Dzisiaj jest 12 maja 2025, 16:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

OK, :grin: dzieki tej dyskusji rozpoczynam dzień na kompie od poznania obu wersji zdarzeń zaglądam najpierw na portal prawy.pl a potem na lewica.pl następnie idzie już po kolei gazeta.pl, raslaska.org...
Pozdrawiam :) ;-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Andrus, ja tak bezpośrednio – wybacz, widzę, że z Ciebie taki narodowy chłop i tak dbasz o historię, o zbrodnie, o nasz wizerunek i takie tam inne sprawy. Przyznam się, że stałeś się moim idolem, ale brakuje mi jeszcze Twojej odpowiedzi na temat, czym w dniu dzisiejszym jest prawica, a czym lewica, czym się różnią ich ideologie i jak to jest w rzeczywistości – inaczej ja jestem prosty jak cep i wytłumacz mi myśli przewodnie Twej prawicy i znienawidzonej przez Ciebie lewicy. Tylko mam prośbę , chodzi o teraz /kiedyś piłem dynksa z panem od historii i wszystko mi powiedział o przeszłości/ historię znam. Wiesz - chłopaki chcą abym wyjechał z polski a ja mówię nie że czekam na propozycje do kogo przystać.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Czym różni się lewica od prawicy ... hmm min. poglądami na gospodarkę gdyż prawica jest wolno rynkowa, jesteśmy też tradycjonalistami i katolikami zaś lewica ma tradycje gdzieś i ma poglądy skierowane ku ateizmowi, prawica również nie cierpi wszystkich tych którzy kiedyś zrobili coś złego naszej ojczyźnie i naszemu narodowi, radzę ci a żebyś pozostał w kraju bo jesteśmy w stadium rozwojowym zaś co do tego do kogo przystać to :

- jeżeli liczysz na stanowisko bez sprawdzania kompetencji to przystań do Samoobrony

- jeżeli liczysz na koleżeństwo,dobrą atmosferę,wysoki poziom wiedzy to przystań do LPR lub UPR obydwie partie mają takie struktury młodzieżowe ( opisuje tu jedynie prawice)
PS: wybierz MW :grin: 8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Andrus pisze:
Czym różni się lewica od prawicy ... hmm min. poglądami na gospodarkę gdyż prawica jest wolno rynkowa, jesteśmy też tradycjonalistami i katolikami zaś lewica ma tradycje gdzieś i ma poglądy skierowane ku ateizmowi, prawica również nie cierpi wszystkich tych którzy kiedyś zrobili coś złego naszej ojczyźnie i naszemu narodowi, radzę ci a żebyś pozostał w kraju bo jesteśmy w stadium rozwojowym zaś co do tego do kogo przystać to :

- jeżeli liczysz na stanowisko bez sprawdzania kompetencji to przystań do Samoobrony

- jeżeli liczysz na koleżeństwo,dobrą atmosferę,wysoki poziom wiedzy to przystań do LPR lub UPR obydwie partie mają takie struktury młodzieżowe ( opisuje tu jedynie prawice)

W takim razie gdzie umieściłbyś chadecję, z jej społeczną gospodarką rynkową ? Po lewej stronie ? Ta koncepcja polityczna zawiera elementy które w sferze gospodarczej neoliberałów (którzy czerpią z Hayeka, Misesa) doprowadzają do palpitacji serca. Co zrobić z ordoliberałami (nurtem myśli politycznym który ukształtował dzisiejsze Niemcy) , którzy łączą konserwatyzm z liberalizmem a jednocześnie zakładają interwencjonizm państwowy. Nie wspomnę już o anarchokapitalistach którzy całokształt stosunków międzyludzkich widzieliby jako zbiór dobrowolnych umów rynkowych, zastępujących całkowicie państwo. Czysty rynek, bez żadnych ograniczeń. Czy mieszczą się w podanej przez Ciebie charakterystyce ? Piszesz, że prawica to katolicy. Ciekawe czy za prawice uznałbyś na przykład niemieckie chadeckie CDU/CSU, pamiętając o tym, że Niemcy to kraj protestancki, z tego samego powodu anglikańscy torysi nie zasługują na miano prawicy. Piszesz że " prawica również nie cierpi wszystkich tych którzy kiedyś zrobili coś złego naszej ojczyźnie i naszemu narodowi," co nie przeszkadza działaczom NOP-u czy innych ugrupowań uważających się za "broniące polskości" używać symboliki faszystowskiej (sławetne pięć piw w wykonaniu MW) a więc totalitarnego ustroju który krzywdę Polakom wyrządził okropną. Podobnie zresztą dzieje się na lewej stronie. Socjaldemokracja łączy treści socjalistyczne z liberalnymi. Ogólnie rzecz biorąc wszystko zmierza ku centrum :) w zdecydowanej większości. Oczywiście skrajności były są i będą ale z punktu widzenia myśli politycznej centrum (centroprawica, cetrolewica) odgrywa coraz większą rolę. Nawet LPR jeśli by brać pod uwagę wolności w sferze ekonomicznej nie zasługuje na miano prawicowej dążąc i promując interwencjonizm państwowy czy też pomoc społeczną (becikowe, senioralne, cz ostatnio mundurkowe). Biorąc pod uwagę tradycyjny kanon liberalnej prawicy : wolność jednostki to również LPR ma ogromne problemy z mieszczeniem się w definicji. Tak więc Andrus, szczególnie w Polsce prosty podział lewica-prawica nie zdaje egzaminu. Pozdr.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chodziło mi o prawicę w Polsce a nie w Niemczech, co do gospodarki to akurat Polska prawica ma na ten temat poglądy takie jak Sarkozy czyli wolny rynek ale z możliwością pomocy własnym przedsiębiorcom, ja osobiście nie jestem za prywatyzacją największych i strategicznych zakładów, co do liberałów i socjalliberałów - mają oni kilka dobrych załozeń w sprawach gospodarczych nad którymi trzeba się zastanowić ale ja preferuje w tych sprawach konserwatywny-liberalizm z otwartością na pomysły socjalistów i liberałów ;-) , co do LPR się zgodze nie zdają oni egzaminu :cry: i jestem jak najbardziej za głebokimi zmianami choć dopuszczam pomoc panstwa dla najbiedniejszych ale w zamian za prace społeczne :grin: co do skrajności to mam nadzieje że skrajne partie nie dorwią sie władzy choć takie symptomy widac już na zachodzie NPD, czy Belgia i 23 procentowe poparcie tej opcji, w Polsce poglady narodowo-radykalne nie mają takiego rozgłosu :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Andrus pisze:
co do skrajności to mam nadzieje że skrajne partie nie dorwią sie władzy choć takie symptomy widac już na zachodzie NPD, czy Belgia i 23 procentowe poparcie tej opcji, w Polsce poglady narodowo-radykalne nie mają takiego rozgłosu :P

Nie mają bo nie borykamy się jeszcze z falą emigracji. Jednak gdy kiedyś ruszy takie ugrupowania zaczną zbierać poparcie. To co sie dzieje na Zachodzie europy w pewnym sensie jest obrazem naszyj przyszłości, więc powinniśmy pilnie to obserwować i wyciągać wnioski.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Zgadzam się gdyż cało poparcie skrajnej prawicy na zachodzie jest zdobyte dzęki szalejącemu bezrobociu, imigrantom,złej polityki ludzi mniej skrajnych ( czy to z prawa czy z lewa )wobec tych problemów :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.