5 maja 2010
Autor: Paweł Kuszaj
Ruszyła budowa nowej PlebaniPrzy kościele p.w. św. Bonifacego w Zgorzelcu ruszyła budowa Domu Parafialnego. Prace potrwają do końca października bieżącego roku. Kolejnym etapem będzie budowa sali wielofunkcyjnej.- W dniu 19. kwietnia odbyło się przekazanie placu budowy. Do końca października 2010 roku stan surowy nowej plebani zostanie zamknięty. Na wiosnę przyszłego roku powinniśmy wprowadzić się do nowego Domu Parafialnego. – powiedział dziekan dekanatu Zgorzelec ks. Maciej Wesołowski.
Dotychczasowy Dom Parafialny mieści się daleko od kościoła. Dokładnie przy ul. Domańskiego 12. Jest to utrudnienie przede wszystkim dla parafian, którzy szukają plebani, biura parafialnego. Nowa plebania ma być bardziej funkcjonalna. Nowy Dom Parafialny powstanie tuż przy kościele. Zostaną wybudowane dwa budynki. Za kościołem powstanie kancelaria, biuro parafialne i mieszkania dla księży, natomiast obok kościoła (między stacją benzynową Shell a kościołem) powstanie sala (na 150 osób) przeznaczona na spotkania parafian, zebrania, przedstawienia, koncerty, wesela oraz wszelkie konferencje.
- Budowa sali wielofunkcyjnej rozpocznie się jeszcze przed zimą. We wszelkich działaniach wspiera mnie Rada Parafialna i parafianie. Ufam, że z Bożą pomocą i ludzką życzliwością budowę ukończymy. - dodaje ks. Maciej Wesołowski.
Środki ze sprzedaży obecnego Domu Parafialnego przy ul. Domańskiego zostaną przekazane na budowę nowej plebani.