Zanim napisze ciokolwiek, to wytlumacze, ze ten POST wcale nie ma na celu do zachecania was, abyscie korzystali z uslug poczty niemieckiej, ale napisalem to po to, abyscie wiedzieli jak to sie w GOERLITZ odbywa. Moze jesli znacie jezyk choc troszke to sami stwierdzicie, ze warto tam sie wybrac lub po prostu zainteresowac sie bardziej uslugami poczty polskiej, bo byc moze cos co oni proponuja umklo waszej uwadze.
Ja po tej calej aferze i staniu w kolejkach na poczcie glownej, skorzystalem kiedys z poczty w Goerlitz, aby sie przyjzec jak to tam dziala.
Co sie okazalo...przed poczta stoi maszyna do drukowania znaczkow, obsluga jest w kilku jezykach, w tym takze w jezyku polskim. Wrzucasu monete i drukujesz, nawet reszta wychodzi..boszzze co za ulatwienie. Znaczek tam wydrukowany dla listu idacego w glab polski jest tanszy troszke od znaczka w polsce za ktorym trzba stac w kolejce, pod warunkiem, ze jeszcze wiemy, w ktorym okienku!!! hehehehe,
ale to nie wszystko...Nastepnym razem chcialem nadac paczke w glab POLSKI ( tez wyszko taniej) i stalem juz grzecznie w kolejce, a jak juz podszedlem do okienka to Pani sie spytala czy mam w domu Internet oraz drukarke. Pomyslalem sobie (coz to za wywiad i dziwne pytania) odpowiedzialem ze mam.
Obsluzyla mnie grzecznie do konca a na odchodne dostalem broszure zachecajaca do korzystania z uslug ONLINE poczty niemieckiej.
Na czym to polegalo. Zarejestrowalem sie w na portalu
http://www.deutschepost.de
Okazalo sie, ze jesli wiem jakie ma paczka wymiary oraz znam jej wage to moge sobie wydrukowac etykietke (pod warunkiem, ze jestem zarejestrowanym uzytkownikiem portalu) , ktora to z kolei naklejam na paczke, a paczke opatrzona ta etykieta wrzucam do skrzynki znajdujacej sie na poczcie. Czyli nie czekam w kolejce. Takie punkty przyjmowania paczek znajduja sie rowniez dodatkowo w roznych czesciach miasta.
Nalezne pieniadze za przesylke POCZTA NIEMIECKA sciaga z konta bankowego zarejestrowanego uzytkownika, lub jesli ktos konta nie ma, to moze wykupic ONLINE odpowiednia ilosc punktow, na cele drukowania etykiet i wplacic to na konto POCZTY przelewem. Jak tylko pieniadze dotra, to usluga zostanie aktywowana.
To na tyle z mojej strony, ale ja sadze ze POLSKA POCZTA tez ma takie uslugi, ale wy o nich nie wiecie i narzekacie na te kolejki i w ogole....