Cytuj:
Ponieważ w kontekście Sylwestra porównałeś Zgorzelec do Bogatyni - może i tym razem posłużysz się przykładem zaangażowania obu miast w akcję WOŚP - z podkreśleniem efektu końcowego, jakim jest pozyskanie środków na zakup sprzętu medycznego... w stosunku do poniesionych nakładów???
Bogatynia w ramach WOŚP ograniczyła się do licytacji i „Światełka do nieba”. Jak przebiegała ich licytacja, co poza serduszkiem zlicytowano - nie wiem. My staraliśmy się rozpropagować naszą akcję poprzez druk plakatów, informację na stronach UM, MDK oraz w telewizji Łużyce
http://www.luzyce.info/index.php/zgorze ... zelcu.html
W ramach WOŚP organizatorzy przygotowali koncerty Honoraty Skarbek, zespołów:
Pahivo, Trzeci Wymiar, Grupa Operacyjna. Niestety zespół Taxfree nie zdołał dojechać. Zorganizowaliśmy również pokazy pierwszej pomocy oraz pokazy tańca naszych cheerleaderek.
Dodatkowo na terenie CSR wraz z pracownikami naszego szpitala zorganizowano „Bialą Niedzielę”.
Podczas koncertów widziałem wiele osób, które świetnie się bawiły. Owszem przy organizacji WOŚP ponieśliśmy większe koszty niż Bogatynia ale fakt występu tych zespołów, możliwość otrzymania autografu bądź zrobienia zdjęcia z Mieszkiem (Grupa Operacyjna) czy z chłopakami z Trzeciego Wymiaru dla wielu osób była bezcenna. Na korytarzach w budynku CSR na badania czekało bardzo dużo osób stąd wnioskuje, że pomysł zorganizowania "Białej Niedzieli" był dobry. Światełko do nieba to kwestia gustu – mi się podobało
W Bogatyni zebrano dużo pieniędzy. Widocznie mieszkańcy Bogatyni nie potrzebują imprezy plenerowej aby ochoczo wrzucać pieniądze do puszek. Rozumieją idee całej tej akcji. Mieszkańcy z naszego miasta wrzucali do puszek kwoty, które uważano za stosowne. Widocznie mróz i śnieg w Bogatyni nie zniechęcił hojnych osób do uszczuplenia zawartości swojego portfela. Na naszym WOŚP frekwencję robiła młodzież, która dzielnie licytowała różne przedmioty. Ceny za jakie szły poszczególne przedmioty były również „młodzieżowe”. Głównym beneficjentem „Białej Niedzieli” były osoby starsze, emeryci oraz renciści. Mieli możliwość skorzystania z darmowej konsultacji medycznej. Każdy wrzucał pewne sumy do puszek. Jakie to były kwoty możemy się tylko domyślać.
Efekt końcowy.
Zebrano około 24 tyś. na sprzęt medyczny. Poza tym mamy „wartość dodaną” w postaci zadowolenia młodzieży ( i nie tylko) z zorganizowanych koncertów. Kolejną „wartością dodaną” byy darmowe badania serca, z których przede wszystkim skorzystali ludzie, którzy ze względu na wiek potrzebują częstych konsultacji z lekarzami w tym zakresie.
Zorganizowano również pokazy udzielania pierwszej pomocy. Przy okazji zachęcano do wzięcia udziału w tego typu szkoleniach.
Nie jestem w stanie wycenić umiejętności udzielania pierwszej pomocy, zadowolenia młodzieży czy świadomości na temat stanu zdrowia osób, które poddały się badaniom.
Dodatkowo dzięki WOŚP niektórzy mieszkańcy naszego miasta odkryli, że poza seniorami Turowa grającymi w Ekstraklasie mamy również kadetów, którzy też potrafią zdobywać punkty.