Dzisiaj jest 03 lip 2025, 12:09

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

http://basketzone.com.pl/program/program-14/21 14 odcinek basketzone podsumowanie meczu przez bartka , prezes tez cos gada

Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, 22:43 przez NoBody, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

http://probasket.pl/news/pawel-turkiewi ... scia-26602 - wywiad z trenerem Pawłem Turkiewiczem :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Kolejny wywiadzik z Trenjro...

Cytuj:
Paweł Turkiewicz: Wykorzystać szansę

- Mamy drużynę w rozsypce, nie omijają nas kontuzję, to się odbija na psychice - tłumaczy złą passę PGE Turowa, trener Paweł Turkiewicz.

Marcin Gebel: Pierwsze tygodnie w roli pierwszego szkoleniowca chyba nie są dla Pana najlepsze?

Paweł Turkiewicz: Zgadza się. Nie można być zadowolonym kiedy zespół przegrywa. Mamy drużynę w rozsypce, nie omijają nas kontuzję, to się odbija na psychice. W naszym ostatnim meczu z Atlasem zabrakło jakiegoś dodatkowego bodźca i przede wszystkim skuteczności. Nie trafiając żadnego rzutu z 16 prób za trzy punkty, meczu się nie wygra. A wracając do mojej osoby, to mogę powiedzieć tylko tyle, że robie wszystko co w mojej mocy, żeby wykorzystać szansę, jaką dostałem.

Czy dodatkowym bodźcem, o którym Pan wspomina będzie Tyus Edney?

Rozmawiamy z kilkoma zawodnikami. Na razie to wszystko dywagacje. Mam jednak nadzieję, że w tym tygodniu wszystko się wyjaśni i będziemy mogli poinformować media o nowym rozgrywającym, który jest nam bardzo potrzebny.

Na dzień dzisiejszy chyba jeszcze bardziej niż zwykle. Brian Bailey w meczu z Atlasem doznał drobnej kontuzji, ale może nie zagrać w następnym spotkaniu.

Zgadza się. Trudno mi powiedzieć co dokładnie się stało. Brian musi przejść rutynowe badania. Miejmy nadzieję, że to nic poważnego.

Sporo mówi się także o Marcinie Stefańskim, który ma zasilić pański zespół?

Czekamy do końca miesiąca. Od pierwszego lutego Marcin najprawdopodobniej będzie już zawodnikiem Turowa.

Nie będzie za ciasno na tej pozycji?

Przede wszystkim potrzebujemy Polaków. Poza tym Marcin Stefański to zawodnik z charakterem, bardzo waleczny, a tego przecież nam brakuje w ostatnich meczach. Mam nadzieję, że przyjście tego gracza odmieni nieco zespół.

Czyli żaden z obecnych zawodników Turowa, nie opuści zespołu?

Nie chcę się wypowiadać w taki sposób, że ktoś na pewno odejdzie. To są spekulacje medialne, ale my musi się opierać na konkretnych informacjach. Na dzień dzisiejszy nikt zespołu nie opuszcza i możliwe, że tak będzie do końca rozgrywek.

Rozmawiał Marcin Gebel

Obrazek

Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 16:44 przez pokemon15, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

na polskikosz.pl tak pisza
Cytuj:
Turów chciał podkupić AZS

Jutro AZS Koszalin zagra kolejne ligowe spotkanie - tym razem z Górnikiem Wałbrzych. Jeszcze do niedawna nie było pewne w jakim składzie zagrają koszalinianie. Powód? PGE Turów Zgorzelec był poważnie zainteresowany kilkoma zawodnikami akademików.

Wicemistrzowie Polski ma ostatnio poważne problemy. Przegrywa mecz za meczem i jest w wyraźnym kryzysie. Działacze wraz z trenerem uznali, że potrzebują wzmocnień. Kandydatami do gry w Turowie byli między innymi zawodnicy AZS-u. W kuluarach padają takie nazwiska jak Igor Milicić, Javier Mojica oraz Dante Swanson. To koszykarze, którzy stanowią o sile akademików. Do Milicića został wykonany bezpośredni telefon, z resztą kontaktowano się przez ich agenta. Niektórzy podejrzewali nawet, że to miała być zemsta Turowa na AZS, za wyeliminowanie trenera Saso Filipovskiego. Przypomnijmy, że Filipovski prowokowany przez jednego z kibiców AZS, uderzył go i złamał mu nos. W konsekwencji został on zawieszony na trzy miesiące przez władze ligi i zwolniony z tego powodu z Turowa. – To nie tak – zaprzecza Jan Michalski, prezes PGE Turów. – Interesowaliśmy się wieloma zawodnikami, wśród nich padło parę nazwisk koszykarzy z AZS. Nie mogę zdradzić jakich. W każdym razie, szukaliśmy zawodników i dostaliśmy różne oferty. Agenci koszykarzy z AZS uważali, że jest możliwość zerwania kontraktów z ich klubem. Zadzwoniłem więc do prezesa Szumskiego i usłyszałem, że nie ma żadnej możliwości by zerwać kontrakt. A nawet jeśli jest, to i tak ich nie puści. Na tym temat dla nas się zakończył. Nie chcieliśmy szukać żadnych kruczków prawnych, żadnych luk w kontraktach. Szukaliśmy zawodników którzy mogliby do nas przejść bez problemów – dodaje.

Gdyby więc Javier Mojica miał w kontrakcie zapis pozwalający mu opuścić klub, Turów najprawdopodobniej miałby go u siebie. – Dokładnie – przyznaje Michalski. Pytane o całą sprawę Krzysztof Szumski, prezes AZS twierdzi że nie wie o co chodzi. – Nic nie wiem. Nikt z Turowa do mnie nie dzwonił w tej sprawie. Wszyscy zawodnicy zostają w Koszalinie.

Wściekły jest jednak trener AZS, Jeff Nordgaard. Takie propozycje, nawet jeśli nie mają żadnych szans na realizację, mieszają w głowach zawodników i mocno ich dekoncentrują. – To chyba jakiś żart! Nie znam wszystkich szczegółów sprawy. Sama sytuacja, że bogate kluby dzwonią do tych mniej zamożnych po ich zawodników jest niepoważna. Rozumiem, że w niektórych przypadkach, gracze w Europie mają zapis w kontrakcie pozwalający im przejść do innego zespołu, kiedy będą tylko chcieli. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że większość zawodników, łącznie z tymi z naszego zespołu, takiej możliwości nie ma. W NBA nazywa się to manipulowaniem i zespół który to robi, dostaje potężne kary finansowe. Dotyczy to właśnie rozmów z zawodnikami z innego klubu, który ma kontrakt – denerwuje się szkoleniowiec AZS.

Dziwi również fakt, że zawodnicy którymi interesował się Turów, poza Mojiką, są bardzo dobrze znani w Polsce od wielu lat. Przed sezonem tak bogate kluby nie miałby problemów z ich zatrudnieniem. – Jest to trochę dziwne. Na początku sezonu, gdy budowało się zespoły, okazali się za słabi, ale kiedy te kluby przechodzą kryzys, to muszą mieć tych zawodników w swoich szeregach? Nie mam pretensji jeśli dwa kluby się ze sobą dogadają i zawodnik przejdzie z jednej drużyny do drugiej. To logiczne, żeby wzmocnić zespół i pozwolić zaoszczędzić pieniądze innej drużynie. W tym wypadku wydaje się, że było coś więcej na rzeczy niż tylko zwykły transfer – dziwi się Nordgaard.

Ostatnio na podobne problemy narzekał trener Polonii Warszawa, Wojciech Kamiński. Na konferencji po meczu z AZS Koszalin, denerwował się, że jego zawodnicy dostają propozycję gry z innych klubów, mimo że mają kontrakty z Polonią. – Jeśli macie problem ze znalezieniem zawodnika, to ja wam w tym pomogę – grzmiał "Kamyk".

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A Kamiński w jakich okolicznościach do nas przyszedł?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

"Dżjeff" jest wściekły- ojejku! Przez ten AZS wszystko w Zgorzelcu zaczęło się sypać! Cwaniaki z AZS-u będą teraz płakać... ;/

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

muzyka_miasta pisze:
A Kamiński w jakich okolicznościach do nas przyszedł?

Pytasz o prezesa :-) czy trenera...trener przyszedł bo musiał coś jeść. W tym czasie kozak zalegał mu za 1,5 roku...a dlaczego prezes przyszedł?..sam nie wiem...ale chyba teraz żałuje

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Oczywiście trenera, który sam w środku sezonu uciekł a teraz płacze, że co to za porządki :)

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Cytuj:
Edney na Polpharmę
autor: Damian Chodkiewicz, 2009-01-28, 14:56, źródło: inf. własna / Polska The Times
skomentuj • komentarze (5) • drukuj artykuł
Tyus Edney sposobem na pokonanie Polpharmy? Czemu nie! Amerykańska gwiazda europejskich parkietów ostatnich lat ma w czwartek pojawić się w Zgorzelcu.
- Zawodnik podpisał już kontrakt, a my zarezerwowaliśmy mu bilety do Polski. Agent twierdzi, że sprawa jest już załatwiona - powiedział na łamach Polski The Times Jan Michalski, prezes PGE Turowa.

Jeżeli zawodnik pozytywnie przejdzie testy medyczne, które czekają go tuż po przyjeździe do Zgorzelca, to wystąpi w piątkowym spotkaniu z Polpharmą, bowiem zgłoszenie gracza do rozgrywek ligowych jest mniejszym problemem niż wyniki badań lekarskich.

Wszystko wskazuje na to, iż przeciwko starogardzkiej ekipie wystąpi Krzysztof Roszyk, ale pod znakiem zapytania stoi z kolei gra Bryana Bailey'a. Być może jedyny rozgrywający PGE Turowa będzie mógł odpocząć, jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie, by na parkiecie pojawił się Tyus Edney.

Na pewno nie dojdzie do zakontraktowania Igora Milicicia i Roberta Skibniewskiego. Ten drugi był już w poniedziałek gotowy, by przyjechać do Zgorzelca, ale we wtorek rano problemem, jak w przypadku tego pierwszego, okazało się wykupienie kontraktu.

A tu kolejny artykuł o naszym,chyba nowym rozgrywającym.Niby już są dogadani ale wiadomo jak to z amerykanami bywa

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

na e-basket.pl jest napisane troche o naszym nowym rozgrywajacym i o nowym zawodniku prokomu :
Cytuj:
Znów barwni koszykarze w Polsce

Qyntel Woods i Tyus Edney - Asseco Prokom Sopot i PGE Turów Zgorzelec niebawem wzmocnią zawodnicy, o których w koszykarskim świecie bywało głośno.

Nowy rozgrywający Turowa, czyli Tyus Edney, w NBA spędził cztery sezony - dokładnie tyle, co Woods. Grał jednak częściej - w 226 spotkaniach rzucał średnio po 7,6 punktu na mecz i miał 4 asysty. Wcześniej z sukcesami grał na uczelni UCLA, gdzie w 1995 roku zdobył mistrzostwo ligi NCAA.

Edney wygrywał też w Europie - w 1999 roku został mistrzem Euroligi z Żalgirisem Kowno, a sam dostał nagrodę MVP Final Four. Kilka sezonów spędził w Benettonie Treviso, gdzie w latach 2002-04 kolekcjonował trofea we Włoszech i dotarł z drużyną do finału Euroligli. Niski rozgrywający (Edney mierzy tylko 178 cm wzrostu) grał także w Olympiakosie, Bolonii oraz ukraińskim Azowmaszu Mariupol.

Potencjał Woodsa - obecnie 28-letniego zawodnika, który w najbliższych dniach pojawi się w Sopocie - w 2002 roku porównywano do Tracy'ego McGrady. Do ostatnich dni przed ówczesnym draftem do NBA prognozowano, że mierzący 203 cm wzrostu Woods zostanie wybrany w pierwszej 10 - niski skrzydłowy lub rzucający, który umie szybko przedostać się z obwodu pod kosz, nieźle rzuca z dystansu, a na dodatek chętnie biegaja do kontry i efektownie gra nad obręczą koszykarz wydawał się być dobrym materiałem na solidnego gracza NBA.

Ale w drafcie wybrano go dopiero z 21. numerem - spadek w hierarchii spowodowały doniesienia o tym, że Woods lubi sobie zapalić marihuanę. Koszykarz poddał się testom na obecność zakazanych substancji w organizmie, badanie miało wynik negatywny, ale mimo to wiele zespołów nie chciało zaryzykować. Zrobili to dopiero Portland Trail Blazers. Blazers, których - także dzięki Woodsowi - niebawem zaczęto nazywać "Jail Blazers".

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/sport/954524.html dzisiaj mają byc znane wyniki badań Edneya

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

No wszystko się układa dobrze.Edney już w Zgorzelcu,badania przeszedł od razu,no i jego nastawienie jest dobre.Mam nadzieje że wynik będzie pozytywny i Tyus będzie naszym graczem

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Graficznie z dzisiejszej "Gazety Wrocławskiej":

Obrazek

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/sport/954988.html i piękne słowa michalskiego " - Czasu do zamknięcia okienka transferowego jeszcze trochę jest (termin mija 15 lutego - red.), a moim zdaniem, mamy w składzie nadmiar, a nie niedosyt graczy. Ale decyzję muszą podjąć nasi szkoleniowcy - zaznacza szef PGE Turowa."

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Wywiad z prezesem Michalskim (30.01.2009)

Obrazek

Link do wywiadu (audio):
http://www.radiotri.pl/downloads/michalski.mp3
http://rapidshare.com/files/230893181/michalski.mp3

Ostatnio zmieniony 09 maja 2009, 10:41 przez paawlus, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.