Dzisiaj jest 14 maja 2025, 0:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Ze strony głównej:
Cytuj:

Kilkanaście dni temu do zajezdni PPKS w Zgorzelcu przyjechał patrol drogówki, który dokonał sprawdzenia stanu technicznego autobusu. Zaraz potem funkcjonariusze udali się w okolice ul. Łużyckiej i zatrzymali do kontroli kolejny pojazd wypełniony pasażerami. Co ciekawe, cała akcja została zorganizowana na prośbę samego prezesa PKS-u, który chciał potwierdzić jakość firmowej stacji kontroli pojazdów. Na tym jednak nie koniec, bo kolejnym krokiem mającym poprawić bezpieczeństwo pasażerów ma być książeczka specjalnego badania sprawności pojazdu. "Przepisy zobowiązują nas do regularnego odnawiania ważności dowodów rejestracyjnych autobusów co sześć miesięcy. -mówi Bogdan Piórek, Prezes PPKS w Zgorzelcu sp. z o.o. - Postanowiliśmy skrócić ten okres o połowę, dlatego teraz każdy nasz autobus w połowie okresu "międzyrejestracyjnego" będzie przechodził dodatkowe badanie układu hamulcowego i jezdnego. Ma to zdecydowanie zapobiec ewentualnym awariom i przede wszystkim zwiększyć bezpieczeństwo pasażerów podróżujących naszymi autobusami. Program będzie dostępny także dla zewnętrznych klientów stacji, którzy bez dodatkowych opłat będą mogli skorzystać z oferty.

Przy okazji -> patrz zdjęcia na stronie głównej.

A tak ode mnie, i do tematu:
- wcale się nie dziwie, że te nie mają żadnych wad i są sprawne. Nowe autobusy i mają być "zepsute"
A teraz ja zapytam: jechał ktoś kiedyś 50-tka? Albo jakimś autobusem do Bogatyni typu: stary, przedwojenny Jelcz?

Niech takie sprawdzą, a później niech piszą o bezpieczeństwie... bo jak dla mnie, to takie sprawdzenie nic nie dało, tylko strate czasu policjantów.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

ten zielony na zdjęciu ma 14 lat

Tytuł:
rekrut
rekrut

a czemu nie bylo"akurat na przegladzie jednego z tych zardzewialych autosanow,a ten neoplan to super skontrolowany w pol metrowej zaspie.ta kontrol to byla faktycznie na zaproszenie wierchowki z p.k.s-u.tylko czemu ma to sluzyc taka ? propaganda dla naiwnych.a fuuu,spektakl jak za p.z.p.r-u.zanim takie cos puszcza sie w obieg trza sie zastanowic bo dla mnie to podwazanie autorytetu policji.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Zgadza się...dlaczego nie wezmą sie za te dziesiątki autosanów które jak ruszą
ze świateł to człowiek dusi się we własnym aucie,a smród spalin jeszcze długo
siedzi w kabinie :-?

I za niby te nowo zakupione "50"tki prywatnego przewoznika przecież tam
gołym okiem widac,że te autobusy zostały zakupione jak najtaniej,a niemcy
je oddali za grosze aby pozbyc się złomu bo żaden z nich TUV nie mógł przejść

Czemu policja za te własnie złomy sie nie wezmie przecież to również Nasze bezpieczenstwo...

Tytuł:
rekrut
rekrut

mi nie chodzi o to by kogos napuszczac na innych,tylko czemu ma sluzyc ten artykul o spektakularnej kontroli drogowki w PKSie.nastepny banal" kontrole na tych stacjach wykonuja sami dla swoich autobusow pracownicy PKSU.ciekawe jakby ktorys z nich nie przedluzyl przegladu[pewnie na bruk bo wszystkie autobusy sa na bank sprawne,policja na wlasne oczy widziala]i nawet niech te przeglady robia dwa razy w tygodniu to obskurne autosany beda kopcic i szpecic swymi skorodowanymi nadwoziami otoczenie.ALE POLICJA SAMA WIDZIALA.brawo.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Gutek twoje busy rejestrujesz bez jeżdzenia na stacje więc nie zabieraj głosu. to prawda te przeglady rdzy nie usuna ale bezpieczeństwo jazdy zapewnią.

Ostatnio zmieniony 21 mar 2009, 21:29 przez bog180, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

mylisz mnie z kims nie mam zadnego busa ,czyli piszesz bzdury a bzdura to cos bez pokrycia w fakcie.tak wiec wnioskuje sadzac po Twych bzdurach ze masz zwiazek z tymi opublikowanymi na info poparte zdjeciami lub pracujesz w pkaesie .a korzystam z uslug firmy Twej[co prawda rzadko] i kim jestes aby mi zabronic komentowac pewne rzeczy.i zrozum Pismaku ze nie chodzi mi o dyskredytowanie firmy PKS bo jak wiekszosc firm nie ma slodko. tylko o ten fotoreportaz bezsensowny i naiwny. wystarczylo napisac ze tabor jest sukcesywnie wymieniany, ze tych zlych autobusow jest coraz mniej i.t.d. ciekawe jakby I>T>D wpadlo na taki pokaz czy chcieli by ogladac to co im pokazac chcecie, czy sami by cos wyszukali???mimo wszystko pozdrawiam Cie zacietrzewiony PIsmaku.

Tytuł:
rekrut
rekrut

W zupełności zgadzam się z Gutkiem :)

Każdy ma prawo zabrać głos, a jak komuś się to nie podoba, to niech sam nie pisze na forum!

Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 19:20 przez aaggusia22, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
...więc nie zabieraj głosu.

jeszcze trochę i sam zostaniesz...

a wracając do autobusów PKS-u to już dawno pisałem, że to chyba tylko w Polsce można samego siebie kontrolować. Dla mnie PARANOJA! :shock:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Codziennie jezdze do elektrowni autobusami zwykle podstawianymi przez PKS. Na oko, to z 60-70% jest ok, ale niektore nie nadaja sie do jazdy. Pomijajac brud, smrod spalin, szpary takie, ze ptaszki moga wlatywac, to chyba najgorsze sa wycieki oleju. Zwykle 5 min wystarcza, by pod autobusem utworzyla sie spora plama. I tak samo jak i inni uwazam, ze dopoki PKS bedzie sam sobie robil przeglady, to sytuacja sie nie poprawi.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Do elektrowni muszą jeździć przyzwoite autobusy bo PKS z kopalnią i elektrownią ma kontrakt i musi wystawiać najlepsze sztuki (np jak były mrozy to dziwnym trafem do kopalni i elektrowni autobusy dojechały, olano ludzi czekających na "50" i lokalne trasy...czemu? bo kopalnia i elektrownia dowaliła by karę :) )!!! PKS żyje tylko dzięki tym kontraktom, całą resztę tras krótko mówiąc olewa puszczając na nie złom bo są nierentowne...nie ma co się czepiać, po prostu PKS dopadła brutalna rzeczywistość, wszystkie trasy na których możnaby było zarobić sprzątnęli prywaciarze (Wrocław, Jelenia Góra) na dojazdach do szkół PKS też nie zarobi bo wszystkie trasy opanowali busiarze. W tym momencie PKS nie jest konkurencyjny w żadnej płaszczyźnie, niech tylko kopalnia i elektrownia w ramach cięcia kosztów zaczną szukać nowego, tańszego przewoźnika, to PKS czeka zgon...tak to już bywa z molochami typu "spółka z udziałem skarbu państwa..." bo nikomu w nich tak na prawde nie zależy żeby się rozwijać i poradzić na wolnym rynku, a szkoda.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Autobusy podstawiane pod Budynek Inwestycji Elektrowni Turow w ciagu ostatnich kilku dni pochodza chyba z muzeum techniki. Same stare trupy trzymajace sie na naklejkach jakimi sa cale poklejone.
Autobus jaki dzis zostal podstawiony na linie 29 (pomijajac 10-cio minutowe spoznienie) niezbyt chcial jechac. Kazda zmiana biegow konczyla sie zgrzytami, biegi nie chcialy wchodzic, a co najgorsze przy kazdym ruszaniu sprzeglo tak szarpalo, ze mozna bylo doznac wstrzasu mozgu lub przynajmniej pourywac cos sobie w jamie brzusznej. Nie wiem jak kontrolujecie w PKSie te autobusy, ale przeciez ten autobus nie nadawal sie do jazdy! Dodatkowo na dziurach wszystko w nim tak brzeczalo, ze mialo sie wrazenie, ze sprzet sie po prostu rozleci na czesci.
O ile dobrze zapamietalem byl to autobus o numerze rejestracyjnym DZG 49CK.
Nie musze dodawac jakie komentarze pojawialy sie w czasie jazdy ze strony pasazerow. Kazdy zastanawial sie, czy dojedziemy a jesli juz, to czy w calosci.
Tragedia.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Namruf pisze:
PKS dopadła brutalna rzeczywistość, wszystkie trasy na których możnaby było zarobić sprzątnęli prywaciarze (Wrocław, Jelenia Góra) na dojazdach do szkół PKS też nie zarobi bo wszystkie trasy opanowali busiarze.

Przez brak pomysłu na konkurencyjność i dobrą ofertę z której skorzystaliby ludzie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Potwierdzam fakt złego stanu autobusów w naszym PKSie. Jeżdżę nimi codziennie i mam długa listę do których na pewno nie wsiądę jeżeli tylko mam wybór. Ten autobus o którym pisze gobo007 - o numerach rejestracyjnych DZG49CK jest na początku tej listy.
Niestety w kwestii egzekwowania jakości świadczonych usług kopalnia nie jest zbyt wyrywna. Być może w umowie, by zejść z ceny nie podano warunków w jakich mają być przewożeni pracownicy. Czas pomyśleć o tym, by jednak jeździć własnym samochodem, zanim dojdzie do tragedii.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Uwagi o złym stanie szczególie wizualnym są napewno słuszne, co do bezpieczeństwa to myślę, że nawoływanie do jazdy własnymi samochodami jest lekko ryzykowne. Ilośc wypadków samochodów osobowych na tym odcinku nie pozwala domniemywać , że jazda osobowymi jest bezpieczniejsza. "Odpukać" bo wypadki zdarzają się wszystkim, niekoniecznie autobusom o złym wyglądzie ostatnio wiekszość to wypdki autobusów zewnętrznie pieknych, to samo dotyczy samochodów osobowych, ulegajacy wypadkowi nie zawsze musi być brzydki odrapany polonez ,przewaźnie to błyszczące BMW, VW i tym podobne wypasy.Wyraźnie należy odróżnić stan wizualny od bezpiecznej sprawności istotnych dla bezpieczeństwa układów i detali .

Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 11:21 przez bog180, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.