Dzisiaj jest 13 maja 2025, 0:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
No i teraz sam Viper odpowiedział jak wieśniak...

Treść mojego posta zrozumiał tu jedynie Bombas. Może źle to sformułowałem. Nie mam nic do wsi Tylice, wręcz przeciwnie. mam tam wielu dobrych znajomych i kolegów z pracy.
Zniesmaczony byłem treścią posta i nie ukrywam, że czuję tu przedwyborczą papkę.

Aleksandrze i proszę mi tu bez wieśniaków, bo dostaniesz zaraz bana.

Tytuł:
VIP
VIP

Czyli warunki napisania postu się przydały ;) Cieszę się, że już to sobie wyjaśniliśmy i możemy wrócić do meritum sprawy.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Czyli warunki napisania postu się przydały
TAK, MIAŁEŚ ALEXANDRZE RACJĘ,
a teraz wracajmy do tematu,
niech się wieśniactwo wypowiada /miałem na myśli oczywiście Vipera :grin: /

Tytuł:
rekrut
rekrut

Viper:
Cytuj:
Zniesmaczony byłem treścią posta i nie ukrywam, że czuję tu przedwyborczą papkę.

Jaką przedwyborcza papkę ? Rozmawiałem wczoraj z Karakanem na gg i bardzo skutecznie swoim tekstem go zgasiłeś. Właśnie takim podejściem do tematu jak twoim, szukaniem we wszystkim układów, papek przedwyborczych itp. spycha sie problemy wsi. Jak mi wyjaśnił Karakan, jego post miał na celu zwrócenie uwagi na problem zaściankowości, kumoterstwa, braku profesjonalizmu, traktowania przez organizatorów ludzi jako kategorii podrzędnej, z racji tego że są ze wsi i mało im do sprawienia przyjemności potrzeba. Chodzi o elementarny brak szacunku dla swoich " podopiecznych" i narażanie ich na rzecz źle pojętej moralności, gdzie patologię sie toleruje a nie likwiduje. Chodzi jak sadzę aby ludzie zapraszani na festyn nie czuli sie po nim zniesmaczeni, nie mieli poczucia że sołtys zorganizował ten festyn ( przepraszam za kolokwialny jezyk, ale w tej sprawie takie określenie jest jak najbardziej trafne) na odwal , ponieważ trzeba zaliczyć w kalendarzu obowiązku taką imprezę. Tym bardziej że w porównaniu do innych wsi, nasz wiejski festyn wypadł jak festiwal prostactwa, braku gustu, mordobicia. Konkurs dla dorosłych to jedynie kto pierwszy zje kiełbasę. Nie żadne karaoke czy przeciąganie liny, wiedzy na temat wsi i jej np. historii ( bo w taki konkurs trzeba już się zangażować) tylko kto pierwszy zje kiełbasę ]:->
To jaki jest sens dawania przez gminę pieniędzy na takie imprezy i ich robienie? I dlaczego sołtys zleca caterring Kowalowi który nie ma serca do ludzi ze wsi, bo raczej jest nastawiony na "Niemca" ? ( taka jest opinia ogólna na jego temat we wsi).
Zastanawiam się czy takie pisanie ma jakikolwiek sens ? Bo może rzeczywiście wieśniaki powinni się cieszyć tym minimalizmem, pić bełty i nie myśleć o rozwoju swojego potencjału intelektualnego. Bo jak sie tylko podciągną intelektualnie, zaczynają wymagać i marudzić. A łatwiej jest sterować ciemną masą. Tylko że nawet proboszcz jest innego zdania i chwała mu za to, bo kazania jego są na wysokim poziomie, nie zniża swojego poziomu do poziomu ciemnogrodu, tylko wymaga od swoich parafian wysiłku inelektualnego, do kazań wprowadza min. elementy współczesnej psychologii i dzieki właśnie takim działaniom jesteśmy bardziej światli.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
nasz wiejski festyn wypadł jak festiwal prostactwa, braku gustu, mordobicia. Konkurs dla dorosłych to jedynie kto pierwszy zje kiełbasę.
a czyja to wina, że sołtys dzieli /kiełbasą :grin: / i rządzi, bez udziału Was, którzy macie jakąś wizję kulturalnego festynu? Gdzie byliście, jak sołtys to organizował? I jeszcze mając poparcie księdza,
Cytuj:
proboszcz jest innego zdania i chwała mu za to, bo kazania jego są na wysokim poziomie, nie zniża swojego poziomu do poziomu ciemnogrodu, tylko wymaga od swoich parafian wysiłku inelektualnego,
można to wszystko zmienić i następnym razem zaprosić forumowiczów na dobrą zabawę :grin:
przyjdę pierwszy.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Sprawa wydaje sie prosta . Jest pozycja w budżecie gminnym na imprezę wiejską w Tylicach. Pieniedzmi dysponuje sołtys i ten decyduje że całoscią organizacyjną zajmie się lokalny przedsiebiorca ( całkiem normalne w całej Europie). Ale może najpierw należało z panem Wytrwałem pewne rzeczy ustalić. Kilkakrotnie byłem w Tylicach "U kowala" i nie będąc miescowym wiem że jak sie powie na przykład "poproszę piwo" bez podawania nazwy to na stole wyladuje oblesne piwsko i wcale nie tanie. Raz mozna sie nabrać ....rozumiem, ale miejscowi to powinni sie już znakomicie orientować co sie " U kowala" dzieje. A Sołtys zdaje sie był do końca przekonany że jak juz dał Jarkowi "catering'a" to tera "Guinness'a"wszystkim zapodadzą i "wurszty" swojskiej roboty cierpliwie na grillu wypiekane :lol: .
Za zapewnienie bezpieczeństwa to powinni obaj panowie odpowiadać ....jeden to przedstawiciel lokalnej władzy i organizator ipmrezy a drugi to w końcu właściciel lokalu w którym dochodzi do rękoczynów

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.