Dzisiaj jest 13 maja 2025, 6:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Przybliżam temat:

Cytuj:
Apel do Chemików JW 2885 8-7-2007 21:48
"Z wielkim smutkiem oraz głębokim oburzeniem pragniemy poinformować Was, że Rada Miasta Zgorzelec w dniu 27 czerwca br. podjęła uchwałę zmieniającą nazwę ulicy na terenie naszego byłego kompleksu koszarowego z Zgorzelcu z "Aleja 1 pułku chemicznego" na "Aleje Ujazdowskie" - tak rozpoczyna się apel Zgorzeleckiego Koła Chemików Wojskowych RP, który za naszym pośrednictwem chce dotrzeć do wszystkich byłych żołnierzy i pracowników cywilnych wojska pełniących służbę i pracujących w Jednostce Wojskowej 2885 stacjonującej w latach 1958 - 1998 przy ulicy Orzeszkowej w Zgorzelcu.

DO PRZYJACIÓŁ I KOLEGÓW CHEMIKÓW WOJSKOWYCH JEDNOSTKI WOJSKOWEJ 2885 W ZGORZELCU

Drodzy Przyjaciele i Koledzy !

Z wielkim smutkiem oraz głębokim oburzeniem pragniemy poinformować Was, że Rada Miasta Zgorzelec w dniu 27 czerwca br. podjęła Uchwałę zmieniającą nazwę ulicy na terenie naszego byłego kompleksu koszarowego z Zgorzelcu z "Aleja 1 pułku chemicznego" na "Aleje Ujazdowskie"

Nazwa ulicy została nadana w dniu 30 sierpnia 2005 roku przez Radę Miasta Zgorzelec po złożeniu przez nasze Stowarzyszenie wniosku popartego podpisami przez ponad 100/stu/ mieszkańców naszego miasta.

Swą decyzją dała wyraz nieznajomości 40-letniej bogatej historii naszych jednostek wojskowych Wojsk Chemicznych, jej szczególnych osiągnięć w Siłach Zbrojnych oraz roli i miejscu jakie odgrywała w życiu naszego miasta Zgorzelca i ziemi Zgorzeleckiej.

W jednostce wojskowej 2885 w Zgorzelcu służyło kilka tysięcy mieszkańców naszego powiatu zgorzeleckiego, do których niestety ze względu na brak adresów nie możemy dotrzeć z tą informacją; przykrą oraz wysoce niezrozumiałą, dlatego prosimy o przekazywanie jej wszystkim przyjaciołom, kolegom i znajomym.

Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy.
Zarząd Zgorzeleckiego Koła Chemików Wojskowych RP
e-mail: janek.plk@wp.pl

Zmiana ulicy, to zmiana dowodów osobistych i dokumentów.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pytanie brzmi: komu przeszkadzala poprzednia nazwa i kto byl pomyslodawca. Pytanie numer dwa: czy w tym miescie nikt nie zajmuje sie czyms pozytecznym, powaznym? Samorzadowcy zajmuja sie duperelami, a kadencja uplywa w spokoju.
Po co generowac kolejne koszta? W przypadku zmiany nazwy ulic miasto placi za wymiane dowodow osobistych. A co z dowodami rejestracyjnymi, prywatnymi firmami, pieczatkami, ktorych koszt beda musieli poniesc ludzie?
Ulegnie sie taka idiotyczna mysl w malym mozdzku samorzadowca i przepycha jeden kretynski pomysl za drugim.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Kretynizm, pierwszej wody.

Edit: Coś mi przyszło do głowy.... Może ktoś z obecnej władzy lub też dawno nie wywoływanych "kręgów zbożowych" ma tam dom lub działaczkę. Wszak mieszkać przy Alejach Ujazdowskich to brzmi dumnie....

Tytuł:
rekrut
rekrut

aleksander pisze:
Zmiana ulicy, to zmiana dowodów osobistych i dokumentów.

Pitu, pitu... Adminie widze ze nie odrobiłeś dobrze zadania domowego, "nie ma konieczności wywiany dowodów osobistych bo pod tamtym adresem jeszcze nie jest nikt zameldowany" (informacja z sesji miasta, która leciala w lokalnej telewizji) ... pozdrawiam

Tytuł:
VIP
VIP

no to w takim razie jestem w plecy z tą informacją :)
TV Tomków w Görlitz jeszcze nie nadaje :smt044

Tytuł:
rekrut
rekrut

aleksander pisze:
no to w takim razie jestem w plecy z tą informacją

Nie bywa się na sesjach... a później zaległości... :smt082

aleksander pisze:
TV Tomków w Görlitz jeszcze nie nadaje

sam napisałeś "jeszcze...", kto wie co przyniesie czas...firma się rozwija pod wodzami właściciela Jana T, pomimo kłód jakie osoby zainteresowane kładą mu pod nogi...światłowody, internet a w przyszłości z tego co słyszałem na Dniach zgolka telefonia :-) ok, ale odbiegamy od tematu...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tak się zastanawiam który z rajców wie skąd się wzięła nazwa oryginału. W Warszawie Ujazdu nie ma, ale droga biegła od Pałacu Ujazdowskiego, który z kolei wybudowane na terenie byłej wsi Jazdów.

No nic, czekamy na Marszałkowską. Wystarczy przerobić z Piłsudskiego.

Tytuł:
rekrut
rekrut

ludzie a co was to interesuje?? skoro nikt tam nie mieszka to co to za różnica jak ta ulica będzie się nazywała? szukacie problemu tam gdzie go nie ma. poza tym wcale bym się nie zdziwiła, że ktoś celowo zmienił tą nazwę bo ta pierwsza nie brzmiała zbyt dobrze. wiem, że zaraz wszyscy zaczna wyjezdzac mi z historia itp itd ale ja jestem za alejami ujazdowskimi...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nikt sie nie czepia bez potrzeby- skoro to nasze miasto, to jako mieszkancy chcemy miec wplyw na to co sie dzieje. Czy ktokolwiek przeprowadzil jakies konsultacje spoleczne? Jeden jakis radny zglosil pomysl i wszycy go lykneli. Nazwa ALEJE dla niewiele ponad trzydziestotysiecznego miasta to lekka megalomania.

Tytuł:
VIP
VIP

Podejrzewam, że nazwa związana z Pułkiem Chemików komuś się nie spodobała na tej samej zasadzie, co Ludowe Wojsko Polskie. Cóż, można burzyć, zmieniać, poprawiać też historię się daje...
Mnie ta nazwa nie przeszkadzała a takie zmiany dowodzą jednego: zapiekłości politycznej, radykalizmu oraz braku rzeczywistych problemów do rozwiązania w swoim polu widzenia. Skutki takiego podejścia widać dokoła; oj, już mi się nie chce w kółko tego powtarzać...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aleja - reprezentacyjna ulica lub droga piesza w mieście lub parku, zwykle wysadzana po obu stronach drzewami i krzewami.
Nie wydaje mi się, że będzie to miejsce reprezentacyjne dla miasta. I w ten sposób z definicji ta ulica nie powinna nosić tej dętej nazwy. No chyba, ze przeniesiemy cały kompleks gdzieś do centrum miasta. A poza tym nazwy ulic dotyczące nazw miejscowości lub dzielnic określają dokąd biegnie ta droga. A ona przecież na Ujeździe. To tak jakby nazwać jakąś ulicę w Zgorzelcu nazwą "Zgorzelecka". Bez sensu.

Tytuł:
VIP
VIP

Ponawiam apel o uhonorowanie Oliviera Messiaena nazwaniem zgorzeleckiej ulicy Jego imieniem. Ujazd jest miejscem odpowiednim.

Tytuł:
pismak
pismak

Zmiana nazwy ulicy, która nadano 18 miesięcy wcześniej to widoczne działanie ciągle niezadowolonych. Sami już zauważyliście, ze tam dzisiaj jeszcze nikt nie mieszka. Nazwę „Al. I Pułku…” nadano na wniosek ponad 100 mieszkańców naszego miasta. Są na to dokumenty a poprzednia Rada Miasta do wniosku się przychyliła. Ostatnio na wniosek kilku osób nazwę zmieniono. Oczywiście radni w uzasadnieniu do uchwały nie zostali poinformowani o szczegółach nadania poprzedniej nazwy i liczebności wnioskodawców. Potraktowano to jak rozgrywkę polityczna, w której pominięto uczucia, sentymenty i wspomnienia wielu mieszkańców naszego miasta. Pominięto aspekty współczesnej historii Zgorzelca. Zapomniano także o tym jak szeroko popularna jednostka chemików wspierała środowisko, zakłady pracy, szkoły i organizacje. Wszystko nieprzemyślaną decyzją wrzucono do jednego kosza.

Tytuł:
VIP
VIP

Pewnie zauważyłeś Marko, że ja również nie jestem zwolennikiem bezsensownych zmian. Dlatego, proszę o właściwy odbiór apelu zw. z O. Messiaenem. Nie chodziło mi w żadnym wypadku, aby 'wskoczyć' w miejsce Pułku z Messiaenem :grin:
Chodzi natomiast o upamiętnienie postaci wielkiego kompozytora, związanego /podobnie jak J. Boehme, który nb także nie ma swojej ulicy w mieście/ ze Zgorzelcem, a konkretnie z Ujazdem. Wspomniałem o tym mimochodem, kiedy temat nadawania nazw ulic na Ujeździe pojawił się na forum. Dodam, że wniosek dwukrotnie już był składany do władz Zgorzelca.

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3
Jeśli chodzi o O. Messiana to całkowicie się zgadzam z Twoja sugestia. Mam nadzieje, ze uda się cos zrobić przy realizacji zapowiadanej inwestycji związanej z tym muzykiem. Swoja droga to mało w naszym mieście nawiązania do historii II Wojny Światowej i przeżyć byłych jeńców stalagu.
Ulica Boehmego - jakoś nie pamiętam żebym „otarł” się o taki wniosek, to zresztą jest możliwe. Ten wniosek też ma u mnie poparcie.
Ja uważam, że nikomu nie powinno przeszkadzać, jeśli nazwy ulic nawiązują do historii naszego miasta, to nawet wg mnie jest wskazane i powinno być popierane przez radę.
Szkoda tylko, że jakiś Pan K…. właściciel działki, z własnej próżności składa wniosek a inni bez dokładnej analizy go popierają

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.