Dzisiaj jest 13 maja 2025, 15:09

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: ...
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:06 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Nie wystraszyło Cię to światło? :smt044

PS. O ile pamiętasz wątek ze światełkami na pasach przy Kościuszki? ;)

turek pisze:
Oświetlenie Orlika, to potężna moc, która emanuje wielką łuną światła na sporą odległość, co za tym idzie musi pożerac spore ilości watów

Może badali pobór kWh? Robili odbiór nocny? ;) Lądował śmigłowiec? UFO? ;)

PS. Dobra - idę spać ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:07 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

heh, też myślałem, że to jakieś ufo jak zobaczyłem to pierwszy raz.

I też zastanawiam się po jaki grzyb te lampy świecą się pół nocy a czasami nawet do rana ? Mieszkam w bloku po przeciwnej stronie gimnazjum na 9 piętrze i w nocy w mieszkaniu mam jasno jak w dzień.

A w ogóle zacząć trzeba od pytania po co to oświetlenie zostało zamontowane jeżeli na tych boiskach nigdy nikt nie grał i nie ćwiczył wieczorami ani w nocy, a jeżeli już biegał lub grał to najczęściej w lecie gdzie zmrok zapada po 21... i nikomu oświetlenie nie jest potrzebne. Rozumiem, że szkoła dostała dofinansowanie od rządu i że chciała z tego skorzystać w pełni, ale może zamiast oświetlenia mogli zrobić remont boiska do kosza, bo sądząc bo pracach firmy które dobiegają już końca wygląda na to, że zostanie ono pozostawione w takim stanie jakim było a może i gorszym…

Tytuł:
obserwator
obserwator

We wrzesniu robi sie ciemno juz o 19 a ludzie tez chcieliby pograc, bo jest jeszcze cieplo.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Mamy wrzesień..??? :shock:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:08 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

turek
Cytuj:
...więc wciaż nie mogę pojąć po kiego grzyba oswietla się cały obiekt ,skoro ludzie pracują w jednym rogu i to z własnym oświetleniem :roll: Ech... ekonomia urzędu.. ;)

Ja natomiast wciąż nie mogę pojąć, dlaczego w innych miejscowościach, takich jak Pieńsk, Zawidów czy Jelenia Góra stawia się Orliki za kwotę ok. 1,2 mln. zł., nasz natomiast pochłonie 2,6 mln. zł., czyli ponad dwa razy więcej. Wszędzie tego typu obiekty dostają tą samą kwotę dofinansowania zewnętrznego, dodam.
Jedyne wyjaśnienie tej zdumiewającej różnicy w kosztach budowy jaką usłyszałem, to fakt, że nasz Orlik będzie posiadał zewnętrzną bieżnię. Czyżby jednak bieżnia kosztowała 1,4 mln. zł.??? Mamy w Zgorzelcu nową bieżnię na stadionie miejskim i nie sądzę, żeby była ona zbyt oblegana przez spragnioną biegów młodzież.

Wciąż słyszy się o braku funduszy na np. Skyte Park dla młodzieży, uporządkowanie miejskich parków, remont rozsypującego się CSR czy wiele wiele innych rzeczy,... Tutaj natomiast ewidentnie mamy do czynienia z co najmniej nierozsądnym gospodarowaniem publicznymi finansami.

Marko, może Ty, będąc miejskim radnym, znasz odpowiedzi na wątpliwości które tutaj padły??

Dług miasta rośnie, my natomiast stawiamy sobie dwa razy droższego Orlika od innych... :shock:
Czyżby to jakiś sposób odreagowania na kompleksy naszego burmistrza?? Mania wielkosci???
Po co budować obiekty "na wyrost", które przewyższą zapotrzebowanie na nie???

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

joro pisze:
We wrzesniu robi sie ciemno juz o 19 a ludzie tez chcieliby pograc, bo jest jeszcze cieplo.

Nie sadzę aby na teren nowego obiektu pozwolono wchodzić osobom z poza szkoły, zarówno w dzień jak i wieczorem. A zajęcia w szkole odbywają sie max do 18-19 o ile się nie mylę. Chyba, że szkoła będzie wynajmowąć boiska lub bierznie odpłatnie.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Boiska maja byc ogolnodostepne do godziny bodaj 22

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Kolejne oddane do użytkowania Orliki, jeden w Lubaniu za kwotę 1,2 mln. zł., drugi w Świeradowie Zdroju za 1,4 mln. zł.
A ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, dlaczego nasz zgorzelecki ma kosztować 2,6 mln. zł., czyli 2 razy więcej od pozostałych??!! :(

http://www.umwd.dolnyslask.pl/index.php ... 2&Itemid=1

Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć, skąd taka różnica w kosztach budowy??? :smt084

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
A ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, dlaczego nasz zgorzelecki ma kosztować 2,6 mln. zł., czyli 2 razy więcej od pozostałych??!!

To w takim razie ja spróbuje :)
Porównując fotki z w/w przez ciebie obiektów widać, że orliki świeradowski i lubański są bardzo podobne, stąd i kwoty zbliżone. Orlik zgorzelecki jest zdecydowanie większym obiektem od obu porównywanych. Jedynie boiska do nożnej są wszędzie porównywalne. Na tym podobieństwa się kończą. Boisko wielofunkcyjne w Zgorzelcu jest 2 razy większe. Może służyć do rozgrywania na nim jednocześnie 2 meczów w kosza lub w siatkę albo także meczu w piłkę kopaną ( oprócz podstawowego boiska do nogi). Do tego dochodzi bieżnia, której nie mają porównywane obiekty, a której koszt był zapewne stosunkowo wysoki. Większy obiekt to zapewne tez droższa instalacja oświetleniowa, więcej ogrodzeń itd. Podsumowując : stosunek kosztów 2:1 nie dziwi . Można to łatwo oszacować. Z tego co słyszałem w radio Wrocław nasz orlik należy do największych w województwie i akurat mnie to cieszy. :smt023

Tytuł:
obserwator
obserwator

matrix pisze:
To w takim razie ja spróbuje :)
Porównując fotki z w/w przez ciebie obiektów widać, że orliki świeradowski i lubański są bardzo podobne, stąd i kwoty zbliżone. Orlik zgorzelecki jest zdecydowanie większym obiektem od obu porównywanych. Jedynie boiska do nożnej są wszędzie porównywalne. Na tym podobieństwa się kończą. Podsumowując : stosunek kosztów 2:1 nie dziwi . Można to łatwo oszacować.

To masz skaner (co najmniej 5D) w oczach skoro potrafisz na podstawie zdjęć oszacować powierzchnię wymienionych obiektów.
Z Radia Wrocław dobrałeś współczynniki do wyceny =>Twój cytat
..." Z tego co słyszałem w radio Wrocław nasz orlik należy do największych w województwie"
i już mamy koszty 2-krotnie większe ;-)

-----------------------------------------
Wszystko co proste jest piękne

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jeśli wierzyć Wam co do wielkości obiektów to w zasadzie słuszne - wszak miastem dużym jesteśmy :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

YELLO_35 pisze:
J wszak miastem dużym jesteśmy :)

I pięknym, a co nie?
To boisko będzie nosiło jakąs nazwę, czy może będzie miało patrona...?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.