Dzisiaj jest 10 maja 2025, 22:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczny budowa społeczeństwa obywatelskiego nie polega na życiu w chaosie. W cywilizowanym świecie obowiązują pewne zasady i reguły gry. W odniesieniu do wszelkiego rodzaju organizacji czytaj stowarzyszeń reguły określają dwie ustawy: o pożytku publicznym i wolontariacie oraz ustawa o stowarzyszeniach. Każda mówi o innych sprawach. Zarejestrowane stowarzyszenie w starostwie bądź w KRS może rozszerzyć swoje możliwości pozyskania środków finansowych w momencie uzyskania statusu organizacji pożytku publicznego. Nie jest to obligatoryjne. Każde stowarzyszenie przed rejestracją określa swoje cele, sposób funkcjonowania, zasady członkowstwa itd. W dokumencie, który nazywa się statutem. I są to normy, które należy spełnić, które w żaden sposób nie ograniczają budowania społeczeństwa obywatelskiego a nawet proces ten wspierają. Musisz wiedzieć, że każde stowarzyszenie bez względu na to czy jest organizacją pp ma możliwość otrzymania kasy ze środków publicznych. Pewne procedury są tylko zabezpieczeniem, by kasa nie poszła do prywatnej kieszeni.
Wie o tym bardzo duża grupa mieszkańców Zgorzelca. Zobacz jak dużo w mieście i powiecie jest organizacji, stowarzyszeń, klubów . Wykaz znajduje się w Internecie. Na stronach miasta, gminy i powiatu znajdziesz znaczek „Przejrzysta Polska” tam jedno z zadań pod nazwą mapa aktywności to jest wykaz wraz z charakterystyką organizacji pozarządowych. Zobacz krytyczny ile tego jest. Jeśli gdzieś nas nie ma to nieznaczny że tam jest pustka.
:twisted: :wink:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zastanawiam się na podstawie której czesci mojej wypowiedzi wysnułeś Marko wniosek, że społeczeństwo obywatelskie to chaos ? Ja nie podważam sensu ustawy tylko zwracam uwagę na to że ustawa o pożytku publicznym przez nieprecyzyjne zapisy utrudnia NOWO powstałym stowarzyszenim uzyskanie statusu organizacji pożytku publicznego. Rodzi to określone konsekwencje (wszelkiej maści utrudnienia) po za tym jest ustawą wtórną do ustawy "prawo o stowarzyszeniach" a to ta ustawa stanowi w pewnym stopniu o rozwoju społeczeństwa obywatelskiego w Polsce. O od momentu powstania nie przechodziła większych ewolucji. Oczywiście wiele też zależy od postawy obywateli, którzy w Polsce niestety nie nawykli do takiej działalności bo nie mamy takich tradycji. Tyle że pisanie o wielkich zasługach któregokolwiek rządu po roku 1989 jest koloryzowaniem osiągnięc na tym polu. Po za tym ile z tych stowarzyszeń oprócz tego że jest zarejestrowane działa ? To że moje nazwisko widnieje w ksiązce telefonicznej nie znaczy że korzystam z telefonu. Jeśli przyjąc wersję o mnogości stowarzyszeń w Zgorzelcu (i w Polsce wogóle) to powinna kwitnąć wszlekiego rodzaju działalność. Koncerty, wystawy, odczyty, spotkania z znanymi ludźmi, wszystko to czym ludzie się chcą zajmować...a jakoś tego specjalnie nie zauważyłem. Uściślając więc tą przydługą wypowiedź : uważam że państwo Polskie nie zrobiło wiele dla utworzenia prawdziwego i zaangażowanego społęczeństwa obywatelskiego. Zmarnowano okres początku lat 90-tych, gdy ludzie chętnie się stowarzyszali w różnych celach odreagowując okres komunizmu. Od tego czasu liczba zarejestrowanych stowarzyszeń systematycznie SPADA. Żaden rząd nie poczynił w kierunku organizacji pozarządowych takiego gestu jak w stosunku np. do kościołów (dokładnie mówiac kościoła katolickiego) którym przez różnego rodzaju zwolnienia podatkowe i inne ułatwienia finansowe pozowolono na "rozwinięcie skrzydeł". Teraz przy zakusach centralistycznych koalicji będzie jeszcze gorzej.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Społeczeństwo obywatelskie nie mieści się w ramach Państwa Braci. Społeczeństwo obywatelskie z założenia prze ku decentralizacji. PiS dąży do czegoś przeciwnego. Do maksymalnego scentralizowania władzy. Zresztą społeczeństwo obywatelskie, tak naprawdę, nie jest na rękę chyba żadnej opcji politycznej. Oczywiście przed wyborami jak najbardziej. Aktywność obywatelska i te rzeczy. Jednak żadna władza nie lubi jak się jej patrzy na ręce. Jak ktoś głośno artykułuje swoje niezadowolenie z rządzących. Dlatego dopóki nie będzie autentycznej tzw "woli politycznej" władzy, dopóty nie będzie jakiegoś widocznego rozwoju społecznego. Zresztą obawiam się, że ochota naszych obywateli do działania bardzo przygasła.

Tytuł:
pismak
pismak

Ciekaw jestem ilu z aktywnych dyskutantów forum działa w jakimkolwiek stowarzyszeniu. Bo możemy mówić, że są tylko zapisane badź założone stowarzyszenia , ale ile z nich działa. Jeśli nie działają to po co zostały założone? Jeśli oczekujemy społeczeństwa obywatelskiego, to gdzie w tym społeczeńsatwie się widzicie?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Jeśli nie działają to po co zostały założone?
kiedy je zakładano, była jakaś potrzeba, a te potrzeby, jak sie okazuje bywają często doraźne. Ponadto dla aktywności potrzeba jakiejś idei, wiary i ludzi a przede wszystkim liderów, którzy potrafią to pociągnąć, bo praca nie jest łatwa. Mam nieco doświadczeń na tym polu i wiem, jaką rolę pełnią niespełnione ambicje różnych ludzi, niekoniecznie obdarzonych wyobraźnią.

Tytuł:
pismak
pismak

Zgadzam sie z nadmiarem ambicji i problemami życia codziennego stowarzyszeń. Najcześciej jeśli zabraknie lidera, wygasają chęci i idea znika. Może dlatego jest potrzebnych 15 założycieli, żeby takich przypadków unikać. Zastanawiam się czy jest to zatem utrudnienie czy bardziej walka o zapewnienie kontynuacji działania. Wybierane władze nie są jednoosobowe, cele i teren działnia określone w statutach. Jeśli coś przestaje funkcjonować to pewnie dlatego, że całość nie była działanością społeczną lecz służyła osiągnięciu celów małej grupy bądź jednej osoby i po ich spełnieniu stowarzyszenie nie było juz potrzebne.

Tytuł:
pismak
pismak

Marzenia?
Marzy mi się, że gdy przyjdę do Wydz. Geodezji,Kartografii i Gospodarki Gruntami starostwa zapytac o właściciela jakiegoś terenu, (co do którego estetyki (na przykład) mam wątpliwości), to urzędnik, co w danej chwili i tak nie ma nic specjalnego do roboty, nie każe mi wypisywać obligatoryjnego wniosku o udostępnienie danych z bazy danych formatu A4 , i płacić za tą czynność (danych udostepnienie) złotych 5 !

Rozumiem, że jest to okazja go "strzyżenia" inwestorów.
A nawet _potencjalnych_ inwestorów.
Ale osoba prywatna czasami chce się dowiedzieć o właściciela terenu li tylko po to, by interweniować w sprawie porządkowej
i pod WŁAŚCIWYM adresem! Co najważniejsze.
A nie "pyszczyć" po czterech stronach swiata!

Dlaczego _takie_ przypadki nie podlegaja wyjatkom?
Byłoby niełatwo stworzyc regułę, która sie by obroniła przed zarzutem "nieszczelnosci", ale próbowac -moim zdaniem -trzeba.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam forumowiczów, nie czesto udaje mi sie włączyc do dyskusji, bo trochę mało mam czasu. A temat interesujący.
Póki co, dla krytycznego i moze nie tylko. Stowarzyszenie , jeżeli jest zarejsestrowane w KRS, to już nie jest zwykłe. Ma osobowość prawną i może ubiegać się o dotacje. Nie musi być organizacją pożytku publicznego, która, w Polsce, niestety wymaga większych zachodów. Stowarzyszenie zwykłe jako nie posiadające osobowości prawnej musi podlegać innym regułom. I jak nad tym głębiej pomyślisz, dojdziesz do tego samego wniosku.
Sama prowadzę dwa stowarzyszenia. Jedno, które działa jako samodzielne, i to naprawdę jest prosta sprawa. Skrzykujemy ludzi , którzy chcą coś zrobić, pokazujemy, jak i samo sie robi:). Tak działa mój Interclub Femina. Mnie moze nie być, a ludzie działają. Wcześniej przez 5 lat byłyśmiy nie zarejestrowane w sądzie, a od 8 lat mamy rejestrację. Piszemy projekty, mamy różne partnerstwa, coraz nowych wolontariuszy. Po informacji ( a w zasadzie braku informacji od Marka zgłosiła się magda z kilkoma fajnymi kobietkami). Mamy też zaprzyjaźnionych chłopaków, którzy nam pomagają, bo przecież kobiety to słaba płeć :) Pozdrawiam H.I

Tytuł:
pismak
pismak

H.I.
Kto to jest Marek i o jakie chodzi informacje. Czekamy na odpowiedź, bo inaczej grozi nam nowa komisja śledcza.
:lol:

Tytuł:
rekrut
rekrut

ja nie wiem, kto to jest właśnie ten Marek, chociaz sama znam kilku. Być może, chodzi o kogoś z forum, ale się nie dopytuję, bo to nie jest dla mnie istotne. Mnie komisje śledcze nie są potrzebne. Ja robię swoje. A odpowiadając na Twoje pytanie , to podobno dziewczyny pytały o jakieś stowarzyszenie, o którym było na forum, a potem okazało sie, że ono jest ale go nie ma. Później właśnie Marek miał dać informację i odkładał,bo urlopy,więc dziewczyny zgłosiły się do mnie i już pracują, chociaż my teraz trochę wolniej, bo urlopy. W każdym razie, gdybyś Ty chciał wesprzeć naszą organizację, cieszyłybyśmy się bardzo. Każda głowa i para rąk potrzebna od zaraz :) pozdrawiam wszystkich na forum, troszkę chłodu życzę ( a podobno idzie). Hanna I. :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mam propozycje może sami wystartujemy w wyborach i sami będziemy zodzić w mieście Zgorzelcu.
Ciekawe co jest potrzebne by startować na radnego.
Wydaje mi się że czas na zmiany a nie ci sami są na stołkach przez wiele lat

Tytuł:
rekrut
rekrut

do Kasia 145
podstawowe inforamacje o stowarzyszeniu były na stronie www.femina.zgorzelec.info
Próbuję od kilku dni ja otworzyć, i sie nie udaje. Aleksander milczy : ( mam nadzieję, ze jednak coś zrobi w tej sprawie.
A jak zechcesz coś więcej, umów sie ze mną po 17 sierpnia i udostepnie Ci 10 kronik :) i bieżąca pracę. Póki co, trochę " wakacjujemy" , chociaż robota się toczy :), ale nie wszyscy jestesmy zaangażowani. Pozdrawiam H.I

Tytuł:
pismak
pismak

Kasia145
Tak masz rację

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

I.Hanna - zobaczymy, skontaktuję się raczej na pewno ;) Jak na razie chciałam tylko dowiedzieć się w skrócie czym się to stowarzyszenie zajmuje ;) Gdy znajdę czas to się odezwę :)

Tytuł:
pismak
pismak

A ja wracam do marzeń wyborczych. Marzy mi się, ze do wyborów schudnę jakieś 30 deko i nie wyłysieję.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.