Dzisiaj jest 13 maja 2025, 9:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Jak oceniasz rok władzy PO w Zgorzelcu
bardzo dobrze 0%  0%  [ 0 ]
dobrze 27%  27%  [ 9 ]
żle 39%  39%  [ 13 ]
bardzo źle 27%  27%  [ 9 ]
nie mam zdania 6%  6%  [ 2 ]
Liczba głosów : 33
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rok PO wyborach
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Całkiem niepostrzeżenie uciekła by nam rocznica :) Swoje przemyślenia i uwagi spisałem tutaj: http://krytyczny.wordpress.com/2007/11/ ... -wyborach/ . Ciekawe jak bardzo odbiegają od Waszych...

Tytuł:
pismak
pismak

Br

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:47 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

mieszczuch pisze:
Brawo krytyczny.

Mam nadzieję, że Twoja praca zmobilizuje władzunię, co przełoży się w wielu punktach programu PO na zmianę dotychczasowego statusu niezrealizowane, na zrealizowane, a dalej (za 3 lata) na wynik wyborów samorządowych.

Krytyczny zapomniałeś o brudzie w naszym mieście(Szymański), brudnej wodzie (Kozłowski),

przecież miało być lepiej czyściej, przejrzyściej (kolesiostwo Baranowski MDK, Michalski Centrum Sportowe), a jest marna kontynuacja.
Żeby coś zmienić trzeba mieć jaja, a nie sznurki przywiązane nie tylko do kończyn...
Jest gorzej niż było pomimo mocnego wsparcia ze strony prezesów elektrowni i kopalni.
Na dodatek zrezygnowano z remontowania dróg lokalnych dzięki poparciu m. in Józka Kozłowskiego.
Każdy mógłby coś w zasadzie dopisać .

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Żal patrzeć co sie z tym miastem dzieje... Bogatynia buduje hale, jak nam jeszcze "Turów" zabiorą to nic nie zostaje tylko wyjechać ;p

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Niestety nie trudno się nie zgodzić z przemyśleniami krytycznego, za co chwała mu i cześć i uwielbienie ]:-> niestety ciężko o tym pisać, ale cóż szeroko pojęty marketing i zarządzanie miastem po prostu jest totalną fuszerką (m.in. woda i brud) w ciągu ostatniego roku w naszym mieście na szczęście/nieszczęście (niepotrzebne skreślić) spędziłem około 3 tygodni i niestety żadnych zmian nie zauważyłem, teraz wybieram się na święta i z tego co czytam raczej pozytywnie nie będę zaskoczony zmianami jakie zaszły lub/i miały szansę zajść w naszym mieście... niestety.

Cóż udało się ze stołków u góry wysiudać PiS to może w naszym małym grajdołku uda się wywieźć na taczkach kolesiostwo PO - chociaż czy to jest do końca PO tego pewien nie jestem...

P.S.
Hala w obiecankach burmistrza tych przed wyborami do sejmu jak i do władz lokalnych była dla mnie mrzonką i nadal nią pozostanie... niestety nie tędy droga... nie tak się hale buduje...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Sporo było tutaj zwolenników PO,
albo już załatwili swoje interesy albo przeobrażają się w nowe "stroje"... :grin:
Miernota rządzi nami, za co sie nie wezmą to spaprają, Szymańskiego nawet ojciec wspomaga i nic z tego nie wychodzi - fantastyczny menadżer (jak pamiętam to były dyrektor techniczny od rusztowań) itd.
Czym może obecna ekipa pochwalić w mieście(nowe meble w gab. burmistrza, nowy samochód) czy starostwie(próba likwidacji szkoły)

pismak
pismak

krytyczny pisze:
07.Utworzenie terenów zielonych, które wraz z istniejącymi parkami staną się atrakcjami turystycznymi Zgorzelca.

Sytuacja analogiczna jak w realizacji programu “centrum Zgorzelca”. Dużo deklaracji, dużo słów, efektów nie wiele. Miasto nawiązało co prawda współpracę z Uniwersytetem Przyrodniczym, nie przekłada się to jednak na konkretne widoczne działania. Z żalem znów muszę przyznać temu punktowi status - niezrealizowany.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tymi słowami. Uważam, że to co napisałeś jest subiektywne, nie podparte żadnymi wiarygodnymi inforamcjami. Nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia czy coś się robi w tym zakresie.
Nie chcąc być posądzony o gołosłowność przytoczę tylko informację na temat tego w czym sam uczestniczyłem.

Z racji tego, że staram się lobbować kwestię rowerów w mieście, jakiś czas temu zostałem poproszony o przygotowanie propozycji wyznaczenia dróg, a lepiej to nazywając, tras rowerowych w mieście. Dokładnie chodziło o wyznaczenie w terenie miejsc, w kótórych należy podjąć działania w celu stworzenia infrastruktury rowerowej, bądź jej poprawienia.

Na pierwszy front poszła trasa przechodząca od ul. Henrykowskiej (wzdłuż Nysy), poprzez przedmieście Nyskie, park im. I.Paderewskiego do „grybka” - amfiteatr przy pkp Zgorzelec Miasto.
Ze swojej strony przygotowałem wytyczne dotyczące tej trasy. Zostało to przekazane osobom, które przygotowywały remont parku im. I.Paderewskiego w celu weryfikacji, gdyż moje propozycję mogły się kłucić z przepisami np. budowalnymi oraz koncepcją zagospodarowania tego terenu.
W miniony wtorek przypadkowo dowiedziałem się, że moje propozycje zostały zaakceptowane (nie wiem czy w całości). W projekcie budżetu na przyszły rok na remont parku im. I. Paderewskeigo jest przewidziana kwota ponad 500 tyś. zł. Od razu sprowadzono mnie do parteru sugerując, że trudno będzie utrzymać taki stan budżetu gdyż w mieście jest więcej, „bardziej pilnych” rzeczy do zrobienia i radni szybciej skupią sie na ich realizacji niż na remoncie parku, czy budowy jakiś tam tras rowerowych. Na razie budżet jest w czytaniu. Niebawem zobaczymy czy przeważy populizm radnych, czy chęć kompleksowej zmiany wizerunku naszego miasta.

Kolejny temat to parki wokół MDK czyli park im. A. Błachańca wraz z „wąwozem” naprzeciwko MDK, który również należy do tego parku oraz park im. Ks. J. Popiełuszki. Na tym terenie obecnie studenci Uniwersytetu Przyrodniczego wykonują min. inwentaryzację drzewostanu – chyba kążdy laik zdaje sobie sprawę, że przeglądnięcie, opisanie , skfalifikowanie drzewostanu na takim obszarze to praca na długi czas.Gdyby UM nic nie robił to inwentaryzacja byłaby nadal w planach. Z informacji jakie uzyskałem w tamtym tygodnuiu wynika, że praca jest na finiszu. Niebawem będziemy wiedzieli co możemy a co należy wyciąć, a co jest pomnikiem przyrody. Po co to wszystko? Cała ta praca naszych „nic nie robiących urzędników” zmierza do realizacji planu rewitalizacji tych parków dzięki czemu przywróci się ich pierwotny kształt. Poza tym słyszałem, że „wioska słowiańska” ma duże szansę na reaktywację. Planowane jest min. pozbycie się asfaltów na rzecz nawierzchni podobnej do tej, która jest na przedmieściu nyskim.
Moim zadanie w tym projekcie było wyznaczenie tras pieszo - rowerowych na wspomnianym terenie. Około mięsiąca temu przekazałem płytę cd z moimi propozycjami do UM. W miniony piątek byłem na spotkaniu w UM, na którym konfrontowałem moje propozycję z koncepcją UM. Na obecnym etapie koncepcja przprowadzenia tam tras pieszo – rowerowych zaproponowana przeze mnie nie została zmieniona i w takim kształcie została przekazana do studentów Uniwersytetu Przyrodniczego. Tam zostanie „przełożona” na język inżynierki i uwzględniona w przygotowywanym projekcie rewitalizacji parków. Będe szczęśliwy jeżeli po uwzględnieniu wszystkich aspektów moja propozycja nie przepadnie. Chciałem wrzucić zarys tras rowerowych na tym terenie ale coś mi nie wychodzi. Może później... Dodam, że w zakres rewitalizacji ma wejść kompleksowa przebudowa amfiteatru przy MDK.
W całym projekcie uczestniczy wiele osób – sama siła uniwersytetu to ponad 100 studentów, którzy liczą, rysują, projektują, tworzą różne koncepcję, tak żeby można było wybrać tą najlepszą. A wszystko to po to żeby zdążyć i zmieścić się w terminie składnia projektów na pozyskanie funduszy unijnych. Kto składał wie z czym to się je.
Kolejna trasa.

Jakiś czas tem przewodniczący Rady Miejskiej poinformował mnie, że radni miasta oraz radni powiatowi wyszli z inicjatywą realizacji wspólnej inicjatywy. Padło na wybudowanie trasy rowerowej pomiędzy Zgorzelcem i Koźlicami. Dzięki temu każdy amator turytyki rowerowej mógłby sie poruszać w miarę bezpiecznie na płd naszego powiatu np. jechać na Witkę. Przygotowałem opis trasy łączącą Aleję Chemików z Kożlicami. Projekt poszedł do oceny. Dodatkowo zaproponowałem aby połączyć trasę wzdłuż Nysy, którą można dojechać do ul. Francuskiej ze wspomnianą Al. Chemików. Obecnie na ul. Francuskiej trwają pracę remontowe mostu, którgo prawa strona w mojej propozycji miała by być wykorzytana na trasę rowerową. Czy tak będzie. O tym zdecydują radni podczas uchwalania budżetu.

Tak więc to co napisał krytyczny nie do końca jest prawdą. Wiele prac zmierzających do realizacji PROGRAMU jest nietransparętnych. Mało kto mówi o spotkaniach, ustaleniach, propozycjach bo mało kto tego słuchać – liczą się efekty. Zgodzę się z tym, że nie widać tych efektów pracy urzędników ale to nie jest równoważne z tym, że nie robi się nic. Zgodzę się również z brakiem „myśli przewodniej” rządzacych. Wizja zarządzania miastem i jego rozwoju, jeżeli takowa jest, jest mglista i mało komu znana. Dotychczas nie udało mi się do niej dotrzeć. Nie udało mi się również jej samemu „poskładać” z inforamcji jakie docierają do mnie zewsząd.
Reasumując, jeżeli każdy punkt PROGRAMU jest realizowany w podoby sposób to nadal patrzyłbym na to mniej krytycznie. Czy jest realizowany – zapytajmy tych co nad nim pracują.

Ostatnio zmieniony 29 lis 2007, 14:56 przez menelopa, łącznie zmieniany 3 razy

rekrut
rekrut

menelopa pisze:
W miniony wtorek przypadkowo dowiedziałem się, że moje propozycje zostały zaakceptowane (nie wiem czy w całości).

przypadek... ? bardzo konkretna informacja ?!

menelopa pisze:
Od razu sprowadzono mnie do parteru sugerując, że trudno będzie utrzymać taki stan budżetu ...

na co to jest agument?!

menelopa pisze:
Poza tym słyszałem, że „wioska słowiańska” ma duże szansę na reaktywację. Planowane jest min. pozbycie się asfaltów na rzecz nawierzchni podobnej do tej, która jest na przsedmieściu nyskim.

słyszałem

menelopa pisze:
Jakiś czas tem przewodniczący Rady Miejskiej poinformował mnie, że radni miasta oraz radni powiatowi wyszli z inicjatywą realizacji wspólnej inicjatywy. Padło na wybudowanie trasy rowerowej pomiędzy Zgorzelcem i Koźlicami.

zasłyszana informacja

menelopa pisze:
Tak więc to co napisał krytyczny nie do końca jest prawdą. Wiele prac zmierzających do realizacji PROGRAMU jest nietransparętnych. Mało kto mówi o spotkaniach, ustaleniach, propozycjach bo mało kto tego słuchać – liczą się efekty.

co to jest "PROGRAM"?

menelopa pisze:
Zgodzę się również z brakiem „myśli przewodniej” rządzacych. Wizja zarządzania miastem i jego rozwoju, jeżeli takowa jest, jest mglista i mało komu znana.
Dotychczas nie udało mi się do niej dotrzeć. Nie udało mi się również jej samemu „poskładać” z inforamcji jakie docierają do mnie zewsząd.

Tutaj jesteś subiektywny czy obiektywny?
Czy Ty jesteś fragmentem programu, a może Twój post jest jego częścią?

menelopa pisze:
Reasumując, jeżeli każdy punkt PROGRAMU jest realizowany w podobny sposób to nadal patrzyłbym na to mniej krytycznie. Czy jest realizowany – zapytajmy tych co nad nim pracują.

Ciekawe czy Ty sam wobec siebie nie powinieneś być bardziej krytyczny, jeżeli chodzi o pisanie, mam na myśli również błędy ortograficzne które popełniłeś w swoim poście.

Przedstaw kiedyś choć zarys "PROGRAMU".... chyba że jest ściśle tajny tak jak teraz
pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

Ciekawa,
Masz coś do powiedzenia w tym temacie czy tylko tak chciałaś mnie wypunktować? :twisted:
ciekawa pisze:
na co to jest agument?!

że budżet jest uchwalany przez radnych?
ciekawa pisze:
słyszałem

fajnie :) Tylko co?
ciekawa pisze:
zasłyszana informacja

Przez kogo?
ciekawa pisze:
co to jest "PROGRAM"?

Proponuję czytać temat od początku wówczas będziesz miała szansę zapoznać się z treścią bloga krytycznego, w którym "punktuje" program PO. Do tego się odnoszę.
ciekawa pisze:
Tutaj jesteś subiektywny czy obiektywny?

Wyrażam swoje odczucia i wrażenia
ciekawa pisze:
Przedstaw kiedyś choć zarys "PROGRAMU".... chyba że jest ściśle tajny tak jak teraz

Tak to jest jak ktoś wali słowami na oślep nie zadając sobie trudu zapoznania się z meritum sprawy... wróć do tematu jak przeczytasz to co napisał krytyczny. Program PO jest ogólnie dostępny. Jak chcesz to przekażę Ci jeden egemplarz. Napisz tylko gdzie?

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Masz coś do powiedzenia w tym temacie czy tylko tak chciałaś mnie wypunktować? :twisted:

Sprawa jest prosta, przeczytałam ze zrozumieniem Twoje argumenty i stwierdzam, że brakuje w Twoim poście logiki.
O ile Krytyczny przedstawił jasno i obiektywnie swój pogląd praktycznie w 1 zdaniu (realizacja programu “centrum Zgorzelca”.), to Ty przeszedłeś Kononowicza.
Bo jakie Ty przedstawiasz argumenty?

- "moje propozycje zostały zaakceptowane (nie wiem czy w całości). "
- "Od razu sprowadzono mnie do parteru sugerując, że trudno będzie utrzymać taki stan
budżetu"
- "Poza tym słyszałem, że „wioska słowiańska” ma duże szans..."
- "przewodniczący Rady Miejskiej poinformował mnie, że radni miasta oraz radni powiatowi
wyszli z inicjatywą",

Gdzie konkrety (rzeczy dokonane) przy Twoich układach osobistych to żaden problem.

Twoje stwierdzenie:
" Tak więc to co napisał krytyczny nie do końca jest prawdą. Wiele prac zmierzających do realizacji PROGRAMU jest nietransparętnych. Mało kto mówi o spotkaniach, ustaleniach, propozycjach bo mało kto tego słuchać – liczą się efekty."

I co wyszło z tego co piszesz ? Ano to co Krytyczny stwierdził -Nic póki co.

Kolejna Twoja wypowiedź:
"Zgodzę się również z brakiem „myśli przewodniej” rządzacych. Wizja zarządzania miastem i jego rozwoju, jeżeli takowa jest, jest mglista i mało komu znana.
Dotychczas nie udało mi się do niej dotrzeć. Nie udało mi się również jej samemu „poskładać” z informacji jakie docierają do mnie zewsząd."

O co Ci tutaj chodzi?! Czy ta Twoja informacja jest obiektywna czy subiektywna?

Odnośnie Twojego stwierdzenia:
"Tak to jest jak ktoś wali słowami na oślep nie zadając sobie trudu zapoznania się z meritum sprawy... wróć do tematu jak przeczytasz to co napisał krytyczny. Program PO jest ogólnie dostępny. Jak chcesz to przekażę Ci jeden egzemplarz. Napisz tylko gdzie?"

Krytyczny odniósł się do 11 punktów (oczywiście nie wszystkie skomentował), które obiecał UM (PO). Ty odniosłeś się "na swój sposób" tylko do 1 punktu, Więc się pytam ponownie gdzie jest PROGRAM POwyborczy naszych włodarzy (obiecanki).

------------------------------------------
Prośba: nie spamuj pisz konkrety

Tytuł:
pismak
pismak

h
h

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:47 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

Tradycyjnie temat się rozmydla...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tymi słowami. Uważam, że to co napisałeś jest subiektywne, nie podparte żadnymi wiarygodnymi inforamcjami. Nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia czy coś się robi w tym zakresie.

Menelopo... nie siliłem się na żaden obiektywizm. Tekst jest całkowicie subiektywny i oparty na własnej ciężko zdobytej wiedzy :). Dobrze wiesz, ze interesuje się sprawami miasta i czasami ilość informacji, którą posiadam przewyższa wiedzę przeciętnego mieszkańca, więc pomyśl jakie wyobrażenie o działalności PO ma osoba która patrzy tylko na efekty. Sytuację przedstawiam z punktu widzenia mieszkańca, któremu całkowicie obce są plany. Po za tym opisuje stan faktyczny - "na dziś". Piszę o dokonaniach a nie o planach... Przed wyborami też były plany, ba nawet program był.

Tytuł:
pismak
pismak

Jako że jestem zainteresowany to proszę osoby, które z ramienia burmistrza zarządzją Centrum Sportowym o przekazanie opini publicznej planu zagospodarowania czy wykorzystania boiska ze sztuczną trawą.Jestem ciekaw czy jest plan odśnieżania boiska i czy zostaly wysłane oferty do klubów o możliwości rozgrywania spotkań sparingowych w czasie zimowego przygotowania klubów nie tylko polskich i etc. Ale nie bedę zadawał pytań profesjonalistom czekam na odpowiedż.

Tytuł:
VIP
VIP

oto mapka menelopy zamieszczona na jego własne życzenie:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.