Dzisiaj jest 10 maja 2025, 22:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Czy ktos slyszal juz o tym biurze, ktore ma powstac w ksiegarni na boh. getta. ? Chetnie sie wlacze w ten projekt. Poza tym mialam okazje troszeczke poczytac poezje Pana Slomianowskiego (www.slomianowski.pl) jak jeszcze strona miala swoja wzesniejsza wersje. Bardzo mi sie to podoba. Czy w Zgorzelcu jest wiecej tak zacnych poetow ?

Tytuł:
VIP
VIP

Pewnie jest najzacniejszy, znam jeszcze innego, Andriej Painta sie nazywa i mieszka też w Goerlitz (Goerlitz - miastem poetów i w dod. polskich :!: ).
Tak, czy inaczej, musiałem się odezwać, jak zobaczyłem sygnaturkę :shock: :lol: :P
Proponuję konkurs, oddaję wszystkie swoje punkty na tori 1983 :!:

Tytuł:
VIP
VIP

list od czytelniczki: mbrzeska+web.de

Cytuj:
Szanowni Panstwo,
w sprawach Zgorzelca nalezy zatrudnic
osobe,ktora bedzie miala kontakt z wladzami maista Görlitz
i bedzie wladala profesjonalnie jezykiem niemieckim
tylko taka osoba mam mozliwosc zyskac poparcie
wladz w Görlitz
po za tym Zgorzelec powinnien sam zaczac dbac o swoj
wizerunek
to miasto ma niesamowite szanse rozwoju a takze
uzyskania funduszy z Unii Europejskiej
niektore rzeczy funkcjonuja wZgorzelcu super
tak jak piwnica staromiejska
czy salon fryzjerski Naomi
ale dopoki nie znajdzie sie ktos kto naprawde zabierze
sie za strone Polska i stworzy wspolpartnerstwo
ze strona Niemiecka to nadal z tego nic nie bedzie
z pozdrawieniami
Monika Brzeska

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

W cztym tkwi problem w Zgorzelcu? Niestety ale jak wielokrotnie lduzie miowia we wladzach miasta.
Owszem inicjatywa spoleczna jest wazna, i powinna byc wspierana maxymalnie (i mimo iz nie jestem zwolennikiem projektu tegoz to widzac mozliwosc jakiegos wsparcia z checia bym to uczynil).
Ale z drugiej strony.... Nic samo z siebie nie powstanie. Potrzebne sa srodki. Spolecznosci zgorzelecka powinna miec wiec wsparcie od strony wladz miasta wlasnie. I nie chodzi jedynie o wsparcie na zasadzie finansowania. Chodzi takze o pomoc w kwestiach doradczych/prawnych, organizacyjnych, czy nawet pomocy w poszukiwaniu sponsorow.
W chwili obecnej nawet ja mialbym pare pomyslow, i mysle ze kazdy czytajacy cos tutaj mialby. Ale... nie ma gdzie z tym nawet isc. I tu jest problem. Ze strony wladz miasta Zgorzelec, powinno byc wyznaczone jakies konkretne miejsce, osoba, z ktora mozna by isc pogadac. Ale nie odbywalo by sie to na zasadzie. Przyjdz opowiedz nam, my pomyslimy i do widzenia. Tylko konkretne, wspolne dzialanie na rzecz projektu.
Dlaczego w MDK w Zgorzelcu za zupelnie spolecznie organizowane imprezy trzeba p. placic za sale? W normalnej sytuacji, po okazaniu projektu kazdydom Kultury powinien udostepnic swoje srodki w celu jak najlepszej realizacji go. W tym takze proby itp.
Jezeli chodzi o sprawy czysto techniczne poprawy wizerunku miasta, to takze wladze miasta powinny cos robic, a nie czekac na cud. Zorganizowac cos, poszukac jakiegos sponsora, a czesc srodkow zrefundowac z wlasnej kieszeni (zamiast kupywac np. odkurzacza do psich kup, ktorego nigdy nikt nie widzial poza zdjeciami w jakiejs gazetce).
Co do grup stworzonych juz spolecznosci, chcacych wesprzec projekt, to kwestia jest prosta.
Jedna prosta w budowie strona WWW, na ktorej przeczytam, jakie sa pomysly, i co trzeba by w ich sprawie zrobic. ale konkretnie, bez banialuk. Tak zebym ja mogl zajrzec i przeczytac, ze tutaj potrzebne sa takie a takie osoby. Wtedy wiem, czy moge isc pomoc w takiejs rpawie czy nie, i na ile.
Niestety, bez takiej prostej, przejrzystej informacji nic sie nie uda.

Co do reklamowania, calej otoczki marketingowej to naprawde tez wszystko lezy w rekach wlodarzy. Czasami na informowanie w pewnych punktach ptorzebna jest zgoda. Dlaczego taki projekt, nie moglby byc refundowany za np. wywieszanie plakatow z Urzedu? Jezeli np. robiona byla by impreza przez osoby prywatne.. W ramach wspolpracy i wspierania? To nie majatek, a duze ulatwienie.

Ja co prawda jestem po szkole reklamy, ale nie trzeba byc naprawde geniuszem, zeby nie zauwazyc pustoty jaka sie w tej sprawie dzieje. Niskie zainteresowanie mlodych ludzi? A w czym problem isc do szkol, i pogadac z dyrektorami, by wychowawcy klas, jedne z zajec "wychowawczych" czy jak to sie tam teraz nazywa poswiecili wlasnie na projekt? Przedstawic kilka punktow ciekawych dla mlodych ludzi (ale ciekawych naprawde, zywych) i problem z glowy. Czemu nikt na nie wpadl na tak prosta rzecz?

Chaos moim zdaniem nie dotyczy strony Niemieckiej tylko, ale i naszej. Chaos informacyjny, ktory wlasciwie deinformuje.
Potrzebne jest jasne, bardzo proste zrodla informacji na ten temat. Chodzby mala rubryka w jakiejs lokalnej gazecie, ktora zawsze bedzie w tym samym miejscu i prosta strona WWW spelniajaca te same wymagania. Taka strone sam chetnie przygotuje, i umieszcze na jakims hostingu (bez reklam, z duza iloscia wolnego miejsca na dane), ale niech i ktos w koncu powie. Czy jestjakies konkretne zrodla informacji tu u nas (niemieckiego nie znam ani troche), z ktorego dostane czarno na bialym wszystkie informacje?

Sie rozpisalem :) Mam nadzieje tylko ze nie przegialem :D

Tytuł:
VIP
VIP

Odpowiadam na podstawie wiedzy jaką posiadam. Po pierwsze więc, informacja a właściwie jej brak jest sprawą podstawową. TV Komsat tu problemu nie rozwiąże :lol:
Druga sprawa, to pojawiająca się wiara w moc sprawczą "władzy":
Cytuj:
Ze strony wladz miasta Zgorzelec, powinno byc wyznaczone jakies konkretne miejsce, osoba, z ktora mozna by isc pogadac
Ja myślę, że jak już liczyć, to raczej na siebie.
Cytuj:
Dlaczego w MDK w Zgorzelcu za zupelnie spolecznie organizowane imprezy trzeba p. placic za sale?
to pytanie do pana Radosława Baranowskiego, może Admin wpadnie na pomysł wywiadu z panem dyrektorem, myślę, że pytań mogłoby się nieco nazbierać.
Cytuj:
A w czym problem isc do szkol, i pogadac z dyrektorami, by wychowawcy klas, jedne z zajec "wychowawczych" czy jak to sie tam teraz nazywa poswiecili wlasnie na projekt? Przedstawic kilka punktow ciekawych dla mlodych ludzi (ale ciekawych naprawde, zywych) i problem z glowy. Czemu nikt na nie wpadl na tak prosta rzecz?
no tu się całkiem nie zgodzę. Taki pomysł powstał pół roku temu, stworzona została prezentacja multimedialna, którą zaprezentowano młodzieży szkół średnich pięć, czy sześć razy, zamierzone jest kontynuowanie pomysłu.
Cytuj:
W chwili obecnej nawet ja mialbym pare pomyslow, i mysle ze kazdy czytajacy cos tutaj mialby. Ale... nie ma gdzie z tym nawet isc
czyżby :?: :) , no to zapraszam pod adres: biuro@zgorzelec2010.pl . Poza tym, już za dni parę będzie działał punkt informacyjny nt 2010 w księgarni przy Boh. Getta.
I na koniec:
Cytuj:
prosta strona WWW spelniajaca te same wymagania. Taka strone sam chetnie przygotuje, i umieszcze na jakims hostingu
z nieba nam spadasz. Kolega, który miał to z nami robić, od pół roku już się z tym męczy, może należałoby zacząć z kimś innym :?: Dziś się sprawa powinna rozstrzygnąć. Pozdrawiam

Tytuł:
VIP
VIP

nicrcam napisal
Cytuj:
Ze strony wladz miasta Zgorzelec, powinno byc wyznaczone jakies konkretne miejsce, osoba, z ktora mozna by isc pogadac. Ale nie odbywalo by sie to na zasadzie. Przyjdz opowiedz nam, my pomyslimy i do widzenia. Tylko konkretne, wspolne dzialanie na rzecz projektu.

Odpowiedz prosta, burmistrz przyjmuje w kazdy poniedzialek, a jezeli masz jakis pomysl to opisz go, podpisz sie i zanisc do UM, mamy ISO :) wiec UM musi sie do tego ustosunkowac. Zatem jezeli opinia bedzie odmowna to wtedy mozesz zarzucic im ze masz dowody ze to jest naprawde dobry pomysl a oni go odrzucaja, oczywiscie moze sie zdarzyc tez tak ze pomysl zostanie przyjety i wpisza go do budzetu. Do dego momentu nie mpzesz powiedziec tego co napisales, bo jezeli cos sie wiaze z pieniedzmi to nie robi sie tego na gebe tylko poprzez pisma.

nicrcam napisal
Cytuj:
Dlaczego taki projekt, nie moglby byc refundowany za np. wywieszanie plakatow z Urzedu? Jezeli np. robiona byla by impreza przez osoby prywatne.. W ramach wspolpracy i wspierania? To nie majatek, a duze ulatwienie.

To jest bardzo ciekawy przypadek. MPGK jest spółką a więc firmą. Teraz ciekawostka: czy firma ktora ponosi straty, moze istniec na rynku ? W tym przypadku jak sie okazuje - tak. Jezeli chodzi wlasnie o plakatowanie to wyobrazcie sobie ze spolka rocznie traci kilka tys zl na plakatowaniu slupow. Dlaczego ? UM plakatowania ma gratis, inne instytucje uprzywilejowane takze, rocznie idzie wiele rzeczy ktore urzad rozkleja po slupach, a czas pracy ludzi, klej i inne narzedzia potrzebne do tego kosztuja, tego nikt nie porusza. Zatem przychod z klientow jest znacznie mniejszy niz koszt plakatowania dla UM. Rozwiazanie jest proste jezeli trzeba plakatowac niektore rzeczy za free to trzeba podniesc ceny za plakatowanie dla normalnych klientow, ale zeby to zrobic UM musi zaakceptowac nowy cennik. Czy to zrobi ? A kto w roku wyborczym podniosl by ceny za usluge z ktorej bedzie aktywnie korzystal ?

bombas napisal
Cytuj:
to pytanie do pana Radosława Baranowskiego, może Admin wpadnie na pomysł wywiadu z panem dyrektorem, myślę, że pytań mogłoby się nieco nazbierać

mowisz i masz :D -> patrz na kazdy temat :)

Ostatnio zmieniony 29 sty 2006, 12:55 przez aleksander, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
VIP
VIP

Wielki Administratorze, jestem zmuszony nazwać to powyżej MANIPULACJĄ. Nie należy, nie można i nie powinno się pisać, że:
Cytuj:
bombas napisal Cytat:
Cytuj:
Ze strony wladz miasta Zgorzelec, powinno byc wyznaczone jakies konkretne miejsce, osoba, z ktora mozna by isc pogadac. Ale nie odbywalo by sie to na zasadzie. Przyjdz opowiedz nam, my pomyslimy i do widzenia. Tylko konkretne, wspolne dzialanie na rzecz projektu.

bo to jest NIEPRAWDA.
Bombas nie "napisał", tylko "zacytował", treść jest nie Bombasa, jeno Nicrama, jak łatwo sprawdzić powyżej. W dwóch pierwszych cytatach tak jest, natomiast w trzecim nie, w trzecim jest moje stwierdzenie. Takie pomyłki są jak skórki od banana, uważaj Alex :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

ups ! :oops: rzeczywiscie, to dlatego ze podpisy robilem na koncu i sie skopiowalo :)

W kazdym razie dzieki za info i juz wszystko zostalo porawione :)

Tytuł:
VIP
VIP

No, dzięki Aleks, jesteś niczym błyskawica :lol: podejrzewałem, że to zwykła nieuwaga, ale jak się jest pracoholikiem, to wpadki się zdarzają :)
Niżej poemat pana Andrzeja Słomianowskiego będący dopełnieniem niedawnego koncertu w kościele św. Bonifacego. Autor wręczył mi go osobiście, nie będzie miał, jak mniemam, nic przeciwko, że się utworem dzielę :lol:
http://www.zinfo.hostings.pl/bombas3/20 ... wartet.pdf

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

bombas, dziekuje za punkty :) Sygnaturka jakos bardzo mi przypadla do gustu, bo jest nawet nieco podobna do mnie. Jezeli chodzi o projekt to coraz bardziej mi sie zaczyna podobac. W koncu widac jakas chec do wspolpracy ze strony niemieckiej, tym bardziej ze Pan Slomianowski zaczal wypowiadac sie na forum w tej sprawie.. To bardzo pozytywne. Ale meczy mnie jedno pytanie. Co konkretnie bedziemy miec z tego tytulu nie liczac turystow ktorzy przyjada jezeli wygramy ?

Tytuł:
VIP
VIP

niestety forum nie posiada opcji przenoszenia wypowiedzi uzytkownikow w inne miejsca wiec musze zrobic to recznie:

Andrzej Slomianowski napisal:
Cytuj:
Nazywam się Andrzej Słomianowski i reprezentuję mieszczące się w Goerlitz Biuro Organizacyjne projektu Europejska Stolica Kultury 2010. W imieniu Biura witam wszystkich zainteresowanych tym tematem - zwolenników i przeciwników całej idei. Będę się starał odpowiedzieć na wszystkie pytania i zamierzam przekonać wątpiących, iż warto poprzeć projekt i warto się weń zaangażować.
Postaram się ukazać możliwe korzyści dla Zgorzelca i dla nas wszystkich, spróbuję w trakcie dyskusji, uzasadnić sensowność ubiegania się, wspólnie z Goerlitz, o nominację na Europejską Stolicę Kultury w roku 2010. Muszę na koniec przeprosić w imieniu Biura w Goerlitz za to, iż włączamy się w forum tak późno - nie wynika to ze złej woli, ale z nadmiaru pracy przy przygotowywaniu materiałów aplikacyjnych do Brukseli.
Zapraszam do dyskusji - khs2010

Tytuł:
VIP
VIP

tori1983 zapytała:
Cytuj:
Co konkretnie bedziemy miec z tego tytulu nie liczac turystow ktorzy przyjada jezeli wygramy ?

Ja myślę, że generalnie będzie z tego kasa. Na rozwój miasta, na nowe inwestycje, na wyjście ze statusu grajdołka, jakim jest Zgorzelec. Dodatkowo, ludzie zobaczą nieco Kultury w wydaniu europejskim, zamiast majtek powiewających na wietrze pod koniec wakacji (jakuby). O nowych miejscach pracy nie będę pisał, bo to oczywiste, chciałbym natomiast, aby nie było możliwości zmarnowania tej szansy, aby nie dostali jej w ręce ludzie nieodpowiedni i nieodpowiedzialni. Konsekwencją tylko tego co wyżej napisałem, może być zatrzymanie odpływu młodych ludzi z miasta (myślę o G/Z), wzrost dynamiki rozwojowej, osobiście zaś marzy mi się powstanie twórczego środowiska artystycznego, które mogłoby oddziaływać daleko poza miasto (choć nie wyłącznie artystycznego). Wzrost znaczenia regionalnego. To są ramy, natomiast mieszkańcy (choć nie tylko), potrafią je z pewnością wypełnić treścią, jeśli tylko stworzone będą warunki po temu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że będziemy mieć 365 dni na działania, jednak długo jeszcze przedtem i potem projekt oddziaływać będzie na miasto i region wokół niego. Spotykam wielu sceptyków, którzy mówią: w Zgorzelcu?? Stolica Kultury?? czy was powyginało??? tu nawet psich kupek nie ma kto posprzątać, mimo, że kupiono odpowiedni sprzęt , odpowiadam więc, że to kwestia wiary i wyobraźni, może jeszcze pracy, którą w to trzeba włozyć. Tyle.

rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

O konkretnych korzy¶ciach najlepiej mówiæ konkretnie. Wyobra¼my sobie ca³± inicjatywê "Stolica .... 2010" jako mozaikê sk³adaj±c± siê z kilkunastu rozmaitych projektów. Projekty, niczym kamyki w mozaice, dodaj± siê do siebie i formuj± ca³o¶æ. Jeden z bardziej ambitnych projektów nosi nazwê "Zgorzelec 2010 - Wizytówka Polskiej Sztuki Wspó³czesnej". Bêdzie realizowany pod ogólnym has³em "Handel robi kulturê" ("Handel macht Kultur"). Jednym z punktów wyj¶cia - czy te¿ dodatkowym bo¼cem - jest fakt powstawania nowych supermarketów w Zgorzelcu, fakt bardzo negatywny, je¶li idzie o przysz³o¶æ handlu detalicznego w Zgorzelcu, w Goerlitz i w okolicy. Wspomniany projekt ma w du¿ej mierze uratowaæ handel detaliczny w Zgorzelcu (i okolicy), ma nadto pokazaæ, i¿ handel to nie wy³±cznie zysk - handel robi±c konieczny zysk mo¿e tak¿e "robiæ" kulturê. Projekt opiera siê na pomy¶le przekszat³cenia Zgorzelca w witrynê, w której mo¿na
bêdzie ogl±daæ (i to jest bardzo wa¿ne) c a ³ ± polsk± sztukê
wspó³czesn± - to znaczy, w miarê pe³ny i reprezentatywny wybór
dzie³ polskiej sztuki (naturalnie równie¿ u¿ytkowej) wspó³czesnej.
Ogl±daæ i równie¿ kupowaæ, w mniej wiêcej 50-70 sklepach - rodzajach "artshopów" - rozmieszczonych przede wszystkim w Zgorzelcu, ale tak¿e w Goerlitz. Ka¿dy taki "artshop" bêdzie oferowa³ cenowo zestopniowany asortyment dzie³-towarów, od, powiedzmy 10 do 50 000 z³otych. Za 10 z³otych mo¿na bêdzie kupiæ srebrny pier¶cionek, a za 50 000 z³otych jaki¶ obraz wybitnego wspó³czesnego malarza polskiego. To tak dla przyk³adu. Owe "arthopy" sprzedawaæ bêd± wszystko: szk³o, ceramikê, bi¿uteriê, artyku³y z drewna, rze¼by, plakaty, grafikê, obrazy, itd., itp. - po prostu wszystko, co najlepsze w polskiej sztuce wspó³czesnej, a mamy wszak wspania³ych artystów (zawsze ich mieli¶my), wspania³ych artystów-rzemie¶lników, nale¿ymy pod tym wzglêdem do ¶cis³ej czo³ówki ¶wiatowej. Projekt tego rodzaju wymaga olbrzymiego nak³adu pracy wielu ludzi ("teamwork"), wymaga skomplikowanej logistyki i naturalnie zaplecza, infrastruktury, co z kolei dzia³a pobudzaj±co na koniunkturê, nie
tylko w samym Zgorzelcu. Jest jasne, ¿e tego rodzaju projekt da siê zrealizowaæ tylko w ramach inicjatywy na du¿±, europejsk± skalê, czego¶ w³a¶nie w rodzaju "Europejska Stolica Kultury 2010".
khs2010 :D

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mam pytanie czy ktos moze mi wytlumaczyc co sie dzieje, bo czytajac artykul w niemieckiej prasie natknalem sie na taki oto tekst ktory mnie zbulwersowal, dlatego tez postanowilem go przetlumaczyc dla czytelnikow tego forum, jezeli ktos mi wytlumaczy co tu sie dzieje bede wdzieczny:

Cytuj:
Nad Nysą szerzy się niezadowolenie
Valeria Heintges

Stolica kultury. Kandydatura Görlitz jest dobra. Ale mogłaby być o wiele lepsza.

Dokumenty kandydatury są w Brukseli, biuro stolicy kultury w Görlitz wraca z ferii zimowych. Brukselscy jurorzy przyjechali do Görlitz na jedzenie, aby zobaczyć, kto zasłużył na to aby zostać europejską stolicą kultury 2010. Właściwie mogłoby być całkiem spokojnie, i mieszkańcy Görlitz mogliby w spokoju stawiać zakłady o to, czy wygrają czy nie. Jednak nad Nysą szerzy się niezadowolenie. Coraz głośniejsze są głosy, które wymagają zmian – zmian w koncepcji, zmian w organizacji, zmian personalnych. Ponieważ panuje zdanie, że kandydatura jest dobra, ale mogłaby być o wiele lepsza.

Współpraca z Polską

„98% mieszkańców Zgorzelca nie wie nic o stolicy kultury”. Janusz Przybyła ma może skłonność do przesady. Ale ten, który założył związek wspierania stolicy kultury jest zdania: W ciągu trzech lat nie udało się biuru stolicy kultury spowodować, aby projekt podobał się sąsiadom. Na imprezach w parku przy moście widoczni są tylko nieliczni goście z drugiej strony Nysy, a polskie media nie przyjmują w ogól projektu do wiadomości.

„Burmistrz Zgorzelca Mirosław Fiederowicz mówi dużo, ale w gruncie rzeczy jest on przeciwny kandydaturze” – sądzi Przybyła. Dlatego nie dostaje on od polityków żadnej pomocy, ani materialnej, ani ideowej. „Zgorzelczanie nie rozumieją o co chodzi” – złości się Przybyła. „Oni myślą, że stolica kultury to coś w rodzaju święta starówki, tylko w większym wymiarze. Biznesmen złości się, ponieważ jest przekonany, że Europa Miasto miałoby szansę jako miejsce finansowe. Mieszkał on przez 10 lat w USA, a teraz próbuje prowadzić tu interesy. „Zgorzelec ma ogromna szansę, która nie powtórzy się w ciągu najbliższego tysiąca lat. Moglibyśmy przynajmniej zbudować parkingi, restauracje lub hotele – ale my nie robimy nic.”

Tematy kandydatury

„Rozwiążcie problemy, które macie, a zostaniecie europejską stolicą kultury” – radzi mieszkańcom Görlitz Kazimierz Woycicki, były kierownik Polskiego Instytutu w Lipsku. „Zaniechajcie tej kolorowej zabawności” – uważa Adolf Muschg, członek niemieckiego jury. „Zajmijcie się swoimi problemami i troskami i zróbcie coś z nimi”.

Muschg mówił od serca. Proces wspólnego wzrastania, tak często trudny i bolesny; nielubiane tematy jak bezrobocie, ucieczka mieszkańców i przebudowa miasta; nie ma tego w kandydaturze. Wszystkie tematy europejskie. A takie, które dotyczą Görlitz? Dlaczego by ich nie opracować artystycznie i w ten sposób spełnić kryterium długotrwałości? Centralny projekt parku mostowego jako nowego centrum miasta, rozbudowuje się w kierunku sztuki współczesnej. Z powodów finansowych skurczył się on do muzeum w fabryce kondensatorów. Istnieją plany inwestora stworzenia „centrum kulturalno – gastronomiczno – rozrywkowego” nad Nysą.
Powinno się ożywić „Festiwal dawnej muzyki” – pomysł z biura. Przed rokiem nie powiódł się pomysł festiwalu trzech dźwięków; został on przejęty z Drezna i nie przyjęty na miejscu. Alternatywę podano teraz miastu na srebrnej tacy: „Wratislavia cantans”, jeden z najbardziej renomowanych polskich koncertów w budynkach historycznych. Przyszłościowo m się on rozwijać w dwóch kierunkach, poza granice – do Görlitz i do czeskich Hejnic. Program ma być otwarty dla muzyki współczesnej. Miasto Görlitz (tzn. ratusz) odrzuciło grzecznie propozycję kooperacji.

Biuro stolicy kultury

Przed trzema laty Peter Baumgardt rozpoczął pracę jako dyrektor biura stolicy kultury. Wraz z nim przybyli jego współpracownicy w Expo z Hannoveru – Hector Solari, Gerhard Müller, Thomas Kiemle. Strona internetowa wymienia dwanaście miejsc. „Jednak biuro nie pracuje wystarczająco profesjonalnie” – twierdzi Matthias Krick, prezes zarządu niemieckiego związku wspierania Görlitz – Zgorzelec e.V. „Sposób, z jakimi obchodzi się z przedstawicielami firm, politykami i fundacjami powoduje, że włos się jeży na głowie.” Umówione spotkania są ciągle odwoływane. Imprezy w parku przy moście są ciągle przesuwane, sponsorzy otrzymują zaproszenie na trzy dni przed imprezą. Również artyści jak Eberhard Klinger czują się lekceważeni, dlatego wycofują się cicho. „ludzie stopniowo się odwracają” – obserwuje Krick. Bumgardt pracuje jak wojownik, co do tego wszyscy są zgodni. Ale jest niecierpliwy i choleryczny, szykanuje swoich pracowników nawet w prasie. „Powinien ograniczyć swoje czynności do kierowania w zakresie artystycznym” – twierdzi Krick. „Możecie to spokojnie napisać, sam mu to powiedziałem.”

Tytuł:
VIP
VIP

Przede wszystkim chciałbym podziękować za przetłumaczenie. Artykuł wzbudził wiele emocji, głównie chyba poprzez zawarte w nim dość ostre sformułowania. Ja miałem tylko fragmenty po polsku, więc tym bardziej dziękuję.
Nie jest tajemnicą, że tytuł Europejskiej Stolicy Kultury to rzecz poważna, podobnie jak poważne pieniądze za tym idą i jak poważne są ambicje menedżerów w jego uzyskanie zaangażowanych. Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą, jak powiada przysłowie. Im bliżej decyzji Jury, tym bardziej gorąca atmosfera wokół sprawy.
Z tego, co mi wiadomo, Peter Baumgardt jest osobą kontrowersyjną, lecz z sukcesem organizacyjnym na Expo. Dlatego wybrano go, aby pomógł Goerlitz uzyskać tytuł. Baumgardt ściągnął współpracowników z Expo, z którymi tam współpracował. Zbudował zespół, z którym przeszedł dotychczasowe eliminacje i robi wszystko, aby wyeliminować Essen. Gdy to się stanie, co jest wysoce prawdopodobne, jego rola się skończy, rozwiązane zostanie Biuro powołane właśnie w celu uzyskania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury. Wtedy, podjęte zostaną decyzje o powołaniu nowego zespołu, który projekt będzie realizował. Może być tak, że obecne Biuro przekształci się w zespół realizujący projekt.
Matthias Krick kieruje stowarzyszeniem, które również zabiega o uzyskanie tytułu i jest prawdopodobnie także zainteresowany funkcją Dyrektora Europejskiej Stolicy Kultury 2010 Goerlitz-Zgorzelec. Są tam, jak można się domyśleć, tarcia personalne i walka o stanowiska. Normalka. Póki co, o skórę na niedźwiedziu.
Co do zainteresowania Zgorzelca projektem, sam burmistrz Aniszkiewicz mówił wielokrotnie, że długi czas Zgorzelec się temu przyglądał, bez większego zainteresowania, wiary w sukces i wyobrażenia o randze projektu i jego możliwościach wpływu również na Zgorzelec. Od jakiegoś czasu się to zmieniło i powstała decyzja o wsparciu Goerlitz w jego staraniach. Powstało również Stowarzyszenie zgorzeleckie, które się tym zajmuje. Powstało jako wypadkowa społecznego parcia i decyzji Miasta.
Żeby to jakoś podsumować, zgadzam się z p. Wóycickim, że należy zacząć od rozwiązywania problemów miasta w sposób skoordynowany i racjonalny. Jest wiele opracowań, zaleceń powstałych w ramach projektu 2030, z których się nie korzysta i do których się nie wraca. Zgorzelec przypomina psa kręcącego się za własnym ogonem. Potrzeba impulsu, który pomoże przerwać ten zaklęty krąg i tak jest postrzegana szansa i możliwości, jakie daje projekt 2010. Moim osobistym zdaniem, może tak być, ale nie musi. Jak sami nie podejmiemy potrzebnych decyzji rozwiązujących nabrzmiewające problemy, to żaden projekt za nas tego nie załatwi. Tu jest potrzebna koordynacja działań i mądre decyzje. Tyle mogę powiedzieć dziś. Co będzie jutro, zobaczymy.
Poruszył bym tu może jeszcze kwestię informacji, o której mówi J. Przybyła. Nie jest z tym najlepiej, choć, jako stowarzyszenie i wcześniej, osoby prywatne wypracowaliśmy program udziału Zgorzelca w projekcie, zorganizowaliśmy kilka prezentacji w zgorzeleckich szkołach średnich i planowane są kolejne, propagujemy różne formy informacji (materiały i foldery o ESK 2010 w różnych miejscach Zgorzelca), wkrótce otwarty zostanie stały punkt informacyjny w księgarni na Boh. Getta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.