Dzisiaj jest 13 maja 2025, 6:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

DGL - fundusze unijne - Fajne ogłoszenie.

"Dlatego – Przedsiębiorcy – do dzieła! "

Jakiego dzieła?

Nie ma jeszcze i w tym roku najprawdopodobniej nie będzie żadnych funduszy unijnych.

Przecież prasę umiemy czytać.

No chyba, że się mylę i zaraz mi tutaj DGL przedstawi programy, z których skorzysta Kowalski, prowadzący działalność.

Wg mnie chyba FALSTART.

Inicjatywa godna poparcia później ale puki co uczestnicy niedoinformowani.

Chyba Admin dał się wpuścić w maliny, publikując niesprawdzone informacje. :grin:

pozdrawiam
Ball Kani

Tytuł:
rekrut
rekrut

To świeże art. z Gazety Wyborczej na ten temat

http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,61785,4209994.html
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 49569.html

Pzdr

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marny to doradca, który czerpie wiedzę z gazet. Zwłaszcza gazet codziennych stale nie zajmujących się daną problematyką.

Jeszcze większą plamą jest to, że tzw. doradca nie wie, co PISZE w tym artykule.

W celu zejścia na ziemię proponuję dojść do źródła zapoznać się z niniejszym linkiem

http://www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/Fundu ... nie+jk.htm

To informacja ze stron ministerialnych.

Gdyby tego było mało, proponuję zadryndolić na infolinię, która potwierdzi moje słowa.

Przy odrobinie szczęścia może duradcy będą mogli ze mną porozmawiać i czegoś się naumieć :grin:

0 801 337 801

0 801 33 22 02*
*lokalne

0 801 406 416**

** 50 gr/min

A dofinansowania dla Kowalskiego to najszybciej wejdą w czfartym kfartale tego roku przy niezmieznym szczęściu.

pozdrawiam
Ball Kani

PS. bardzo przepraszam, ale ostatnimi czasy zapomniałem używać mojego koronnego słowa "pupka", za co niezmiernie przepraszam i obiecuję solennie poprawę.

obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ball Kani – masz rację – unijne dotacje dla przedsiębiorstw jeszcze nie ruszyły. Wersja optymistyczna rozpoczęcia naboru wniosków to grudzień 2007, realistyczna – styczeń, luty 2008, a pesymistyczna, to II kwartał 2008 r.
Jest jednak wielki plus przemawiający za rozpoczynaniem działań przygotowawczych właśnie teraz – dlaczego?
Prosty przykład zadania inwestycyjnego, które w swoim zakresie ma jakąkolwiek budowę wymagającą pozwolenia (zgodnie z ustawą Prawo budowlane): w trakcie składania wniosku aplikacyjnego powinno się już posiadać wszystkie niezbędne pozwolenia i uzgodnienia (więcej punktów w rankingu = większa możliwość dostania środków w konkursie). A więc – teraz jest lipiec, pomysł – 1 miesiąc, projektowanie – 2 miesiące, uzyskanie pozwolenie do 60 dni – i mamy już grudzień – oczywiście jeżeli wszystko pójdzie dobrze i bez żadnych uzupełnień. A – możesz mi wierzyć lub nie – kto będzie pierwszy dobrze przygotowany – ten na tym wygra!

Tytuł:
rekrut
rekrut

można chyba do końca 2008 korzystać z funduszy z lat 2004-2006 ( Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw) ale aktualne dane znajdziecie tu : http://www.warr.pl/2005/index.php?s=40&mu=1&m=3

Tytuł:
obserwator
obserwator

Azjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

A kto Tobie takich głopot naopowiadał, że Unia da piniondze na budynki i budowle.
Poczytaj może na początek założenia do działań a potem se gadaj.

A z tym pozwoleniami to do końca tak nie jest prawda. W końcu uwzględniasz czas uzyskania pozwolenia w harmonogramie do wniosku.

Faktem jest, że jeśli w zakres projektu wchodzi cuś z prawa budowlanego, lub pozwolenia, koncesje, to czeba si ę starać o promesy i inne badziebie papierowe, więc pół prawdy napisałeś.

To jest tak jak z tym półdupkiem zwisającym ze słupa, bo w sumie cała pupka siedzi na słupie, chociąż pół nie. :grin:

pozdrawiam
Ball Kani

PS
Admin !!!!!
Ty mnie programowo blokujesz. Czuję się ocenzurowany. Nie mogę wypowiedzieć poprawnie słowa "pupka", czyli żyć. :grin:

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 11:49 am ]
Kurbanguł nie szczelaj proszę :grin:

pozdrawiam
Ball Kani

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ball Kani - nie jestem doradcą tej firmy, ani żadnej innej. Żle odczytałeś moje intencje.
Linki do art. były na poparcie tego, że w chwili obecnej nt.funduszy unijnych i ich wydatkowania nie wiadomo nic napewno.

Pzdr :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ball Kani pisze:
Azjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

A kto Tobie takich głopot naopowiadał, że Unia da piniondze na budynki i budowle.
Poczytaj może na początek założenia do działań a potem se gadaj.

Po pierwsze – założenie nie są do działań..... :) –są projekty do programów – np. projekt Regionalnego Programu Operacyjnego RPO – polecam przeczytać (strona 61 – żeby nie trzeba było długo szukać... ;), nawet dla poszerzenia swojej wiedzy, żeby później głupstw nie wygadywać.
Po drugie – Unia nie daje pieniędzy – trzeba się o nie bardzo postarać
Po trzecie – można jak najbardziej starać się o tzw. dotacje „twarde” – infrastrukturalne – polecam następny dokument – rozporządzenie dot. kwalifikowalności wydatków – jedyne ograniczenia (ale nie zakaz) są przy nabywaniu nieruchomości zabudowanych bądź też niezabudowanych....
Po czwarte – pozwolenie na budowę nie dotyczy jedynie budynków i budowli, ale także innej infrastruktury np. obiekty małej infrastruktury, przebudowy, montażu lub rozbiórki – a takie działanie, które są nierozerwalnie związane z danym projektem są jak najbardziej możliwe do wstawienia do montażu finansowego. Polecam przejechanie się do Żarskiej Wsi i oglądnięcie nowego obiektu (fabryki), przy której (z tego co wiem) było dofinansowanie UE....
Czy rozwiać jeszcze jakieś wątpliwości – chętnie służę pomocą...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Azjaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ale Ty informujesz o starych zasadach ....... ich jusz ni ma. :grin:

Nowych zasad jeszcze ni ma, więc cokolwiek nie napiszę, to mam słuszną rację w większej połowie. :grin:

a takie działanie, które są nierozerwalnie związane z danym projektem są jak najbardziej możliwe do wstawienia do montażu finansowego. Polecam przejechanie się do Żarskiej Wsi i oglądnięcie nowego obiektu (fabryki), przy której (z tego co wiem) było dofinansowanie UE....

Co do inwestycji w Żarskiej Wsi, to z pewnością piniondze nie poszły na budynek a na linię przy założeniu, że linia produkcyjna stanowi 80 % wartości działania (chyba tak to było) a pozostała reszta 20 %.

A po kolejne - to ja nie mogę tutaj doradzać i w źwiązku z tym robię, co mogę, aby przemycić treści. W większości musisz domyślac się w moich wypowiedziach, co autor miał na myśli, a poza tym to czuję się dobrze. :grin:

Azja .... ale nasza czcza dyskusja i tak nie przykryje tematu, że niby w lipcu 2007 ktoś dostanie piniondze z Unii

Wiem, ze wiesz i używajac skrótów myślowych - masz rację, ale również jej nie masz :grin:

Pozdrawiam
Ball Kani

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Przecież prasę umiemy czytać.

To to chyba tylko "Fakt" czytasz, wnosząc z jakości Twoich wypowiedzi w tym temacie. Skuteczne aplikowanie o środki unijne jest procesem czasochłonnym i długotrwałym, szczególnie przy wszelkich projektach inwestycyjnych. Pozwolenia, biznesplany, zebranie środków finansowych na wkład własnym, uregulowanie własności tego nie da się załatwić w jeden dzień. Jeśli zostanie przyjęty sposób turowy ogłaszania konkursów, może się okazać (jak to bywało w poprzednim okresie programowani) że jednego dnia się ogłasza nabór a za trzy tygodnie się go kończy. Firmy nieprzygotowane z góry są skazane na niepowodzenie, nie dlatego że nie chcą ale dlatego że po prostu nie zdążą.

Po kolejne piszesz :
Cytuj:
Nie ma jeszcze i w tym roku najprawdopodobniej nie będzie żadnych funduszy unijnych.

Kompletna bzdura. Popadasz w prosty fałszywy schemat : fundusz = gotówka. Fakt w tym roku nie ruszy wypłata środków (gotówki), nie oznacza że nie "będzie żadnych funduszy". Priorytety i założenia chociażby do RPO są już znane od dłuższego czasu. Sztuka polega na tym by czytając na co położono nacisk wybrać odpowiednie działanie. Może np. ktoś chce zainwestować w nowy business. Do tej pory prowadził produkcję pieczarek a ma zamiar zważając na boom rynku budowlanego wejść w produkcję gwoździ. Sam biznesplan dla takiego przedsięwzięcia można pisać miesiącami, zdobycie wkładu własnego, zdobycie zabezpieczeń to kolejny potrzebny czas. Wiedząc w co ktoś chce zainwestować można przewidzieć jakie dokumenty będą potrzebne, na co należy wrócić uwagę. Zważając nawet na obietnicę uproszenia procedur, zdobywanie potrzebnych dokumentów będzie trwało.

Cytuj:
Azja .... ale nasza czcza dyskusja i tak nie przykryje tematu, że niby w lipcu 2007 ktoś dostanie piniondze z Unii

I nikt tego nie obiecuje. Mam wrażenie, że ostatnio na forum przetacza się problem czytania ze zrozumieniem:

Cytuj:
Na szczęście jeszcze nie wszystko stracone – właśnie teraz przyszedł najodpowiedniejszy moment na przemyślenie swoich przyszłych działań biznesowych i skonfrontowanie własnych pomysłów z istniejącymi już projektami odpowiednich dokumentów.

Masz tu gdzieś obietnice złożenia wniosku nie mówiąc już o wypłacie w najbliższym czasie? Na razie chodzi o przygotowanie się. Przygotowują sie samorządy, powinni przygotowywać się przedsiębiorcy. Jeśli tego nie zrobią to będzie jęk, że Unia ma za duże wymagania, za mało czasu im daje itp. Kto jest przewidujący wiele rzeczy może przygotować zawczasu. Inni obudzą się z ręką w nocniku.

Cytuj:
Nowych zasad jeszcze ni ma, więc cokolwiek nie napiszę, to mam słuszną rację w większej połowie

Podręczników jeszcze nie ma, ale uściślij - podręczników służących do technicznego wypełnienia wniosków. Póki co nikt nie wymyślił podręcznika do merytoryczności, zasadności i pomysłowości projektu. Jeśli jest napisany projekt nawet wg. wskazówek z zeszłego okresu programowania (a dochodzą głosy, że specjalnie się one nie zmienią) to różnice będą niewielkie. Kto złoży wniosek szybciej ? Ten który prawdopodobnie będzie miał do wprowadzenia małe poprawki czy ten który będzie go musiał napisać na nowo ?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ball Kani nie rozumiem cię - oczywiste jest, że przedsiębiorca w lipcu 2007 nie dostanie pieniędzy unijnych, ale czy to oznacza, że nie może już teraz poczynić pewnych kroków na przygotowanie się typu: pomysł, biznes plan itp.
Nie można wszystkiego odkładać na ostatnią chwilę. Ty uważasz, że przedsiębiorca ma siedzieć i czekać, aż ogłoszą termin i zostanie mu dwa tygodnie na przygotowanie wniosku wraz z załącznikami. On musi już teraz wiedzieć jak się przygotowywać, dowiedzieć się np. że nie wszystkie koszty poniesione w ramach projektu będą kosztami kwalifikowalnymi, że musi prowadzić osobną księgowość dla projektu itp.
Uważam, że czym szybciej przedsiębiorca zacznie przygotowanie tym lepiej dla niego i jego firmy.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ball Kani pisze:

Azja .... ale nasza czcza dyskusja (...)

Ball Kani - nie taka czcza jak by się mogło zdawać - przynajmniej dzięki Tobie, w końcu przypomniałam sobie jak się na tym forum pisze, bo cosik ostatnio zamilkłam :)

Ball Kani pisze:

Wiem, ze wiesz i używając skrótów myślowych - masz rację, ale również jej nie masz :grin:

Fajnie mam :smt026 - rację mam i jej nie mam .... :lol:

Ball Kani pisze:

słuchaj czerwiu

oj nie ładnie, nie ładnie

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

kurbanguł pisze:
można chyba do końca 2008 korzystać z funduszy z lat 2004-2006 ( Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw) ale aktualne dane znajdziecie tu : http://www.warr.pl/2005/index.php?s=40&mu=1&m=3

kurbanguł - masz rację - korzystać można, czyli realizować wcześniej zakontraktowane zadania, ale na pisanie wniosków w ramach tego budżetowania już nie ma i prawdopodobnie nie będzie możliwości. Już nawet nie na wszystkie projekty z list rezerwowych wystarczy środków. Także czas przygotować się do nowego okresu programowania :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

dlatego pisałem "chyba"

Tytuł:
VIP
VIP

zarządzam powrót do dyskusji

Ball Kani - jeżeli bierzesz udział w dyskusji to nie zabraniaj podnoszenia tematu przez tych, którzy mają inne zdanie niż Ty. Na tym przecież polega dyskusja, żeby wymieniać poglądy. Jeżeli chcesz coś dodać w temacie to proszę bardzo, a wszelkie teksty odbiegające od niego to do mnie na priv.

admin

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.