Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

gg

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 19:07 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Mieszczuch: regulaminu moje dziecko na oczy nie widziało, a pismo kazano mu podpisać, bo jak nie, to pani nie będzie mu mogła pomóc w żadnej sprawie.

W pełni się zgadzam z Matrycą.

Tytuł:
pismak
pismak

Rh

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Niektórzy z dyskutantów wypowiadających się w tym temacie zarzucają Grengo spłycanie zagadnienia, samemu prezentując bardzo ograniczone spojrzenie na sprawę. Zdaniem wielu z was jakiekolwiek zobowiązanie sygnowane podpisem ucznia będzie rękojmią jego dobrego zachowania. Abstrahując od samego pomysłu podsuwania "lojalki" 9-letniemu dziecku, który jest absurdalny, a jego autor/autorka powinien z całą pewnością powtórzyć swoją pedagogiczną edukację, bo jak widać ma w niej kolosalne braki. Takie oświadczenie nie zmieni po prostu nic. Uczeń, czy to 9-cio, 15-sto czy 18-sto letni z założenia ma świadomość że za nieprzestrzeganie reguł zawartych w regulaminach czy statutach szkolnych czeka go "urzędowa" kara. Idąc do danej placówki oświatowej automatycznie akceptuje obowiązujące w niej normy i sankcje grożące za ich nieprzestrzeganie. Mimo to notorycznie je łamie i podpisanie przez niego jakichkolwiek "kwitów" tego nie zmieni. Grengo ma również rację mówiąc że wychowanie jego dzieci powinno pozostać wyłącznie kwestią rodziców. Polska szkoła jest zupełnie nieprzygotowana do "wychowywania" młodych ludzi i skoszarowanie ich w mundurki, wizytacje giertychowskich "trójek", czy jakiekolwiek dokumenty tego nie zmienią. Potrzebna jest dogłębna reforma całego sytemu i zmiana sposobu postrzegania funkcji szkoły, bo obecnie jest to miejsce służące tylko i wyłącznie do przekazywania wiedzy. Uczniowie poza jednostkowymi przypadkami nie nabywają w niej umiejętności, które mogą być przydatne w codziennym życiu, a jedynie puste, często zupełnie nieprzydatne informacje. A "wychowanie" którego mogą tam nabrać to kopiowanie złych wzorców od rówieśników. Podpisywanie papierków nie nauczy młodzieży szacunku do nauczycieli, ani przejmowania od nich pozytywnych wzorców.

pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Truerap dobrze mówisz - ja kilka lat temu chodząc do sp 5 też podpisywałem takie "lojalki" na jednej z lekcji ale my sami taki papierek "tworzyliśmy". Robiliśmy to od 4-6 klasy zawsze na pierwszej lekcji w roku. Każdy to podpisywał i na podpisaniu się kończyło.

Dawno Cię nie było było na forum True ]:->

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

true - ja rozumiem, że masz większe doswiadczenie w wychowywaniu i edukowaniu uczniów niż pani z piątki. :)
zostawmy pieczenie chleba piekarzowi
pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

hh

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
Pytanie do matrycy; czy całość dzieci Twojej szkoły można zmieścić np w szkolnej auli ?

ja akurat pracuję w świetlicy, sytuacja jest rzeczywiście inna, ponieważ jednorazowo mamy około 30 dzieci i możemy zebrać je w jednej sali- ale myślę, że taki klasowy kontrakt to też dobre rozwiązanie, a wcześniej nauczyciele razem mogą się zastanowić jakie są żelazne zasady, które powinny się znaleźć w każdym takim kontrakcie.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
true - ja rozumiem, że masz większe doswiadczenie w wychowywaniu i edukowaniu uczniów niż pani z piątki. :)

nie, nie mam doświadczenia. po prostu parę lat temu definitywnie zakończyłem przygodę z "polską szkołą" i póki co nie zapomniałem jej realiów na tyle, by twierdzić iż pomysły zdyscyplinowania uczniów za pomocą "kwitów" mogą cokolwiek dać.

Cytuj:
zostawmy pieczenie chleba piekarzowi

Aha. Czyli Ty z miejsca wynosisz się na forum historyczno/nauczycielskie , ja na studenckie i mamy prawo wypowiadać się tylko i wyłącznie w tych dziedzinach.

Proszę daruj sobie takie argumenty. A jeśli koniecznie musisz ich używać to w pierwszej kolejności stosuj je w stosunku do ludzi którzy szkołę widzą jedynie w "Wiadomościach" 1-szego września, a za ich czasów "złotym środkiem" wychowawczym była gwałtowna interakcja między nauczycielską linijką a dłońmi ucznia.

mieszczuch pisze:
trueRAP pisze:
Niektórzy z dyskutantów wypowiadających się w tym temacie zarzucają Grengo spłycanie zagadnienia, samemu prezentując bardzo ograniczone spojrzenie na sprawę.

Dokładnie tak, piszę wyłącznie o przypadku podpisywania regulaminu/lojalki przez ucznia w SP nr 5 opisanym przez grengo.

Nie to miałem na myśli. Chodzi mi o to że sama sytuacja występowania takiego "kontraktu" jest objawem patologii. Jak już wcześniej napisałem każdy uczeń ropoczynając naukę w szkole z zasady jest obowiązany do przestrzegania regulaminu. A taka "lojalka" jest swego rodzaju dublowaniem tego regulaminu i wyraźnie pokazuje że cały system nie funkcjonuje normalnie. Receptą nie jest wymyślanie kolejnych "oświadczeń", a znalezienie sposobu na pracę nad kreowanie postaw młodych ludzi w ten sposób, by nie dochodziło do sytuacji w których problem próbuje rozwiązać za pomocą w/w "kwitów" (swoją drogą bardzo popularne ostatnio słowo).

pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pomijając właśnie dublety jakimi są pkt 6 i 7 już na samym początku jest znakomicie edukacyjne i wychowawcze stwierdzenie:
grengo pisze:
1. Ja............ uczeń klasy ..... SP nr 5 zobowiązuję się przestrzegać regulaminu szkolnego, a w szczególności:

Zobowiązuje się przestrzegać a w szczególności trutututu - albo się regulamin przestrzega albo nie! I po co dorzuca się nakładki na istniejące regulaminy???
Nowe wraca!!!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

trueRap i Tadam: pełna zgodność.

Ciekaw jestem co teraz napiszą malkontenci, którzy stwierdzili, że to ja się czepiam. Otóż właśnie przed chwilą wróciła ze szkoły moja żona i co się okazało, ano to że regulaminu brak. Moja żona poszła do biblioteki szkolnej, w której otrzymała informację, że pani jest w posiadaniu tylko Statutu szkoły i że regulamin powinien być w sekretariacie. Udała się więc moja żona do sekretariatu z pytaniem o regulamin szkoły, na co pani sekretarka stwierdziła, że wisi na ścianie. Gdy moja żona stwierdziła, że na ścianie wiszą tylko i wyłącznie Prawa i Obowiązki ucznia zmieszana sekretarka stwierdziła, że było malowanie i ktoś chyba go zdjął do poprawki, bo nanoszą punkty o kolczykach i mundurkach.

Wobec powyższego pytam jeszcze raz jak można podpisać przestrzeganie czegoś, co fizycznie nie istnieje i prawdopodobnie powstanie naprędce, bo ktoś robi aferę w szkole o regulamin.

Acha i jeszcze jedno: czy wszyscy pracownicy szkoły noszą identyfikatory, które pozwolą na to aby dzieci mogły ich poznac???

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
NAUCZYCIEL
3. Ja ................. nauczyciel SP 5 zobowiązuję się:
- wspierać ucznia w przestrzeganiu regulaminu szkolnego,
- dążyć do obiektywnej oceny każdej sytuacji,
- uzupełniać zeszyt informacyjny,
- utrzymywać stały kontakt z rodzicami ucznia.

No po prostu bomba! Jak ja chodziłem do "5-tki" to nauczyciele wtedy jeszcze nie podpisywali chyba takich świstków :smt082 bo ani nie wspierali ucznia, ani nie oceniali obiektywnie, ani nie mieli stałego kontaktu z rodzicami :smt044

Z całej tej hucpy wynika, ze szkoła nie radzi sobie ani z uczniami ani z nauczycielami... a najgorsze jest to że zabiera sie za naprawę z doopy strony: mnoży regulaminy i produkuje kwity (które zawsze mogą sie później przydać :roll: ).

Tytuł:
pismak
pismak

Po

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mieszczuch pisze:
Cały problem jest błahy. Minusem jest to, że szkoła tadam napisał/a:
mnoży regulaminy i produkuje kwity

Gieniu dla Ciebie problem jest błahy, bo nie dotyczy Twojego dziecka, a dla mnie nie. Problemem jest to co napisał Tadam jak również sposób załatwienia go. Poza tym przypominam, że w SP 5 na dzień dzisiejszy nie ma regulaminu, a najistotniejszym pytaniem pani kierownik było kto pyta o regulamin, a nie jego brak.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

True - chciabym widzieć Twoją reakcję na post Pani z Piątki totalnie krytykującej taktykę Turowa.

------------------------------

wydaje mi się, że nastąpiło pewne niezrozumienie. Dziecko Grenga nie podpisywało żadnego dokumentu w sensie jaki rozumiemy. jest to swojego rodzaju gra pomiedzy nauczycielem a uczniem. podobnie jak grający w Monopol nie zostanie ukarany za obrót faszywymi pieniędzmi - nauczyciel nie kmoże byc skrytykowany za stworzenie dokumentu, który funkcjonuje tylko w rzeczywistości szkolnej.
Gra ta ma na celu wdrożenie ucznia do życia w szkole w ramach norm, które uczeń ma połapane, dzięki kontraktowi. trudno przedstawić regulamin komuś, kto słucha ze zrozumieniem przez pięc minut. pod warunkiem, że nie bedzie to nudny regulamin. nikomu się krzywda nie stała, a składanie podpisu przez dzieciaki na tym nic nieznaczacym świstku pozwala im się czuć odpowiedzialnymi i utwierdza ich w przekonaniu o ważnosci tego co robią wszkole.
W takich przypadkach jak ten problem mają nie uczniowie, ale ich rodzice. postrzegają oni swoje dziecko w pryzmacie rzeczywistoći dorosłych. ale tylko w tedy, kiedy dziecko siedzi w ławce. w domu juz nie. brak konsekwencji?
"kontrakty" są uznanym działaniem w szkole. wytyczają granice czy normy, w ramach których uczniom jest łatwiej sie poruszać. mimo że na pierwszy rzut oka jest to sprzeczne z duchem wolnościowym nas dorosłych. tak funkcjonuje człowiek - i już (przykładem może tu być tęsknota za peerelem czy elektorat PiSu).

to, że regulaminu nie ma, czy jest niedostępny jest oczywiscie karygodne. jednak Grengo przypominam, że sensem Twojego tematu jest "krzywda" jaka sie stała uczniom w piątce z powodu, jak to nazwaeś "lojalki", nie zaś zaniedbania szkoły. nie znam ucznia, który by przeczytał chociaż raz regulamin czy statut szkoły. rodzice zaś poznają go tylko wtedy, gdy przychodzą walczyć w "słusznej sprawie". ale to już zupełnie inna sprawa.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.