odbywać się prezentacje, wystawy, koncerty. Że nie dysponuje ono biblioteką z prawdziwego zdarzenia. To nic, że przyjezdni wysiadając z pociągu będą bliscy omdlenia przyglądając się dworcowi PKP Miasto – ważne, że zgodne z hasłem promocyjnym znajdą się w centrum wielkiego bazaru kultury i sztuki. Naprawdę trzeba mieć kulturę, by wytrzymać taką sztukę. Pomysł z butem czy lwami nie jest pomysłem nowym – tylko, jak się to ma do działalności promocyjnej. To przecież czysta komercja, która powinna zostać wykorzystana przez lokalnych rzemieślników. Osobiście proponuję podczas Jakubów konkurencję pod nazwą ,,Mistrzostwa Polski w rzucie kopytem szewskim”.. Inną konkurencją będzie stanie na zydlu - oczywiście na głowie.

A teraz już zupełnie poważnie. Pomysł zaistnienia uczelni wyższej w mieście, również nie jest nowy. Onegdaj funkcjonował w Zgorzelcu Punkt Zamiejscowy Uniwersytetu Wrocławskiego. Jego koszty funkcjonowania, to kwota około 80 tys rocznie, którą w całości ponosiło miasto, choć studiowali na nim studenci z całego regionu. Staram się iść w innym kierunku. Podjąłem rozmowy z Wyższą Szkołą Humanistyczną w Łodzi. Podczas wstępnych rozmów zadeklarowałem daleko idącą pomoc organizacyjną, lecz zaznaczyłem, że miasto nie wniesie wkładu finansowego a uczelnia w Zgorzelcu musi finansować się sama!...i uczelnia nadal jest zainteresowana. Jak skończą się rozmowy – zobaczymy.

Nawiązując do proponowanych spotkań z przedsiębiorcami śpieszę donieść, że takowe miało już miejsce. Podczas tego spotkania, oprócz postulatów związanych z udzieleniem pomocy w realizacji poszczególnych inwestycji padło jedno zasadnicze sformułowanie, a mianowicie -nie przeszkadzać! I z tym postulatem zgadzam się w pełnej rozciągłości.
Podsumowując – serdecznie dziękuję za podanie- jak to Pan napisał ,,rozwiązań na tacy”. Gdyby to były takie proste i łatwe, to zapewne już dziś Zgorzelec byłby największym centrum kulturalnym pomiędzy Saksonią, a Dolnym Śląskiem. Nam jednak pozostaje zmierzyć się w pierwszej kolejności z takimi problemami jak: bezrobocie, pauperyzacja społeczeństwa, poprawa infrastruktury i wiele innych przedsięwzięć.

Na koniec. Chętnie korzystam z podpowiedzi i opinii innych ludzi. Jednak Pana ,,proste” rozwiązania - w kontekście przytoczonych argumentów oraz w zderzeniu z szarą rzeczywistością okazują się być mało racjonalne.

Z wyrazami szacunku
Rafał Gronicz
Burmistrz Miasta Zgorzelec

Tytuł:
pismak
pismak

Ok

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:24 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.