Dzisiaj jest 05 lip 2025, 4:09

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:12 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

według mnie, żeby lepsza była policja musi też być lepsze społeczeństwo, przykład zza granicy, czy w Niemczech widać pijaków leżących w parku, na ulicy lub na ławce, sikających po krzakach itp. a u nas co krok spacer z dzieckiem albo kobietką a tu i tam widać czerwone twarze pijackie, dostają mandaty a ci ludzie na drugi dzien dalej pija chociaż ledwo im starcza na bełta bo to taka kultura u nas jest i społeczeństwo a wymagania mamy duże i najlepiej wytykamy innym co powinni robić a od siebie nie zaczynamy.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A to jest Artur temat na zupelnie inna dyskusje w sensie spoleczenstwa. Natomiast nie zauwazylem zeby to mlodzi ludzie w tych parkach zalegali, tylko Ci co sie racxzej wychowywali troche dawniej, i to chyba tamten klimat sie im jakos tak udzielil.

Tytuł:
pismak
pismak

no tak młodych nie widać pijanych bo picie to przeżytek, młodzi idą z duchem czasu i przerzucili się na tabletki i inne "smakołyki" nie zobaczysz ich pijanych tylko prędzej naćpanych. Pewnie już ich widziałeś pośród swoich kolegów na studiach bo to modne wsród studentów (znam przypadek takiego jednego co więcej ćpał niż się uczył - ale jak to z policją jest tam wszyscy są do kitu wiec pewnie studenci też wszyscy "zapodają" (takie małe uogólnienie))ponoć pomaga się wykształcić. :lol: :lol: :lol:

Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, 21:59 przez makaron, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

makaron pisze:
no tak młodych nie widać pijanych bo picie to przeżytek, młodzi idą z duchem czasu i przerzucili się na tabletki i inne "smakołyki" nie zobaczysz ich pijanych tylko prędzej naćpanych. Pewnie już ich widziałeś pośród swoich kolegów na studiach bo to modne wsród studentów (znam przypadek takiego jednego co więcej ćpał niż się uczył - ale jak to z policją jest tam wszyscy są do kitu wiec pewnie studenci też wszyscy "zapodają" (takie małe uogólnienie) ponoć pomaga się wykształcić. :lol: :lol: :lol:

Urzekła mnie twoja historia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:13 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

no tak, młodzi nie zalegają w parkach i nie piją, tylko chodzą wieczorami na spacery i przewracają śmietniki trafiając w nimi w samochody........ a potem mają pretensje, że Policja ich ściga............
moim zdaniem Policja ma za małe uprawnienia, no może nie uprawnienia, ale prawo jest zbyt liberalne,
Artur napisał dobrze, że za miedzą tego nie ma, bo niech by taki młody wykształcony zgorzelczanin poszedł tam na wieczorny spacerek i zagrał sobie w kręgle ze śmietnikami, to dopiero przekonałby się co to znaczy Policja i prawo, tam nawet tego nie zrobi bo wie, że tam prawo i Policję szanuje się gdyż to kosztuje, a u nas można gliniarzowi napluć w twarz a potem się wyprzeć, że to deszcz padał, bo u nas w naszym prawie słowa Policjanta są mało ważne i nikt ich nie traktuje serio, nawet Prokuratura czy Sądy.........
wiem co mówię, bo byłem świadkiem takiej sytuacji, policjant był jeden, ich było trzech i......skończyło się, że to deszcz padał.............

Tytuł:
obserwator
obserwator

To prawda ktoś zniszczy śmietnik lub ławkę i zostanie złapany to w sądzie stwierdzą niską szkodliwość czynu i karą będzie tylko naprawienie szkody nic więcej więc co to za kara a już nie wspomnę o znieważeniu np. policjanta bo prokurator czy sąd tak samo postąpi ciekawe jak by to było gdyby tak prokuratora albo sędziego opluwali na ulicy

Tytuł:
pismak
pismak

wojtas12 pisze:
no tak, młodzi nie zalegają w parkach i nie piją, tylko chodzą wieczorami na spacery i przewracają śmietniki trafiając w nimi w samochody........ a potem mają pretensje, że Policja ich ściga............
moim zdaniem Policja ma za małe uprawnienia, no może nie uprawnienia, ale prawo jest zbyt liberalne,
Artur napisał dobrze, że za miedzą tego nie ma, bo niech by taki młody wykształcony zgorzelczanin poszedł tam na wieczorny spacerek i zagrał sobie w kręgle ze śmietnikami, to dopiero przekonałby się co to znaczy Policja i prawo, tam nawet tego nie zrobi bo wie, że tam prawo i Policję szanuje się gdyż to kosztuje, a u nas można gliniarzowi napluć w twarz a potem się wyprzeć, że to deszcz padał, bo u nas w naszym prawie słowa Policjanta są mało ważne i nikt ich nie traktuje serio, nawet Prokuratura czy Sądy.........
wiem co mówię, bo byłem świadkiem takiej sytuacji, policjant był jeden, ich było trzech i......skończyło się, że to deszcz padał.............

Tak odnośnie biednych skrzywdzonych policjantów, tam sie pomylą i kogoś zabiją, tu sie pomylą i połamia kregosłup
http://www.tvn24.pl/12690,1599315,,,pol ... omosc.html

Tytuł:
rekrut
rekrut

Dla mnie zakaz jazdy po chodnikach w polskich warunkach jest kretynizmem.
Wystarczy sprawdzić ile osób zginęło na rowerze pod kołami samochodu a ile pieszy zginęło w spotkaniu z rowerem.
Prawda jest taka, że pieszy najczęściej nabawi się paru siniaków a rowerzysta jak będzie miał szczęście to wyląduje na oiomie. Przepis mówi, że na drogach o dopuszczalnej prędkości do 50 km/h trzeba jeździć drogą. Tylko które samochody jadą z taką prędkością ? Wszyscy zasuwaj 70,80, 100 i nawet więcej. Przy spotkaniu rowerzysty z taką prędkością szanse na przeżycie są zerowe. Nie mówiąc już o przejeżdżaniu samochodów obok rowerzysty w odległości 10 cm. Szczególnie jak samochód ciężarowy przejeżdża tak blisko wrażenia są niezapomniane. Sam podmuch może człowieka zmieść z drogi.
Ruch po chodnikach powinien być dozwolony z uwzględnieniem pierwszeństwa dla pieszych(Tak jest bodajże w Niemczech).
Przepis zabraniający jest po prostu debilny i wymyślił go ktoś kto przez ostatnie 40 lat widział rower w sklepie na wystawie.

Tak przy okazji zapraszam do Katowic pojeździć po ulicach. Jak któryś przeżyje to niech opisze swoje wrażenia :)

Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, 0:25 przez MAF2, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Z chodnika korzystają dzieci, osoby dorosłe i starsi, tylko tam mogą czuć się bezpiecznie... idąc dalej twoim tokiem nierozumowania można stwierdzić, że po co nam chodniki? poszerzmy ulicę i niech piesi radzą sobie również na ulicy, skoro twoim zdaniem poradzą sobie z rowerami na chodniku. Nie życzę sobie, żeby ktoś mnie rowerem od tyłu straszył.

A statystyki i porównania pt. zderzenie samochodu i roweru, kontra zderzenie roweru i człowieka to już totalna paranoja.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

blueeelabel pisze:
Z chodnika korzystają dzieci, osoby dorosłe i starsi, tylko tam mogą czuć się bezpiecznie... idąc dalej twoim tokiem nierozumowania można stwierdzić, że po co nam chodniki? poszerzmy ulicę i niech piesi radzą sobie również na ulicy, skoro twoim zdaniem poradzą sobie z rowerami na chodniku. Nie życzę sobie, żeby ktoś mnie rowerem od tyłu straszył.

A statystyki i porównania pt. zderzenie samochodu i roweru, kontra zderzenie roweru i człowieka to już totalna paranoja.

I tu się zgadzam!!! Potępiam rowerzystów,którzy jadąc po chodnikach (szczególnie ludzie młodzi(na chodniku jest dla nich bezpieczniej ,bo na znakach drogowych i zasadach ruchu się nie znają)) ,przejeżdżają przejścia dla pieszych.No cóż,takie przejazdy mogą skończyć się dla nich poszerzeniem siodełka i przemieszczeniem kółek roweru na boki (wózek...).
Sam miałem ostatnio problem(wakacje) z takim rowerzystą ,który wyskoczył na przejście dla pieszych ,na rowerze.Obyło się bez wypadku ale gość jadący za mną cholernie się zdenerwował ,bo zabrakło mu kilku centymetrów do mnie.
I refleksja.
Może pod znakami z przejściem dla pieszych umieścić także znak,że jest to przejazd dla rowerów?? Lub wyedukować tak społeczeństwo (i tu rola samorządów i Policji) , aby rowerzyści wiedzieli ,jak zachować się na drodze.
Może reaktywacja kart rowerowych na wielką skalę??
Pomyślmy.Może jakiś projekt obywatelski ???

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A dlaczego edukować tylko rowerzystów? Ja proponuję edukować również pieszych.
Kiedy jadę samochodem lub rowerem to denerwują mnie piesze "święte krowy", którym jak tylko zapali się zielone światło od razu wskakują na jezdnię. Nie popatrzą w lewo lub prawo czy akurat nic nie jedzie tylko ładują się pewnie na asfalt. A przecież może się wydarzyć, że w samochodzi nawali układ hamulcowy lub kierowca zasłabnie/przegapi czerwone światło i wtedy mamy tragedię.

Nieraz miałem przypadek, że jadąc rowerem skręcałem na zielonej strzałce w prawo, obserwowałem sygnalizator dla pieszych i widząc czerwone światło ostrożnie i niezbyt szybko zbliżałem się do przejścia. I tuż, tuż przed przejściem zapalało się zielone dla pieszych i wtedy taka siatkara bez spojrzenia w lewo od razu wyskoczyła mi pod koła.
Dobrze, że mam niewyjechane klocki hamulcowe, bo byłoby niewesoło :|

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

MAF2 pisze:
Tak przy okazji zapraszam do Katowic pojeździć po ulicach. Jak któryś przeżyje to niech opisze swoje wrażenia

No to w sumie mamy powody do radości - żyjemy nadal ;)

sloniu_21 pisze:
A dlaczego edukować tylko rowerzystów? Ja proponuję edukować również pieszych.

Święte słowa - pieszy często jest sam sobie winny.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:14 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.